CALL OF DUTY: BLACK OPS III - MULTIPLAYER

CALL OF DUTY: BLACK OPS III - MULTIPLAYER

Multiplayerová akcia v ešte vyššom tempe

Nový diel Call of Duty je ako šálka kávy hneď ráno. Raňajky, obed či večera. Rok bez nového dielu Call of Duty by si milióny hráčov snáď už ani nevedeli predstaviť. Ani tento rok, samozrejme, nebude výnimkou. A to aj napriek tomu, že sa Activision rozhodol s predchádzajúcim dielom zmeniť politiku vývoja a štúdiám nadiktoval nové pravidlá - na vývoj každého dielu majú dlhé tri roky. Vo videohernom svete je to priemerný čas vývoja väčších hier, čiže v tomto prípade majú autori oveľa viac času na vytvorenie nových vecí, bohatšej kampane a kvalitného multiplayeru. Call of Duty pre rok 2015 má na starosti štúdio Treyarch, ktoré, ako už jeho členovia viackrát spomenuli, má veľké ambície práve s príbehom. Podľa ich slov sa máme v tohtoročnom Call of Duty tešiť na zatiaľ najväčší príbeh v histórii značky.

O príbehu však niekedy nabudúce, kedže nasledujúce dni patria multiplayerovej časti Call of Duty: Black Ops 3. Hráči na PlayStation 4 si mohli od stredy 19. augusta do utorka 25. augusta, vyskúšať v (čiastočne) uzatvorenom beta testovaní vynovený multiplayer v novom Call of Duty. Čiastočne však preto, lebo sa autori cez víkend rozhodli otvoriť brány do hry všetkým majiteľom PS4. Po dnešnom ukončení bety na PlayStation 4 sa však testovanie úplne nekončí, kedže od zajtra, 26. augusta, si hru budú môcť skúsiť už aj hráči na PC a Xbox One. Sony si teda vďaka aktuálnej spolupráci s Activision zabezpečilo okrem exkluzívneho DLC obsahu aj skorý prístup do bety pre majiteľov svojej konzoly.

Call of Duty už dávno nie je o druhej svetovej vojne. Roztrhanú vojenskú uniformu a spoľahlivé zbrane z prvej polovice minulého storočia sme už dávno museli zahodiť. Presunuli sme sa do budúcnosti, navliekli sa do futuristických oblekov a do rúk nám boli vložené prepracované zbrane s najnovšou technológiou. Či sa vám súčasná éra Call of Duty páči alebo nie, podľa všetkého sa jej Activision len tak nemieni vzdať, ale práve naopak. Call of Duty: Black Ops 3 ide ešte ďalej do budúcnosti. Štúdio Treyarch sa do hry rozhodlo priniesť dávku inovácií, ktoré pridávajú po hrateľnostnej stránke nové prvky - alebo skôr prvok. Exosuit zažíva návrat z Advanced Warfare a samozrejmosťou je teda jetpack. Predsa len si však prešiel menším vylepšením, vďaka ktorému sa teraz môžeme prechádzať aj po stenách. Však vám práve napadol Titanfall? Tak to nie ste sami, no predsudky bokom, spúšťame hru.

Call of Duty: Black Ops III - multiplayer

Séria Call of Duty pre mňa nikdy nebola niečím, kvôli čomu by som vystál rad v obchode. Je jasné, v čom spočíva sila značky a prečo má milióny fanúšikov, no ja k nej nemám vrúcny vzťah. Pri načítaní som tak dúfal len v jediné, že sa mi pred obrazovkou zjaví niečo, čo ma nebude nudiť. Beta začala pozvoľna, a to s tromi mapami, so siedmimi hernými režimami a s ôsmimi postavami, respektíve špecialistami. Postupne však autori začali pridávať nový obsah a zvyšovať maximálny level, aby si hráči mohli vyskúšať opäť niečo nové. Beta bola obohatená o štvrtú mapu Stronghold a taktiež posledného špecialistu. EW?EB-PMPLF-RL3GN

V Call of Duty: Black Ops 3 je tak možné nájsť deväť typov postáv, no aby ste si ich odomkli, musíte najskôr dosiahnuť určitý level. Medzi sebou sa okrem vzhľadu líšia aj dvomi špeciálnymi schopnosťami či vylepšeniami. Môžeme spomenúť napríklad schopnosť, vďaka ktorej viete s vašou postavou použiť luk s výbušnými šípmi, dokážete skenovať okolie a vidieť nepriateľov v okolí alebo tiež môžete získavať vyššie skóre za každé zabitie. Za vyšší level v hre nedostávate iba nové postavy, ale aj zbrane, ktoré pre niektorých môžu byť hlavnou motiváciou získavať skúsenosti. Ak však dosiahnete potrebný level pre danú zbraň, nemáte úplne vyhraté. Aby ste ju mohli použiť, musíte si ju odomknúť s takzvanými Unlock tokenmi. Tie získavate vždy pri dosiahnutí vyššieho levelu.

Samozrejmosťou je ľubovoľné vytváranie piatich tried pre každú z postáv. Do slotov si môžete pridať primárnu a sekundárnu zbraň, vylepšenia pre každú z nich (napríklad optiku) a nechýbajú ani príslušenstvá v podobe granátov, výbušnín, perkov a divokých kariet (maximálne troch). Všetky vylepšenia pre zbrane sa vám odomykajú postupne, a to so zvyšujúcim sa levelom zbrane. Ako to už ale bolo v predchádzajúcej hre, ani tu si nemôžete na vašu postavu navešať toľko vecí, koľko len chcete, a teda maximálny počet predmetov pre každý z piatich slotov je obmedzený. A ak by vás náhodou omrzel vzhľad zbrane, môžete si ju zafarbiť, popísať alebo polepiť rôznymi nálepkami.

Call of Duty: Black Ops III - multiplayer

Kedže sa v Black Ops 3 dá bežať po stenách, každá z dostupných máp v bete obsahovala nejaké tie „parkour" prvky. Priamo do diania táto možnosť zapadla prirodzene a hrateľnosť pôsobí celkovo rýchlejšie. Behanie po stenách sa dá navyše v rôznych režimoch využiť viacerými spôsobmi. Napríklad pri Team Deathmatch sú hráči bežiaci po stenách ľahkým cieľom.

Beta teda nakoniec obsahovala deväť režimov. Klasický Team Deathmatch asi ani netreba bližšie predstavovať. Boj za získaním čo najväčšieho počtu zabití, skóre a kvocientu je neoddeliteľnou súčasťou hry. V režime Domination je nutné obsadiť čo najviac bodov a byť v nich čo najdlhšie dominantným tímom. V treťom režime Demolition sa musíte prebojovať až do územia súpera a zničiť tam bombu, pričom zároveň musíte brániť tú na vašom území. Ďalší režim, Kill Confirmed, patrí medzi rýchlejšie režimy, v ktorých sa boj začína obracať na poriadnu vojnu. Za zabitie súpera nie ste odmenení tou najväčšou dávkou bodov, kedže zabitie musíte aj potvrdiť - a to zobraním červeného odznaku, ktorý sa zjaví na mieste, kde stála vaša obeť. Nejaké tie body však získate aj vtedy, keď zoberiete odznak vášho tímového parťáka, čím jeho smrť vlastne zrušíte. V poradí piaty režim, Hardpoint, je rovnako poriadnym šialenstvom. Na mape sa neustále obmieňajú územia, ktoré máte obsadiť a chrániť pred súpermi. Ďalší tradičný režim je, ako inak, Capture the Flag. Práve pri tomto režime som najviac využíval beh po stene, kedže presun medzi jednotlivými časťami mapy bol týmto spôsobom rýchlejší, no zároveň aj riskantnejší.

Režim Search & Destroy je hráčom Call of Duty určite dobre známy. Dostať sa na stranu súpera a zničiť bombu - neznie to zložito, teda až do vtedy, kým nezistíte, že máte k dispozícii iba jeden život. Ďalšie dva režimy boli sprístupnené už v čase, keď bola beta plne rozbehnutá. V režime Uplink musíte satelitný dron, ktorý je uložený uprostred mapy, doručiť do stanice súpera. Počas hrania tohto režimu bol na každej z máp cítiť poriadny chaos - a to nemyslím v zlom. Práve vďaka spomínaným pravidlám sa hráči z oboch tímov poriadne premiešali po celej mape a za každým rohom sa mohol skrývať nepriateľ. Tempo hry bolo veľmi rýchle a o to bola hra zábavnejšia. Posledným režimom je Safeguard, v ktorom musíte robiť sprievod vášmu robotovi, ktorý sa musí dostať na vyznačené územie na súperovej strane. Cieľom druhého tímu je teda, pochopiteľne, zabrániť tomu, aby sa vám to podarilo. Hrá sa na kolá a po dokončení prvého sa vymieňajú strany.

Call of Duty: Black Ops III - multiplayer

Ak patríte medzi lepších hráčov, tak hra vás za vaše schopnosti veľmi rýchlo odmení. V Black Ops 3 nemôžu, samozrejme, chýbať bonusy v podobe Scorestreaks. Čiže ak získate počas jedného života určitý počet bodov, hra vám umožní využiť jeden zo zvolených bonusov - pozemných robotov, drony či vzdušnú pomoc. Zvoliť si je možné maximálne tri takéto „esá", ktoré však môžete počas hry využiť aj viackrát - ak ste dostatočne dobrí. 

Séria Call of Duty sa nikdy nesnažila dostať medzi najkrajšie vyzerajúce hry. Black Ops 3 však vyzerá skutočne dobre a bez hanby sa môže zaradiť medzi aktuálne tituly. Ostré, detailné textúry, kvalitné efekty, dostatočné vyhladzovanie a stabilných 60 fps - s takouto grafikou sa hra prezentuje na PlayStation 4. Otázne je, ako na tom bude v kampani. Každopádne išlo o multiplayerovú betu, teda test online časti hry a vývojári si, pochopiteľne, chceli vyskúšať hlavne funkčnosť serverov. Prakticky do víkendu, keď sa pomaly beta otvárala všetkým hráčom, som nezaznamenal žiadne problémy. Hra fungovala plynulo, bez lagov. Počas víkendu sa ale situácia mierne zhoršila, no nešlo o žiadne dlhodobé problémy, iba občasné zaváhania. Matchmaking bol však po celý čas maximálne rýchly a dostať sa do hry v akomkoľvek režime zabralo iba niekoľko sekúnd.

Je jasné, že sa moderné prvky v Call of Duty nepáčia každému. Ak ale nie ste príliš konzervatívni a predovšetkým vás zaujíma hrateľnosť, pravdou je, že multiplayer v Black Ops 3 sa hrá až prekvapivo dobre. Je svižný, chytľavý a vďaka širokej ponuke režimov vás len tak nepustí.

Call of Duty: Black Ops III - multiplayer


napísal play3man 25.8.2015
Páči sa mi!
CALL OF DUTY: BLACK OPS III - MULTIPLAYER


PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Activision / Treyarch
Štýl: Akcia / Multiplayer
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 6. november 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18383)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk