POKEMON WHITE & BLACK

POKEMON WHITE & BLACK

8.5

Pochytajte ich všetkých

Recenzia na DS verziu

Keď sme boli so Spacejunkerom pred šiestimi mesiacmi v Tokiu, najnovší Pokemóni mali premiéru, čo znamená, že boli úplne všade – a vypredaní. Ešte aj na letisku Narita si svoj úlovok rozbaľovali na raňajkách dve dievčatá: jedna verziu White, druhá Black a my sme mohli závidieť. A čakať pol roka.

Noví Pokémoni riadne mútia vodu aj na západnom trhu. Všetci diskutéri neveriaco krútia hlavami, že videoherný priemysel sa nikam neposunul, no piata generácia Pokémona ukazuje, kam sme sa dostali, koľko noviniek znesie nový diel série a či má stále zmysel hrať ho ďalej. Pokémon si vytvoril pred rokmi vlastný žáner a sám určuje, koľko, kde uberie, čo pridá a či obetuje silné elementy videohry.

Napríklad audiovizuálne spracovanie je akoby máličko vylepšený starý GameBoy a nedosahuje ani plný potenciál DS a to sa nachádzame na konci jeho životného cyklu a nie je to nízkorozpočtová hra. Súčasný Pokémon má jednoduché, až pitoreskne animované postavičky a o textúrach sa ťažko hovorí. Variabilita sveta postupne silnie, na handheldovú hru roka 2010 je to málo. Zvuky sú selekciou pípajúcich efektov a soundtrack má len pár pamätných melódií. Autori sa tu veľmi nevyznamenali.

Nenajali ani brilantného scenáristu. Príbeh o skupine tínedžerov, ktorí sa vydávajú do sveta chytať Pokémonov a učiť sa s nimi zžiť, je naplnený tonou klišé o ceste za dospelosťou, pomáhajúcou profesorkou a protivníkmi. Vinie sa línia o skupine, čo chce Pokémonov zachrániť oslobodením spod kontroly ľuďmi a spomína sa legendárny Pokémon, ktorý môže zničiť alebo zachrániť svet. Kopa postáv má rovnaké odpovede na vašu reakciu, občas venujú predmet a pustia do éteru aj zmienku o príbehu, ale ten vlastne drží pokope sporadicky. 

To všetko vadí prvé dve hodiny. Všetko sa pomaly rozbieha, aj keď voľba postavy i prvého Pokémona sú kľúčové kroky, veď vás sprevádzajú celú hru. Na výber sú traja, zastupujú živly trávy, ohňa i vody, ktoré sú podstatné pre fungovanie sveta i  súbojový systém. Objavovanie fungovania sveta je vôbec zábavná porcia hry, pokiaľ ste sa ešte s Pokémonmi nestretli. Či si zvolíte Snivyho (tráva), Tepiga (oheň) alebo Oshamotta (voda), do fungovania sveta sa dostanete veľmi rýchlo.

Pokemon White & Black

Súboje na čoraz vyššej úrovni naberajú oveľa vyššiu dynamiku, aj dva údery môžu zraziť lvl.50 Pokémona k zemi.
Pokemon White & Black

Šikovný 3D pohľad si hra schováva na neskoršiu fázu, a oplatí sa k nemu dostať. Čím ďalej ste, tým je grafika lepšia.
Pokemon White & Black

Táto dvojica bláznov má štyroch pomerne silných Pokémonov, reštart zaručený.

 Pointa je v zbieraní a trénovaní vašich Pokémonov, cesta k nim vedie cez súboje s nimi. Vyprovokovať sa dajú rozlične – základné sú náhodne generované, stačí sa prejsť po vysokej tráve, kde mocní drobci driemu. Tu platí, že zväčša bojujete iba s jedným. Vyššou skupinou sú súboje s inými trénermi, ktorí majú podobne ako vy po ruke viac Pokémonov, do súboja ich nasadzujú postupne a treba už viac taktizovať. Vrcholom sú návštevy telocviční, kde vás ich lídri skúšajú v boji najtvrdšie (a cestou k nim treba riešiť puzzle).

Do súbojov sa zapoja iba vaši Pokémoni. Naraz ich možno zobrať šesť, celkovo ich je 649. Informácie o nich sa ukladajú do encyklopédie Pokédex, ktorú postupne plníte, stále si však musíte vedieť vybrať. Zmenu uskutočníte v tréningovom centre. Obrovské množstvo možností vs. starostlivá selekcia, to je základná dilema celej hry. Pretože Pokémon môže ovládať iba štyri aktivity, už po troch hodinách príde otázka, čoho sa chcete vzdať a akú vlastnosť si nechať. Je vhodné držať špecifické rysy vlastné Pokémonovi (vyznačené príslušnou farbou) a aj útoky – ale bonusy si môže zobrať na starosť jeden.

Súbojový systém je variabilný a ťahový. Nepriateľ bežne strieda svojich až po ich porazení, vy môžete pokojne meniť svojich zverencov aj po jednom ťahu. Pokémoni majú vlastnú výšku HP a na údery stanovený počet limit – 35x bežný útok, špeciálny Dark Bite 25x. Po minutí bežíte do tréningového centra. Ak prídete o všetky HP, Pokémon je mimo a v centre ho treba dať dokopy pre ďalšie boje. Za víťazstvá sa pripisujú skúsenosti (iba tým, čo sa boja aspoň nejakým spôsobom na chvíľu zúčastnili) a zvyšuje level. Hra vymedzuje viaceré hranice, pri ktorých sa Pokémon mení na oveľa silnejší druh.

Samozrejme, pri počte 649 Pokémonov (a nutnosti šiestich parťákov) a množstve vlastností sa rýchlo začnete sústrediť na efektívne kombinácie. Napríklad ohnivého Pokémona s podobným či trávnatým nezložíte tak ľahko, resp. takmer vôbec. Ale keď nabehne drobec s vodnou špecializáciou, Water Gun ťah ohniváka zloží na tri kolá. Je to úplne esenciálna kombinácia, ale neskutočne funkčná. Sleduje sa level postavy, sila úderu a je to jedna z najprepracovanejších hier s variabilným bojovým systémom. Tu tkvie vaša závislosť hrať ďalej, pritom vždy víťazí lepšia kombinatorika nad snahou o grindovanie. Zhruba v tretine hry som sa dostal k trénerovi, ktorý mal levelovo slabších Pokémonov a predsa ma rýchlo zložil. A to som si myslel, že už mám celkom silnú kombináciu bojovníkov. Išiel som na pár hodín trénovať postavy, stále neboli dostatočne odolné. Našiel som však nového vodného špecialistu, ktorý mal zbraň veľmi účinnú a zrazu padol tréner za polovičný čas. Schopnosť kombinovať je preto úplne vyžadovaná; levelom vyšší zástupca je síce fajn, lebo má silné vlastnosti, no mať silný repertoár Pokémonov na výber je ešte dôležitejšie. 

Pokemon White & Black

Nuž aj preto rýchlo podľahnete klasickej túžbe „catch 'em all" alias pochytať ich všetkých. Základ hry je nielen chytať Pokémonov, ale s nimi bojovať a zvyšovať level, pretože až niekde po 35 či 50. leveli dosiahnu veľmi silnú formu. Fanúšikov prekvapí absencia starých známych – Bulbasaur i Pikachu si tento raz vybrali pauzu, a množstvo nových Pokémonov nemá kúzlo ostrieľaných veteránov. Škoda.

Prirodzene, s týmto veľkým rastrom Pokémonov sa myslelo aj pri online súbojoch, kde možno meniť Pokémonov (najmä keď máte verziu White ako ja a chcel by som aj pár zverencov z verzie Black), dať si partičku boja alebo sledovať, či už niekto v okolí chytil legendárneho Pokémona či pár vzácnych.

Pokémon White sa zároveň netvári ako rozsiahla hra, najmä keď od začiatku vidno celú mapu sveta a prvé tri lokality zvládnete za jeden večer. No zrazu sa zdržíte v meste a dostanete pár vedľajších úloh a hodiny nabiehajú. Aj vedľajšie lokality, čo na prvý pohľad vyzerajú ako 20-minútová záležitosť, sa môžu rozvinúť do ďalšieho fragmentu príbehu či novej prekážky (ako strom, ktorý sa dá neskôr zoťať) a zdržíte sa dlhšie. Navyše, ukážkovo sa rieši obsah po skončení hry – desiatky vedľajších questov, mnohí Pokémoni i tri nové mestá ostanú k dispozícii. Ešte aj svet sa mení podľa ročných období – kalendárny mesiac v roku určuje, či je v hre jar, jeseň, leto, či zima a menia sa časti sveta.

Pokémon White (i Black) pokračujú v tradícii série. Prinášajú pár vylepšení, ale najmä celú hrateľnosť stavili na výborný súbojový systém, množstvo variácií, stovky Pokémonov a postupne čoraz pútavejší svet. Majú síce pomalý rozbeh a graficky neohúria, ale to je úplne jedno, lebo kombináciou krátkeho hrania i dlhodobej motivácie ukazujú skvelú prácu so žánrom. Mnohí neveriaco krútia hlavou, o čom majú byť súčasné hry. Ale Pokémoni a Nintendo jasne dokazujú, že zážitok a jasné angažovanie hráča sú recept na úspech. Táto hra nikdy neprejde len tak okolo vás na 5 - 6 hodín, ale zapíše sa na mesiace.

Pokemon White & Black

Ruiny Dreamyard objavujete postupne. Najprv iba pár bežných súperov, neskôr nájdete tajnú cestu a príde aj solídny protivník.
Pokemon White & Black

Nejedného hráča prekvapí malý počet HP. Na 30. leveli ste v slušnej fáze vývoja a maximum je 100 HP? Akoby to nebolo JRPG.
Pokemon White & Black

Šmelinárov budete najprv obchádzať, ale zbytočne: fajn predmety majú za pár šupiek a zídu sa.

napísal korec 12.4.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
8.7
Ohodnotiť
POKEMON WHITE & BLACK
+ skvelý súbojový systém
+ 649 Pokémonov na zber a vývoj
+ veľký variabilný svet
+ trvanlivá hrateľnosť na desiatky až stovky hodín
+ ukážková porcia obsahu po skončení príbehu
- slabšia grafika
- pomalší rozbeh
- plytší príbeh


RECENZIE HRÁČOV
DS

Vývoj: Nintendo / Conquest / Game Freak
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 3. marec 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19784)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk