DEAD RISING 4

DEAD RISING 4

Poriadne krvavý výlet s nemŕtvymi

Dojmy

Zombíci na hernej scéne nie a nie vymrieť. Skutočne dávajú za pravdu svojej povesti a aj keď sa ich už mnohí hráči dávno prejedli, stále si tu zombie hry medzi nami hnijú. Dokonca prichádzajú mnohé ďalšie a nové. Zväčša sú to však vážne zamerané tituly, či už si spomeniete na The Walking Dead, The Last of Us alebo aj DayZ. Málokto sa na túto tému pozerá z tej svetlejšej a vtipnejšej stránky. A najviac medzi týmito ojedinelými vývojármi vyniká Capcom so svojou sériou Dead Rising, ktorá sa na nič nehrá. Alebo vlastne hrá. Hrá sa na zábavný simulátor zombie masakrovania, ktorý vám umožňuje vybrať si ktorúkoľvek z mnohých šialených zbraní a rozpútať na nemŕtvom obyvateľstve genocídu.

My sme sa na Gamescome bližšie pozreli na hru Dead Rising 4, ktorá bola ohlásená len nedávno, no zato štýlovým a vianočne ladeným trailerom. Dočkáme sa jej už tento rok a opäť sa v nej na scénu vracia Frank West. Ani tentoraz sa nebude brať vážne a znovu zavíta do obrovského nákupného centra, no aj mestečka, v ktorom opäť vypukla zombie nákaza. Okrem demo ukážky sme sa tiež porozprávali s dvomi tvorcami z Capcom Vancouver. Viac o hre nám prezradili Joe Nichols a Geoff Coates. A hneď na úvod nám nezabudli pripomenúť, že hra príde aj na Windows 10.

V Dead Rising 4 chcú autori ponúknuť nebezpečnejších nepriateľov, ktorí sa teraz budú deliť na 3 základné typy a podľa toho sa bude odvíjať aj ich správanie. Nájdete tu typických zombíkov, ktorí útočia vo veľkom množstve a sú pomalí. Taktiež aj čerstvo infikovaných, ktorí sú ešte rýchli. No a nakoniec to budú vyvinutí zombíci, ktorí vedia napáchať poriadnu škodu a dajú vám zabrať. Ale ak ste už predtým hrali niektoré Dead Rising hry, asi už tušíte, že to nejako zvládnete. Veď máte predsa poruke kvantum rôznych šibnutých zbraní, ktoré vám s tým pomôžu.


Joe nám dokonca prezradil motto, ktorým sa riadili pri tvorbe zbraní do hry: „Ak to je skutočne hlúpe, mali by sme to spraviť.“ A niektoré prezentované novinky medzi zbraňami tieto slová jasne podporovali. Zbraní tu bude naozaj veľká hromada a môžete ich mať pri sebe naozaj kedykoľvek. Nepýtajte sa, kam ich do svojich vreciek dokáže Frank napchať. Taktiež sa môžete spoľahnúť na účinné kombá. Veľa zbraní znamená veľa kombo útokov, keďže snáď každá z nich nejaké má. A taktiež si zbrane budete môcť vyrobiť sami, no len na základe plánov, ktoré musíte najskôr získať.

Jednu takúto poskladanú a aj poriadne uletenú zbraň sme videli aj priamo v akcii. Netuším, či to je oficiálne meno, no autori povedali, že ju volajú Gandalf. A vám určite stačí len tento názov, aby ste už jasne vedeli, čo to bude za zbraň. Je to vlastne palica, ktorou môžete likvidovať nepriateľov a má aj svoj magický efekt – konfety. A veľmi dobre viete, že má aj jednu špeciálnu schopnosť, kedy ňou udriete do zeme a zakričíte, že nepriatelia cez vás nemôžu prejsť. A poviem vám úprimne, aj keď to bolo vtipné aj hlúpe zároveň, ešte to nebol vrchol toho, čo sme mohli vidieť.

Štvorka do svojho akčného mixu pridá nové exo obleky, ktoré na seba Frank môže hodiť a získa tak ďalšiu ničivú silu a schopnosti. V prvom rade je oveľa silnejší a dokáže s oblekom zdvíhať a používať veci, ktoré sú na bežného človeka príliš ťažké. Napríklad sa tak prechádzate pomedzi zombíkov a zrazu na zemi leží semafor, tak ho zoberiete a mlátite ich hlava nehlava. Exo obleky tiež umožňujú používať vlastné popravy a zakončovacie údery. A môžete ich spájať do ďalších kombinácií, napríklad so strojom na ľadovú triešť. Nepriateľov tak jedným útokom zmrazíte a druhým zničíte. A to je ešte len poriadne vtipné a hlúpe. Treba si ale dávať pozor, keďže sa obleky môžu aj poškodiť.

Capcom o Dead Rising 4 nechce hovoriť ako o hre s otvoreným svetom. Obaja autori nám prízvukovali, že preferujú označenie „open sandbox game“. Svet v hre má zhruba rovnakú rozlohu ako ten v trojke. Vývojári nevideli dôvod, aby ho zväčšovali, respektíve by to hre nemuselo priniesť nič navyše. A opäť obsahuje obchodné centrum, ktoré je väčšie a postavené na mieste toho pôvodného z prvej hry. Tento svet ponúkne aj množstvo skrytých miest a odkazov. Navyše autori zdôraznili, že tu bude veľa miest, na ktoré bude ťažké sa dostať. To preto, lebo ponúknu väčšiu časť príbehu či nejaký bonus.

Aby ste sa dostali na tajné a skryté miesta, budete tu a tam potrebovať nájsť kľúč, ktorý vám odomkne dvere či len zamknutú skrinku so zbraňami. A keďže je Frank fotograf, môžete na to využiť špeciálne objektívy jeho fotoaparátu. Jeden vám umožní vidieť v tme, do ktorej sa dostanete neraz. Videli sme napríklad pasáž z hry, ktorá vás zavedie do temných kanálov plných nástrah. Ďalší objektív ponúka spektrálny analyzér, ktorý vie zas zvýrazniť dôležité stopy, ktoré by ste inak mohli prehliadnuť.

Zatiaľ to môže znieť tak, že je to len samá neviazaná zábava a neustála akcia. Síce sme takú pasáž nevideli, no musíme veriť slovám autorov o tom, že hra ponúka aj miesta, kde výrazne spomalí, aby mohla vyrozprávať ďalšiu časť príbehu. Pravdepodobne aj preto tu nenájdete žiadny časovač, ktorý by vás hnal dopredu. Svet hry je dynamický a okrem mŕtvych tiel, ktoré po vás na uliciach zostávajú, sa tu veľa vecí mení. A ani tými mŕtvolami si nemôžete byť vždy istí. Predtým ste mohli ignorovať preživšieho, ktorého napadol zombík. Keď pôjdete najbližšie okolo, jeho mŕtvola môže vstať a ísť vám po krku.


Dynamickosť sveta sa odráža aj na neustálom konflikte. Nie je to len o vás a zombíkoch. Je tu veľa ľudí, ktorí prežili a občas potrebujú vašu pomoc. Taktiež tu sú aj lokálni obyvatelia, ktorí si v tomto nebezpečnom prostredí žijú svoj život. A do tretice je tu aj armáda, ktorá má vlastné plány. Tieto tri frakcie spolu často bojujú, či sa dostanú do kontaktu a medzi nich sa môžete, ale aj nemusíte zapliesť. Od toho sa odvíja vzťah ostatných k vám. Za niečo môže byť odmena, no ak pred zombíkmi zachránite nesprávneho, môže vás hneď potom napadnúť.

Frank má svoj fotoaparát neustále pri sebe a okrem pomocníka je to aj prostriedok zábavy. Svet okolo seba môžete fotiť. A nechýbajú ani obligátne selfie fotky, ktoré si môžete robiť v zamorenom svete. A dokonca aj priamo so zombíkmi. Za každú takúto fotku ste ohodnotení. A je tu aj taká vec ako selfie poprava zombíkov, ku ktorej sa nedá dopracovať jednoducho, no vznikajú naozaj vtipné zábery.

Okrem toho všetkého Dead Rising 4 zahrnie aj online kooperáciu až štvorice hráčov, ktorá ale oproti bežnej príbehovej kampani ponúkne vlastné pravidlá. Napríklad vráti do hry časovač, ktorý vás bude naháňať. Poskytne aj vlastné misie, ktoré budú špeciálne navrhnuté a úplne oddelené od základnej hry. Musíte však zabudnúť na lokálne hranie s priateľmi. Je ale fajn, že hra ponúkne dva na mieru šité rozdielne zážitky. 6. decembra sa dozvieme, ako to nakoniec celé dopadne.


napísal matus_ace 7.9.2016
Páči sa mi!
DEAD RISING 4


PC
Xbox One
Windows

Vývoj: Microsoft / Capcom
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 6. december 2016
 14.3. 2017 (PC,Steam)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk