SteelSeries Arctis 5, alebo keď superlatívy nestačia

Detailný pohľad na nové slúchadlá Arctis 5 od SteelSeries

pridal PR správa 8.7.2017 o 18:17 pod hardware
SteelSeries Arctis 5, alebo keď superlatívy nestačia

HARDWARE > NOVINKY >

Dlho som premýšľal nad nadpisom tejto používateľské recenzie, nakoniec som zvolil najneutrálnejšia variantu. Na myseľ mi totiž prichádzali označenia ako "svätý grál medzi slúchadlami" alebo "jednoducho božský headset". Slúchadlá SteelSeries Arctis 5 si vás skrátka získajú vo všetkých aspektoch.

Pokora. To je to slovo, na ktoré si spomeniete už pri prvom pohľade na krabicu, a ktoré nás prevedie touto používateľskou recenziiou. Slúchadlá sa netvária nijako extravagantne a na prvý pohľad si poviete "hm, dobré", avšak ono niekedy menej znamená viac a na druhý pohľad vám príde na myseľ "ono to vyzerá fakt dobre". Tento neurčitý, až príjemne rozpačitý pocit, kedy čakáte niečo extra, viete, že to príde, a zároveň si nie ste istí, by som prirovnal k čakaniu na Ježiška. Fajn je, že sa stupňuje po celú dobu až do zapojenia a pustenia muziky, ale nepredbiehajme. Otváram prvú vrstvu boxu a po odstránení vyztužujúceho plastu mi slúchadlá ukážu prvýkrát svoju tvár. K headsetu sa vrátim hneď vzápätí, najprv sa pozastavím pri obsahu balenia. Opatrne som pokračoval na spod krabice, kde som našiel malú škatuľku s nadpisom Accessories. Došlo mi, že sa bude jednať zrejme o kabeláž, prekvapením však bol úvodný list s usmievavým smajlíkom a otázkou "Love It?" zakrývajúci príslušenstvo spolu s návodom. Po otočení onoho listu nájdete confused smile s otázkou "Hate It?". V priloženom liste je výzva, aby ste zanechali používateľskú recenziu v obchode, navštívili webové stránky výrobcu a jeho profily na sociálnej sieti, resp. napísali na podporu spoločnosti v prípade nezrovnalostí. Sú to detaily, ale práve tie odlišujú unikátne produkty a rozhodne to vo vás navodí príjemný pocit.

SteelSeries Arctis 5, alebo keď superlatívy nestačia

Čo sa príslušenstva týka, k dispozícii dostanete 1,2 m dlhý USB kábel. Ide o atypické USB riešenie SteelSeries. Ďalej tzv. USB ChatMix Dial, inými slovami zvukovú kartu umožňujúci jednoduchým otočením na jednej či druhej strane zmeniť pomer hlasitosti zvuku z hry či hudobného prehrávača a intenzity z aplikácie, ktorú používate pre online komunikáciu. Táto zvukovka ponúka 1,8 m dlhý kábel, celkom sa teda dočkáme trojmetrového vedenia. Popularite tohto headsetu prispeje tiež priložená redukcia z USB na 4pinový 3,5mm jack konektor vhodný na pripojenie napr. vášho inteligentného telefónu.

Slúchadlá samotné pokračujú v nastavenej línii pokory. Výrobca ponúka dve moderné farebné varianty, bielu a čiernu, ktorú som mal k dispozícii ja, obe s RGB LED podsvietením. SteelSeries Arctis 5 ma doslova ovládli, SteelSeries tu nevymýšľali zbytočnosti a vsadili na premyslený dizajn, vybočujúci z radu populárnych Siberia, ale nie tak celkom. Spojnicou legendy a nového radu je nastaviteľná čelenka, tu však podobnosť končí. Aj čelenka doznala zmien, na rozdiel od predchodkyne ju smiete vymeniť za iné dostupné na trhu, ba čo viac, môžete si navrhnúť a nechať ušiť vlastnú s osobitým dizajnom. Pevnú konštrukciu tvorí hlavový most a dostatočne veľké náušníky, a keď píšem dostatočne veľké, myslím také, ktoré obopnú vaše ušnice, netlačia, a to ani tých obdarenejšíchí z nás. Navyše na nich nájdeme dostatočne veľký priestor pre obrandovanie tímovú nálepkou, ale úprimne, asi by ma museli veľa presviedčať. Polstrovanie je zo špeciálnej "Airwave" tkaniny inšpirovanej priedušným oblečením v atletike, výrobca udáva, že vaše uši zostanú chladné, suché a v pohodlí a ja toto tvrdenie môžem len potvrdiť. Strávil som s nimi celý letný deň v kancelárii, keď vonkajšia teplota dosahovala 30 °C a nedostavilo sa žiadne nepríjemné potenie. Náušníky sa prispôsobí tvaru hlavy miernym naklopením a možno ich tiež otočiť, zrejme pre lepšiu prepravu. Ľavá mušľa je ovládacím centrom a miestom pre pripojenie. Disponuje tlačidlom pre zapnutie / vypnutie mikrofónu, kolieskom pre upravenie hlasitosti, špeciálnym USB, ktorým sa pripojíte k zdroju zvuku, a ponúka 3,5 mm jack pre analógové pripojenie k PC, resp. je hlavne určená pre prepojenie slúchadiel a ďalšieho prijímača zvuku napr. kamarátových slúchadiel, externého reproduktora a iných. No a nechýba ani zaťahovateľný mikrofón.

SteelSeries Arctis 5, alebo keď superlatívy nestačia

Mikrofón je jedným z hlavných bodov propagácie headsetu, a preto som na neho bol veľmi zvedavý. Z používateľského pohľadu rozhodne vítam nepravidelný tvar koncovky umožňujúci správne nasmerovanie pred ústa bez nutnosti očnej kontroly tak, ako to bolo pri valcovitom mikrofónu Sibériek. Je obojsmerný, to znamená, že prijíma zvuk spredu i zozadu, ale nenechajte sa zmiasť, práve preto dokáže ponúknuť tak kvalitnú reprodukciu hlasu. Zjednodušene to funguje tak, že mikrofón zdôrazní zvukové vlny v tesnej blízkosti a potlačí hluky z okolitého prostredia vzdialeného len niekoľko jednotiek centimetrov od neho. Aj tento fakt môžem potvrdiť - ono to funguje! Nebudem tu zabiehať do podrobností, výrobca si skrátka dal na mikrofónu záležať a prinieslo to reálne výsledky. Podľa grafu sa dokonca rovná profesionálnym mikrofónom pre broadcasting, ale toto hodnotenie nechám odborníkom.

Pomaly sa dostávame k ďalšej nemenej dôležitej časti slúchadiel, a to je zvukový prednes, alebo ak chcete, ako to hrá a čo v hre? Rád aj tu popíšem reálnu skúsenosť. Po pripojení do počítača teda kombo Slúchadlá - USB kábel - ChatMix Dial - Počítač som začal s testovaním muziky. Nehovorím, že to na prvýkrát nebolo dobré, ale hovoril som si "tomu niečo chýba". No to viete, bolo potrebné prebudiť draka Šmaka. Nainštaloval som dodávaný softvér SteelSeries Engine 3, ktorý ma vyzval na inštaláciu "niečoho" potrebného, ​​aby moje slúchadlá fungovali správne a tiež k aktualizácii firmvéru slúchadiel. Po týchto nevyhnutných krokoch som sa dostal do intuitívneho prostredia nastavenia. Na prvý pohľad ma zaujal prepínač DTS Headphone X 7.1. Prečo? Pretože 7.1 bolo vždy cool. Dámy, páni posaďte sa! S trochou zveličenia by som povedal, že ma prepadol z ničoho nič orgazmus. Popísať, čo sa dialo, možno môžem ešte prirovnať k slávnej scéne z filmu Titanic, kedy sa hlavní hrdinovia nachádzajú na prove lode a s roztiahnutými rukami sa nechávajú unášať okamihom. S otvorenou pusou som neveriacky prepol späť do polohy OFF následne ON, pustil muziku naplno (RIP ušné bubienky, ale čo už, nedalo sa odolať) zavrel oči a užíval si slastný pocit z kvalitne reprodukovaného obsahu. Možno je to tým, že som nikdy nevlastnil žiadne kvalitnejšie slúchadlá s cenovkou 60+ eur, na druhú stranu spoznám, keď to za niečo stojí, a poviem vám, s každou ďalšou pesničkou vo vysokej kvalite sa moje emócie stupňovali.

SteelSeries Arctis 5, alebo keď superlatívy nestačia

Pochopiteľne prišlo aj na hry, ale je vám asi zrejmé, čo slúchadlá, ktoré vo mne vyvolajú také pocity, dokážu v hre. Rýchlo len dodám, že cez softvér nastavíte podsvietenie na RGB palete farieb s niekoľkými efektmi, ak by vám prednastavené režimy neboli dosť, môžete využiť manuálny ekvalizér. Hoci by to mikrofón nepotreboval, funguje spoľahlivo aj bez softvéru, nájdete tu aj spektrum možností nastavenia mikrofónu.

Pamätáte, keď som v úvode hovoril o pokore, stupňovaní napätia a (ne)čakanom? Dávam dole slúchadlá (vlastne nie tak rýchlo, ako sa môže zdať, medzitým uplynul polhodina, kedy som si užíval playlist na plné pecky), pozerám na ne, neveriacky, a pritom veľmi očakávane krútim hlavou, čo mi tieto striedmo, a napriek tomu veľmi moderne vyzerajúci slúchadlá dokázali poskytnúť za zážitok. Tento aj ďalšie modely slúchadiel SteelSeries Arctis nájdeš na CZC.cz.





Páči sa mi! (+2)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19626)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk