SKYLANDERS GIANTS

SKYLANDERS GIANTS

8.0

Detská hra s veľkým srdcom

Recenzia na PS3 verziu

Activision s projektom Skylanders trafil klinec po hlavičke. Vytvoril ideálnu detskú hru posilnenú zberateľským faktorom. Vznikol tak vlastný žáner a súčasne sa vyriešil problém fyzickej distribúcie DLC. Nielenže sa zatraktívnil dodatočný obsah, ale prehĺbil túžbu doň investovať. Hrdinov netvoria jednotky a nuly, ale môžete sa ich dotknúť, čo ešte viac motivuje k zbieraniu figúrok a investovania do ďalších, ktoré možno v hre ani nepoužijete. 

To je jeden z dôvodov, prečo Skylanders uspeli a prečo má na konte viac ako 30 miliónov predaných figúrok. Chcete ich mať všetky a každá ďalšia pomáha objavovať svet a vojsť do inak nedostupných lokalít, čo je ďalší spôsob, ako ukázať hráčovi, aké dôležité je rozširovať zbierku. Figúrky nie sú iba na okrasu, ale tvoria súčasť herného zážitku. Cez dodávaný portál sú teleportované do hry a reprezentujú ovládaného hrdinu, ktorému sa zlepšujú schopnosti. Po dohraní si všetky štatistiky pamätajú a je ich možné medzi platformami prenášať a vymieňať. 

Geniálny nápad bol zúročený v nevyhnutnom pokračovaní Skylanders Giants rozširujúcom svet magických hrdinov a prehlbujúc jeho prvky, pričom si stále udržuje jednoduchosť detskej hry. Všetko začína a končí pri figúrkach. Spolu s Giants prichádza 48 nových, opäť rozdelených do ôsmich kategórií podľa príslušnosti elementu. Úplne nových je však iba 16 a na podporu predaja druhej série sú vybavené technológiou Light Core, ktorá priesvitné časti dokáže po položení na portál rozsvietiť. 

Skylanders Giants
Skylanders Giants Obri sú nemotorní, ale majú úžasnú silu a schopnosť preraziť prekážky.
Obri sú nemotorní, ale majú úžasnú silu a schopnosť preraziť prekážky.


Skylanders Giants Postavičky levelovaním získavajú na sile a za peniaze im kupujete nové schopnosti.
Postavičky levelovaním získavajú na sile a za peniaze im kupujete nové schopnosti.


Skylanders Giants Boje pritvrdili v arénach, kde na vás postupne vybiehajú vlny nepriateľov.
Boje pritvrdili v arénach, kde na vás postupne vybiehajú vlny nepriateľov.





Figúrky tak ožívajú nielen na obrazovke, ale aj pred vašimi očami. Zvyšné tvoria obľúbení hrdinovia v nových pózach a odlišnom spracovaní. Toys For Bob sa vďaka použitiu širšej palety farieb a detailnejšiemu spracovaniu častí tela podarilo dosiahnuť prémiový vzhľad pri zachovaní rovnakej ceny. Viac o figúrkach sa dozviete z videa.

Novinkou v Skylanders Giants sú obri. Sú silní, nemotorní, ale užitoční v boji, pri odstraňovaní prekážok z cesty, vrhaní balvanov alebo na pritiahnutie plávajúceho ostrova. Ich silu využíva hra na otváranie tajných cestičiek k truhliciam a motivuje k častej výmene hrdinov na portáli. Členité levely skrývajú množstvo poschovávaných bonusov aj truhlíc, vetvia sa a už toľko nekričia, že na odomknutie lokalít potrebujete skylandera iného elementu. 

Investícia do figúrok je vykompenzovaná obsahom, už to nie je iba obyčajná truhlica alebo pokrývka hlavy zvyšujúca schopnosti hrdinov, ale celé bludiská často aj s logickou hádankou. Autori z tohto hľadiska hru delikátne vybalansovali a každá ďalšia investícia toľko nebolí. Navyše Skylanders Giants je plne kompatibilná so všetkými figúrkami z prvej série vrátane príbehových rozšírení a power upov. A ako milý bonus je zvýšenie levelu na 15. úroveň a ultimátna schopnosť pre každého hrdinu. 

Prostredia sú oproti predchodcovi väčšie a v pozadí vidieť viac detailov aj objektov. Pôsobia živšie, nie staticky a zbavili sa ľahkej čitateľnosti, kedy ste vedeli dopredu, kde čo nájsť. Teraz môžete s obrom rozbiť podlahy, vojsť do domov, jaskýň alebo sa teleportovať z jednej strany mapy na opustený ostrovček. A hľadať poklady sa oplatí. Nájdete časti na zlepšovanie lode, ktorou cestujete hore dolu, súčiastky do stroja ovplyvňujúceho koľko peňazí a skúseností získate alebo sú to len zlatky na nákup schopností, bonusových predmetov, či arén do duelov.

Za mince sa dajú kúpiť aj jednorazové power-upy na zvýšenie sily aj žolíky pre okamžité odomknutie zámky alebo zabezpečujúce výhru v minihre Skystones, do ktorej sa zbierajú kamene. V Skylanders Giants sa hrateľnosť diametrálne nezmenila. Narazíte na obligátne presúvanie kameňov, aktiváciu spínačov, presúvanie systému zrkadiel aj typické hľadanie kľúčov od dverí. Tieto prvky dopĺňajú časté a neustále boje s nepriateľmi a v hre dostali väčší priestor arény, kde odolávate vlnám a nakoniec aj bossom. 

 

Oproti predchodcovi Spyro’s Adventure pôsobí Giants ako veľkolepá akčná RPG rozrpávajúca príbeh o ohrozenej magickej krajine Skylands. Ohrozuje ju opäť Kaos a vyhráža sa použitím prastarej technológie rasy Arkeyanov, ktorú môžu zastaviť iba obri. Štruktúra príbehu je podriadená 16 levelom, v ktorých vždy niekoho alebo niečo hľadáte. Paluba lietajúcej lode, na ktorej cestujete, je tak čoraz živšia a sú na nej otvorené aj obchody. Na minihry so Skystones a obchodníkov narazíte aj v bludiskách a občas u nich nájdete aj raritný predmet. 

Obtiažnosť Skylanders Giants zodpovedá cieľovej skupine, hra kladie väčší dôraz na prieskum a pestrosť aktivít (zalietate si aj na stroji a budete ovládať obrovského robota) ako na boj. Náročnosť je možné zmeniť zvýšením úrovne, ktorá potrápi aj skúsených. Špeciálnou kapitolou sú Challenge mapy odomykané novými figúrkami, sú mimoriadne náročné na čas aj výdrž. Autori zjednodušili ovládaciu schému, vypustením pravého analogu sa dostala na úroveň Lego hier, stačí vám jedna páčka na pohyb a akčné tlačítka na útoky a špeciálne údery.

V hre je stále čo robiť aj po dohraní, hľadať poklady, prechádzať levely na čas alebo tráviť čas vo vylepšenom Battle móde, kde môžu dvaja hráči súperiť medzi sebou. Zachovaná zostala aj podpora lokálneho co-op režimu. Celý príbeh tak môžete prejsť vo dvojici, pričom si figúrky môžete vymieňať za behu. Pomoc je vítaná hlavne na obtiažnosti Nightmare a parťáka ocenia aj mladší hráči. Figúrky nemusia skončiť na poličke, dajú sa použiť v mobilných hrách aj online univerze, takže môžu cestovať s vami aj keď nemáte pri sebe konzolu. 

Skylanders Giants
Skylanders Giants Po novom sa už môžete pozrieť aj do domov.
Po novom sa už môžete pozrieť aj do domov.


Skylanders Giants Grafickým spracovaním nepatrí medzi skvosty, zaslúžila by si kvalitnejší vizuál.
Grafickým spracovaním nepatrí medzi skvosty, zaslúžila by si kvalitnejší vizuál.


Skylanders Giants Na dohranie hry potrebujete tri postavičky, budete ich chcieť však viac.
Na dohranie hry potrebujete tri postavičky, budete ich chcieť však viac.





Do Skylanders Giants bolo vložených mnoho vylepšení aj technických zlepšovákov, pridalo sa drobných detailoch v prostredí (ako lietajúce mušky okolo lámp) a používaniu shadrov na mnohé materiály, ktoré sa už lesknú. Engine po novom zvláda aj prechody z exteriérov do interiérov a zlepšila sa práca so svetlami, hra však beží v nízkom rozlíšení. Odnáša si to rozmazaný vizuál, ktorý by u detskej hry mal byť ostrý ako britva. Grafika je na druhej strane veselá, sýta a v rovnakom duchu sa nesú aj hudobné motívy a vtipné dialógy. Lokalizácia, pochopiteľne, chýba. 

Skylanders neboli nikdy závislí od online pripojenia, nepotrebovali doteraz žiadne obsahové ani systémové updaty. V Giants sa to pravdepodobne zmení, hra obsahuje veľmi nepríjemnú chybu, ktorá sa prihlási na vysokých obtiažnostiach. Čas sa v hre nezastavuje pri výmene figúrok ani keď vám ukazuje, kam máte ísť. Než sa nazdáte, ste obkľúčení a než stihnete zareagovať, tak máte život na vlásku. 

Druhýkrát po sebe je hra Skylanders najideálnejšou rodinnou a detskou zábavkou. Radikálnym spôsobom neposúva sériu vpred, obsahovo nafukuje levely a posilňuje fyzickú interakciu s figúrkami, ktoré ožívajú na obrazovke. Má však niekoľko ale. Tým najväčším je počiatočná investícia. Ak už máte predošlý diel, môžete použiť všetky power-upy, figúrky aj príbehové rozšírenia a peňaženku nákup novej hry nebude až tak bolieť. Pripravte sa však na to, že obri sú nielen drahší, ale trhová hodnota figúrok celkovo stúpla. Najsmutnejšie na tejto sérii je jej slabá dostupnosť, resp. jej podpora u lokálnych predajcov.


napísal spacejunker 14.12.2012
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
SKYLANDERS GIANTS
+ členitosť levelov a množstvo skrytých zákutí
+ prepracovanosť druhá séria figúrok a Ligth Core technológia
+ plná kompatibilita s predošlou hrou

+ lokálny co-op
- nízke rozlíšenie a rozmazané textúry

- AI útočí aj keď meníte postavy
- nároky na investíciu odrádzajú našinca


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PS3
Wii
3DS

Vývoj: Activision / Kontiki / Activision
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 19. október 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18397)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk