SYBERIA 3

SYBERIA 3

Stretnutie s Kate po štrnástich rokoch

Trvalo to 14 rokov, no nakoniec sa dočkáme pokračovania jednej z najlepších dobrodružných sérií, aké sa kedy objavili. A aj keď to v našom skutočnom svete trvalo viac ako dekádu, pre Kate Walkerovú to bolo len žmurknutie oka. Ani sa nenazdala, skončilo jedno veľké dobrodružstvo a zrazu začína druhé. Syberia 3 totiž začína presne tam, kde dvojka pred rokmi skončila. S hrou sa opäť vracia francúzske štúdio Microïds a na čele vývoja opäť stojí jedinečný francúzsky umelec Benoît Sokal, ktorý vdýchol život prvým dvom hrám zo série. Sú to teda ideálne predpoklady na to, aby si fanúšikovia prvých dvoch hier zamilovali aj trojku.

Po tom ako Kate opustila ostrov, nachádza sa na provizórnom člne neďaleko pobrežia unášaná morskými prúdmi. Obyvateľom kmeňa Youkol sa ju ale podarilo zachrániť a ošetrili ju vo svojej nemocnici, pričom ju potom prijali aj vo svojej dedinke. Tu ale Kate zisťuje, že majú spoločných nepriateľov a vedno sa tak rozhodnú postaviť sa im na odpor. Nebude to však jednoduché, zvlášť pre Kate, ktorej cesta k úniku a slobode vedie cez rôzne menšie úlohy, ktorými pomôže lokálnym obyvateľom pri riešení každodenných starostí a aj veľkých problémov.

Kmeň je totiž utláčaný ostatnými, pričom sa naň zamerali aj ozbrojené jednotky. Obyvatelia tak musia bojovať s predsudkami a nepriazňou osudu, pričom práve Kate sa v tomto ohľade javí ako ich spása a neoceniteľný pomocník. Bude ale čeliť aj oveľa väčšej záhade. Rozhodne sa ku kmeňu pripojiť pri jeho tradičnom a posvätnom putovaní, ktorému ale v ceste stojí veľká prekážka. Jazero totiž nevysvetliteľne nemôže zamrznúť aj napriek mrazivej zime a kvôli tomu ho nemôžu domorodci prekročiť a pokračovať ďalej vo svojej púti. Musíte tak zistiť, čo sa stalo a dopomôcť k tomu, aby mohli putovať ďalej.


Syberia 3 nám predviedla mnohé svoje tváre, a to aj vďaka tomu, že sme mali možnosť bližšie sa pozrieť na krátke demo z hry, ktoré predstavilo dedinu a jej obyvateľov s ich problémami. No taktiež nám autori poskytli krátku prezentáciu o tom, čo nás v hre čaká. Demo bolo vo francúzštine a ak plánujete hrať v pôvodnom znení, tento dabing je naozaj kvalitný a hre skutočne pristane. No ako nám aj potvrdili vývojári, plánujú viac rôznych lokalizácii, medzi ktorými nebude chýbať angličtina, nemčina či ruština. Ešte viac jazykov bude mať lokalizáciu v podobe titulkov.

Demo, ktoré nás zaviedlo do dediny, predstavilo v prvom rade naozaj bohatý vizuál. Celá hra je v 3D a veľmi jej to sedí. Koniec koncov si to sami môžete pozrieť na obrázkoch naokolo a aj vo videu. Hra vyzerá naozaj dobre, a to najmä vďaka výtvarnému štýlu, v ktorom sa miesi realizmus s animovanými prvkami a napríklad na postavách vidíte, že majú reálne a aj trošku hyperbolizované prvky typické pre animovanú tvorbu. Svet zasneženej dedinky je navyše plný rôznych detailov a objektov, pričom v ňom nájdete aj mnoho NPC postáv, s ktorými môžete komunikovať.

Ako nám prezradili autori, každá jedna scéna v hre rozpráva príbeh, každá postava pre vás niečo môže mať. Môže to byť len pár slov, ale aj vlastný minipríbeh. Aj keď je hra plne 3D a pôsobí modernejším dojmom, môžete v nej voľne ovládať aj kameru, stále z nej sršia korene klasickej a poctivej adventúry. Dokážete si priblížiť dôležité detaily, podrobne ich skúmať a nechýbajú ani bohaté možnosti interakcie.

Príbehy a iné veci vám hra často rozpovie prostredníctvom drobných aj väčších stretnutí. Napríklad musíte chlapcovi pomôcť získať umelú nohu. No nie protézu, to by bolo príliš obyčajné. Svet Syberie bol vždy krásne ladený do steampunkového nádychu, pričom trojka na tom nebude inak, čo so sebou prináša naozaj unikátne prvky a aj dizajn. Autori sa jedinečnú atmosféru snažia ešte viac umocniť umnou prácou s kamerou a často používajú niečo, čo označili ako ambientné detaily. Bohato využívajú aj rôzne filmové prvky v scénach, kde sa hodia a ako celok to pôsobí veľmi dobre.

Spomínaná úloha priniesť chlapcovi mechanickú nohu nás v deme zaviedla na naozaj netradičnú cestu. V dedine totiž žije vedec, ktorý mu ju dokáže vyrobiť. Je ale trošku excentrický a navyše aj chorý. A akoby to nestačilo, nechce vám veľmi pomôcť. Prozreteľnosť osudu (a vývojárov) ale zariadila, že sa prejavili jeho problémy. To je moment, kedy vám dá hra na výber. Môžete sa vedcovi rozhodnúť pomôcť alebo môžete odísť. Pri tom druhom rozhodnutí  vám vyhodí na oči, či ho tam necháte len tak zomrieť. V každom prípade ale tušíte, že toto je cesta k tomu, aby vám pomohol s nohou. Pustíte sa preto do práce.

Najskôr musíte objaviť recept na lieky, určiť ich dávkovanie a nakoniec nájsť samotné lieky. Nebol by to však Sokal, keby to skončilo takto jednoducho. K liekom sa nedostanete bez toho, aby ste vyriešili hádanku v podobe mechanizmu. Musíte sledovať každý jeden detail v dielni a dopredu vám poradím, dobre sa pozrite na hodiny. Aby ste v tom všetkom mali prehľad, hra ponúka dva inventáre: pre objekty a pre dokumenty. Môžete si tak v každej situácii vyvolať to, čo potrebujete.

Demo bolo síce krátke, no presvedčilo. A to je hlavné. Syberia 3 sa zatiaľ rysuje veľmi zaujímavo a vychádza už v decembri. Ak tiež patríte medzi tých, ktorí už 14 rokov čakajú na pokračovanie, zatiaľ sa teda rozhodne máte na čo tešiť.



napísal matus_ace 6.9.2016
Páči sa mi!
SYBERIA 3


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Microids / Microids
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 20. apríl 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19841)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk