DISHONORED 2

DISHONORED 2

V koži novej vrahyne

Pamätáte si skvelý gameplay trailerDishonored 2, ktorý vyšiel pred pár dňami a v dvoch minútach ukazoval hrateľnosť za Emily Kaldwin? Bol len zostrihom jednej misie, ktorú sme mali možnosť na Gamescome v Kolíne zažiť. Bethesda si nás pozvala za zatvorené dvere, kde sme sa dozvedeli viac o dvojici jej najväčších pripravovaných hier na najbližšie obdobie. Prey sa budeme venovať neskôr, dnes vám predstavíme, čo všetko sme mali možnosť vidieť práve v meste Karnaca v pokračovaní stealth akcie od Arkane Studios.

Autori už kedysi dávno priniesli veľmi dobrú RPG Arx Fatalis, no u hráčov veľkolepo zabodovali až v Dishonored pred štyrmi rokmi. Ponúkli to, čo moderný remake série Thief len sľuboval a Eidosu tak vypálili rybník. Inšpiráciu starými Thief hrami neskrývali, k tomu ponúkli viktoriánsky ladený, no zároveň moderný svet a zaujímavú hlavnú postavu, ktorou bol Corvo Attano. V jeho koži ste postupne rozplietali nitky zložitého príbehu, v ktorom musel očistiť svoje meno, keďže bol považovaný za vraha cisárovnej. Všetko sa nakoniec ale dobre skončilo (aj keď záleží na tom, aký koniec ste svojim hraním získali), no Emily a Corvo sa dlho netešili.

Pätnásť rokov po udalostiach z prvej hry začína dvojka, kde sa autori chytili konca s Emily na tróne. Dlho tam ale nevydržala, pripravili ju oň a teraz sa nachádza na okraji spoločnosti, pričom je prenasledovaná. A čo je veľká novinka, je aj hrateľnou postavou. Respektíve jednou z dvoch hrateľných postáv. Vracia sa, samozrejme, aj Corvo, avšak to je už dobre známa tvár a autori mu až toľkú pozornosť nevenujú. Nám prezradili len toľko, že v dvojke dostane nové schopnosti a bude mať nové možnosti. Oveľa zaujímavejšia ako hlavná mužská postava je Emily, ktorá musí získať späť svoj trón, a tak sme sa rovno vrhli na demo s ňou.


Emily v demo verzii disponovala trojicou veľmi zaujímavých schopností, ktoré jej pomáhajú v boji aj pri tichom a opatrnom postupe, pričom v hre ich bude mať viac. So Shadow Walk sa zmenila na prikrádajúcu sa temnú bytosť, akýsi prízrak skrytý pred zrakmi ostatných, no schopný ich roztrhať. Druhou schopnosťou bola Domino. Vďaka nej môžete previazať niekoľko postáv spolu a prepojiť ich. Čokoľvek spravíte jednej, udeje sa aj ďalším. Poslednou schopnosťou bola Doppleganger a prostredníctvom nej Emily premietla svoj klon, ktorým zmiatla nepriateľov - či už v boji alebo aj mimo neho.

A všetky tieto schopnosti (rovnako ale aj Corvove) si v hre budete môcť postupne levelovať vďaka rozsiahlemu stromu schopností. Napríklad pri vylepšení Shadow Walku budete mať možnosť zaútočiť viackrát. Pri vylepšení schopnosti Domino môžete zase pospájať viac postáv a zbaviť sa niekoľkých naraz. Vhodné je tieto schopnosti aj kombinovať. Doppleganger a Domino spolu fungujú priam ukážkovo, keď spojíte niekoľko nepriateľov a pošlete ich za svojím klonom. Takto ich môžete nenápadne obísť alebo ak chcete, tak sa ich aj elegantne zbaviť.

Prvé nasadenie týchto schopností sme videli v leveli Clockwork Mansion a jeho názov je naozaj výstižný. Dostanete sa do až absurdne mechanického sídla, ktoré vďaka tomu pôsobí takmer surrealisticky. Žiadna miestnosť nemusí zostať taká, ako keď do nej vstúpite. Všetko sa mení, nebezpečenstvo môže číhať všade. A prečo by ste do takéhoto sídla vôbec mali vkročiť? Žije v ňom vynálezca a konšpirátor proti Emily, ktorý ale, zdá sa, bude mať v príbehu výrazné miesto, keďže v deme ukázal, že vie veľa o nej aj o jej otcovi. Jeho dom je vlastne bludisko, hádanka a pasca v jednom.

Ako takéto niečo prejsť? Veľmi padne vhod Shadow Walk, ktorý vám umožní pohybovať sa relatívne nepozorovane, no rovnako aj nepozorovane útočiť. Domino využijete menej, predsa len sa stráže až tak často hneď vedľa seba nepohybujú. A zväčša budete aj tak čeliť mechanickým vojakom, ktorých na vás poštval váš nepriateľ. Vtedy sa ale hodí Doppleganger, aby ste od seba odlákali pozornosť. Musíte mať ale na mysli, že vám protivníci dajú poriadne zabrať a najlepšie spravíte, ak ich zbavíte hlavy. Pri úteku pred nepriateľmi zas viete veľmi šikovne využiť šmyk. Okrem zaujímavej akcie a možností ale táto misia pravdepodobne ponúkne aj pohľad hlbšie do príbehu. Predvedie sa aj Emily, ktorá má možnosť nezabiť svojho nepriateľa, aj keď je toho schopná.

Druhým levelom bol Royal Conservatory, v ktorom ste sa mali dostať do konzervatória, ktoré ale už na prvý pohľad pôsobí až desivým dojmom a ihneď vidíte, že tu niečo nesedí. Je to miesto, kde bývajú bosorky, na ktoré si pri svojej ceste musíte dať poriadny pozor. Využijete napríklad aj nazeranie cez dierky, len aby ste zbytočne neprišli do priameho nebezpečenstva. Skvele využijete Domino schopnosť, ktorá vám umožní útočiť na viac bosoriek súčasne. Svoje využitie tu ale nájde aj Shadow Walk, ktorým sa môžete pomaličky presúvať, či tiež aj so svojimi zbraňami porciovať nepriateľov. Zaujímavé je v tomto prípade práve prepojenie Dishonored 2 a Prey, keďže Emily vo svojej Shadow Walk forme občas vypadá ako Mimic z Prey.

Pekne bolo na oboch misiách vidno, že autori si chcú naozaj stáž za svojimi slovami v tom, že každý level vlastne ponúkne vlastný otvorený svet. Situácie, ktoré som vám to opísal, sú často len možné, nie nutné. Pokojne ich tak sami môžete riešiť po svojom. Nepáči sa vám, že som často písal o akcii a likvidácii nepriateľov? Dá sa to riešiť pokojne aj bez toho. Autori dokonca na Gamescome sľúbili, že bude možné hru prejsť aj bez zabíjania. Alebo ju pokojne môžete hrať, ako sa vám práve páči. Len musíte mať na pamäti, že v jednotke bol na základe vášho postupu ovplyvnený koniec hry.


Zároveň v demo ukážke vynikol naozaj skvelý dizajn herného sveta. Ten vás ihneď pohltí a aj keď ste práve zaneprázdnení plnením nejakej misie, môžete sa aspoň na chvíľku zadívať niekde do diaľky, kde je zvyšok mesta. Naskytne sa vám naozaj krásny výhľad, ktorý si jednoducho musíte užívať. Je to niečo, čo iné hry neponúkajú. Jasne dokážete identifikovať svet Dishonored. A aj v ňom to žije kontrastmi, ktoré skvele predviedol aj mechanický a bohatý svet sídla oproti zdevastovanému a temnému konzervatóriu.

Vizuálne hra pokračuje v trende nastúpenom v prvej hre, a teda balansuje na hrane realistického zobrazenia s jemným kresleným nádychom, aby zachovala rovnakého ducha, ako to bolo v prípade jednotky. A svedčí jej to. Veľmi dobrá sa javí aj hudba. Pamätám si, že v niektorých pasážach z konzervatória mi z nej naskočili zimomriavky. No a dabing je priam skvelý, pričom sa autorom podarilo zabezpečiť niekoľko obrovských hereckých mien, ako Rosario Dawson, Sam Rockwell alebo Vincent D'Onofrio. Vynikala však Erica Luttrell ako Emily.

Dishonored 2 sa javí byť jednou z najsilnejších hier tejto jesene a tohtoročný Gamescom nám to len potvrdil. Bethesda na výstave ponúkla odpovede na mnohé otázky hráčov a predviedla to, čo by sme mali dostať. Na druhej strane však aj otvorila nové otázky. Čo sa napríklad deje s Corvom v momentoch, ktoré sme zažili? Na tieto odpovede si ešte nejakú dobu počkáme, konkrétne do 11. novembra, kedy hra vyjde na PC a konzolách. Je to ale čakanie, ktoré sa oplatí podstúpiť, aby sme hru dostali v tej najlepšej forme.


napísal matus_ace 22.8.2016
Páči sa mi!
DISHONORED 2


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Bethesda / Arkane
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. november 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk