CORSAIR M75 AIR

CORSAIR M75 AIR

Ďalší vyzývateľ v ringu herných myší

Test

Aký je hlavný trend herných myšiek túto jeseň? Jednoznačne je to znižovanie hmotnosti, ku ktorému sa odhodlali viacerí významní výrobcovia a my sa tak môžeme s rozostupom len niekoľkých týždňov porovnať to, ako sa s tým jednotlivé značky popasovali. Už sme sa pozreli na Logitech, potom na Glorious a teraz je na rade aj Corsair so svojou ultraľahkou novinkou. A kým hlavné črty má so svojimi konkurentmi spoločné, v jednej dôležitej veci sa Corsair M75 Air od nich líši. Kým predchádzajúce myšky vychádzali zo zabehnutých modelov, toto je úplná novinka a nie evolúcia niečoho, čo tu už bolo.

Opäť je to myška prichádzajúca v jednoduchom balení a úprimne som rád, že sa z balenia vytratili zbytočnosti. Postupne všetci výrobcovia prešli na drobné krabičky, kde je akurát myš a veci, ktoré k nej potrebujete. Žiadne plastové hlúposti vo väčšej škatuli a podobne. Tu v balení nájdete myšku, nabíjací/pripájací kábel (USB-C, opletaný, 1,8m) a USB receiver a dokumentáciu. Aj tá je minimalizovaná a manuály by ste tu hľadali márne. Po otvorení krabičky ale vidíte rovno QR kód a po jeho naskenovaní sa už dostanete k manuálu, aby ste vedeli, ako myšku pripojiť, párovať a podobne. Je to elegantné a moderné riešenie.

Ako v prípade tohto ultraľahkého príslušenstva píšem často, je tu trend, kedy gramy idú dole, ale cenovky hore, takže za odľahčenie myšky platíte viac. Rovnako je to aj tu a M75 Air patrí medzi tie drahšie myšky. Na druhú stranu, stále podlieza cenu Logitechu, ale je drahšia ako nové štandardné verzie Glorious D2 a O2 modelov. Cena 149.99 € tak síce nie je najmenej, ale zároveň je to stále pomerne dobrá cena, ktorá v konkurenčnom boji môže rozhodnúť. Je ale jasné, že to nebude myška pre každého s nejakými obrovskými predajmi.

Corsair M75 Air

Dizajn je pomerne jednoduchý, ale nepovedal by som, že je fádny. Je v ňom niekoľko sympatických drobností, ktoré to celé osviežujú. Je to symetrická myš (ale dizajnovaná pre pravákov) s klasickým tvarom vhodná pre úchop celou dlaňou a skôr väčšie ruky, ale aj ďalšie štýly držania ju dokážu pohodlne používať. Pekne vyzerajú línie vedené po stranách, dobre to spestruje aj nenápadné čierne logo na chrbte myšky. Príjemným detailom je žltá vnútorná strana rolovacieho kolieska, ktoré to tiež pekne spestruje.

Myška je z čierneho matného plastu, ale je to kvalitný a pevný materiál. Oceňujem aj jeho vyhotovenie, ktoré relatívne dobre odoláva šmuhám z prstov a podobne, čo zvyčajne býva problém. Tu ale dvojica hlavných tlačidiel aj po pár dňoch používania vyzerala ako po vybraní z krabičky. Potom sa už síce objavovali nejaké znaky potu či mastnoty, ale stačilo to jednoducho utrieť. Takéto vyhotovenie je doplnené niekoľkými lesklými prvkami, hlavne je to spomínané Corsair logo a tiež dvojica sekundárnych tlačidiel na ľavej strane myšky.

Už som v úvode toľko písal o hmotnosti, takže aká nakoniec je? M75 Air váži len 60 gramov, čo nie je síce najmenej, skôr je to len štandard v týchto ultraľahkých myškách, ale zato je myška plná výkonných vnútorností a tiež sa znižovaniu hmotnosti nepodriadil dizajn, takže tu nenájdete žiadne otvory na redukciu plastu a podobné nezmysly, ktoré nevyzerajú dobre, ale akurát chytajú prach, pokožku a podobne. Rozmery myšky sú 128 x 65 x 41,6 mm, čo tiež nie je zlé a vidieť, že nepatrí ani medzi menšie myšky.

M75 Air prichádza s päticou programovateľných tlačidiel. Vpredu sú dve primárne a poriadne veľké myšítka. Medzi nimi je spomínané rolovacie koliesko, ktoré dokáže pekne krokovať pri posúvaní a cítite to pod ukazovákom. Na pravej strane sú dve lesklé sekundárne tlačidlá, ktoré dokážete tiež naprogramovať a musím pochváliť ich dizajn. Z myšky vystupujú len jemne, presne sadnú pod palec a stačí ich jemne stlačiť. Stále je však sila potrebná na ich stlačenie väčšia, takže ich nebudete stláčať náhodne. Nenájdete tu ďalšie tlačidlo, ako to na herných myškách bežne býva. No a je tu aj jeden nedostatok. Myška je pomerne hlasná v porovnaní s konkurenciou – ako tlačidlá, tak aj koliesko.

Keďže tu chýba to jedno tlačidlo na vrchnej strane myšky, takže ste si asi domysleli, že si počas hrania nedokážete prepínať DPI nastavenia. Jedno tlačidlo tu ale predsa len je a s ním tiež nie som práve spokojný. Na spodnej strane je trojuholníkové tlačidlo na zapnutie, párovanie a prepínanie medzi Bluetooth a Slipstream režimami. Nemám veľmi rád takéto univerzálne tlačidlá, kde závisí od toho, ako dlho niečo podržíte. Na spodnej strane ešte nájdete šikovný slot na zasunutie receivera, keď si myšku so sebou niekam beriete. No a zbadáte aj veľké PTFE nožičky pre zabezpečenie hladkého pohybu po podložke. Fungujú dobre, ale nepotrvá to dlho a začnete si na nich všímať známky používania a drobné škrabance.

Ak chcete myšku detailnejšie nastavovať, sťahujte softvér iCUE, ktorý slúži na správu Corsair periférií a zariadení. Softvér je jednoduchý a prehľadný a ponúka aj niečo navyše (prehľad teplôt procesora, záťaž a podobne). Myšku si tam viete jednoducho nastaviť a to ako tlačidlá, tak napríklad aj kalibráciu podľa povrchu, nastavenie DPI, polling rate, spánok pri nepoužívaní a ďalšie veci. Nechýba možnosť updatovania a to ako myšky, tak receivera. Do pamäte myšky si však neviete ukladať jednotlivé profily, tie tak máte v aplikácii.

Corsair M75 Air

Čo sa skrýva pod tým plastom? Základom je optická senzor Marksman 26K a ako asi tušíte podľa názvu, senzor podporuje maximálne DPI až 26000, čo je viac ako pravdepodobne budete potrebovať. Hodnotu pritom môžete meniť po 1DPI. Senzor zvláda zrýchlenie 50G a rýchlosť až 650IPS - je presný a rýchly, čo pri hrách vyžadujete. Corsair tu využil svoje vlastné optické spínače (kde udáva životnosť 100 miliónov kliknutá) a Quickfire tlačidlá, takže medzi stlačením a odozvou spínača je nulové oneskorenie. Aby som to zjednodušil, s myškou mierite presne a strieľate rýchlo.

Myš môžete pripojiť káblom, cez Bluetooth rovno k PC alebo s receiverom pomocou Slipstream technológie. Vtedy si užijete polling rate až 2000Hz a teda odozvu menej ako 1ms. Podľa zvoleného pripojenia sa následne odvíja aj výdrž batérie. Na Bluetooth dokážete fungovať nejakých 100 hodín, čo vôbec nie je zlé, ale nie je to ani žiadne terno, ktoré by sme inde nevideli. Pri Slipstream pripojení sa už výdrž batérie znižuje a dosiahnete 32 hodín, čo je menej ako niektoré konkurenčné modely, ale stále nie úplne zlé. Myš kompletne nabijete za menej ako 75 minút.

Takéto myšky nie sú pre každého a Corsair M75 Air nie je iná. Je to myška, ktorá je určená pre hráčov, ktorí chcú niečo ľahké, presné, výkonné a kvalitne vyrobené, pričom si za to dokážu aj priplatiť. Tu to všetko dostanete, navyše s veľmi pekným dizajnom, niektorými peknými detailmi a v naozaj dobrej kvalite. Cena nie je nízka, ale podlieza niektorých ultraľahkých konkurentov. Akurát ani v tomto prípade sa výrobca nevyhol nejakým neduhom. Nie sú vážne, ale závisí už len na vás, či vám budú prekážať.


napísal matus_ace 29.12.2023
Páči sa mi! (+1)
CORSAIR M75 AIR


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20133)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk