FORZA MOTORSPORT 7

FORZA MOTORSPORT 7

Kto prvý pretne cieľovú pásku?

Takto nabitá pretekárska jeseň tu nebola už roky. Po prestávke sa vráti arkádový Need for Speed, dočkáme sa novej inkarnácie Gran Turismo, s dvojkou sa pokúsi preraziť Project CARS, Ubisoft rozšíri nové The Crew o lietadlá a lode a svoje slovo má v tomto pretekárskom zápolení aj Microsoft, ktorého Turn 10 Studios na jeseň pripravuje vydanie Forza Motorsport 7. Autori predstavili hru tento rok a po prvý raz v histórii hernej brandže sa stalo, že sa herná akcia stala miestom predstavenia nového auta od svetoznámej značky. Celú hru tak sprevádza 2018 Porsche 911 GT2 RS, čo je veľká vec. Nie je to len krásne auto, ale aj symbol spolupráce medzi automobilkou a Microsoftom.

Auto hru sprevádzalo aj na Gamescome, kde ho Porsche vystavilo na obdiv návštevníkom, no taktiež bolo súčasťou dema, ktoré sme si mohli zahrať. Okrem neho boli v ukážke k dispozícii aj Nismo GT-R a Radical RXC Turbo. Každé z trojice áut nepredvádzalo len svoje možnosti a spracovanie v hre, ale aj jeho rôzne tváre. Na každé z nich boli totiž ušité úplne iné preteky. Mohli sme si tak vyskúšať, ako sa tu na virtuálnych cestách správajú rôzne autá, no zároveň boli k dispozícii aj rozdielne podmienky, ktoré vizuálne zaujali a po stránke hrateľnosti boli výzvou.

V toľko spomínanom Porsche sme mali možnosť zajazdiť si na trati v Dubaji, ktorá v sebe kombinuje mestský okruh s prvkami úzkych horských ciest a púštnych tiahlych zákrut. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že takáto trať v hre slúži len na to, aby sa hráči kochali výhľadom. Nie je to však celkom tak. Je technicky dosť náročná, aj keď si netrúfam povedať, či sa časom zaradí medzi trate obľúbené fanúšikmi. Čeliť na nej musíte ale aj vrtochom púštneho počasia, kedy vietor pofukuje piesok naprieč traťou, čo komplikuje viditeľnosť a ovplyvňuje jazdu. Nehovoriac o piesočných jazykoch, ktoré zasahujú do trate.


S Nissanom na Nurburgring to zas bolo o niečom úplne inom. Začali sme pod mrakom, no ťažké tmavé oblaky dávali jasne najavo, že tieto preteky veľmi rýchlo zmenia ráz. Tradičný nemecký okruh už po dvoch minútach začal kropiť dážď, ktorý len naberal na intenzite a čím hustejšie pršalo, tým horšie sa aj jazdilo. Vyskúšať sme si tak mohli naozaj pekne spracované jazdenie na vode, pričom sa výrazne zhoršila aj viditeľnosť a miesta na trati, kde sa voda držala v kalužiach, boli naozaj nebezpečné. V deme to síce vidno nebolo, no vieme, že to bude fungovať aj naopak a trať môže pomaly schnúť, pričom to nemusí byť rovnomerné. Pretekanie počas búrky po stránke atmosféry ešte vylepšujú blesky.

Na Sonome pre nás bola pripravená časovka, ktorú sme mali možnosť vyskúšať v trochu inom type auta. Radical sa zvláda naozaj ťažko. Počasie bolo príjemné, podmienky ideálne, aj napriek tomu bolo jazdenie náročné. Demo tak veľmi pekne ilustrovalo rôzne podmienky a aj autá, ktorých bude v hre celkovo 700. Hra vie byť verná skutočnosti, no taktiež vie pomôcť mnohými asistentmi, ktorí boli v deme aktívni, no mnohí sme ich hneď vypínali, aby sme si vyskúšali ten skutočný zážitok z novej Forzy. Všetky tieto funkcie a možnosti si teraz môžete kedykoľvek ľubovoľne zapnúť aj vypnúť, pokojne aj uprostred pretekov.

Okrem dema sme sa dostali aj na prezentáciu za zatvorenými dverami, kde sme sa dozvedeli oveľa viac priamo od autorov. Sami hovoria, že podľa nich je toto zatiaľ najlepšia hra, akú doteraz vytvorili. Nielen veľkosťou a možnosťami, ale aj peknými detailmi a technickým pokrokom. Radicalu sa vo vysokých rýchlostiach začalo triasť zadné krídlo, okolo tratí môžu lietať vrtuľníky a všimnúť si môžete mnoho ďalších drobností. Samotná hra predstavuje evolúciu ForzaTech enginu, ktorý umožnil priniesť viac detailov, lepší zážitok z jazdy, lepšie spracovanie materiálov áut a taktiež krajšiu grafiku, kde zaujmú aj prechody počasia a hernej doby, ktoré vyzerajú obzvlášť dobre. Čo sa týka áut, všetky sú spracované vo ForzaVista kvalite a detailne si ich môžete prezerať aj na trati. Poteší aj veľmi dobre spracovanie zvukov a tiež diegetická hudba je veľmi pekný detail.

Forza 7 vzniká s tým, že autori už myslia aj na možnosti Xbox One X. Hra tak pobeží v 4K rozlíšení pri 60 fps a nechýba jej HDR podpora. A asi vás neprekvapí, že sa týchto vecí dočkajú aj hráči na PC, ktorí majú dostatočne výkonné stroje. Každý sa však dočká dynamickej oblohy, vyššieho rozlíšenia tieňov, meniacich sa podmienok zodpovedajúcich skutočnosti a ďalších noviniek. Poškodenie veľké zmeny neprináša, stále je slušné, no relatívne jednoduché a stále bude na výber poškodenie s dopadom na jazdné vlastnosti alebo len kozmetické.

Veľkým cieľom Turn 10 Studios s novou Forzou je zjednotenie komunity, nech už majú jednotliví hráči akékoľvek preferencie. Chcú ich tak spojiť naprieč platformami Xbox a Windows 10, naprieč hernými režimami v hre samotnej, či už hrajú online alebo offline, ale tiež aj naprieč perifériami. Chcú podporovať čo najširší zoznam možných periférií, lebo vedia, že sú hráči, ktorí hrajú napríklad s tanečnými podložkami. K PC si tak pokojne môžete pripojiť napríklad DualShock a hrať s ním. A pre tých pár percent hráčov tvorcovia pridali aj druhý režim kamery pri pohľade z kokpitu, ktorý odstránil volant, ak by ste chceli vidieť len ten svoj skutočný a nie aj ten herný.

S novou hrou nastal aj nový prístup ku kariére. Forza Drivers Cup je hlavným cieľom singleplayerovej kampane a skladá sa zo 6 dlhých pohárov, ktoré sa ďalej delia na množstvo rôznych tried, medzi ktorými máte progres vo vlastných rukách a sami si vyberiete, čo chcete jazdiť. Nie je tu postup od pomalých tried po hyperautá. Autori chcú, aby ste si z tých 700 áut užili čo najviac z nich, a zároveň pridali a špeciálne Showcase eventy, ktoré sprevádzajú hlasy známych automobilových celebrít. Napríklad spoznáte bývalých moderátorov Top Gearu, alebo Kena Blocka, s ktorým si to rozdáte 1 na 1. Tu môžete dostať unikátne autá, ktoré dostanete len po prejdení eventu. Čo sa týka bežných pretekov, často si odmeny môžete vybrať sami z ponúknutých, aby zodpovedali vášmu štýlu hrania, či to bude výbava, auto alebo modifikácie.

V novej Forze sú do popredia vytiahnuté dve veci. Tou prvou sú autá. Tie vlastne predstavujú váš nový level. Car Collection je zbierka vo vašej garáži, kde máte ku každému autu zo všetkých tried informácie, a zároveň sa na základe toho posúvate aj na vyššie úrovne, kde dostanete prístup k lepším autám. Tie hra vždy upraví vzhľadom na divíziu, do ktorej s nimi vojdete. Úroveň si však zvyšujete stále a je tu mnoho ciest, ako môžete získať nové autá, či už je to kariéra, multiplayer, Forzathon alebo mnohé ďalšie. V multiplayeri nájdete ligy, rivalov a rozšírené možnosti turnajov, pričom potešia drobnosti, ako je prezeranie áut súperov, kým čakáte v lobby. Hra pritom bude párovať hráčov s podobnou úrovňou schopností.

Druhou vecou je jazdec, ktorý vás v hre reprezentuje. Toho môžete vo veľkom personalizovať, dať mu outfity inšpirované históriou, motorizmom aj popkultúrou, ktoré si užijete napríklad pri odovzdávaní cien na pódiu a tieto majú tiež Drivatari. To všetko rozširuje už známe možnosti úprav z minulosti, ako tuningovanie a vyrábanie farebných skinov, ktoré potom môžete predávať v aukciách. A okrem tohto všetkého a odmien si môžete personalizovať aj samotné pretekanie pomocou módov, od ktorého sa odrážajú aj odmeny. Na preteky si nastavíte aktívny mód, napríklad na extra dlhú jazdu, za čo dostanete viac skúsenostných bodov, kreditov a podobne. Sami si tak nastavíte výzvy, ktoré chcete plniť.

Forza Motorsport 7 vychádza 3. októbra na Xbox One a PC s Windows 10. Hra dostane update pre Xbox One X v novembri. Na Gamescome už autori hovorili aj o tom, že majú naplánovanú DLC podporu pre hru na ďalších 6 mesiacov po vydaní, pričom sa dočkáme platených DLC s vozidlami a traťami aj obsahu zadarmo, ako je zvykom. Aj bez toho ale o mesiac dostaneme obrovský náklad výbornej pretekárskej zábavy, ktorá sa v tohtoročnej nabitej konkurencii nestratí.


napísal matus_ace 5.9.2017
Páči sa mi! (+7)
FORZA MOTORSPORT 7


Xbox One
PC
Windows

Vývoj: Microsoft / Turn 10
Štýl: Racing / Simulácia
Dátum vydania: 3. október 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk