BOOM STREET

BOOM STREET

7.0

Mario, Bowser, Peach, navaľte prachy!

Recenzia na Wii verziu

Kto robí najlepšie cross-overy na svete? Zabudnite na komiksové strety v Marveli či DC univerze, to sú iba drobné oproti všemožným kombináciám, kde sa nebojácne spájajú japonské štúdiá. Nielen bojové hry ako Street Fighter X Tekken alebo športové jednohubky, kde zápolili aj top ikony priemyslu ako Sonic a Mario. Najnovší počin z dielne Square-Enix nie je zaujímavý iba tým, že všade vo svete má iný názov: Boom Street v Európe, Fortune Street v USA, Itadaki Street v Japonsku. Sú to klasické Monopoly, dosková strategická hra, ale v netradične chytľavom prevedení.

Na prvý pohľad láka obal akoby na ďalšiu jednoduchú Wii hru. Ale zadná strana sľubuje strategický náboj a interesantné súboje ťahov i hráčskeho umu. Je ľahké prirovnať Boom Street k Monopoly, kde sa snažíte o pekný zisk a hádzanie kockou občas preváži nad vašimi možnosťami. Je tu aj pár skôr nečakane arkádových aktivít, ktoré hru urýchľujú a robia z nej pravý videoherný zážitok.

Veľa závisí od toho, či chcete podniknúť dlhú hernú seansu a štandardné pravidlá alebo prejdete na Easy mód, kde sú možnosti jednoduchšie a arkádovejšie. Tak sa výrazne zmení štýl hry a najmä dĺžka partičky. Každý mód prebieha tak, že váš avatar či zvolená postavička súperí proti trom protivníkom na hernej ploche v určitom tvare. Niekedy je tvar jednoduchý ako osmička, inokedy tvorí loď duchov alebo rovno tematicky tvar Slimea. Na ploche sú jednak políčka, na ktorých si môžete tvoriť obchody, kde inkasujete za každú návštevu cudzieho hráča. Cieľom je prirodzene mať ich čo najviac, resp. mať ich na strategických pozíciách a starať sa o ich vysokú hodnotu. Napríklad osobne dávam obchody na miesta, kde je veľká šanca častého pohybu súperov – vytipujem si ich podľa tvaru hernej plochy. Ešte sa oplatí stavať strategicky: mať niekoľko obchodov na políčkach za sebou, to sa niekoľkonásobne ich hodnota zvýši. Samotný obchod má potom možnosť zvyšovať hodnotu a tak aj poplatky za návštevu.

Boom Street
Boom Street Nádherná ukážka dizajnu, keď tvar Slimea slúži ako jedna z najzaujímavejších a komplexných herných plôch.
Nádherná ukážka dizajnu, keď tvar Slimea slúži ako jedna z najzaujímavejších a komplexných herných plôch.


Boom Street Bowser prezentuje svoje mizerné investičné schopnosti a záporné výsledky impulzívnou náladou.
Bowser prezentuje svoje mizerné investičné schopnosti a záporné výsledky impulzívnou náladou.


Boom Street Maximálna plocha herného dizajnu s osmičkou štvrtí a precíznou taktikou pre ovládnutie trhu.
Maximálna plocha herného dizajnu s osmičkou štvrtí a precíznou taktikou pre ovládnutie trhu.





Základy v Easy móde sú jasné: stavať obchody, súperi behajú po ploche, obsadia sa všetky políčka. Cesta k víťazstvu je dvojaká – dosiahnuť určitú finančnú hodnotu alebo jeden hráč zbankrotuje. Vtedy sa určí víťaz podľa hodnoty na účte. No Boom Street má aj arkádovú časť – okrem obchodov sú na ploche aj štyri farebné políčka slúžiace ako bonusy. Úlohou je chodiť dookola po ploche a zozbierať vždy štyri symboly, potom sa vrátiť do banky a utŕžiť peniažky. V jednej hre sa mi stal zvláštny zvrat: mal som štyri obchody za sebou na parádnej hodnote (od 1000 do 2700, zatiaľ čo bežne ste radi už za 80 či 120 šupiek). Ale Toad z Maria si postavil iba pár obchodov a stratégiu rýchleho obehávania plochy. Mal šťastie, že moje kvarteto obchodov vždy preskočil, takže mi nič neplatil, bol rýchlejší ako ja, čím solídne zarábal na výplate z banky. Hoci ja som získal možnosť ukončiť hru ako prvý, bol som od banky ďaleko a hádzal nižšie čísla na kocke. Toad hádzal vysoko, kolo skôr dobehol a vyhral.

No pre nás finančných fajnšmejkrov je Easy Mode predsa len malá arkáda s kupovaním obchodov, no pravé možnosti investovania ponúka až Standard Mode. Tu fungujú základy z Easy, no pridáva sa ešte delenie hernej plochy na jednotlivé dištrikty. Každý má svoju hodnotu a popri obsadzovaní obchodov možno nakupovať akcie a zarábať na dividendách. Je to dobrá taktika, kúpa akcií znamená zvýšenie hodnoty, predaj zase zníženie. Kombo dobrého obsadenia obchodov a investícií do dištriktov sa môže vyplatiť, pretože inkasujete hneď dvakrát. Vedia to i interaktívni súperi – napríklad Toad rád kupuje akcie, no keď ho súperi dotlačia pri vysokých cenách návštev ku stene, už predáva. Standard Mode je podstatne dlhší a variabilnejší, netreba sa ho však báť. Osobne som pri testovaní zvolil dokonca opačnú metodiku, najprv sa vrhol na Standard a potom bol Easy skutočne jednoduchší. Ale nie zábavnejší – komplexnosť sa v tomto smere vypláca, hoci za cenu dvojhodinových hier.

Je to tak, namiesto rýchlych partičiek sa pripravte na dlhé taktické vysedávanie. Ale veľmi zábavné. Je tu Tutorial pre každý mód, Free Mode, kde sa môžete vytrénovať dosýta a najmä Tour Mode zložený z tematických herných plôch (je tu kampaň z Dragon Quest a Super Maria plus bonus). Pokiaľ si zvolíte hru jedného hráča, môžete si svoje počínanie priebežne aj uložiť – lokálny mutiplayer už taký zhovievavý nie je a hru treba dokončiť na jeden hlt.

Štylizácia zo svetov Dragon Quest i Super Maria sa prejavuje primárne v grafickej, nie hernej podobe. V praxi navštívite rôzne lokality zo svetov, resp. nimi inšpirované plochy a pozadia, ale veľké zásahy do hry nerobia. Môžete si vychutnať atmosféru, zvuky či jednotlivých hrdinov a ich charakter. Slime má fantasticky ironické poznámky o tom, aký je síce malý, ale rozbije bank. Toad je schizofrenický – raz hrdý na svojho kamoša (vás), potom fňuká, že vám musí toľko zacvakať. Niektorí hráči sú taktickí, iní skôr impulzívni. Ak ich milujete, budete spokojní od prvých minút. Grafika a hudba neprekračujú tieň Wii ani pri pokročilej fáze svojej existencie. Berte však do úvahy, že pre takú jednoduchú hru s pár pozadiami a hernou plochou s určitými ikonami veľa netreba.

Hlavná misia Boom Street je kombinovať postavičky z Dragon Quest a Super Maria v alternatívnej verzii známej hry Monopoly. Je to zvláštna propozícia, ale funguje a hoci licenciu mohla využiť ešte lepšie, máte sa na čo tešiť. Ak ste hráč milujúci aspoň jednu sériu a doskové hry vám nie sú cudzie, je na čase zapnúť Wii na desiatky hodín.


napísal korec 7.2.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
6.8
Ohodnotiť
BOOM STREET
+ chytľavá hrateľnosť
+ dva módy s odlišnou taktikou
+ desiatky hodín pre sólo hráča
+ zábavné prvky licencie a správania postáv
+ motivácia
- multiplayer treba na posedenie dohrať
- pre niektorých príliš pomalé tempo



RECENZIE HRÁČOV
Wii

Vývoj: Nintendo / Conquest / Nintendo
Štýl: Managementová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 2. január 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19458)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk