O koľko zvýšia nové konzoly vaše účty za elektrinu?

Americká nezisková organizácia NRDC si tentorkát zobrala do hľadáčika spotrebu next-gen konzol

pridal play3man 19.5.2014 o 14:54 pod hry
O koľko zvýšia nové konzoly vaše účty za elektrinu?

HRY > NOVINKY >

O tom, že spotreba nových konzol je o niečo vyššia, ako ich predchodcov vieme, no koľko to nakoniec pridá kWh vo vašom mesačnom zúčtovaní? Na presnú náročnosť a celkovú spotrebu sa pozrela americká nezisková organizácia NRDC.

O koľko zvýšia nové konzoly vaše účty za elektrinu?


Pre začiatok, PS4 a Xbox One má 2 až 3x väčšiu spotrebu ako najnovšie modely oboch predchodcov, teda PS3 a Xbox 360. Za to Wii U má spotrebu oproti Wii menšiu a to aj napriek tomu, že ponúka podstatne vyšší grafický výkon. No keby boli všetky, dnes už old-gen konzoly, vymenené za ich nasledovníkov, len v USA by dosiahla ich spotreba elektrickej energie 10 miliárd kWh za rok a teda približne rovnaké množstvo, aké spotrebuje štvrté najväčšie mesto v USA - Houston. Tým by len tieto tri konzoly zamestnali 4 atómové elektrárne (každá s výkonom 500 MW) a za takéto množstvo spotrebovanej energie by bol účet o výške jednej miliardy dolárov.

Pri testovaní hrali Super Mario Bros, Assassin’s Creed III, The Legend of Zelda: The Wind Waker, Knack, Assassin’s Creed IV: Black Flag, Killzone: Shadow Fall, Just Dance 2014, Call of Duty: Ghosts a Forza Motorsport 5, pričom tiež skúšali spotrebu pri využívaní multimediálnych funkcií, konkrétne streamovanie videa cez Netflix v 1080p. Výsledkom je nasledujúci graf.

O koľko zvýšia nové konzoly vaše účty za elektrinu?


Z neho môžeme vidieť, že PlayStation 4 predstihuje Xbox One v spotrebe o niekoľko desiatok wattov, teda až na jeden prípad. Xbox One si berie v stand-by móde o 7W viac. Wii U pochopiteľne obstálo najlepšie a spotrebuje približne iba tretinu toho, čo PS4 alebo Xbox One.

Ak sa však pozrieme do histórie, nie sú na tom nové konzoly až tak zle. Prvá verzia PS3 si zo siete zobrala oproti PS4 o 50W viac pri hraní a až takmer dvojnásobok pri prechádzaní v menu. U Xboxu 360 je situácia oproti svojmu predchodcovi z roku 2006 prakticky totožná, ako pri PS4 a PS3. Pri pohľade na šiestu generáciu konzol je to o úplne niečom inom. PlayStation 2 spotreboval iba 25W a prvý Xbox okolo 60W. Ak sa však pozrieme ešte o ďalších šesť rokov späť, prvý PlayStation bol naozaj nenáročný a bral si okolo 10W.

O koľko zvýšia nové konzoly vaše účty za elektrinu?


Priemerná ročná spotreba pri dennom troj-hodinovom používaní vyzerá nasledovne. Xbox One - 233 kWh/rok, PlayStation 4 - 181 kWh/rok a Wii U 37 kWh/rok. Situácia sa tak otáča. Wii U samozrejme boduje na plnej čiare, no PS4 je v ročnom priemere úspornejší, ako Xbox One, a to aj napriek väčšej spotrebe v takmer vo všetkých aspektoch. Ročný priemer počíta so sledovaním televízie cez Xbox One približne 2.4h denne. Bez neho klesne ročná spotreba na 210kWh za rok, no stále je tam značný rozdiel oproti PS4. A že prečo? Xbox One má síce v stand-by režime väčšiu spotrebu iba o 7W, no kedže sú v tomto režime obe konzoly drvivú väčšinu svojho času, práve táto, na prvý pohľad drobnosť, robí v celkovom zúčtovaní najväčší rozdiel. Preto ak vám v posledných mesiacoch stúpli výdaje za elektrinu a zároveň obľubujete na svojom novom Xboxe výhody, ktoré ponúka stand-by režim, viete kde je problém. V prípade, že teda chcete nejaké to euro ušetriť, najlepšie bude obe konzoly vypnúť úplne.

O koľko zvýšia nové konzoly vaše účty za elektrinu?


Ďalej tu máme porovnanie spotreby iba pri streamovaní videa v 1080p s ďalšími zariadeniami. Z predchádzajúceho porovnania už vieme, že Xbox One si pri tejto činnosti berie 74W a PS4 až 89W, no taký Apple TV suverénne vyhráva so spotrebou len 2W. Nasleduje Blu-Ray prehrávač s 10W, herný notebook s 25W. Z toho teda vyplýva, že ak si chcete pozrieť film alebo nejaké video (u nás skôr otázka budúcnosti, keď pribudne možnosť prehrávania videí z USB) z pohľadu spotreby je jednoznačne lepšie použiť priamo na to určené zariadenie. Na druhej strane, mať všetko hneď po ruke v jednom zariadení je predsa len určitý komfort.

O koľko zvýšia nové konzoly vaše účty za elektrinu?


Nakoniec trochu tej matematiky. Ak vlastníte PS4 a vaša ročná spotreba tejto hernej konzoly dosahuje spomínaný priemer 181kWh za rok s cenou približe 0.07€ za jeden kW, zaplatíte 12.67€. Ak ste majiteľom Xbox One a rovnako by sa vaša priemerná ročná spotreba zhodovala so spomínaným číslom 233kWh ročne, zaplatíte 16.3€. Ak ale TV funkcie nepoužívate, ušetríte 2.6€. No keď sa vzdáte aj stand-by režimu, môžete znížiť celkové náklady na ročnú prevádzku Xbox One o ďalších 6.9€ a PS4 o 3.3€.





O koľko zvýšia nové konzoly vaše účty za elektrinu?  O koľko zvýšia nové konzoly vaše účty za elektrinu?
Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk