LOGITECH YETI GX

LOGITECH YETI GX

Jednoduchý elegán pre hráčov aj streamerov

Test

Mikrofóny sa stávajú čoraz bežnejšou súčasťou vo výbave hráčov. Niektorí skúšajú streamovať, nahrávať niečo a podobne, takže mikrofón potrebujú k týmto činnostiam. Iní možno majú svoje obľúbené štúdiové slúchadlá Beyerdynamic a prechádzať k hernému headsetu s mikrofónom berú ako downgrade, takže zobrať si k slúchadlám samostatný mikrofón je pre nich cesta. Ďalší len chcú pri komunikácii online kvalitný zvuk. Nech už sú vaše pohnútky k zaobstaraniu si mikrofónu akékoľvek, poteší, keď je jeho používanie čo najjednoduchšie. Čím komplexnejšia je vaša PC zostava, tým viac práce a nastavovania s ňou máte. Tak prečo si to ešte komplikovať mikrofónom?

Tu prichádza Logitech so svojím novým modelom Logitech Yeti GX, ktorý nadväzuje na úspešnú značku Blue, ktorú pod seba Logitech získal. A práve jednoduchosť je jeho leitmotívom. Navyše prakticky v každom ohľade. Už len samotné balenie je extrémne jednoduché – je v ňom mikrofón, stojan (rozdelený na dve časti), ďalšia skrutka a dvojmetrový kábel. Nesmie chýbať dokumentácia, no aj tak je to extrémne jednoduché a minimalistické balenie, kde nedostanete nič navyše. Pôsobí to elegantne, ale potom si pozriete cenovku a uvedomíte si, že za €159.99 by to možno ešte niečo chcelo. Neviete čo, ale tá cena naozaj nie je najnižšia.

Jednoduchý je aj dizajn, ale naozaj to vyzerá výborne a to bez ohľadu na to, či ho máte v stolnom stojane alebo zavesený na ramene. Osobne si však myslím, že dizajn je prispôsobený uloženiu v stojane, ktorý je vo vrchnej časti mierne vyosený, aby mikrofón a podstavec boli v jednej osy. Podstavec je síce trochu ťažší, ale to je samozrejmosť, aby mikrofón dobre držal na stole. Na mieste kontaktu s ramenom je otočná skrutka, ktorý mikrofón k stojanu priťahuje, keď si nastavíte požadovanú polohu. Nič viac tu nenájdete a ten minimalizmus je pomaly až sexi.


Rovnako ani samotný mikrofón sa nesnaží pôsobiť vyzývavo, je skôr elegantný a jednoduchý. Dizajn je symetrický, vo vrchnej časti je penový windscreen, ktorý viete dať jednoducho dole, ak ho potrebujete napríklad vyčistiť. Na jednej strane je logo G, ktoré je však dosť nenápadné a všimol som si ho, až keď som pri písaní recenzie mikrofón skúmal a zamýšľal sa nad jeho dizajnom. Na opačnej strane sú jediné dve ovládacie prvky – koliesko a tlačidlo. K nim sa ešte dostanem. Na spodnej strane je USB-C port na pripojenie k PC.

Poďme na ďalší aspekt tej jednoduchosti a to je používanie. Naozaj stačí mikrofón len pripojiť k PC a môžete fungovať. Nič iné nemusíte robiť a to je krása. Hlavne to umožňuje jednoduché a pohodlné používanie nielen vám, ale aj vašej mamke, s ktorou si teraz častejšie voláte cez Skype, lebo vás to na Slovensku už nebavilo, zbalili ste sa o odišli niekam za hranice. Samozrejme, nájdete tu aj rôzne nastavenia, ale stačí ho len pripojiť a základné nastavenia sú dostatočne dobré na to, aby ste z mikrofónu dostali naozaj kvalitný zvuk.

Chcete sa hrať s nastaveniami a vyladiť si mikrofón presne podľa svojho gusta? Ani to nie je problém a je tu na to hneď niekoľko možností. Spomínané koliesko na mikrofóne slúži na to, aby ste si nastavili gain. Jednoducho hovorte do mikrofónu a ak ste spokojní s jeho úrovňou, stlačte koliesko, čím sa jeho farba zmení na modrú a to zapne Smart Audio Lock limiter, aby ste mali uzamknutú úroveň. Tým pádom predídete praskaniu a podobným neduhom. Pod kolieskom je tlačidlo, ktoré slúži na stlmenie mikrofónu, čo mikrofón následne indikuje červeným svetlom na koliesku. Aj celé toto nastavovanie je naozaj jednoduché.

Pritom stále máte možnosť sa v tom vŕtať ešte o niečo viac, len už k tomu potrebujete softvér, konkrétne dobre známy Logitech G Hub. Ten si od vás vyžiada aktualizáciu, možno vám pomôže aj update firmvéru mikrofónu. Následne ale vďaka BlueVo!ce budete mať úplnú kontrolu nad nastaveniami mikrofónu, efektmi a ďalšími vecami. Rovnako si tu viete nastaviť aj svetelné efekty mikrofónu, keďže na jeho spodnej časti okolo USB-C portu je RGB krúžok, ktorý dokáže vyčarovať haldu rôznych efektov, animácií a ďalších. Pritom stále pôsobí elegantne a nie kolotočársky. Osvetlené je aj G logo, ale stále vyzerá elegantne.

Yeti funguje na 96kHz sampling frekvencii a 24 bitoch, jeho frekvenčný rozsah je 60Hz - 18.5kHz a to sú všetko veľmi slušné čísla, ktoré sa postarajú o pekný a čistý zvuk. Už to potom je len o tom, aký hlas do mikrofónu púšťate. Inak pekne odfiltruje aj okolité ruchy a ďalšie veci, ktoré by vám nahrávku mohli kaziť. Ako príklad zvuku mikrofónu môžem uviesť náš posledný podcast o Spider-Manovi, ktorý som nahrával s Yetim, pritom som použil len základné nastavenia a zvuk nahrával v rámci callu cez Jitsi, takže je to len upravené mono. Kvalita nahrávky ako takej tak nie je najlepšia, ale kvalita zvuku samotného je stále veľmi dobrá.

Oplatí sa teda ísť do nového Yeti GX mikrofónu? Ak chcete jednoduché používanie a kvalitný zvuk, pričom vám úplne nezáleží na cenovke, tak určite. Navyše je to naozaj kompaktný mikrofón s rozmermi 10x10x17cm a hmotnosťou len 616 gramov. Ponúka elegantný dizajn, pevný stojan, rozumne zapracované RGB podsvietenie a aj široké možnosti nastavení v rámci Logitech softvéru. Je tu tak veľa kladných stránok, cez ktoré sa na tento mikrofón môžeme pozerať. Nejaké zápory? Asi len nejaké drobnosti, možno veci, ktoré nepotešia používateľov s komplexnejšou zostavou, kde majú vlastný pult. Okrem toho jedine tá cena, ktorá nie je práve najnižšia.


napísal matus_ace 28.12.2023
Páči sa mi!
LOGITECH YETI GX


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20133)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk