NITRO DECK

NITRO DECK

Váš Switch bude väčší, ale pohodlnejší

Test

Switch ovládače sú produktom, ktorému sa venujeme pomerne často. Nintendo má mnoho oficiálne licencovaných partnerov, ktorí prinášajú svoje vlastné periférie, takže máte naozaj široké možnosti výberu, ako budete Switch ovládať. A hlavne, ak chcete ušetriť, môžete si jednoducho vybrať niečo lacnejšie, ale so zaručenou kompatibilitou. PDP, PowerA a ďalší ponúkajú kvalitné gamepady a za nižšiu cenu ako je napríklad originálny Pro Controller. Dnes tu ale máme niečo iné. V zásade je to ovládač, ale vlastne nie je. Značka CRKD možno nie je najznámejšia, ale patrí do portfólia Embraceru, pričom si dala za cieľ prinášať kvalitný hardvér. Podarilo sa?

CRKD Nitro Deck je deck, do ktorého zasuniete Nintendo Switch a hráte. Štandardne nasúvate Joy-Cony alebo iné ovládače do koľajničiek po stranách Switchu. Tu je to inak a Switch pomocou týchto koľajničiek zasuniete do Nitro Decku, čím sa výrazne zväčší Switch ako taký, ale zato dostanete aj nejaké výhody. Deck je pritom kompatibilný s OLEDom a aj s pôvodným Switchom. Z pochopiteľných dôvodov ho nemôžete používať s Lite modelom. Teraz len už je potrebné zodpovedať otázku, prečo by ste vlastne po niečom takomto mali siahnuť a Switch si ešte zväčšiť.

K tomu sa hneď dostanem, ale najskôr zopár obligátnych informácií o balení. Nitro Deck je dostupný v niekoľkých edíciách. Základné edície sú za 70 eur a v čiernej, bielej a sivej farbe. V balení pritom dostanete len Deck samotný. Nostalgia edície sú vo farebných prevedeniach v štýle klasických Nintendo ovládačov, napríklad vo farbe GameCube. Stoja stovku a v balení je Deck, pevné puzdro, 2,5m USB-C kábel, handrička a vymeniteľné páčky analógov. Okrem toho vyšli aj Crystal edície v transparentnom vyhotovení a 4 farbách. Výbava je rovnaká ako v prípade Nostalgia edícií. Nie je to to práve najlacnejšie príslušenstvo, ale na druhú stranu cena nie je zlá a podľa mňa sa rovno oplatí ísť do vyšších edícií s vecami navyše.


Osobne som siahol po Nostalgia edícii v GameCube farbách, lebo sa mi tá konzola vždy páčila a aj Nitro Deck vo fialovej vyzerá dobre. Potešia detaily, ktoré na GameCube odkazujú, napríklad žltý pravý analóg, červené B a zelené A. Náhradné analógy majú rovnaké farby, ale iný tvar, takže si môžete vybrať tvar, ktorý vám viac vyhovuje. Pevné puzdro je tiež spracované dobre, dizajnovo je trochu fádne, ale zase nemusí pútať pozornosť. Dôležitejšie je vnútorné usporiadanie a tvarovanie, ktoré presne sadne na Deck. Vo vrchnej časti je sieťka na uloženie kábla a ďalších vecí. Taktiež sú tu priehradky na 8 cartridgeov.

Kvalita vyhotovenia je dosť slušná. Nitro Deck je vyrobený z pevných matných plastov zo všetkých strán. Pričom vzadu je pre lepšie a príjemnejšie uchopenie textúra na plaste, vďaka ktorej sa drží o niečo príjemnejšie. Switch tu jednoducho zasuniete a pripojí sa prostredníctvom USB-C na spodnej strane. Výrobca tu zvolil takéto pripojenie namiesto Bluetooth kvôli čo najnižšej latencii. A určite aj kvôli zníženiu ceny. Vzadu je pevná nožička, ktorá slúži ako stojan, ak chcete hrať s handheldom na stole. Ak chcete Switch vybrať, musíte posunúť slider na zadnej strane a Switch vytiahnuť, čo si vyžaduje trochu viac sily a musíte ho ťahať za displej, čo sa mi osobne veľmi nepáči.

Ovládacie prvky sú tu pomerne štandardné, minimálne teda na prednej strane. Aj rozpoloženie je vytvorené na základe ovládacích prvkoch na Joy-Conoch. Home tlačidlo má logo CRKD a svieti, keď je Nitro Deck zapnutý. Tlačidlo na uloženie obrázkov je zas o dosť menšie. Pre väčšie ruky je dobrá správa, že sa výrazne zväčšili triggery aj bumpery. Sú nielen väčšie, ale aj širšie ako na Joy-Conoch, takže prsty na ne veľmi dobre sadnú a dobre sa s nimi ovláda. Zaujímavejšia je ale zadná strana, kde sú štyri programovateľné tlačidlá – dva na každú ruku. Pekne pri držaní sadnú rovno pod prostredník a prstenník, rýchlo si ich osvojíte a začnete využívať.

Pritom výhodou je, že na tlačidlá dokážete naprogramovať nielen iné tlačidlá, ale rovno celé komplexné makrá. Dajme tomu, že nejaké kombo v nejakej bojovke. Máte tak pri hraní dosť nefér výhodu, ale na druhú stranu je to veľmi šikovná funkcia. Prípadne to môže pomôcť hráčom s nejakým znevýhodnením, keď si viac akcií dokážu dať na jedno tlačidlo. Nechýba ani Turbo funkcia. Vzadu nájdete tlačidlo na zapnutie programovacieho režimu a potom už len postupujete podľa návodu. Ak chcete Nitro Deck zresetovať, musíte strčiť ihlu alebo niečo podobné do drobnej Reset dierky, tiež na zadnej strane.

Vzadu ešte nájdete dva USB-C porty, jeden je vstup a druhý výstup. Počas hrania tak môžete Switch nabíjať a prípadne k nemu pripojiť aj nejaké iné USB-C zariadenie, napríklad dongle pre headset, ovládač a podobne. To je tiež veľmi šikovná funkcia. Zároveň vám to ale umožňuje aj použiť Nitro Deck ako samostatná káblový ovládač, keď máte Switch zapojený v dokovacej stanici a pripojený na TV. Nie som si úplne istý, či by som ho takto preferoval napríklad pred Pro Controllerom, ale ak chcete hrávať v lokálnom multiplayeri, môže poslúžiť dobre ako dodatočný ovládač. Napríklad, keď si chcete vo štvorici zajazdiť v Mario Kart 8 Deluxe.

Už som skôr hovoril o triggeroch a bumperoch, ale poďme sa pozrieť aj na ostatné ovládacie prvky. Musím pochváliť tlačidlá. Sú veľké, s vysokým zdvihom a aj pomerne tuhé, čo mi osobne vyhovuje. Hrá sa na nich veľmi dobre a máte dojem, že vydržia všetko. Naopak D-pad sa mi až tak nepozdával. Je menší, pripadal mi trochu rozkývaný. Na bojovky ako Street Fighter a iné asi nebude najlepší a najpresnejší. Minimálne teda nie pre všetkých. No ale najväčším lákadlom sú tu analógy. Tie využívajú Hallo jav, a teda sú iné ako štandardné analógy. Táto technológia prakticky eliminuje riziko driftovania. Navyše sa s nimi tiež hrá veľmi dobre, na okrajoch nemajú žiadne výrazné trenie, pri stlačení sú pomerne tuhé.


A čo ďalšie prvky známe zo Switchu? Pohybové ovládanie nechýba, takže môžete v Splatoone stále rozdávať presné rany jemným domierovaním. Rovnako je tu aj podpora vibrácií, aj keď sa mi nezdá, že by to bola presná HD Rumble spätná väzba, skôr len tradičné vibrovanie. Ale zase, s týmto Deckom hráte bežne na cestách a to znamená, že to asi nebudú hry, ktoré by priamo HD Rumble výrazne potrebovali. No a tretím tradičným Switch prvkom je NFC s podporou amiibo, ktoré tu však, bohužiaľ, nenájdete.

Bezdrôtové možnosti tu ale sú, akurát ich CRKD využíva inak. Deck obsahuje RFID kontaktný bod a môžete si k nemu stiahnuť aj mobilnú aplikáciu na Androide a iOS. Pri následnom priložení telefónu zistíte, aký kus hardvéru máte a pridáte si ho do zbierky. Môžete si ich pridať aj viac, ak si ich kúpite viac. Základné modely sú obyčajné kusy, ale ostatné modely majú rôzne čísla a aj úroveň vzácnosti, čím chce CRKD motivovať k zbieraniu Deckov. S dávkou nadnesenia by sa tak dalo povedať, že s NFC technológiou výrobca prechádza do NFT vôd. Bude to mať úspech? O tom úplne nie som presvedčený.

No a na záver asi to, čo mnohých z vás zaujíma. Aké to je veľké a koľko to váži? Nie je lepšie rovno zobrať Steam Deck? V prvom rade je Steam Deck úplne iné zariadenie – PC vo vreckovom formáte. Toto je ergonomický „ovládač“ pre Switch. Nitro Deck je ale menší, dokonca aj pevné puzdro je menšie ako puzdro Steam Decku. Samotný Nitro Deck váži 271 gramov, takže je síce ťažší ako Joy-Cony, ale prichádza s lepšou ergonómiou a zas výsledná hmotnosť nie je až tak vysoká. Do rúk sadne fakt dobre, veľmi príjemne sa s ním hrá, možnosti programovateľných tlačidiel sú parádne a potešia analógové páčky, ktoré vám nezačnú driftovať. To sú za mňa veci, nad ktorými sa už oplatí pouvažovať.


napísal matus_ace 7.11.2023
Páči sa mi! (+2)
NITRO DECK


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (0)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20305)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk