GWENT: THRONEBREAKER

GWENT: THRONEBREAKER

CD Projekt vyložil karty na stôl

Aj keby chceli, v CD Projekt Red sa jednoducho nemôžu zbaviť Zaklínača. Hráči by ich zožrali. Áno, všetci sa tešia na Cyberpunk 2077, no Zaklínač sa stal jednou z ikon herného sveta a stále má čo ponúknuť, pričom fanúšikovia dúfajú, že jeho dobrodružstvá ešte neskončili. A aj keď sa veľkej RPG s Geraltom v hlavnej úlohe už asi len tak nedočkáme, Sapkowského svet v hrách žije ďalej napríklad v Gwente. Kartová hra zo Zaklínača 3 sa okamžite tešila veľkej obľube a hráči si začali robiť vlastné karty, netrvalo dlho a dočkali sme sa oznámenia oficiálnej hry, ktorú už mnohí z vás pravdepodobne nejakú dobu hrajú. A na Gamescome nám CD Projekt Red predstavil aj príbehovú kampaň.

Bude sa volať GWENT: Thronebreaker a zavedie nás do roku 1267, pričom hlavnou postavou nebude Geralt, ale kráľovná Meve, ktorá je zocelená vojnami, no teraz musí čeliť invázií a vtedy sa s ňou stretávate aj vy. Ako asi tušíte, príbeh sa odohráva ešte pred Zaklínačom a autori sľubujú, že bude aj poriadne temný, pričom sme si sami mohli niekoľko ukážok z neho pozrieť. Za príbehom stoja rovnakí autori, ktorí priniesli niektoré z najobľúbenejších questov v treťom Zaklínačovi a tešiť sa môžete napríklad na poriadne dlhé cutscény, ktoré pôsobia až netradične na kartovú hru.

Prestrihové scény sú animované v 2D, no stále z nich máte ten zaklínačský pocit a pozerá sa na ne veľmi dobre, nakoľko kvalitou spracovania rozhodne nezaostávajú. Všetky pozadia pre hru boli kreslené ručne a ulahodia oku, pričom uši zas poteší ako hudba, tak aj veľmi kvalitný dabing, ktorý vám predstaví niekoľko známych mien, no aj menej známe hlasy, pričom ale hra aj po zvukovej stránke pôsobí až netradične vysokorozpočtovo na kartovku. CD Projekt na Gamescome navyše potvrdil, že bude príbehová kampaň lokalizovaná do 10 jazykov, čo však platí pravdepodobne len pre titulky.


Nebudú chýbať bohato vetvené dialógy, ktoré sú taktiež celé dabované a priamo niekoľko z nich nám autori na výstave predstavili, pričom sme si mohli pozrieť aj systém rozhodnutí, ktorý tu chýbať nebude. V niektorých bodoch vám hra na základe dialógov ponúkne možnosť voľby, ktorá môže napríklad ovplyvniť vaše vzťahy s postavami. Potrestáte vazalov, ktorí sa vám vzpriečili, či ich necháte odísť len s varovaním? Jedno rozhodnutie sa môže odraziť v budúcnosti, druhé zas aktuálne môže naznačiť vašu slabosť. Autori prízvukujú, že rozhodnutia nemusia mať dopad hneď a pocítite ich neskôr.

GWENT: Thronebreaker sa vlastne bude skladať z niekoľkých rôznych častí. Dialógy a rozhodnutia som vám už priblížil, no veľkú časť hrania strávite v režime skúmania, kedy zhora nazeráte na mapu, po ktorej sa s postavou pohybujete. Narazíte tu na križovatky, rôzne cesty a aj vedľajšie úlohy, ktoré pre vás otvárajú nové menšie príbehy. Postup vpred je často len na vás a hra sa často ani neobmedzuje nejakými imaginárnymi hranicami, pohybujete sa tak relatívne voľne. Čaká na vás 5 rôznych máp, ktoré predstavujú 5 rôznych prostredí s vlastnými nepriateľmi a aj hromadou lootu, ktorý čaká len na to, aby ste ho získali.

Ďalšiu časť by som osobne nazval manažmentom. Keď niekam dorazíte, môžete si tam založiť svoj tábor a v rámci tohto táboru si staviate aj budovy, ktoré majú plniť určitý účel. Napríklad si tu založíte tréningovú plochu, spoločenský stan, kráľovnin stan (ktorý slúži ako inventár), veliteľské centrum (deck builder) a podobne. Tieto budovy si môžete postupne upgradovať, môžete rekrútovať jednotky, získavať informácie o nepriateľských jednotkách pomocou špiónov a autori tu dokázali skryť aj nenápadné easter eggy.

No a v rámci príbehovej kampane nebudú chýbať ani súboje. Tie budú neraz obchádzať balans multiplayeru, aby mohli priniesť naozaj unikátne zážitky, pričom úlohou nebude vždy súpera poraziť, ale úlohy sa budú obmieňať. Napríklad budete musieť zničiť konkrétnu kartu, alebo tu narazíte aj na hádanky. V rámci demo ukážky sme videli súboj, v ktorom proti Meve stál Duke of dogs. Obaja mali svoje špeciálne karty s unikátnymi schopnosťami, ktoré si musíte pred súbojom osvojiť. Celkovo chce CD Projekt v hlavnom príbehu ponúknuť 10 hodín hrania a ponúkne aj úplne nové karty.

To však nebolo všetko, čo nám CD Projekt Red na Gamescome o Gwente prezradil. Po výstave totiž hru čaká veľký update, ktorý upraví balans kariet, prinesie rôzne vylepšenia a dočkáme sa aj sociálnych funkcií. O Gwente hovoria ako o hre, kde potrebujete skill, nie šťastie. Preto v sebe hra nesie aj obrovský potenciál pre eSports scénu, kde sa už koniec-koncov predstavila, keďže napríklad na Gamescome sa konal prvý Gwent Open turnaj, ktorý vyhral hráč s divokou kartou. S hrou sa tak sústredia aj na budúcnosť v oblasti elektronického športu.

Na Gamescome sme sa tiež dočkali detailov o tejto budúcnosti. Autori predstavili, že sa turnaje budú skladať z trojice tierov, ktoré budú predstavovať tri úrovne ako kvality, tak aj cien. Najnižšie bude Open séria pre najširšiu skupinu hráčov a ktorú v spolupráci s CD Projektom bude relatívne jednoduché organizovať. Bude nasledovať Challenger, do ktorého sa už treba prebojovať. A vrcholom bude Masters séria, kde sa stretnú tí najlepší hráči.


Herný rok bude v Gwente rozdelený na sezóny, pričom tie budú trvať dva mesiace. Taktiež nebudú chýbať Pro rebríčky, ktoré sa vlastne stanú základom eSportu pre hru a na ich základe sa budú udeľovať ako ocenenia, tak aj body, podľa ktorých sa bude postupovať. A aby hráčov k súťažnému zápoleniu v CD Projekte motivovali, sľubujú nielen prizepooly, ale aj poctivé pravidlá pre súťaže a turnaje, ktoré by mali byť základom úspechu hry. Viac sa o eSporte v Gwente dozviete na oficiálnej stránke.

Ešte predtým, než sa s nami Pawel Burza a Marcin Momot z CD Projektu rozlúčili, naznačili aj ďalšie veci, ktorých sa dočkáme v budúcnosti, no zatiaľ neboli úplne pripravení o nich pred novinármi hovoriť. V budúcnosti sa dočkáme nového herného režimu, nových kariet a aj novej frakcie, s čím prídu aj noví hrdinovia. Na zvedavé otázky o konkrétnych menách a názvoch odpovedať nechceli. Dočkáme sa však aj sezónnych eventov, ktoré k podobným hrám patria. A nakoniec sa tento rok dočkáme aj vydania plnej verzie spolu s príbehovou kampaňou pre PC, Xbox One a PS4.


napísal matus_ace 31.8.2017
Páči sa mi! (+1)
GWENT: THRONEBREAKER


PC
Android
iOS

Vývoj: CD Projekt / CD Projekt Red
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 23. október 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk