HITMAN

HITMAN

Agent 47 sa pripravuje na ďalšiu misiu

Hitman určite patrí medzi najznámejšie postavy vo videohernom priemysle. Agenta s číselným označením 47 a čiarovým kódom na zadnej strane hlavy pozná snáď každý. Do sveta videohier síce vkročil z dielne dánskych vývojárov zo štúdia IO Interactive už pred pätnástimi rokmi, no za ten čas vôbec nepoľavil, ba práve naopak. Prežil dve generácie herných konzol, širokej verejnosti sa v roku 2007 predstavil na plátnách kín a len nedávno si to namieril aj na mobilné zariadenia v ťahovej hre. Vo veľkom sme sa však s agentom 47 mohli naposledy stretnúť ešte pred tromi rokmi v Hitman: Absolution. Zároveň tak šlo o poslednú Hitman hru pre minulú generáciu konzol, ktorá možno definitívne uzatvorila jednu etapu tohto obávaného agenta.

Po troch rokoch čakania bolo už teda každému jasné, že na oznámenie šiesteho Hitmana nebudeme musieť dlho čakať. Tohtoročná E3 bola pod lupou aj práve kvôli prípadnému oznámeniu nového dielu. Square Enix síce malo na E3 vlastnú konferenciu, no očakávané odhalenie prišlo ešte pred ňou. Aby sme boli konkrétni, prvý, exkluzívny pohľad na Hitmana pre súčasnú generáciu sme mali možnosť vidieť počas konferencie Sony. Na nej, okrem prvých záberov a informácií o exkluzívnom obsahu pre PlayStation 4 verzii hry, odzneli aj stručné informácie o tom, akým smerom sa chcú dánski vývojári s hrou vydať. Nový Hitman má byť skutočne iný ako predošlé časti. Otvorenejší, bez lineárneho príbehu, no najmä odlišný po obsahovej stránke. 


Štúdio IO Interactive kompletne zmenilo prístup k novej hre a zdá sa, že sa pokúša rozbehnúť novú éru Hitmana. Najväčšia zmena, ktorá spočiatku otriasla každým fanúšikom série, bola informácia o tom, že hra vyjde „nedokončená". Tvorcovia vypustia základ a ďalší, aj príbehový obsah, bude do nového Hitmana pridávaný v priebehu budúceho roka, čiže po vydaní hry. Po zverejnení tejto správy sa začali po internete šíriť obavy a tvrdenia, že si zaplatíme plnú cenu za produkt, ktorý vlastne ani nebude kompletný. Autori to však, zdá sa, myslia dobre a týmto spôsobom z nás nechcú dostať viac peňazí. Všetok obsah, ktorý bude doplnený do hry po vydaní, bude dostupný pre každého zadarmo. Vývojári totiž sami tvrdia, že vydávanie platených rozšírení po vydaní hry či season passov nenávidia, čiže z ich strany sa ničoho takého nemáme obávať. Všetky rozšírenia do hry si tak hráči zaplatia už pri prvotnom nákupe a potom už len počkajú na ich realizáciu. Zatiaľ ale nie je presne známe, čo všetko bude hra obsahovať pri vydaní.

Spolu so zmenou prístupu prichádzajú tiež zmeny v hre samotnej. Autori sa pri prechode na súčasnú generáciu konzol snažia o vytvorenie ultimátneho zážitku. Aspoň tak na nás hra z dostupných informácií pôsobí, pričom hrateľná ukážka, ktorú sme mohli počas Gamescomu vidieť, nás v tom len utvrdila. Nový Hitman bude opäť otvorenejší, s menej lineárnym príbehom a kopcom možností. Po zapnutí hry už nebudeme vhodení do sveta s vopred pripraveným scenárom. Samozrejme, hra bude mať príbeh, ktorý je rozvíjaný počas misií, no ako k nemu pristúpime, bude len na nás. Sami si tak budeme môcť zvoliť, do akej časti sveta zájdeme a akú úlohu budeme musieť ďalej splniť. Už teraz je ale isté, že príbeh hry nebude pri vydaní kompletný, a teda jeho zvyšok nám autori naservírujú postupne. Máme počítať s množstvom nových úloh a oblastí, do ktorých sa budeme môcť pozrieť.

Veľmi významným prvkom, ktorým sa nový Hitman pýši, je voľnosť v samotných misiách. Po spustení misie budete mať pred sebou úlohu, ktorú treba splniť. Nebudete však v uzatvorenom priestore s lineárnym postupom, ale v plne otvorenej oblasti, ktorú máte možnosť preskúmať. V podstate tak bude iba na vás, akým spôsobom svoju misiu vyriešite - vždy bude k dispozícií viac možností. Ukážka, ktorú sme mohli vidieť, nám ponúkla práve jednu takúto misiu. Agent 47 sa ocitol na jednej významnej módnej prehliadke v Paríži. Bol obklopený stovkami NPC postáv, pričom samotná úroveň bola až šesťkrát väčšia ako najväčší level v Hitman: Absolution. V takom veľkom prostredí s obrovským počtom ľudí sa naskytá množstvo spôsobov, ako vykonať vraždu. Svoju obeť môžete zabiť jednoducho v tichosti a zbytočne si nekomplikovať situáciu, no taktiež môžete „upratať" niekoho z obsluhy, využiť jeho oblečenie a priblížiť sa k cieľu v prestrojení. A keby ste si náhodou nechceli zašpiniť ruky, k dispozícii je dokonca možnosť nafingovania nehody. V tejto konkrétnej misii sa dalo zariadiť, aby bola obeť zabitá „náhodným" pádom lustra.

Kedže sa autori rozhodli zamerať na pridávanie dodatočného obsahu aj po vydaní hry, celý Hitman nebude iba o príbehovej časti. Vývojári budú každý týždeň pridávať nový obsah s rôznymi výzvami. Popritom však plánujú vydávanie špeciálnych úloh, ktoré budú k dispozícií len niekoľko hodín. Keď ale raz už takúto úlohu spustíte, budete mať len jeden pokus na jej úspešné dokončenie. Žiadne reštarty alebo checkpointy. Ako správny agent si musíte dôkladne prejsť prostredie, využiť ho vo váš prospech a daný cieľ zneškodniť bez zaváhania. Práve tieto úlohy ukazujú snahu autorov spraviť z Hitmana osobnosť, ktorú budeme viesť my a nie ona nás po vopred pripravených cestičkách. Takýto prístup k hre je určite zaujímavý, no aj napriek tomu sa nemôžeme vyhnúť miernym obavám z rozhodnutia vydať hru bez kompletného príbehu. Uvidíme, snáď sa tento pocit stratí hneď potom, ako nám IO Interactive odhalí všetok obsah dostupný pri vydaní hry.

Nový Hitman nevyzerá vôbec zle. Voľnosť pohybu s viacerými možnosťami riešenia úloh vítame s otvorenou náručou, no aj miernou neistotu kvôli rozdelenému obsahu. Na to, ako bude nový Hitman fungovať v praxi, si budeme musieť počkať do 8. decembra, keď hra vyjde v digitálnej forme vo verziách pre PlayStation 4, Xbox One a PC. V priebehu budúceho roka sa objaví aj krabicová verzia, no konkrétny dátum zatiaľ nie je známy.


napísal play3man 21.8.2015
Páči sa mi!
HITMAN


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Square Enix / IO Interactive
Štýl: Akcia / Stealth
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. marec 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19627)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk