INVIZIMALS

INVIZIMALS

S PSP na love príšeriek

Dojmy

Doba, kedy sa deti naháňali na improvizovaných koníkoch, strieľali po sebe neviditeľnými AK-čkami alebo koncertovali na Air Guitar je preč. Moderná technika zhmotňuje predstavy. V rukách sú plastové nástroje, kone nahradili bicykle a strelnicu s funkčnými replikami zbraní virtuálne svety. Prienik toho virtuálneho s tým skutočným je akceptovaný ako evolúcia nastupujúcich trendov v hernom odvetví. Interakcia s 3D geometriou v obrazovke vyznieva chladne, ale ak si predstavíte, že cez kameru môžete pohladkať virtuálneho miláčika, alebo sa vydať na lov príšerok, bežnému oku nepostrehnuteľných, tak aj srdce toho najväčšieho skeptika zmäkne.

Sony tomu nadáva Augmented Reality (AR), na kolízii nášho a sveta virtuálneho buduje dva zaujímavé kúsky; už predstavený EyePet; a Invizimals, ktorý neodradí skúseného hráča roztomilým mončiči či dievčenskými aktivitami s kúpaním a kŕmením domáceho maznáčika.

O Invizimals sa dá povedať, že ide o vykrádačku Pokémonov. Keď však na vlastnej koži okúsite, ako sa lovia príšerky, ako si ich pridávate do svojej kolekcie a ako bojujú, prirovnanie už nebude hrať žiadnu rolu. Budete sliediť s PSP po celom dome, byte, dvore, garáži a hľadať potvorky obývajúce náš svet. Vec sa má tak, že inžinieri z oddelenia R&D (Research & Development) prišli na to, že PSP kamera dokáže vidieť to, čo nášmu zraku uniká. Z handheldu s pripojenou kamerou sa tak stáva nástroj na lov a uchovávanie malých, nezbedných tvorov.

Ná, pi, pi, pi

Žijú kdekoľvek. Okolo vás, na vašej nohe, na mobile, na prsiach modelky odfotenej na obálke magazínu, na televízore, koberci, ruke, myši, konzole, plachte, posteli, kréme, gitare. To sú všetko miesta, kam ma osobne zaviedol skener Invizimals. Pred samotným lovom si musíte vybrať sortu príšeriek, ktoré chcete loviť. Nie každý druh sa totiž potuľuje po vašom byte cez deň a nie každý má rád pestrofarebné plochy.


Wave, svet, kde prebývajú, funguje ako vrstva nad tým naším. Obyvatelia reagujú na pohyby, ruchy a počas lovu sa vedia brániť. Skenovanie ich prítomnosti prebieha v duchu hry teplo, teplo, zima, zima, pričom kamerou snímate všetky objekty vo vašom byte. Je to ako keby ste držali kompaktný fotoaparát a sliedili na dokonalý záber cez náhľadové LCD. Skener okamžite reaguje na prítomnosť blikaním a pípaním.

Ak sa naplní merač skenera, stačí priložiť na inkriminované miesto pascu v podobe štvorca s dierou v strede (bude súčasťou balenia s hrou) a v zápätí sa spúšťa minihra s nutnosťou stlačiť tlačítko vtedy, ak sa tri symboly dokonale prekrývajú. Po tejto úvodnej procedúre sa na displeji zjaví váš prvý Invizimal. Vrhá tieň na objekty, behá, lieta, potuľuje sa, jednoducho si žije.

Chyť ma, ak to dokážeš

To najlepšie však ešte len príde. Mechanika lovu je na Invizimals to najlepšie a tu dochádza k lámaniu chleba, kedy aj starší uznanlivo prikyvujú, že táto hra deťom do rúk nepatrí, pretože sa im bude len ťažko vzdávať takejto zábavky. Ale späť k nášmu prvému zvieratku. Je ním Jetcrab a ak ho chcete uloviť, musíte s ním férovo zviesť súboj. Jetcrab strieľa po vás firebally, vy sa im uhýbate pohybom celého PSP do strán a útoky opätujete. Je to taká miniFPS. Keďže PSP neustále sníma reálne kulisy, na ktoré kreslí doplnkové informácie a animuje potvorky, môžete okolo nich krúžiť, útočiť zospodu, zhora, z bokov.

Jediným limitujúcim faktorom je, že kamera musí mať v dohľade neustále pascu. Ak zmizne spred objektívu, zvieratko ujde a vy ho môžete hľadať znovu. Loviacich taktík má byť v plnej verzii až 30, výnimkou nebudú ani rôzne kombinácie. Ďalšou bláznivou technikou je plašenie potvoriek. Okolo pasce vyrastie vysoká tráva, v ktorej musíte ticho striehnuť, kým sa neotočí chrbtom a potom ju musíte zvýšeným hlasom vystresovať – naplašiť. Lietajúcu osu zase musíte švihom ruky uzemniť a inú potvorku zase zneistíte, ak vyvoláte trasením PSP zemetrasenie!

Invizimals

Invizimals je výhradne o chytaní, rozširovaní kolekcie výmenou potvoriek cez Wi-Fi s ľuďmi z celého sveta a trénovaní. Ak sa pýtate, či bude možné chytiť všetkých 120 invizimalov v priestoroch priemerného bytu, odpoveďou je áno. Invizimals žijú v ekosystémoch, niektoré druhy vyrážajú von len v noci, iné sa zdržujú, kde sú pestré farby a pod. Autori však podotýkajú, že ak dvaja hráči začnú loviť v rovnaký čas, tak o pár dní sa ich zbierka bude diametrálne odlišovať. Tu prichádza k slovu výmena alebo pošťuchovanie prostredníctvom fotografií, že sa vám podaril kardinálny úlovok.

3, 2, 1, Fight

Lovom potvoriek náplň hry nekončí. Svojich Invizimalov môžete trénovať a potom s nimi absolvovať boje v arénach. Každým vyhraným súbojom narastajú skúsenosti a nakoniec sa aj mení finálna podoba. Zatiaľ čo v úvode to môže byť neškodný tigrík, neskôr z neho narastie obávaný ľadový tigromedveď. Pred vstupom do arén si vyberáte svojho bojovníka a potom sadu špeciálnych úderov, tzv. Vektorov. Tie môžu byť obranné alebo útočné, no v jednom boji ich môžete použiť iba päť. Na výber je zemetrasenie, fireball, útok bleskami, silné údery, doplnenie zdravia alebo obranná aura. Celkovo ich má byť 30. Boje prebiehajú na ťahy, pričom výpady môžete odrážať aktivovaním blokov. Každý úkon však ukrajuje zo staminy a ak to preženiete, zvieratko sa nebude vedieť brániť, ani útočiť.

Inovátori z London Studia, ktorí stoja za BUZZ, SingStar a EyeToy, sú presvedčení, že v mobilnom segmente, ako aj u klasických konzol, dôjde k boomu žánru Augmented Reality. EyePet a Invizimals sú len začiatkom, ďalšie dobrodružstvá majú nasledovať.

Po krátkom stretnutí s potvorkami z inej reality môžeme povedať, že Invizimals sú hračkou pre mladšie ročníky, u ktorých vyvolá silnú chuť bádať a rozširovať kolekciu. S dobrou kampaňou by mohla práve táto hra posilniť interakciu medzi majiteľmi PSP, tak ako to v Japonsku urobil Monster Hunter. Čas ukáže. Invizimals vychádza v priebehu novembra.


napísal spacejunker 2.9.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
INVIZIMALS


PSP

Vývoj: SCEE / London Studio
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13. november 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Dojmy: Invizimals 2.9.2009
| Invizimals 4.2.2010
| Invizimals 2.9.2009
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk