FORZA HORIZON 2

FORZA HORIZON 2

9.0

Festival rýchlych áut na jednotku

Recenzia na Xbox One verziu

Na posledný tohtoročný festival sa nemusíte vybrať nikam. Vonku poriadne prituhuje, ale vy nepotrebujete teplé oblečenie a ani pršiplášť, aj keď sa tento rok počasie s návštevníkmi festivalov nemaznalo. Ten posledný si vychutnáte pekne z domu, v papučiach na nohách a aj tak s vynikajúcou hudbou v ušiach. Svoje brány totiž opäť otvára automobilový festival Horizon a vstúpiť môže každý. Prvoradá je zábava. Hneď tu a hneď teraz.

So spin-offmi to väčšinou nedopadne príliš dobre. Pochybné experimenty, keď sa autori úspešnej série pokúšajú zo známej značky vytĺcť ešte niečo naviac, tu máme často. Napríklad titul Operation Raccoon City sérii Resident Evil spravil hanbu. Dirge of Cerberus bol prinajlepšom podivný. Naproti tomu prvá Forza Horizon nedopadla najhoršie, hoci hodila za hlavu snahu o simuláciu a poctivé okruhové preteky, len aby splnila sny každého, komu nad posteľou visia plagáty krásnych nadupaných športiakov. Sny o jazde slnkom zaliatou krajinou,keď si vyberiete z garáže svoj obľúbený kúsok a za piskotu páliacich sa gúm miznete za horizontom.

Forza Horizon 2 je v zásade o tom istom. Ibaže v ešte lepšom prevedení. Niežeby prvá hra nebola dobrá, no niekoľko chybičiek by sme v nej vedeli nájsť. Napríklad umelá inteligencia, prípadne chýbajúce vrtochy počasia. To všetko je však minulosťou, keďže autori z Playground Games vypočuli komunitu a poučili sa z chýb. Výsledok je okamžite očarujúci a po čase dokonale návykový.

Forza Horizon 2
Forza Horizon 2 Otvorený svet vás láka na svoje výzvy.
Otvorený svet vás láka na svoje výzvy.


Forza Horizon 2 Hra buduje dojem komunity, aby ste cítili život v jej svete.
Hra buduje dojem komunity, aby ste cítili život v jej svete.


Forza Horizon 2 Detaily áut sú pekné, no prostredie je na tom o niečo horšie.
Detaily áut sú pekné, no prostredie je na tom o niečo horšie.





Hra prakticky stojí (a našťastie nepadá) na jedinečnej atmosfére fiktívneho letného festivalu. Ak patríte medzi „pamätníkov“, možno si spomeniete na krásny pocit pri jazde v prvých dieloch Need For Speed. Volant nalešteného žihadla sa ocitol vo vašich rukách a tým, že ste ho nepreháňali po okruhoch, ale vytrhli z prirodzeného prostredia, hra hneď dostala iný nádych. A rovnako je to aj tu. Otvára sa vám južné Francúzsko a severné Taliansko, všade na vás pokrikujú davy ľudí a z reproduktorov sa ozýva jedna chytľavá melódia za druhou.

Niežeby ste v Horizon 2 nenaháňali stotinky. Ale nebudete to robiť tak, ako ste zvyknutí v iných hrách. Základom je dokonale vyvážená arkádová hrateľnosť, ktorá je dostatočne benevolentná, rýchla a dostupná, no pritom stále relatívne náročná. Autá však nedržia na ceste ako prikované. Pretáčajú a nedotáčajú podľa situácie a typu, podliehajú fyzike a vo svete na ne číha aj mnoho nástrah, ktoré ich dokážu poškodiť, pričom aj ťuknutie do dopravnej značky dokáže pokaziť dobrý čas. Samozrejme, množstvo vecí ale závisí od vašich nastavení – asistenčné systémy, brzdenie, poškodenie a podobne.

Oproti Coloradu v prvej časti je slnečné európske prostredie úplne otvorené, takže sa nebudete odrážať od mantinelov. Nie ste obmedzení trasami a pokojne sa k cieľu môžete vybrať cez pole a ignorovať raz za čas niektorú z tých vyše 300 ciest. Správanie auta to síce ovplyvní, no nie tak ako v skutočnosti. Nemusíte sa báť teda krajinu križovať v Lamborghini Huracáne, no rozhodne spoznáte, že už nefičíte po asfaltke, ale cez kvetinový záhon. A ak si nedáte pozor, môžete si pritom toho krásavca škaredo rozbiť.

Nie je to však len o poliach a cestách. Festival bez poriadneho zázemia by bol ničím a tak sa môžete tešiť aj na mestá. Do hry si našli cestu také lokality ako sú Nice a Monako. Samozrejme, nie vo svojej kompletnej podobe, no ak ste niekedy boli na francúzskom pobreží a obzvlášť v týchto dvoch mestách, niektoré známe lokality okamžite spoznáte. Rovnako aj talianske serpentíny, množstvo viníc, či dokonca kopu prašných ciest. Európa v Horizon 2 je oveľa väčšia ako Colorado a ponúka skutočne široké spektrum prostredí, ktoré sú snáď dokonalým mixom pre takýto typ hry. Škoda, že autori trošku viac nezapojili fantáziu a nepridali do hry nejakú väčšiu horu.

V pretekoch vás, samozrejme, obmedzujú nejaké tie zvodidlá (keď lemujú cestu), ale často máte relatívne voľnú ruku v tom, ako budete traťami prechádzať. A to aj vďaka režimom, ktoré sa hlavne sústredia na pretek z bodu A do bodu B na nejakej trase. Môžete jazdiť zoširoka, skúšať nájsť aspoň drobné skratky, dôležité je to, aby ste dokázali trafiť checkpoint. Aj s týmto súvisí rozsiahlejšie zakomponovanie rally a cross disciplín (spolu s autami). Pocitu z rýchlosti, keď uháňate v klasickom Quattre cez stred poľa, sa len máločo za posledné roky vyrovná.

Huracán a Quattro však nie sú jediné autá v hre. Jazdu si budete rovnako užívať aj v ostatných vozidlách. A tých je v hre požehnane. Autori zozbierali vyše 200 rôznych kúskov, pričom je badať dôraz na európske klasiky (Alpina, Renault 5, VW Type 2 a mnohé ďalšie). V zozname však figurujú aj hot hatche, rally klasiky, nové super športy, terénne vozidlá či dodávky. A aj tu je vidieť ten balans, ktorý sa podarilo autorom dosiahnuť. Tisícka áut je v GT hrách preto, aby si každý na svoju kariéru našiel svoje obľúbené kúsky. Vyše 200 áut v Horizon 2 však je z dôvodu, aby ste si zajazdili takmer v každom jednom z nich a každé si maximálne užili. Tak sú totiž stavané jednotlivé preteky a eventy a je ich tu mnoho (dokonca aj búranie niektorých bannerov v náročnejších podmienkach si môže vyžadovať konkrétny typ auta).

Ak vám prekážala relatívne krátka herná doba v prípade prvej časti, dvojka vám to dokonale vynahradí, nakoľko ponúkne len v singleplayeri niekoľko desiatok hodín zábavy a ak sa radi túlate, prehupnete sa aj cez stovku. Keď sa pozriete na mapu sveta, neustále na nej máte čo robiť a to nemusíte ani pretekať. Môžete naháňať rýchlosť pri dvoch typoch radarov, môžete búrať bannery (už nie so zľavou na upgrade, ale so zľavou na rýchle cestovanie a s XP), hľadať skryté veci a vyzývať ostatných pretekárov po cestách.

Dalo by sa povedať, že hlavná kariéra je priamočiarejšia ako bola v prvej časti. Kariérne preteky totiž nie sú naraz rozhádzané po mape, aby ste mohli chodiť z jedného do druhého. Teraz je hra zameraná na dojem komunity. Absolvujete roadtripy na dopredu určené stanovištia a na nich si vyberiete jeden zo 168 šampionátov. Každý šampionát pozostáva zo 4 pretekov a keď v nich zvíťazíte, môžete sa posunúť na ďalší roadtrip, prípadne sa zabaviť aj mimo nich. Už len z počtu šampionátov je vám asi zrejmé, že to nebude chvíľková záležitosť. Pokrývajú všetky triedy a volíte si ich sami, takže po off-roadoch sa pokojne môžete vrhnúť na super športy, ak máte náladu na zmenu.

Forza Horizon 2
Forza Horizon 2 Dostanete možnosť prevetrať tie najkrajšie autá sveta.
Dostanete možnosť prevetrať tie najkrajšie autá sveta.


Forza Horizon 2 Tentoraz s vami zatočia aj vrtochy počasia.
Tentoraz s vami zatočia aj vrtochy počasia.


Forza Horizon 2 Pobrežie južnej Európy je plné krásnych scenérií.
Pobrežie južnej Európy je plné krásnych scenérií.





Hlavná kariéra však pozostáva len z 15 takýchto šampionátov so záverečným finále, ktoré vás v jednom dlhom preteku prevedie takmer všetkými výraznými časťami celej mapy. Šampionáty sú poprekladané aj showcase eventmi – predvádzacími akciami. Tých je v hre 5 a tátošov pod kapotou vybraných áut prevetráte v súbojoch proti zaujímavým súperom: akrobatickej letke, vlaku, balónom, práškovaciemu lietadlu. Na záver aj proti obrovskému nákladnému lietadlu za prietrže mračien, pričom finále s jeho pristátím na letisku nesmie chýbať. A potom sú  už všetky šampionáty len vo vašej réžii.

Mohlo by sa zdať, že tým pádom hra po čase začne trpieť nedostatkom motivácie, no opak je pravdou. Hra vás neustále ženie vpred. Chcete si vyskúšať nové autá, odomknúť si nové eventy a vylepšiť svojho jazdca. Vracajú sa rôzne chuťovky, ako driftovanie, draftovanie a podobne a za ne získavate body a vylepšujete svoj skill level. Každý ďalší vám pridá body, ktoré môžete investovať do perkov. Tie ale nezasahujú do hrateľnosti, len ovplyvňujú získavanie skúsenostných bodov a herných kreditov.

A taktiež si vylepšujete zručnosti a to práve získavaním skúsenostných bodov v pretekoch za umiestnenie, pričom ich ovplyvňujú aj pomocné systémy. Alebo si môžete trošku dopomôcť perkom či zbúraným bannerom. Tu zas po dosiahnutí nového levelu žrebujete v akomsi kolese šťastia, kde vám môže padnúť buď nové auto (z tých, ktoré ešte nemáte) alebo herné kredity, za ktoré, samozrejme, autá kupujete, vylepšujete a skrášľujete.

Sólo kariéru ešte spestruje takzvaný bucket list – 30 rôznych výziev s určitými autami, ktoré sa líšia obtiažnosťou a musíte ich splniť. Ide napríklad o dosiahnutie určitej rýchlosti, včasný príchod do cieľa v určitom čase, prípadne aj extrémny slalom cez nočný les a podobne. Ak ste však spoločenský typ, môžete si založiť vlastný auto klub, pozvať doň svojich priateľov a aj keď budete každý hrať vlastnú singleplayer hru, budete stále bojovať za svoj klub.

Forza Horizon 2
Forza Horizon 2 Už nie ste viazaní cestou a môžete si raziť tú svoju.
Už nie ste viazaní cestou a môžete si raziť tú svoju.


Forza Horizon 2 Kľukaté cesty, zaprášené polia aj dlhé dialnice vám dajú zabrať.
Kľukaté cesty, zaprášené polia aj dlhé dialnice vám dajú zabrať.


Forza Horizon 2 Každé auto má v hre svoje miesto, aj keď na to nevyzerá.
Každé auto má v hre svoje miesto, aj keď na to nevyzerá.




Ak vám ani to nestačí, dvomi kliknutiami sa dokážete jednoducho prepnúť do online hry. Ste na tej istej mape, na tom istom mieste a okolo seba môžete vidieť nové eventy – online roadtripy, kde sa s ďalšími hráčmi vyberiete spoločne na cestu k určitému online šampionátu. Potom už len zvolíte triedu a spoločne sa vrhnete do súťaže. Samozrejme, kompetitívne, pričom okrem obligátnych pretekov nechýbajú ani tímové disciplíny a návykový režim King. Kráľom je na začiatku jeden z hráčov a ostatní ho naháňajú po mape . Kto doň ťukne, preberá úlohu kráľa a musí unikať pred prenasledovateľmi. Pre menej súťaživých online hráčov je tu aj možnosť online freeroam, kde len s kamarátmi jazdíte spoločne po krajine.

Aj Forza Horizon 2 sa snaží vytĺcť čo najviac z možností Xbox One. Inteligentná navigácia ANNA reaguje na pokyny Kinectom a hlasom jej môžete zadávať požiadavky na svoje destinácie. A skutočne, Anička funguje veľmi dobre bez nejakých väčších výpadkov. Hra nezabúda ani na cloud systém Drivatar. Nejazdíte proti bežnej AI, ale proti systému, ktorý sa učí od ostatných hráčov - aj vašich priateľov. Celej hre to dodáva dojem živosti jej sveta, keď vidíte, že po mape jazdia vaši kamaráti, aj keď nie sú online. A váš Drivatar jazdí u niekoho iného, pričom vám navyše raz za čas nazbiera nejaké tie kredity, ak je šikovný. Celkovo hra výrazne stavia na komunite, pričom vám dáva možnosť porovnávať sa s priateľmi aj zvyškom sveta v takmer každom jej aspekte. Chýba však lokálny multiplayer, čo sa v niektorých výborných herných momentoch len ťažko odpúšťa.

Čo sa týka grafiky, Forza Horizon 2 si zachováva štandardnú úroveň. Autá sú veľmi pekné a detailné, v každom sa pozriete aj do interiéru a zvlášť pri efektoch dynamického počasia pocítite nie len zmenu správania sa auta, ale aj vizuálu. Pribudne totiž množstvo odleskov mesta aj súperov, ktoré sa zrkadlia práve na vašich autách. Prostredia sú graficky slabšie, ale obsahujú množstvo pekných detailov (davy, zábavné parky...). Mrzieť môže 30fps lock, no to je daň za otvorený svet. Zvuk je jednoducho výborný. Ako v prípade áut (čo si budete užívať pri prejazdoch tunelmi), tak aj v oblasti hudby. Ponuka herných rádií sa rozširuje a tým pádom aj záber žánrov. Skladieb je kopa a Horizon 2 ponúka menej známe, no nie menej kvalitné mená interpretov.

Hodnotiť Forza Horizon 2 je jednoduché. Chyby minulosti sú dávno za nami a Playground Games priniesli ukážku toho, ako má vyzerať štýlový arkádový racing v otvorenom prostredí. Aj teraz tu nájdeme zopár chýb (Drivatari by napríklad mohli byť dravejší), no žiadna z nich vám nepokazí dojem z desiatok hodín zábavného jazdenia - či už osamote alebo s priateľmi.


napísal matus_ace 25.9.2014
Páči sa mi!
9.0
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
FORZA HORIZON 2
+ zábavné jazdenie
+ vyvážená hrateľnosť
+ slušná motivácia
+ vrtochy počasia
+ otvorený svet
+ atmosféra festivalu s dobrou hudbou
- chýba lokálny multiplayer
- Drivatarom zatiaľ chýba väčšia dravosť
- prostredie by si zaslúžilo trošku lepšie spracovanie


RECENZIE HRÁČOV
Forza Horizon 2
10
CAPPKO    15.10.2014
Séria Forza racingov s podtitulkom Motorsport predstavovala už od Xbox classic konzoly naprieč Xb...prečítať celé
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Microsoft / Playground Games
Štýl: Racing
Dátum vydania: 3. október 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk