Marc Laidlaw zverejnil príbeh Half Life 2: Episode 3 na webe

Autori príbehu nevydanej epizódy 3, ktorý minulý rok odišiel z Valve zverejnil súhrn príbehu na webe.

pridal saver 25.8.2017 o 11:45 pod hry
Marc Laidlaw zverejnil príbeh Half Life 2: Episode 3 na webe

HRY > NOVINKY >

Autori príbehu nevydanej epizódy 3, ktorý minulý rok odišiel z Valve zverejnil súhrn príbehu na svojom webe. Mena pomenil aby nevznikli problémy s copyrightom. Stránka mu hneď spadla, alebo ju vypol, ale máme tu aj upravenú verziu s reálymi menami. 

Tu je aj preklad:

Dúfam, že sa máte dobre. Už počujem vaše sťažnosti: "Gordon Freeman, už sme sa veky nepočuli!" No, ak máte záujem počuť ospravedlnenia, mám ich veľa, najväčšie z nich je, že som bol v iných dimenziách odkiaľ som sa k vám nemohol dostať obvyklými prostriedkami. Tak tomu bolo až do času pred osemnástimi mesiacmi, keď som zažil kritickú zmenu v mojom stave a bol som opätovne umiestnený na tomto brehu. Od tej chvíle som si príležitostne myslel na to, ako najlepšie opísať roky môjho mlčania. Najprv sa ospravedlňujem za čakanie, a pokúsim sa čo najrýchlejšie vysvetliť (aj keď stručne, rýchlo) udalosti, ktoré nasledujú po tých, ktoré som opísal v mojej predchádzajúcej hre (epizóde 2).

Najskôr, ako si možno spomínate, na záver mojej predchádzajúcej misie nami otriasla smrť Eli Vanceho. Tím Odboja bol traumatizovaný, nemohol si byť istý, aká veľká časť nášho plánu mohla byť ohrozená a či bolo rozumné pokračovať tak, ako sme si to naplánovali. Ale napriek tomu, keď bol Eli pochovaný, našli sme silu a odvahu preskupiť sa. Bolo to vďaka presvedčeniu jeho statočnej dcéry, Alyx Vanceovej, že by sme mali pokračovať, tak ako si jej otec prial.

Mali sme Antarktické súradnice vysielané Eliho dlhoročnou asistentkou Dr. Judith Mossmanovou, o ktorých sme sa domnievali, že označuje miesto stratenej lode Borealis. Eli hovoril, že Borealis by mala byť skôr zničená, než aby sa dostal do rúk Combine. Iní z nášho tímu nesúhlasili a verili, že Borealis môže zaistiť úspech revolúcie. Či tak alebo onak, tieto argumenty boli dôvod, aby sme plavidlo našli. Preto ihneď po pohrebe doktora Vancea, sme Alyx a ja nastúpili na hydroplán a vyrazili do Antarktídy. Väčší podporný tím vojakov odboja, nás nasledoval.

Marc Laidlaw zverejnil príbeh Half Life 2: Episode 3 na webe

Stále nie je jasné, čo presne zničilo naše malé lietadlo. Nasledujúce hodiny strávené prechodom cez chladné pláne si už dobre nepamätám. Ďalšia vec na, ktorú som jasne spomínam, je náš konečný príchod na súradnicie, ktoré doktorka Mossmanová poskytla a kde očakávame, že nájdeme Borealis. Namiesto lode sme tam však našli opevnený komplex, ukazujúci všetky znaky zlovestnej technológie Combine. Obklopili ním veľkú ľadovú plochu. Po samotnom Borealise nebola žiadna známka ... aspoň nie zo začiatku. Ale keď sme sa tajne infiltrovali do inštalácie Combine, všimli sme si podivný aurorálny efekt - alebo rozsiahly hologram, ktorý sa objavoval a strácal. Tento bizarný fenomén sa pôvodne zdal byť efektom spôsobený obrovským systémom Combine šošoviek. Alyx a ja sme si čoskoro uvedomili, že to, čo sme vlastne videli, bola luxusná výletná loď Borealis, ktorá sa postupne materializovala a dematerializovala uprostred zariadení Combine. Cudzinci postavili svoje zariadenie, aby  zachytili loď v momente keď sa zhmotní. To, čo doktorka Mossmanová poskytla, neboli súradnice pre miesto, kde sa nachádzala loď, ale miesto kde sa predpokladalo, že sa objaví. Loď oscilovala medzi realitami, jej impulzy boli postupne stabilnejšie, ale neexistovala záruka, či a na ako dlho sa vôbec usadí na tomto mieste. Rozhodli sme sa, že sa musíme dostať do pozície, aby sme sa dostali na palubu v momente, keď sa stala úplne hmotnou.

V tomto momente sme boli krátko zadržaní - nie Combine vojakmi, ako sme si najskôr mysleli  ale vojakmi nášho bývalého nepriateľa Wallace Breeda. Doktor Breen nebol mŕtvy, ako sme si mysleli. Totiž v určitom momente Combine uložili staršiu verziu jeho vedomia a po jeho fyzickom zániku vytlačili zálohu osobnosti do biologického útvaru pripomínajúceho obrovského červíka. Breen-červík, napriek tomu, že zaujal pozíciu relatívnej moci v hierarchii Combine, sa zdal nervózny a predovšetkým sa ma bál. Wallace nevedel, ako jeho predchádzajúca inkarnácia, pôvodný doktor Breen, zomrela. Vedel len, že som za to zodpovedný. Preto s nami červík jednal s veľkou opatrnosťou. Napriek tomu sa čoskoro priznal (nikdy nedokázal dlho mlčať), že bol sám väzňom v spoločnosti Combine a nemal žiadne potešenie zo súčasnej grotesknej existencie. Prosil nás, aby sme ukončili jeho život. Alyx verila, že rýchla smrť bola viac ako si Wallace Breen zaslúžil, ale z mojej strany som cítil súcit. Keď sa Alyx nepozerala urobil som niečo, čo by urýchlilo zánik červa.

Neďaleko od miesta, kde nás dr. Breen zadržal, sme našli Judith Mossmanovú zadržanú v cele vypočúvania Combine. Medzi Judit a Alyx bola situácia napätá. Alyx totiž vinila Judith za smrť svojho otca ... Judith bola zničená, keď počula že zomrel, nevedela o tom. Judith sa pokúsila presvedčiť Alyx, že bola dvojitým agentom a slúžila Odboju po celý čas, robiac len to, čo o ňu Eli žiadal, hoci to vedela, že to znamenalo, že riskuje, to ako ju vidia kolegovia - všetci z nás - ako zradcu. Bol som presvedčený, Alyx menej. Z pragmatického hľadiska sme však záviseli od Dr. Mossmanovej, pretože spolu so  súradnicami Borealis mala rezonančné kľúče, ktoré by boli potrebné na to, aby sa táto loď úplne dostala do našej roviny existencie.

Marc Laidlaw zverejnil príbeh Half Life 2: Episode 3 na webe

Následne sme zaútočili na výskumné miesto Combine a Dr. Mossmanová naladila presné frekvencie pre Borealis, aby sa aspoň na krátko zhmotnila. V krátkom čase, ktorý sme mali k dispozícii, sme sa dostali na palubu lode a to aj s neznámym počtom zástupcov spoločnosti Combine za sebou. Loď sa spojila len krátko, následne sa jej kmity obnovili. Bolo to však príliš neskoro pre našu vojenskú podporu, ktorá vstúpila do boja práve, keď sme znovu prešli medzi univerzami.

Čo sa stalo potom je ešte ťažšie vysvetliť. Alyx Vanceová, Dr. Mossmanová a ja sme hľadali ovládanie lode - jej zdroj energie, kontrolnú miestnosť a navigačné stredisko. História lode sa ukázala ako nelineárna. Roky predtým, počas invázie Combine, rôzni členovia vedeckého tímu, ktorí pracovali v doku, umiestnenom v stredisku Aperture Science Enrichment Center na jazere Huron, vytvárali to, čo nazvali Bootstrap Device. Ak by to fungovalo tak, ako to bolo zamýšľané, vyžarovalo by to dostatočne veľké pole, ktoré by obklopovalo loď. Toto pole by potom samo prešlo okamžite do ľubovoľného zvoleného cieľa bez toho, aby muselo prejsť priestorom. Neboli potrebné vstupné alebo výstupné portály ani žiadne iné zariadenia. Bola úplne samostatná. Bohužiaľ, zariadenie nebolo nikdy testované. Keďže Combine hnali Zem do sedemhodinovej vojny a cudzinci ovládli všetky najdôležitejšie výskumné zariadenia. Zamestnanci Borealis, želajúci si len, aby udržali loď preč od Combine, konali v zúfalstve. Spustili pole a vrhli Borealis smerom k najvzdialenejšiemu cieľu, ktorý mohli zacieliť: Antarktíde. To, čo si neuvedomili, bolo, že zariadenie Bootstrap cestovalo v čase aj v priestore. Ani to nebolo obmedzené na jeden čas alebo na jedno miesto. Borealis tak bola v okamih jeho aktivácie  natiahnutá v priestore a čase, medzi takmer zabudnutým Lake Michigan zo Sedem hodinovej vojny a dnešnou Antarktídou. Bolo natiahnuté ako elastický vibrujúci pás, s výnimkou miest, kde sa v určitých bodoch pozdĺž jeho dĺžky nachádzali harmonické body tak ako pozdĺž vibrujúcej gitarovej struny. Jeden z týchto harmonických bol ten kde sme nastúpili, ale vibrácia sa rozbehla dopredu a dozadu, v čase aj vo vesmíre a my sme boli čoskoro vytiahnutí v každom smere.

Čas sa stal zmäteným. Pri pohľade z mostíka sme v momente teleportácie mohli vidieť suché doky Aperture Science, rovnako ako to, ako sa na nás Combine sily tlačili zo zeme, mora a vzduchu. Zároveň sme videli antarktické pustatiny, kde naši priatelia bojovali, aby sa dostali k Borealis. A navyše aj záblesky iných svetov, niekde v budúcnosti snáď, alebo dokonca v minulosti. Alyx bola presvedčená, že sme videli jedno z centier pre Combine inváziu ďalších svetov - ako bol aj náš. Zatiaľ ako sme bojovali proti Combine po celej lodi, snažili sme sa pochopiť našu situáciu a dohodnúť na ďalších krokoch. Mohli by sme zmeniť smer Borealisu? Mali by sme s ňou zakotviť v Antarktíde, a dať našim ľuďom časť preštudovať ju? Mali by sme ju zničiť so všetkými na palube, vrátane nás? Nebolo možné držať koherentnú myšlienku, vzhľadom na nepríjemné a paradoxné časové opakovania, ktoré prechádzali loďou ako bubliny. Cítil som, že som sa zbláznil, že sme všetci boli v konfrontácii s nespočetnými verziami sami seba na tej lodi, ktorá bola polovičná loď duchov, polovičná nočná mora.

Nakoniec sa to smerovalo k jednému riešeniu. Judith Mossman rozumne argumentovala tým, že by sme mali zachrániť Borealis a priniesť ju odboju, aby naši inteligentní kolegovia mohli študovať a využívať jej moc. Ale Alyx mi pripomenula, že prisahala, že splní požiadavku svojho otca, aby sme zničili loď. Nastavila Borealis na zničenie a zároveň ho nasmerovala do srdca invázie Combine. Judith a Alyx sa hádali. Judith vyhrala nad Alyx a ovládala Borealis, pripravila sa na vypnutie zariadenia Bootstrap a usadila loď na ľade. Potom som počul výstrel a Judita padla. Alyx sa rozhodla za nás všetkých, alebo to bola jej zbraň. S Dr. Mossmanovou mŕtvou sme boli odkázaní k samovražednému útoku. S Alyxom sme ozbrojili Borealis, vytvorili sme z nej raketu pohybujúcu sa časom a nasmerovali sme ju do srdca veliteľského centra Combine.

V tomto bode, ako ste nepochybne očakavali sa objavila jedna z nepriateľských postáv, v podobe toho šokujúceho podvodníka, G-Mana. Teraz sa ale nebojavil mne, ale Alyx Vanceovej. Alyx tohto kryptického školáka nevidela od detstva, ale okamžite ho poznala. "Poď so mnou teraz, musíme ísť na miesta a urobiť veci," povedal G-Man, a zohol sa k Alyx. Tá nasledovala podivného šedého človeka z Borealis do inej reality. Pre mňa neboli otvorené žiadne pohodlné dvere. Zostal som sám a cestoval som masívnou zbraňou do srdca Combie. Vtedy sa objavilo obrovské svetlo. Zachytil som kozmický pohľad na jasne žiariacu Dysonovu guľu. Videl som rozľahlosť moci Combine, márnosť nášho boja. Videl som všetko. Väčšinou som videl, ako sa Borealis, naša najsilnejšia zbraň, bola menej ako malá zápalka, ktorá sama zhasla. A to, čo zostalo zo mňa, by bolo ešte menej.

Ako ste si určite predvídali, boli to znovu Vortigaunti, ktorí rozložili vlastné záclony reality, do ktorých ma vtiahli, tak ako to urobili pri predchádzajúcich príležitostiach. Sotva som zachytil, ako začal ohňostroj.

A tu sme. Hovoril som o svojom návrate na tento breh. Bola to okružná cesta do krajin, ktoré som kedysi videl, a je prekvapujúce vidieť ako sa terén zmenil. Už uplynul taký čas, že si len pár z vás na mňa pamätá. Na to čo som hovoril a čo som presne chcel  dosiahnuť. V tomto momente odpor buď zlyhal alebo sa mu podarilo zvíťaziť, nie vďaka mne. Starí priatelia boli umlčaní alebo zomreli po ceste. Už nepoznávam členov výskumného tímu, aj keď verím, že duch rebelie stále pretrváva. Očakávam, že to poznáte lepšie ako ja, a ja vás v tom ponechám. Nečakajte odomňa žiadnu ďalšiu korešpondenciu v tejto veci. Toto je moja posledná epizóda. 

Váš v nekonečnej konečnosti,

Gordon Freeman, Ph.D

V skratke, loď Borealis bola výskumnou loďou s možnosťou cestovať priestorom a časom, experiment sa nepodaril, ale ako Combie, tak aj Odboj v tom vidia zbraň, ktorá im môže pomôcť. Gordon a Alyx ju dostanú pod kontrolu a Alyx ju nakoniec použije ako zbraň a nasmeruje do centra invázie Combine na Zem. Ťažko povedať, či niečo dosiahnu a či sa niečo zmení, ale v HL3 aj ak by bola 20 rokov vzdialená by sa popri Gorodnovi znovu mohla objaviť aj Alyx. Tá by bola presunutá G-Manom na určitú misiu a Gordon Vortiguantmi, možno by ju musel zastaviť. Takto by to mohlo pokračovať niekoľko častí až pokým by sa z Gordona nestal G-Man.  Ale ako autor príbehu hovorí, nič do budúcnosti v HL príbehu nie je určené keďže situácie sa riešia až keď sa vyskytnú.  Nakoniec je to aj tak jedno, keďže ako poznáme Valve nové pokračovania len tak nebude, keďže Half Life nie je MOBA a ani multiplayerovka s mikrotrasakciami.

Mimochodom dnes má Valve 21. narodeniny.  Jemu aj Mark venoval posledný odstavec v Gordonovom liste,  kde hovorí ako sa tam už nikoho nepozná, všetko sa zmenilo, priatelia boli umlčaní alebo odišli ale dúfa, že niekto Half Life ešte pretlačí.





Páči sa mi! (+9)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18433)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk