SOUTH PARK: THE FRACTURED BUT WHOLE

SOUTH PARK: THE FRACTURED BUT WHOLE

7.5

Vulgárne mestečko uprostred súboja hrdinov

Recenzia na Xbox One verziu

Spoločenská satira v podaní animovaných seriálov má svoju bohatú históriu a aj veľmi pestrú paletu. Na jednej strane je žltá rodinka Simpsonovcov, ktorá divákov zabáva už viac ako 25 rokov a je asi najviac korektná. Na spektre korektnosti môžeme ísť ďalej cez Futuramu, Family Guy, Ricka a Mortyho, až sa dostaneme k večne zasneženému malému mestečku South Park niekde v Colorade. To je známe hlavne skupinkou štvrtákov s poriadne podrezanými jazykmi a vyberaným slovníkom, no nestráca sa ani zvyšok obskurných figúrok. Zároveň South Park patrí medzi tie úspešnejšie seriálové značky, ktoré sa pretavili do hernej podoby. Hneď rok po vzniku seriálu tu bola FPS s jednoduchým názvom South Park o hádzaní ocikaných snehových gúľ, neskôr napríklad South Park Rally.

Najväčší úspech ale zožala RPG South Park: The Stick of Truth z roku 2014. Za ňou stáli majstri svojho remesla z Obsidianu a naozaj prekvapili v skĺbení seriálu so zábavnou RPG hrateľnosťou. Bolo len otázkou času, kedy sa dočkáme pokračovania. To prišlo v podobe South Park: The Fractured but Whole a už priamo v réžii Ubisoftu. Obsidian je bokom, no ambície titulu sú ešte väčšie. Navyše priamo nadväzuje na The Stick of Truth a to možno lepšie než by ste vôbec čakali od úplne iného tímu. Opäť si berie na paškál aktuálnu spoločnosť, niektoré súčasné témy, no taktiež robí obrovskú službu fanúšikom, ktorí sa môžu doslova utápať v rôznych odkazoch na minulé série.

Stále je to South Park. Vlastne celá hra pôsobí ako jednoliaty a trošku nafúknutý príbeh, ktorý by ste čakali niekde v polovici série počas trojice-štvorice epizód. To so sebou prináša pozitíva, ale aj negatíva. Vizuálny štýl a aj poriadne fekálny štýl humoru sú verné seriálovej predlohe, no nemusia sadnúť každému. Ak sa teda nesmejete na tom, keď jedna postavička prdí do tváre inej pre vyvolanie špeciálnej schopnosti, môžete teraz pokojne prestať čítať. To množstvo odkazov na vlastnú históriu taktiež veľmi poteší, no ak netušíte, kto je to Jared, prípadne neviete, prečo v rádiu hrá niečo, čo znie ako Lorde a Kanye, prichádzate o obrovskú časť herného čara. Nováčikovia tak o veľa prichádzajú a ľahko sa môžu stratiť. Autori si jasne vyárendovali svoje publikum.

South Park: The Fractured But Whole
South Park: The Fractured But Whole Postupná tvorba postavy hre prospieva.
Postupná tvorba postavy hre prospieva.


South Park: The Fractured But Whole Zmenený bol aj súbojový systém.
Zmenený bol aj súbojový systém.


South Park: The Fractured But Whole Niektorých bossov si skutočne užijete.
Niektorých bossov si skutočne užijete.





Ako som už spomínal, The Fractured but Whole priamo nadväzuje na The Stick of Truth. Fantasy bitka v uliciach mestečka vrcholí, no Cartmana (koho iného?) to už príliš neberie a rozhodne sa zmeniť pravidlá hry. A vlastne aj tému. Fantasy striedajú komiksy a vy sa tak stretávate s postavičkami, ako Coon a Mysterion, čím hra odkazuje na svoju štrnástu sériu a výrazne rozširuje koncept komiksových hrdinov zo South Parku, pričom je v stávke naozaj veľa. V meste totiž zmizla stará a tučná mačka, za ktorej nájdenie sa ponúka finančná odmena, ktorá by mohla pomôcť nakopnúť ďalšiu miliardovú superhrdinskú „franšízu" do kín a pre Netflix. Hra si tak občas nepriamo a občas aj na rovinu uťahuje z filmového súboja DC verzus Marvel.

Vy sa ocitáte v strede súboja dvoch tímov netradičných detských superhrdinov a opäť v koži Nového decka, ktoré sa stalo kráľom v The Stick of Truth. Ste tak novým prírastkom do pestrého koloritu netradičných animovaných postavičiek. Žijete neďaleko Cartmana a aj ďalších známych tvárí, s ktorými prichádzate neustále do kontaktu. V úvode si vytvoríte základné črty svojej postavičky, vyberiete si obťažnosť/farbu pleti a Cartman vám dá na výber schopnosti jednej z desiatich herných tried. Výber je v úvode síce poriadne obmedzený, no zvoliť sa dá a triedy sú dostatočne rozdielne – Speedster, Brutalist a Blaster sú základné komiksové archetypy, ktoré každý veľmi dobre pozná.

Tam však vývoj vašej postavy len začína. Každý hrdina potrebuje príbeh a ten váš vám predstaví Eric. Neskôr si budete musieť vybrať aj svoj kryptonit v podobe jednej formy nepriateľov. Navyše si postupne budete môcť vybrať svoje pohlavie, orientáciu, národnosť, náboženstvo a ďalšie vrstvy svojej osobnosti, no musíte zároveň počítať s tým, že nie každý dobre znáša vaše voľby, takže tu a tam môžete naraziť na partiu vidlákov, ktorí vo svojom okolí nemajú radi takých ako vy. Opäť je to jeden z herných vtipov a navyše veľmi dobre prevedený v rámci hrateľnosti.

Rovnako časom dostanete možnosť priradiť si k svojej postave aj iné triedy, pričom nakoniec ich môžete (ale nemusíte) mať aj štyri naraz. Môžete si tak vybrať to najlepšie hneď z niekoľkých tried, pričom si takto viete namixovať trojicu základných a aj jednu špeciálnu schopnosť. Hra je v týchto veciach veľmi voľná a dokonca vám môže dať na výber aj zmenu triedy, ak nie ste spokojní. Postupne taktiež rozširuje príbehové pozadie vašej postavy, ktoré je rozhodne dôležitejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Zistíte, že je všetko v meste prepojené a taktiež to, za čo vďačíte svojim smradľavým schopnostiam.

Levelovanie pôsobí zo začiatku možno trošku plytko, no podobne ako samotný role play aj tam sa neskôr ukážu silné stránky. Hra pred vás stavia obrovské množstvo hlavných a aj vedľajších činností, ktoré postupne plníte a zvyšujete si v nich svoje majstrovstvo. Za to dostávate skúsenostné body, ktoré sa prirátajú k vášmu hlavnému levelu a na základe progresu v ňom si odomykáte sloty pre artefakty. Tie nachádzate v hre pri prehľadávaní košov, škatúľ a skrytých truhlíc, no padajú tiež spolu s ďalšími vecami aj z nepriateľov, prípadne si ich vyrobíte. Po zasadení artefaktu do slotu vám zvýši štatistiky v piatich hlavných oblastiach. Postavu si tiež môžete upravovať menením DNA.

Bohužiaľ, štatistiky ďalej neupravujú vaše kostýmy. Tie tu tak plnia len kozmetickú úlohu, čo je naozaj škoda. Je ich tu množstvo, postupne sa skladajú z rôznych častí a nemusia vôbec spolu ladiť. Na svoju postavičku si tak môžete dať čokoľvek, či to už nájdete, alebo si to vyrobíte. Ukážky môžete vidieť na obrázkoch naokolo.

Okrem hlavnej príbehovej línie a s ňou spojených questov vás tu čaká aj bohatá ponuka vedľajších úloh. Tie zo začiatku budete plniť radi, no neskôr sa často zmenia na schému chodenia po meste, v ktorom sú Fast Travel body ďaleko od seba, pričom stále len niekam niekomu niečo nesiete. Po ceste na vás ešte môžu útočiť nepriatelia, aby vám to trošku sťažili. Ale aj keď sa z vedľajších úloh stane rutina, stále sa ich oplatí plniť. Či už je to kvôli vtipnému rozuzleniu (napríklad úloha pre Gay Fish), alebo za ne dostanete špeciálne schopnosti pre seba či svojich spolubojovníkov. Takto sa dopracujete k schopnosti manipulovať s časom od Morgana Freemana, či Tweek a Craig dostanú novú spoločnú ultimátku. Prípadne sa týmito činnosťami levelujete. Také robenie selfie s obyvateľmi mesta sa neskôr stane veľkou otravou, ale potrebujete to, ak chcete mať rýchlejší progres.

South Park: The Fractured But Whole
South Park: The Fractured But Whole Postavu si postupne vylepšujete pomocou artefaktov.
Postavu si postupne vylepšujete pomocou artefaktov.


South Park: The Fractured But Whole Spolubojovníci majú unikátne schopnosti.
Spolubojovníci majú unikátne schopnosti.


South Park: The Fractured But Whole Niektoré špeciálne schopnosti sú sprevádzané naozaj netradičnými animáciami.
Niektoré špeciálne schopnosti sú sprevádzané naozaj netradičnými animáciami.





Boje sú po novom založené na grid systéme. Bojové pole je teda zložené z niekoľkých políčok a jedno políčko znamená jeden krok postavy. Aj schopnosti postáv sú založené na podobnom systéme. Niektoré tak pôsobia len v riadkoch, iné zase v okruhu postavy a podobne. Postavy majú v rámci poľa obmedzený pohyb, a tým pádom musíte dobre voliť schopnosti, aby ste vedeli dosiahnuť požadovaný účinok, či už je to útok, bránenie, liečenie a podobne. Okrem bojov môžete používať predmety na oživenie a vyliečenie efektov (ako krvácanie, otrava...) a dokonca aj privolať pomoc od niektorej z postáv, ktorú môžete dostať ako odmenu za úlohy.

Súboje sú postavené aj na systéme quick time eventov, kedy po zvolení útoku musíte v správnom momente stlačiť požadované tlačidlo, aby ste dosiahli čo najsilnejší efekt. Podobne môžete aj blokovať, keď v správnej chvíli stlačíte tlačidlo pri útoku na vás. Za to všetko sa vám plní aj ukazovateľ ultimátneho útoku, ktorý má každá z postáv vlastný a sú sprevádzané krátkymi animáciami a veľkým efektom. Pred súbojom si môžete z dostupných postáv poskladať svoj tím, ktorý ovládate celý a pozostáva maximálne zo štyroch členov súčasne. Lepšie si tak môžete personalizovať tím, aby viac zodpovedal vášmu hernému štýlu. Môžete ísť po hrubej sile, či si vybrať k útokom aj podporu.

Súboje sú vďaka zmenám zaujímavejšie a svieže. Okrem už uvedených tam môžete navyše využiť aj útoky „zadarmo“ vďaka správnemu odhaleniu mikroagresie, či svoje prdiace schopnosti. Mimo súbojov ich zase využijete na riešenie puzzle vďaka partnerským postavičkám. Avšak podobne ako pri niektorých vedľajších úlohách, aj tu už občas nebudete mať chuť bojovať, a tak sa rozhodnete pred niektorými skôr utiecť. Našťastie to hra spestruje nápaditými súbojmi s bossmi, ktoré vás vždy špeciálne nakopnú a nie vždy je v podobných súbojoch treba poraziť súpera. Niekedy stačí len uniknúť pred korpulentnou striptérkou. Či je to Randy, alebo aj pekelný démon, tieto súboje sú naozaj ďalším svetlým bodom hry.

South Park: The Fractured But Whole
South Park: The Fractured But Whole Natrafíte aj na starých známych nepriateľov.
Natrafíte aj na starých známych nepriateľov.


South Park: The Fractured But Whole Hra dokáže parádne rozosmiať aj pri niektorých vedľajších úlohách.
Hra dokáže parádne rozosmiať aj pri niektorých vedľajších úlohách.


South Park: The Fractured But Whole Dostanete sa do všetkých zákutí mestečka.
Dostanete sa do všetkých zákutí mestečka.




Zároveň som ale práve v súbojoch narazil aj na najväčšiu nepríjemnosť v hre. Padlých spolubojovníkov môžete oživiť na políčku, kde zahynuli. A ak budete hrať na heroickej obťažnosti, nebude to práve ojedinelé. Dokonca tu a tam budete niekoho oživovať, len aby on schytával rany, zatiaľ čo vaše ďalšie postavy napríklad utekajú pred dôchodcami. Problém je práve s políčkami. Ak iná postava stojí na políčku mŕtvej postavičky, okolo sú ďalšie a vy oživíte svoju, tak ju vlastne nedokážete umiestniť a v súboji sa tým pádom zaseknete. V hre sa totiž pri oživení vie posunúť len jedna postava, nie dve, čo nie je práve najlepšie riešenie.

Vizuálne je The Fractured but Whole vlastne jednoduchou hrou, no presne zodpovedá duchu seriálu a dokonale ho graficky vystihuje. Čo je trošku horšie, je orientácia v rámci hĺbky prostredia, čo sa pri pohybe v podobnom svete asi aj očakáva. Je to síce zádrh, no hra vyzerá naozaj dosť dobre. Rovnako dobre aj znie, keďže čo sa týka dabingu, taktiež presne zodpovedá seriálovej predlohe. Príjemným prekvapením je hudba, ktorá je občas neuveriteľne epická a aj jednotlivé miesta a postavy majú svoje motívy inšpirované známymi komiksovými adaptáciami v TV a filmoch.

Je veľmi jednoduché zamilovať sa do South Park: The Fractured but Whole. O to viac ak ste fanúšikmi seriálu. Komiksové alter egá známych postavičiek sú plné paródií a ostrovtipu a neraz vás Jimmy a Timmy dostanú do kolien. No pri nich to nekončí. Humor je hlavnou zbraňou hry a je to poriadne silný kaliber. Má však aj svoje neduhy. Nie je to taká rana z čistého neba ako svojho času The Stick of Truth. Niekomu môžu prekážať dlhšie súboje, aj keď dostali nový twist. Najväčším nedostatkom ale je, že sa časom niektoré činnosti stanú rutinou a to nie je niečo, čo by ste od takejto hry chceli. Herná doba cez 20 hodín je taká akurát, aby rutina ešte neprešla do stereotypu. Nepotešia ani niektoré bugy, napríklad vypadne hlas postavičky, ktorá rozpráva. Niektoré veci teda nie sú také vydarené, iné zas hra oproti predchodcovi vylepšila.


napísal matus_ace 6.11.2017
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
8.5
Ohodnotiť
SOUTH PARK: THE FRACTURED BUT WHOLE
+ parádny súbojový systém
+ obrovský náklad humoru
+ postupná tvorba postavy
+ nápadití bossovia
+ podporuje skúmanie prostredia a hľadanie skrytých predmetov
- bugy
- niektoré činnosti sa časom stanú rutinou, hlavne všetky prdiace minihry
- fetch questy


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft San Francisco
Štýl: RPG
Dátum vydania: 17. október 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19797)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk