Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X

Pozrite si dojmy z prvej cesty na Gamescom, ktoré zahŕňajú predstavenie herných noviniek od HP.

pridal Gam_er 9.9.2017 o 15:30 pod hardware
Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X

HARDWARE > NOVINKY >

Cesta, vstup na veľtrh a dojmy z nových Omenov

Tento rok bol pre mňa Gamescom 2017 o to výnimočnejší, že som ho nesledoval len z domu na rôznych live streamoch, ale priamo sa zúčastnil. Dôvodom mojej účasti bolo najmä predstavenie nových herných notebookov HP Omen X, ale neuniklo mi ani celkové dianie. Vďaka tomu by som sa s vami rád podelil o dojmy zo samotného HP eventu, ako aj dojmy z celého veľtrhu. Tie by vám mohli pomôcť utvoriť si akúsi predstavu o najväčšom európskom hernom podujatí v prípade, že by ste sa tam o rok chceli vybrať sami.

Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X

Začal by som cestou. Ak cestujete z Bratislavy, treba sa pripraviť na to, že vám cesta autom zaberie do dejiska, ktorým je Kolín nad Rýnom, zhruba 8 hodín. Ak teda neberieme do úvahy nejaké tie prestávky. Ideálne je tak voliť radšej letovú prepravu. Osobne mi však cesta vďaka pohodovej spoločnosti predstaviteľov HP a youtuberov ubehla pomerne rýchlo. Dorazili sme v pondelok vo večerných hodinách, ubytovali sa na hoteli a pripravovali sa na utorkový deň D. Čo sa týka ubytovania, personál nemeckých hotelov je veľmi ochotný a bude sa vám v prípade vašich požiadaviek snažiť vyhovieť. Ak neovládate nemčinu, nemusíte sa báť, pretože každý člen personálu hovorí plynule aj anglicky. O ôsmej ráno nás čakali výdatné raňajky. Gamescom 2017 sme mali od hotela iba pár minút pešo a dorazili sme naň niečo po deviatej.  

Už po priblížení k areálu bolo jasné, že bezpečnostné opatrenia sú na vysokej úrovni a Nemci nenechali nič na náhodu. Pred vstupom do areálu bol kontrolovaný každý návštevník. Dôkladnou kontrolou prešli dokonca aj vaky, tašky či iné príslušenstvo, ktoré ste si so sebou chceli zobrať. Predtým bolo samozrejme nutné sa legitimovať. Od svojich kolegov som sa dozvedel, že po minulé roky bolo potrebné k vysačke doložiť aj akýkoľvek doklad totožnosti.

Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X

Tento rok však na to neboli až takí striktní, aspoň u nás novinárov. Utorok bol totiž práve našim dňom, čo ste mohli zistiť takmer okamžite po vstupe do prvej haly. Ľudí tu doobeda bolo naozaj riedko, priestory boli vzdušné, nikde ste sa netlačili a pohyb po areáli bol naozaj príjemný. Rozhliadnuť sme sa stihli zatiaľ len na niekoľko minút, pretože o desiatej nás čakal hlavný bod nášho programu, ktorým bolo predstavenie nových herných notebookov od HP radu Omen X a tiež nového HP Omen VR Backpacku, teda prenosného počítača s virtuálkou. 

Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X

HP Omen X laptop a HP VR Backpack PC

Spoločnosť HP si na predstavení svojho nového herného high-end laptopu dala naozaj záležať a Omen stánok ste vďaka výrazným červeným farbám, jeho veľkosti a propagačnej grafike hádam nemohli minúť. Vo vnútri na nás čakali herné počítače, VR a laptopy, ktoré sme si mohli „ošahať“. Tento rok bol zameraný najmä na už spomínaný Omen X. Hádam netreba dodávať, že hardvér zariadenia je skutočne nekompromisný, nakoľko ide o doposiaľ najvýkonnejší herný notebook od HP. Bol navrhnutý s cieľom uspokojiť každého herného nadšenca či profesionálneho hráča e-športu.

Predstavenie tohto herného stroja začalo vlastne už vo štvrtok 17. augusta o sedemnástej hodine, kedy sme boli pozvaní na virtuálnu konferenciu v podobe live streamu. Tomu predchádzala registrácia novinárov a upozornenie na informačné embargo do utorka, teda dňa, kedy sme si Omen X mohli vyskúšať naživo. Z laptopu už na prvý pohľad srší výkon vďaka agresívnemu dizajnu ladenému do ostrých kriviek. Treba počítať s tým, že je naozaj veľký a ťažký, čo je pri 17" herných laptopoch už akýsi štandard. V jednej ruke ho udržíte len ťažko a pochybujem, že sa pohodlne zmestí do bežných laptopových tašiek. Veľký herný zážitok si však žiada aj veľké rozmery a určitú váhu.

Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X

V ideálnom prípade sa tu ráta s tým, že Omen X laptop nie je určený na bežné prenášanie niekoľkokrát do dňa či časté cestovanie. Ak teda nechcete prísť o ruky. Srdcom Omenu X je procesor Intel Core i7 siedmej generácie, ktorý môže byť pri najvýkonnejšom variante doplnený o grafiku Nvidia GeForce GTX 1080. Dvojica týchto súčastí je nevymeniteľná, no ako CPU, tak GPU budete môcť pretaktovať. HP deklaruje, že nad ich výkonom dáva používateľom plnú kontrolu, čo nám následne bolo predvedené. Keď sa zamyslíme nad výsledným výkonom týchto komponentov, myslím, že nie je nutné plakať nad tým, že sa nedajú vymeniť. Keďže ide o to najlepšie na trhu, o vaše hranie máte postarané na niekoľko rokov.

Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X

Laptop je však otvorený výmene ostatných komponentov, ako pamätí RAM, úložiska a podobne. Po jeho otočení objavíte dokonca malé okienko, cez ktoré je na komponenty vidieť, čo je u laptopov vec nevídaná. Samotná výmena by mala byť jednoduchá. Môžete si dokonca nastaviť RAID0 na svojom SSD disku, aby ste zvýšili jeho výkon a ešte viac zrýchlili celý štart systému. Do puzdra sa dostanete odstránením niekoľkých skrutiek a získate prístup presne tam, kam potrebujete. Dole a po bokoch môžete nájsť tiež pokročilé chladenie, ktoré nie je vôbec hlučné. Hornej strane po otvorení dominuje 17‘‘ displej, ktorý podporuje buď plné 4K rozlíšenie, alebo sú k dispozícii aj možnosti s 1080p, 120 Hz displejom. Pri oboch nechýba technológia Nvidia G-Sync, ktorá redukuje trhanie obrazu.

Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X

Dominantným prvkom hornej strany je tiež klávesnica. Má mechanické spracovanie, vďaka ktorému sú klávesy podstatne odolnejšie a ponúkajú oveľa rýchlejšiu odozvu. Každý z klávesov si môžete ľubovoľne nastaviť, čo sa týka jeho funkcie, podsvietenie a dá sa tiež ľahko vymeniť. Rovnako nastaviteľné sú aj vonkajšie LED pásiky. Klávesnica je naozaj pevná a pohodlná. Na obsluhu podsvietenia poslúži OMEN Command Center, kde si môžete okrem podsvietenia nastaviť tiež výkon jednotlivých komponentov. K dispozícii sú rôzne režimy a podobne.

Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X

Softvér je na nastavenie skutočne bohatý a používateľsky prívetivý. Celkovému spracovaniu nie je čo vytknúť a zaujímavý je aj fakt, že kĺby, ktoré vidíte po otvorení, nie sú viditeľné zo zadnej strany po tom, čo laptop zavriete. Nemusíte sa tak báť ich poškodenia, pretože sú plne chránené. Na laptope síce vidieť odtlačky, no v deň, kedy sa nám dostal do rú,k sa ho dotkli už stovky ľudí, takže by to za domácich podmienok nemuselo byť až také hrozné. Samotné hranie je bezproblémové a napríklad taký Battlefield 1 bežal s plnými nastaveniami  krásne pri 120 fps.

Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X

Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X

VR fanúšikov, ktorí majú pri hraní mimo našej reality radi mobilitu, poteší HP Omen VR Backpack PC. Na Gamescome sme mali možnosť vyskúšať si jednu z klasických strieľačiek, ktorú sme hrali s pomocou VR Headsetu HTC Vive. Hneď ako som si Backpack nasadil ma skutočne milo prekvapila jeho hmotnosť. Očakával som naozaj ťažké zariadenie, no opak bol pravdou. Samotný VR batoh totiž na svojom chrbte takmer necítite, pri hraní ste plne mobilní, môžete sa pohybovať hore dole, pričom odpadá akákoľvek závislosť na kábloch. Hranie samotné bolo potom naozaj plynulé bez akýchkoľvek problémov.

Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X

HP Omen VR Backpack poteší najmä tých, ktorým VR hranie prirástlo k srdcu a v domácich podmienkach ich obmedzuje kabeláž. Okrem klasických ramienok je k Backpacku tiež ďalšie zapínanie cez hrudník, takže je zaručená absolútna fixácia. Celkové spracovanie je na výbornú a v prípade, že chcete byť pri hraní vo VR voľní, nevidím jediný dôvod, prečo do HP Omen VR Backpacku neísť. Samozrejmosťou je tiež nekompromisný výkon, kde nájdeme Intel Core i7 siedmej generácie a je to tiež prvý PC, ktorý obsahuje výkonné GPU Nvidia Quadro P5200 s až 16 GB pamäťou. Nechýba dvojkanálová 32 GB RAM, dostatok portov a celý počítač je napájaný dvojicou ľahko vymeniteľných batérií.

Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X

Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X

Zvyšok veľtrhu v znamení voľna

Po dôkladnej prezentácii od HP a vyskúšaní laptopu či Backpacku ma čakalo pár hodín voľna. Medzitým sa haly pomaly napĺňali a svoju exkurziu som začal hneď prvou. Popri sledovaní toho, čo sa okolo mňa deje, som myslel tiež na moment, keď si konečne vyskúšam Gamescom demo na Assassin's Creed Origins. Jednoducho preto, že ma tohtoročný diel mojej obľúbenej série zatiaľ nepresvedčil. Väčšina ľudí ide prvýkrát na Gamescom s tým, aby si zahrali a myslia si, že to nebude žiaden problém. Tu by som vás rád vyviedol z omylu. Rady na hry sú totiž dlhé ako týždeň pred výplatou a na to, aby ste si mohli vyskúšať svoj očakávaný titul, treba niekedy vystáť aj pár hodín, čo nie je žiadna sranda. 

Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X

Stánky boli bohaté, prezentácie veľké a v niekoľkých halách ste si mohli všetci nájsť to svoje. Najväčšie rady na hranie čakali fanúšikov hier od Ubisoftu, kde dominoval Origins a Far Cry 5. Veľa ľudí sa tlačilo tiež na nové Need for Speed, Call of Duty WWII či remaster Age of Empires. Zato menšie veci a športy ste si väčšinou mohli zahrať bez žiadneho, alebo len s chvíľkou čakania. Bolo tu naozaj mnoho, čo ste mohli vidieť. Medzi ľuďmi sa preháňali vydarené aj menej vydarené cosplaye, nechýbala zóna českých zástupcov, kde ste mohli počuť bratský jazyk a tiež bohaté stánky s merchom. Na ňom tu predajcovia veľmi slušne zarobia.

Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X

Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X

Ceny sú naozaj vysoké, no ponuka je taká, že len ťažko odídete naprázdno. Nepresvedčil ma len oficiálny merch, kde len za obyčajný gumový náramok s nápisom Gamescom chceli 5 eur. Za prijateľnejšie ceny ste si tu však mohli kúpiť napríklad rôzne tričká, ktorých cena sa pohybovala od nejakých 12 do 17 eur. V prípade potreby sa v areáli nachádzali bankomaty a platiť ste tu bez problémov mohli aj kartou.

Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X

Gamescom 2017 bol naozaj skvelým eventom, ktorý v prípade, že máte možnosť, alebo patríte k veľkým fanúšikom hier, jednoducho treba navštíviť. Každý si tu nájde to svoje, no pripravte sa na vysoké ceny a dlhé rady na hry. Celkovo však ide o zážitok, ktorý by ste si aspoň raz za život ako správny herný nadšenec mali dopriať. Naša redakcia si tento a nie len tento zážitok dopraje každý rok, aby sme vám priniesli aktuálne informácie čo najskôr. Ja som tento event absolvoval prvýkrát. Ak by ste chceli vidieť, ako Gamescom 2017 prežíval zvyšok redakcie, môžete si pozrieť náš live blog





Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X  Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X  Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X
Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X  Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X  Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X
Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X  Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X  Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X
Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X  Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X  Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X
Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X  Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X  Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X
Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X  Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X  Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X
Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X  Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X  Gamescom 2017: Moja prvá cesta v znamení HP Omen X
Páči sa mi!







Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18382)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk