WATCH DOGS

WATCH DOGS

8.5

Hacknite Chicago a podmaňte si celé mesto

Recenzia na PC verziu

Pred siedmymi rokmi zrušil Ubisoft vývoj ďalšieho pokračovania Driver série, aby namiesto toho spravil niečo iné, nové a možno lepšie. Vytvoril Watch Dogs, akčnú adventúru postavenú na nových herných princípoch, ktoré menia hrateľnosť od základu. Vývoj hry bol pomalý, platformy pribúdali a spolu s nimi aj odklady. Ale to všetko preto, aby k nám nakoniec prišla hra, ktorá sa stala novou konkurenciou pre GTA a priniesla desiatky hodín zábavy.

Watch Dogs ponúka štandardný štýl akčných adventúr v otvorenom svete, ktorý ale ochucuje svojou špeciálnou tajnou prísadou a to hackovaním všetkého v dosahu. Dostávame sa totiž do Chicaga blízkej budúcnosti, ktoré je kompletne napojene na jednotný informačný a ovládací systém ctOS. Ten zastrešuje cez päťtisíc kamier, semafóry, zábrany na cestách, parné potrubia, svetlá, bankomaty, ale aj všetky mobily a počítače v meste napojené na internet. Všetko je pod kontrolou. Všetci sú monitorovaní, o všetkých sa vie všetko. Samotný príbeh ale nebude o tom, ako niečo takéto môže zneužívať vláda, ale o hackerovi menom Aiden Pearce, ktorý je na ceste za pomstou a popritom tento systém využíva.

Pred rokom bol Aiden označený ako cieľ, zomrela pritom jeho neter a on vie, že to je jeho chyba. Brat je od nehody mĺkvy a jeho sestra chce, aby s tým prestal, ale on nemôže. Vracia sa späť, aby zistil, čo sa vlastne stalo, prečo sa to stalo a kto za tým stojí. Čaká vás tak intenzívny príbeh s postavami, ktoré majú hĺbku, svoje temné stránky a aj špecifické schopnosti. Nebudú chýbať prekvapenia, sklamania a zrady. Všetko v exotickom prostredí digitálnych systémov. Bude to drsná, miestami náročná, ale hlavne rozmanitá cesta mestom, vidiekom, temnými skladmi, ale aj budovami korporácii a ich tajnými systémami. Celé to dopĺňa množstvo vedľajších misii, digitálne výlety do virtuálnej reality ako aj multiplayer previazaný priamo cez singleplayer.

Watch Dogs
Watch Dogs Vitajte v digitálnom mesto, o každom viete všetko.
Vitajte v digitálnom mesto, o každom viete všetko.


Watch Dogs Chicago je ako stvorené na výlety na lodi. Žiaľ lode sú priamo v hre využité len minimálne.
Chicago je ako stvorené na výlety na lodi. Žiaľ lode sú priamo v hre využité len minimálne.


Watch Dogs Príbeh bude drsný a prestrihové scény kvalitné.
Príbeh bude drsný a prestrihové scény kvalitné.





Prejdenie kampane potrvá okolo 20 hodín, pričom ju môžete hrať úplne bez prechádzania vedľajších misii a teda sa plne koncentrujete na príbeh, vychutnávate si spád udalostí, ako aj postupné učenie hackovania všetkého, čo vidíte. Od mestských systémov, cez kamery, notebooky až po mobily ľudí, o ktorých sa len po zameraní dozviete všetko.

Vďaka informáciám sa zdá hra oveľa hlbšia ako bežné akčné adventúry. Vidíte, že každý človek má svoje meno, vlastné problémy, zamestnanie, príjem a aj to, že niektorí majú nekalé úmysly. Môžete sa im tak napojiť na mobil, zistiť posledné správy, alebo si vypočuť telefonát a získať tak voliteľnú misiu. V nej môžete následne zabrániť zločinu. Sú to väčšinou jednoduché úlohy s dolapením alebo zlikvidovaním niekoho. Vedľajšie možnosti ešte dopĺňa získavanie kontroly nad štvrťami, hacknutím sa do kontrolných budov a veží. Prekazíte obchod s ľuďmi, zbraňami, likvidujete gangy, hľadáte zmiznuté osoby, ale aj drobnosti ako QR kódy alebo ukryté telefóny.  K tomu nechýbajú minihry ako šach, pitie, poker alebo rôzne hry vo virtuálnej realite. Tie zahŕňajú parkour so zbieraním žetónov, psychodelické skákanie na rôznofarebné kvety, zostreľovanie zombíkov a robotov alebo v jednej preberiete aj veľkého mechanického pavúka. A to všetko je len vedľajší obsah mimo hlavnej kampane.

Samotné misie v kampani sú rozmanité ako postavením, tak aj prístupmi a lokalitami. Nechýbajú tiché prenasledovania, hackovania, veľké prestrelky s rôznymi skupinami, ktoré postupne spoznáte, masívne naháňačky s nepriateľmi alebo políciou. Dostanete sa aj do väzenia, prehľadáte vidiek, prídete na rôzne party a ocitnete sa aj v online obchode so ženami. Do partie postupne dostanete ďalšie hackerské postavy z podsvetia Chicaga a potiahnete s nimi proti celému mestu v ústrety svojmu cieľu, ktorý je ukrytý niekde hlboko v digitálnej pevnosti. Postupne doslova pocítite, aké zraniteľné je digitalizované mesto.

V meste nechýbajú obchody s oblečením, reštaurácie, bary, ale aj záložne, v ktorých predáte všetky nájdené a nepotrebné veci alebo kúpite potrebné. Totiž Aiden si dokáže malé elektronické zariadenia vyrábať a stačí mu kúpiť za hrsť súčiastok alebo rôzne tekutiny a už má pripravenú vábičku na nepriateľov, bomby alebo granáty.  Tie bude dopĺňať niekoľko desiatok hlavných zbraní, zachytávajúce pištole, útočné pušky, brokovnice a sniperky.

Väčšinou však v hre nie je používanie zbraní nevyhnutné. Samotné misie v kampani autori založili na výbere stealth prístupu, hackovania a akčného postupu. Čiastočne si môžete svoj štýl vyberať. Môžete sa ticho zakrádať, likvidovať nepriateľov od chrbta alebo pištoľou s tlmičom, dostávať sa k potrebným ľuďom a hacknúť ich mobil, aby ste získali kód do systému. Dá sa však použiť aj čisto digitálny postup, ktorý je veľmi dobre prepracovaný a vďaka ktorému sa nemusíte pohnúť z miesta. Stačí sa napojiť na jednu kameru a následne hľadať ďalšie, na ktoré s obrazom preskočíte a takto postupovať, až kým sa nedostanete k potrebnej osobe alebo systému.  Niekedy majú postavy kamery priamo na sebe a pomôžu vám tak dostať sa hlbšie do systému. Popritom s kamerou môžete hľadať aj zariadenia, ktoré môžete nechať explodovať, najlepšie je, ak majú bombu vojaci priamo na sebe, prípadne na nich odpálite parné potrubie alebo zhodíte kontajner zo žeriavu. Taktizovanie sa často oplatí. 

Ak sa vám však používanie zbraní páči, je tu aj silová cesta, nachystáte si zbrane, granáty a postupujete vpred. Treba však rátať s tým, že nepriateľov je dostatok, volajú si posily a niektorí z nich sú aj obrnení. Vy sa tak musíte skrývať, využívať cover systém, ktorý si síce štandardný, ale má príliš veľkú lepivosť a od prekážky sa len ťažko odpútavate. Popritom môžete zbierať náboje, nové zbrane, a na kolene si počas boja vytvoríte aj bomby, až sa prestrieľate ku svojmu cieľu.

K tomu všetkému sa pridáva ešte aj minihra s hackovním samotného systému, v ktorom musíte presmerovať energiu a aktivovať ňou odomknutie systému. Niekedy sa do hry zapojí čas, inokedy je systém viacúrovňový, ale nikdy nie taký komplikovaný, aby ste sa zapotili a nedostali až k svojmu cieľu.

Videorecenzia

Samozrejme, mesto je masívne a tak nebudú chýbať rôzne vozidlá. Nesprávajú sa však tak prirodzene ako napríklad v GTA a chvíľu vám potrvá, kým ich dostanete do ruky. Na to, že hra vychádza z Drivera, je to trochu sklamanie a čakali by sme tu reálnejšie fungujúci systém. Na druhej strane, na ovládanie si stačí zvyknúť a potom už s vozidlami ľahko prejdete aj zápchami, vyhýbate sa vozidlám, predriftujete zákrutami a pri naháňačkách to rovno spojíte s ovládaním semaforov, vysúvacích prekážok alebo aj zdvíhacích mostov. A ak by ste nabúrali, nevadí, nič sa nedeje, vaše vozidlo je prekvapivo odolné a vydrží skutočne veľa. Či už ide o desiatky nárazov alebo priamu streľbu. Dalo by sa to porovnať s výdržou v GTA V, kde auto rovnako len veľmi pomaly začne dymiť a horieť.

Vozidlá sú rôzne, od slabých malých áut, cez silné a odolné mustangy, rýchle šporťáky, až po náklaďáky, ťahače a hasičské autá. Nechýbajú ani rôzne typy motoriek, od cestných až po terénne. Všetky môžete zobrať priamo z ulice, ale ak chcete špeciálne vozidlá, môžete si ich objednať cez mobil a odomknúť si ich tam za peniaze. Je to zároveň aj jediné miesto v hre, kde sa dajú zmysluplne minúť zarobené peniaze.

Jedinými mimocestnými vozidlami v hre sú lode. Tie sú žiaľ v kampani a všeobecne v hre len skromne využité. Je to škoda, vzhľadom na ich prepracovanie a dostatok vodných plôch mohli v kampani hrať aj väčšiu úlohu. V každom prípade, ponúknu aspoň veľmi pôsobivé výlety mimo mesta a často pomôžu aj na úteku pred políciou.Polícia je totiž v hre to najotravnejšie, čo ste doteraz v hrách v otvorenom svete zažili. Keď sa do vás muži zákona pustia aj s helikoptérou, o zábavu máte postarané. Vtedy ostáva len skúšať kombinovať hackovanie s kľučovaním malými uličkami a prípadnou zmenou auta za rýchlejšie. 

Celá hrateľnosť je doplnená upgradovacím systémom, v ktorom za získané body za hlavné a vedľajšie úlohy môžete vylepšiť svoje parametre v každej oblasti - od hackovania, cez vytváranie zariadení, jazdenie, až po boje a zbrane. Vylepšujete svoju streľbu, možnosti prístupu do stále ďalších systémov, výroby nových typov bômb. Nakoniec systému nechýba ani reputácia, ktorá určuje, ako na vás ľudia reagujú. Napríklad keď zabíjate alebo zrážate autom ľudí, veľa strieľate na policajtov, obyvateľstvo sa obráti proti vám a bude volať policajtov hneď ako vás uvidí.

Watch Dogs
Watch Dogs Prostredie zahŕňa mesto, ale aj rozľahlý vidiek s dedinkou.
Prostredie zahŕňa mesto, ale aj rozľahlý vidiek s dedinkou.


Watch Dogs Prestrelky fungujú, ale lepivý cover systém obťažuje.
Prestrelky fungujú, ale lepivý cover systém obťažuje.


Watch Dogs Zaujímavosťou v tomto štýle hier je pridanie pohľadu zvnútra vozidla
Zaujímavosťou v tomto štýle hier je pridanie pohľadu zvnútra vozidla





Singleplayer vo Watch Dogs je priamo spojený s multiplayerom a ten nie je taký, ako ho poznáme napríklad GTA V hre je prakticky samostatnou časťou. Tu dostávate pozvánky do multiplayerových hier priamo vo vašom meste. Rovnako sa k vám môže pripojiť iný hráč, alebo vy preberiete kontrakt a zapojíte sa do hry niekoho iného.  Sú tu jednoduché misie 1 vs 1, ako hackovanie, alebo sledovanie niekoho, kde sa skrývate v dave, podobne ako v Assassins Creed módoch. Ak však chcete niečo väčšie, môžete sa s priateľmi spojiť a dať si preteky na autách alebo zabojovať v dešifrovacom móde, v ktorom jeden hráč musí získať dáta a ostatní ho naháňajú. Nakoniec, ako bonus, je tu ctOS mobile, kde jeden hráč musí priamo v hre aktivovať kontrolné body, zatiaľ čo druhý hráč cez tablet volá políciu a posily. Prípadne, ak chcete voľnú hru, osem hráčov si môže užiť nádheru digitálneho Chicaga spolu.

Tá nádhera síce nesiaha na pôvodné prezentácie z roku 2012 a postupné orezávanie ubralo pár efektov, ale mesto je stále vizuálne kvalitné a minimálne na PC súperí s módmi vylepšeným GTA. Mesto je rozmanité, ponúka pôsobivé výhľady, ako na betónovú džungľu, tak aj na prírodu v okolí, dopĺňa to zmena dňa a noci, ako aj rôzne počasie. Búrky a voda pridávajú mestu na atmosfére a to aj voda okolo mesta v jazerách a riekach, ktorá je skutočne kvalitná, vďaka dynamickým vlnám a jedinečným reflekciám. Deštrukcia okolia a explózie majú rovnako štýl.

Možno však viac atmosférických efektov v prostredí by nebolo na škodu a mohlo hru posunúť do nextgenu ako to autori plánovali v prvej prezentácii. Je to škoda, lebo práve s efektmi hra problém nemá. Problémy robia textúry, ktoré sú masívne a autori rovno na high detaily chcú 2GB kartu a na ultra 3GB. Napriek tomu, aj na lepších kartách môže byt viditeľné trhanie, keďže autori akoby neimplementovali plynulý streaming textúr a ich presuny môžu pravidelne trhať obrazom.

Úplne nie je doladené ani ovládanie, ktoré má síce rovnaký základ ako v konkurenčných akčných adventúrach, len možno niektoré detaily autori až príliš prekombinovali, čo pocítite hlavne na klávesnici. Pre výber zbraní musíte na klávesnici stále držať Tab a následne pracne vyberať v kruhom menu typ zbrane, aby ste si potom ešte mohli z jednej z kategórii vybrať inú zbraň, alebo popritom vyrábať aj nálože. Na gamepad sa to hodí lepšie, a keď tie kombinácie sú niekedy zvláštne. Hlavne ak vezmeme do úvahy, že všetko hackovanie prevádzate len jedným tlačidlom.

Autori však majú plus za prepracovanie prestrihových scén priamo v engine, ktoré sú vo veľmi vysokej kvalite a Rockstar sa môže ísť do Ubisoftu priučiť, ako v hre spracovať vážne témy. Scény dopĺňajú kvalitné nasvietenia, dobre zahrané scény a scenár rovnako nezaostáva. Ten je sústredený na jednu príbehovú líniu, neodskakuje do vedľajších úloh, ani nepridáva omáčku na vyplnenie času. Dotvára ho kvalitný digitálne ladený soundtrack, ale aj viacmenej nevýrazná hudobná ponuka v rádiách áut, len s občasnými rozhlasovými komentármi.

Watch Dogs
Watch Dogs Na rozptýlenie hra ponúka aj digitálne minihry, v jednej preberiete mechanického pavúka
Na rozptýlenie hra ponúka aj digitálne minihry, v jednej preberiete mechanického pavúka


Watch Dogs Vybavenie má postava bohaté, ale výber zbraní a zariadení je nemotorný
Vybavenie má postava bohaté, ale výber zbraní a zariadení je nemotorný


Watch Dogs Vozidla sú základ presunu, žiaľ na ich ovládanie si je potrebné zvyknúť.
Vozidla sú základ presunu, žiaľ na ich ovládanie si je potrebné zvyknúť.




Celkovo Watch Dogs nesklamal. Síce nevyžmýkal naplno svoj potenciál a ani neponúkol sľubovanú grafiku, dodal ale všetko, čo hra potrebuje. Ubisoftu sa podarilo vytvoriť veľmi kvalitnú akčnú adventúru a priblížiť sa ku GTA. Tvorcovia si vybrali svoj vlastný štýl, v ktorom sú v niektorých veciach lepší, ale stále im ostáva veľa prvkov, ktoré treba dotiahnuť. Tak či tak si hru naplno užijete. Má príbeh, ktorý vás chytí, slušnú hrateľnosť, v ktorej môžete kombinovať hackovanie, stealth ale aj čistú akciu. Nakoniec tu nechýba množstvo vedľajších a hlavne zábavných činností alebo multiplayer pripojený priamo s vašim mestom. Možno je škoda jazdného modelu vozidiel, ktorý mohol byť lepší a prirodzenejší. V konečnom dôsledku, Watch Dogs síce nie je dokonalý, ale viac ako slušný začiatok novej série. Pokračovanie určite bude nasledovať a uvidíme, kam Ubisoft posunie sériu nabudúce.






napísal saver 27.5.2014
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
WATCH DOGS
+ jedinečne zapracované hackovanie do samotného základu hry
+ rozsiahle možnosti činností v meste
+ rozmanité misie v kampani
+ intenzívny a zaujímavý príbeh
+ pôsobivé vizuálne efekty
+ upgradovanie postavy

- slabá optimalizácia enginu
- jazdný model vozidiel
- nevyužité lode

Zaradené pod: watch dogs, ubisoft, GTA


RECENZIE HRÁČOV
Watch Dogs
9.0
WATERLEMON    15.7.2014
Watch_Dogs sa odohráva v ctOS ovládanom Chicagu. Tento systém vytvorila spoločnosť Blume, ktorá  ...prečítať celé
Watch Dogs
5.5
WELLBI    23.6.2014
Watch_Dogs. Novodobé synonymum hypu, okresanej grafiky, bugov a všemožných nedorobkov. A...prečítať celé
Watch Dogs
9.0
XELA09    12.6.2014
Watch Dogs je hra, od ktorej som toho moc neočakával. Ale pravidlo ,, čím menej očaká...prečítať celé
Watch Dogs
9.0
KUKACEK    29.5.2014
Dlhá inštalácia. Dobre, veď mám čas. Jes, prvá scéna, všetko ma uchvátilo. Prvá misia ma tiež uch...prečítať celé
icon
6.5
RELLIK    26.11.2019
+ Mesto Chicago ktoré fakt žije+ Hackovanie je zábavou, zo začiatku+ zábavný kombat a nahá... zobraziť
icon
7.0
S.T.F.UP!    7.4.2018
+ kvalitne spracovany svet+ niektore vedlajsie misie+ stealth system+ celkom ori... zobraziť
icon
9.5
NESSUNDORMA    11.3.2018
Recenzia:Hram to a bavi ma to uz asi piati denPLUS:dobry pribehvela side ve... zobraziť

PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
WiiU

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft Montreal
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 27. máj 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18487)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk