STAR WARS BATTLEFRONT II

STAR WARS BATTLEFRONT II

Vesmírne súboje s filmovými grádmi

Fanúšikovia Star Wars univerza majú tento rok sviatok a nemám tým na mysli štvrtý máj. V decembri totiž do kín dorazí druhá časť modernej sequel trilógie a The Last Jedi vzbudzuje naozaj veľké očakávania. Mesiac pred nasadením filmu do kín je tak dokonalý moment na to, aby sme opäť prežili obe predchádzajúce trilógie, a zároveň je to ideálny moment, aby na trhu vyšla hra, ktorá sa stihne parádne zviezť na stúpajúcej vlne nadšenia. To je situácia okolo (hlavne multiplayerovej) akcie Star Wars Battlefront II. Tú opäť prinášajú DICE a EA, no tentoraz pomocnú ruku podali aj Criterion Games a Motive Studios, čo je už slušná kôpka talentu, ktorá pracuje na jednej hre.

A nie je to tak náhodou. Druhý moderný Battlefront chce nadviazať na zábavnú akciu, ktorá pôvodnej hre naozaj vyšla. No zároveň chce priniesť aj novinky a obsah, ktorý si hráči prvej časti žiadali najviac. Aj keď to teda nie je z DNA série, autori prinesú aj vlastnú plnohodnotnú príbehovú kampaň. Navyše sa bude celý obsah kampane, kooperácie aj multiplayeru rozprestierať naprieč oboma trilógiami, pričom by sme sa nečudovali, ak by hra ponúkla aj niečo z dvoch epizód tej novej. Planéty, známe boje a aj postavy tak nebudú chýbať a nebude ich málo, no k tomu sa ešte dostaneme.

Battlefront II ponúkne úplne nový a originálny príbeh, na ktorom pracujú práve tvorcovia z ďalších štúdií. Ten začne v momente zničenia druhej Hviezdy smrti nad mesiacom Endor. Rebeli v galaxii tento moment oslavovali a na Endore sa tešili aj Ewokovia, no nie každý, kto mohol sledovať výbuch ničivej vesmírnej stanice, to cítil rovnako. Na Endore sa vtedy nachádzala aj Iden Versio, veliteľka špeciálnych jednotiek Inferno Squad. Impériu bola oddaná telom i dušou a nariadi vojakom pod jej velením, aby Imperátora pomstili za každú cenu.


Na príbeh sa teda pozrieme z úplne inej strany, než sme zvyknutí. Okrem toho ale bude zaberať aj široký časový rámec, čo taktiež nie je úplne bežné. Obzvlášť v hre, ktorá sa zameriava hlavne na multiplayerový zážitok. Budeme teda hrať na strane Impéria, pričom úlohy hlavnej postavy sa zhostila herečka Janina Gavankar a zatiaľ budí dobrý dojem. Taktiež zaujímavo znie aj to, že sa príbeh bude ťahať od zničenia druhej Hviezdy smrti až po udalosti, ktoré vedú k The Force Awakens. Jediná škoda je, že nám priamo z kampane zatiaľ autori takmer nič neukázali.

Na E3 sa nám však z hry bohato predviedol multiplayer, ktorý mohli sledovať aj hráči doma vďaka bohatej nádielke streamov. Tie nám predviedli hlavne jednu z nových máp a vlastne aj novú pre modernú Battlefront planétu. Boje sa odohrávali v meste Theed, čo je hlavné mesto planéty Naboo a to počas udalostí prequel trilógie, čomu zodpovedali aj postavy a technika, ktorá sa na mape nachádzala. Útočiaca strana v súboji prebrala podobu droidov, ktorí mali postupne dobýjať mesto a dostať sa ďalej až do kráľovského paláca. Brániaca strana musela držať líniu.

To sú veci, ktoré poznáte už z predchádzajúcej časti, pričom sa opäť vrátia súboje 20 na 20, vrátia sa rôzne triedy, ktoré so sebou prinášajú vlastné schopnosti a výbavu si môžete upraviť aj v oblasti zbraní. Triedy budú štyri: Officer, Assault, Heavy a Specialist. Taktiež sa vrátia aj vozidlá, ktoré môžete v boji využívať, pričom zaujímavým prídavkom je Tauntaun, ktorého môžete poznať z The Empire Strikes Back. No a nebudú chýbať ani hrdinovia na oboch stranách konfliktu, ktorí do boja zasiahnu so svojimi špeciálnymi schopnosťami a dokážu nakloniť misky váh na jednu stranu. Zatiaľ vieme o tom, že sa do hry dostanú Rey, Kylo Ren, Yoda a Darth Maul, pričom určite pribudnú aj ďalšie postavy, ktoré pokryjú obe éry.

Už od začiatku ale autori hlásajú návrat vesmírnych súbojov, ktoré hráčom predchádzajúcej časti veľmi chýbali. Aj keď ste si mohli zahrať zábavné letecké bitky, nemalo to tie grády ako súboje vo vesmíre, ktoré by navodili tú správnu filmovú atmosféru. To sa teraz zmení a práve na Gamescome zažili vesmírne súboje premiéru. Tam si ich prvý raz mohli vyskúšať nielen novinári, ale aj širšia verejnosť. My sme dostali možnosť zalietať si až hodinu, čo je veľmi slušný čas v rámci nabitého Gamescom programu a využili sme to na hru ako za Impérium, tak aj za rebelov (bola k dispozícii jedna mapa, ktorá sa odohrávala v čase pôvodnej trilógie).

Z hrania sme navyše pripravili dve gameplay videá, takže si môžete na vlastné oči pozrieť, ako vesmírne boje v hre vyzerajú. V zásade sa tak veľa nezmenilo v samotnej hrateľnosti, no herný režim zmenil dynamiku veľkým spôsobom. Volá sa Starfighter Assault, je založený na konkrétnych úlohách a opäť delí tímy na obrancov a útočníkov. V našom prípade Impérium bránilo vesmírny dok, v ktorom bol ukotvený Star Destroyer, pričom rebeli museli práve tento Star Destroyer zničiť. Obe strany postupne plnia sériu úloh, pričom sa dynamika neustále presúva. Raz musíte bojovať v otvorenom vesmíre, inokedy sa stiahnete a pokúsite poškodiť jadro, či práve bojujete s automatickými obrannými systémami.

To všetko vynikajúco napodobňuje atmosféru filmových súbojov vo vesmíre, kedy ste s napätím sledovali Luka, ako najskôr bojoval s nepriateľskými TIE Fightermi a neskôr letel úzkym koridorom, aby zničil Hviezdu smrti. Podobné veci vás čakajú aj tu, pritom letecká akcia vo vesmíre je naozaj zábavná a pomáha aj to, že sa stále deje niečo iné. Musíte si tak dobre sledovať ciele. Napríklad s rebelmi nie je vhodné príliš sa vrhať do súbojov s nepriateľmi, ak práve nemusíte. Môžete tak totiž zbytočne strácať respawny, čo nie je želané napríklad v momentoch, keď musíte útočiť na kotvy Star Destroyera.

V základe si môžete vybrať z troch strojov. Na strane Impéria to sú TIE Fighter, TIE Interceptor a TIE Bomber. Na strane Rebelov zas X-Wing, A-Wing a Y-Wing. Teda všetko známe stroje z filmov, z ktorých každý sa správa inak, každý má v boji iné využitie a môžete si nájsť ten, ktorý vám najviac vyhovuje. Pred bojom si môžete stroj vybaviť dvoma kartami, ktoré reprezentujú schopnosti, čo môžete využiť, či je to oprava, alebo riadená strela. Ak počas boja nazbierate viac bodov, môžete si vybrať aj jeden z hrdinských strojov. Aj v tomto prípade, rovnako ako v prípade hrdinov, sa stierajú bariéry medzi trilógiami v rámci hrateľnosti. Tak sa tu objavil Scimitar Darth Maula, Boba Fettov Slave-1, Millenium Falcon a čierny X-Wing Black One, ktorého majiteľom je Poe Dameron.

Ak si ale odmyslíte časové nezrovnalosti, najviac si okrem zábavy v tomto režime budete užívať filmovú autenticitu, pri ktorej je jasné, že autori opäť mieria na fanúšikov, ktorým tu skryli množstvo menších detailov a odkazov, ktoré ale verne replikujú to, čo poznáme z filmov už 40 rokov, či už sú to zvuky, efekty, celkový ráz a podobne. Okrem toho je hra tiež veľmi motivujúca. Odmeňuje za hranie v oddieloch, odmeňuje za plnenie úloh, asistencie, pomoc spolubojovníkovi v núdzi a podobne. Nie nejako prehnane, ale tak, aby vás potešilo, že ste práve zachránili spoluhráčovi krk, lebo bol na ňom už peknú chvíľu zavesený nepriateľský TIE Fighter.

Po Gamescome si každý robíme svoj vlastný sumár a rebríček. Na výstave som toho hral veľa a aj keď Star Wars Battlefront II nie je tou hrou, ktorá ma najviac zaujala, bol bezkonkurenčne tým najkrajším, čo sa tam objavilo. Hra vypadá skvele a aj keď výbuchy vo vesmíre takto nevyzerajú, rozhodne si ich budete užívať a budete sa baviť už len tým, ako skvele to všetko okolo vás pôsobí. To isté platí aj pre zvuk, ktorý je špičkový, no nič iné sa ani nedalo čakať od priameho spojenia s Lucasfilmom. A hra sa chce zapáčiť aj v iných ohľadoch. Napríklad politikou, kde sľubuje všetky budúce DLC pre každého zadarmo, pričom mikrotransakciami bude zarábať len na kozmetike. A keď si to všetko spočítate, je z toho jeden z najlákavejších titulov tejto jesene.


napísal matus_ace 12.9.2017
Páči sa mi! (+8)
STAR WARS BATTLEFRONT II


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: EA / DICE
Štýl: Akcia / Multiplayer
Dátum vydania: 17. november 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18444)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk