SKYLANDERS: SPYRO'S ADVENTURES

SKYLANDERS: SPYRO'S ADVENTURES

8.5

Splnený detský sen

Recenzia na PS3 verziu

 Nemusíte byť v detskom veku, aby ste prepadli hračkám a plastovým stavebniciam. Občas stačí iba dobrý nápad ako Skylanders: Spyro’s Adventure a zastaví sa čas okamžite aj v takej kancelárii. Nikoho nezaujímajú emaily ani telefóny, ale každý je paralyzovaní pohľadom na drobné akčné figúrky, ktoré do hry katapultuje kamenný portál. A to vám ešte všetci svorne pred pár minútami krúžili ukazovákom okolo spánkov a nechápavo sa dívali, ako utrácate pomerne veľkú čiastku na rozmerné krabice s farebnými postavičkami.

Skylanders: Spyro’s Adventure je v našich zemepisných šírkach nezmyselne prehliadaným klenotom. Ide o dokonalé skĺbenie skutočných hračiek s herným prostredím. Nie je to nič revolučné, už tu boli pokusy (úspešné aj tie menej podarené), ale Activision je pionierom fungujúceho a pohlcujúceho zážitku kombinujúceho skutočné figúrky a ich virtuálnych avatarov, ktoré medzi sebou komunikujú, navyše vstupuje aj do nepreskúmaného údolia distribúcie DLC vo fyzickej podobe. Prečo práve Skylanders?

Začnime od hry samotnej, ktorá je dodávaná s plastovým portálom, tromi základnými hrdinami a dobrodružstvom väčším než sú oni samotní. Skylanders je akčnou RPG s jasne stanovenými pravidlami a obtiažnosťou šitou na mieru mladších hráčom, považovaných vo fantasy svete za Portal Masterov. Úlohami pestrých, náplňou veľmi podobných 22 kapitol má výdrž približne 10 – 12 hodín. Na rozdiel od iných, dohraním hry to len začína a nevadí ani to, že prechádzanie tých istých levelov musíte podstúpiť viackrát.

Skylanders: Spyro's Adventures
Skylanders: Spyro's Adventures Každá jedna postavička má unikátne schopnosti.
Každá jedna postavička má unikátne schopnosti.


Skylanders: Spyro's Adventures Lokality sa level od levelu odlišujú nielen prostredím, ale aj nepriateľmi.
Lokality sa level od levelu odlišujú nielen prostredím, ale aj nepriateľmi.


Skylanders: Spyro's Adventures Hrdinovia si môžu zmerať sily v arénach.
Hrdinovia si môžu zmerať sily v arénach.





Tvoria ich rozľahlé mapy plné pascí, logických problémov na úrovni presúvania kameňov a aktivovania kryštálov presmerovaním lúčov alebo naháňaním malých potvoriek, ktoré vám pred nosom ukradli kľúč od brány. Dungeony sú pochopiteľne plné nepriateľov a mimoriadne variabilných monštier. Čo nový svet, to nové prostredie aj ich obyvatelia, no priebeh je rovnaký. Dostať sa na koniec, zabiť bossa, zachrániť postavu v núdzi alebo získať dôležitý predmet na stavbu fontány v domovskom svete. Úlohou Portal mastera je obnoviť rovnováhu vo svete Skylanderov a zastaviť diabolské plány Chaosu.

Veľmi dynamická kampaň sa s blížiacou hrozbou mení, vizuál potemnie, hráči sa neskôr ocitnú iba v tmavších a desivejších lokalitách. Na gameplay to má však pramalý vplyv. Rúbanie nepriateľov sa nemení ani hľadanie kľúčov k dverám, otváranie prekážok bombami alebo používaním krompáča na odstránenie popadaného kamenia v podzemí. Všetko sa mení hrdinami a s nimi aj napredovanie hrou. Každý jeden má jedinečné schopnosti dané príslušným elementom (je ich osem: voda, oheň, zem, vzduch, príroda, smrť, technológia a mágia). Skylanders tvorí 32 hrdinov (nerátajú sa Dark a Legendary verzie), takže si rýchlo domyslíte, že na dohranie hry na 100% budete potrebovať viac ako len troch, ktorí sú dodávaní v štartovnom balíčku.

Položením postavičky na portál sa okamžite hrdina zhmotní v hre, vymieňať ich môžete ako chcete a koľko krát chcete. Figúrky navrhnuté spoločnosťou Toys For Bob sa navonok nemenia, ale pamätajú si, aký majú level, koľko zlata ste s nimi nazbierali, aké upgrady ste kúpili, ako sa volajú, do ktorej kolekcie patria a akú špeciálnu schopnosť majú. A to ich robí unikátnymi. Figúrky nie sú viazané na platformu, čiže ich môžete prenášať z konzoly na PC a naopak. Viac vám napovie naše video:



Čaro Skylanders leží niekde medzi zberateľskou vášňou a chuťou každého hrdinu vylevelovať na desiatu úroveň a nájsť legendárny toliar na zakúpenie ultimátnej schopnosti. Počas vývoja schopností sa môžete v určitej fáze rozhodnúť, či investovať do útokov na blízko alebo na diaľku. Vrhanie fireballu sa neskôr ztrojnásobí, zo zbrane budú vyletovať viaceré harpúny, zvýši sa sila úderov, odomkne lietanie a pod. No a potom sú tu challenge mapy s časovo obmedzenými úlohami typu: znič X nepriateľov, nájdi šesť obrazov alebo vzácnu rudu v bani. Tieto úlohy sa odomykajú s každým zakúpeným Skylanderom a podobne je to aj s doplňujúcimi dobrodružstvami. Tie sa navyše predávajú s dvomi power-upmi spomaľujúc čas, doplňujúc zdravie alebo zvyšujúc účinnosť útokov.

A vy ich kupovať budete. V leveloch sa inak nedostanete k truhliciam ani k darčekovými baleniam s čiapkami, klobúkmi a inými pokrývkami hlavy vylepšujúc vlastnosti, nepreskúmate všetky lokality a nenájdete všetky toliare. Hra vás k tomu aj povzbudzuje ukážkovými videami, čo dokáže ten ktorý Skylander, a v lokalitách získavajú vybrané elementy bonusy a výhody v boji. Ste tak počas hrania v konštantnom pokušení. S každou figúrkou získate aj nálepky, kartičku s parametrami a čiarový kód, ktorý sa dá použiť na oficiálnej stránke vo webovej hre, kde na Portal masterov čakajú nové úlohy. Hrateľnosť predlžuje aj co-op na jednej obrazovke a Battle mód, kde môžu súperiť proti sebe Skylanderi.

Activision myslel na všetko. Skylanders nekladie vysoké nároky, pre veteránov bude až príliš jednoduchou. Jej hlavnou devízou je však radosť a okamžitá zábava. Nenáročná ovládacia schéma a ľahko pochopiteľné úlohy zmákne malý školák ľavou zadnou. A ak ste rodič, pripravte sa na to, že kúpou hry si ušijete na seba bič a budete musieť siahnuť do peňaženky poriadne hlboko. Figúrky sa predávajú po jednom za 6,99 EUR alebo v balení po troch za 19,99 EUR, čo je aj suma, ktorú zaplatíte za jedno z troch príbehových rozšírení. Na druhej strane, ide o ideálne darčeky a dobre vyzerajú na poličke. Figúrky sú detailne spracované a sú vhodné aj pre malé deti. Nemajú žiadne kĺby ani pohyblivé časti.

Skylanders okrem vysokej ceny trápia aj iné problémy. V prvom rade je to nízka kvalita grafiky, prostredia aj postavičky sú roztomilé, ale mohli byť spracované rozhodne s väčším dôrazom na detail. Levely aj objekty sú tvorené jednoduchými modelmi a to až do takej miery, že si pripadáte ako v hre spred dvoch-troch rokov. Pomocnú ruku vizuálu podáva hudba z pera Hansa Zimmera, ktorá je jednoducho čarovná. Oveľa väčším problémom sú texty a rozhovory, ktoré sa nedajú žiadnym spôsobom zrýchliť ani preskočiť a zbytočne spomaľujú priebeh inak veľmi rýchlych bojov.

Hranie sa na obrazovke a priama interakcia s hrdinami znie ako bláznivý nápad. Activision riskantný krok vyšiel, na figúrky sú predobjednávky a skladové zásoby lokálnych i zahraničných predajcov sú po Vianociach vybrakované. Skylanders: Spyros Adventure je ideálnou detskou hrou, ktorú si zamilujete. Iróniou je, že práve táto hra oživuje značku Spyro a nikde sa nespomína, je malý fialový dráčik je ústrednou postavou. Môže ňou byť, kým ho nevymeníte za iného hrdinu.


napísal spacejunker 19.1.2012
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
SKYLANDERS: SPYRO'S ADVENTURES
+ prepojenie medzi hračkami a hrou
+ odomykanie a spoznávanie sveta novými hrdinami
+ motivácia prehľadať každý kút a rozširovanie zbierky
- cena za rozšírenia
- kvalita grafiky
- zdržujúce texty



RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360
Wii

Vývoj: Activision / ABC Data / Activision
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. október 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19557)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk