LOGITECH MX KEYS S & MX ANYWHERE 3S

LOGITECH MX KEYS S & MX ANYWHERE 3S

Nové kancelárske príslušenstvo Logi

Logitech je firma, ktorá je hráčom dobre známa a to už tak dlho, že ju mnohí pokladajú za niečo, čo tu vlastne bolo vždy. Za tie roky sme dostali kopu skvelého príslušenstva, mnohí z nás roky používali tú istú myšku, tú istú klávesnicu a podobne. Avšak nie všetko, čo Logitech prinesie, je cielené priamo pre hráčov. Portfólio filmy je veľmi rozsiahle a nájdete tam kopu vecí, pričom v posledných rokoch sa viac pozornosti upiera aj na kancelárske produkty, ktoré majú za úlohu zlepšiť produktivitu a zabezpečiť pohodlnú a hladkú prácu. V tejto sfére vyniká rad MX a posledné týždne som mal možnosť pracovať s dvomi MX novinkami – klávesnicou a myškou.

Logitech MX Keys S

MX Keys S je nová klávesnica z MX Keys rodiny, ktorá prináša dizajnové a aj technologické vylepšenia v porovnaní s niektorými predchodcami. Oproti MX Mechanical je zase klasická membránová (nožnicové klávesy). Jej cena je od 120 do 130 eur podľa verzie a na trhu ju dostanete v bielej a čiernej farbe. Ja som mal na recenziu čiernu, ktorá pôsob jednoducho a elegantne. Zbytočne nepúta pozornosť a sadne bežne ku každému PC či notebooku, takže pekne zapadne aj do kancelárie, kde možno vyžadujete trochu uniformity.

Klávesnica MX Keys S prichádza v jednoduchom balení, odkiaľ Logitech opäť vyhodil plasty, čo musím pochváliť. Zároveň ale čakajte, že v ňom celkovo veľa nenájdete. Je tam len samotná klávesnica, Logi Bolt USB receiver na bezdrôtové pripojenie, USB-A na USB-C nabíjací kábel a samozrejmá dokumentácia. To je celé. Je to trochu škoda, cena nie je práve najnižšia a aspoň nejakú základnú opierku pre zápästia by ste tu možno chceli. Takto, ak ju potrebujete, rovno musíte siahnuť po MX Palm Rest opierke, čo je ďalšia dvacka.

Klávesnica je ideálna k notebookom, ak vám nevyhovuje základná notebooková klávesnica. Nie je síce nejaké extrémne malá, ale aj tak je jednoducho prenosná a zmestí sa vám s notebookom do tašky. Jej rozmery sú 131.63x 430.2x 20.5 mm, takže s tým pokojne môžete aj lietať v nejakej príručnej batožine. Rovnako nie je ani veľmi ťažká, takže s hmotnosťou 810 gramov vám nepridá nejakú extrémne záťaž na chrbát či ramená. Možno je trochu škoda, že priamo niekde v klávesnici nie je malý slot na uloženie receiveru, aby ste ho mohli prenášať bez strachu o to, že ho stratíte. Ak by dizajnéri chceli, našli by tu miesto.


Čo sa týka ergonómie, je to len úplný základ. Klávesnica má pevný sklon, ktorý si nedokážete upraviť, ale je pomerne univerzálny, takže sa vám na nej bude písať pohodlne. Vrchná aj dolná hrana na spodnej strane klávesnice obsahujú gumené nožičky, aby dobre držala na stole za každých okolností, pričom sú dosť široké, takže klávesnica naozaj drží dobre. Vnútro je síce kovové, ale povrch je plastový. Na pohľad to pôsobí fajn, odolne, žiadne škrabance sa zatiaľ neprejavili a to tento jeden kus už prešiel viacerými rukami. Kým klávesnica je matná, klávesy sú v čiernej a lesklej.

Zadná hrana má USB-C port na nabíjanie a slider na zapnutie/vypnutie, inak tu nenájdete žiadne ďalšie prvky. Všetko ostatné sú už klasické klávesy. Multimediálne či iné klávesy tu nenájdete, ale na niektorých si viete jednoducho prepínať funkcie. Nechýba numerická časť, nad Insert-Home-Page Up blokom nájdete tri klávesy na prepínanie sa medzi zdrojmi pripojenia. Klávesnica totiž dokáže byť naraz pripojená k trom zariadeniam a vy sa len elegantne prepnete medzi nimi. Podporuje ako rôzne PC operačné systémy, tak aj mobilné, takže je dosť univerzálna.

Klávesnica má podsvietené klávesy, ktoré dokážete tiež jednoducho ovládať, aby ste si nastavili vyhovujúcu intenzitu. Ak z nej chcete dostať maximum, určite stiahnite aplikáciu Logi Options+. Klávesnicu stačí pripojiť a funguje, ale až s aplikáciou získate detailnejšie možnosti nastavení a to aj možnosť často opakované úlohy jednoducho automatizovať, čo padne vhod pri mnohých činnostiach. Môžete vo svojej práci často využívať niektoré klávesové kombinácie, tu si ich jednoducho namapujete na jedno stlačenie. Toto je asi jedna z najväčších devíz klávesnice.

MX Keys S môžete pripojiť nielen receiverom, ale aj jednoducho cez Bluetooth. Výdrž je tu veľmi dobrá, pokojne zvládnete 10 dní s bežným nastavením. Ak sa uskromníte a nejaké nastavenia upravíte (napríklad vypnete podsvietenie), dostanete sa až na 5 mesiacov používania, čo je skvelé. V zásade sa tak nemusíte strachovať o to, že by sa vám klávesnica len tak vybila. A aj keď vám už začne hlásiť nízky stav batérie, ešte pár hodín potiahne. Je to tak veľmi dobrá kancelárska klávesnica so šikovnými funkciami a dlhou výdržou.

 

Logitech MX Anywhere 3S

Ak už budete brať novú kancelársku klávesnicu, možno sa vám zíde aj nová kancelárska myš. Tu sa MX rodina tiež rozrástla o nový kúsok, no nie je to nový MX Master. Tento obľúbený produktový rad má aj menšieho súrodenca, ktorým je MX Anywhere a kým Master je postavený na naozaj vycibrenej ergonómii a bohatých pracovných možnostiach (spolu s gestami a inými funkciami), Anywhere vystihuje už samotný názov – toto je myška, ktorá je určená na cestovanie s vami kamkoľvek. Pochopiteľne je tak malá a ľahká – jej rozmery sú 100.5x 65x 34.4 mm, váži 99 gramov. Pekne tak sadne pokojne aj do vrecka môžete ísť na cesty.

Rovnako ako nová klávesnica tak aj nová myška prichádza v jednoduchom balení, v ktorom nenájdeme plasty, ale vlastne ani veľmi nič ďalšie. Tu totiž dostanete len myš, nabíjací USB-C kábel a dokumentáciu. Aj keď myška podporuje Logi Bolt receiver, výrobca nepovažuje za dôležité ho pridávať do balenia a spolieha sa na to, že budete myš používať výhradne cez Bluetooth. Aj tak ale stále dokáže myška pracovať s tromi zariadeniami naraz a vy sa len jednoducho prepnete medzi nimi tlačidlom na spodnej strane. Toto riešenie sa mi páči a aj tu dokážete fungovať s Windowsom, Linuxom, Macom, Androidom, ChromeOS aj iOS.

Písal som, že MX Master má vycibrenú ergonómiu a je to naozaj tak. Je to jedna z najergonomickejších myší, aké som kedy vôbec mal. Takto by mali vyzerať a držať sa myšky. Pekne sadne do ruky, každý prvok máte presne pod prstom. Anywhere už nie je tak pekne tvarovaná kvôli snahe čo najviac minimalizovať rozmery. Ale aj tak sa tu Logitech vyhral s ergonómiou pomerne dobre vzhľadom na rozmery. Myš je skôr stavaná na claw a fingertip grip. Celou dlaňou ju chytí len niekto s menšími rukami. Pohodlie používania tak nie je zlé. Teflónové klzáky sa potom starajú o pohodlný pohyb po podložke.

Myška vyzerá elegantne a jednoducho. Dostupná je v bielej, čiernej a ružovej. Ja som mal k dispozícii bielu, ale už od recenzie MX Master 3S sa tohto vyhotovenia trochu bojím, lebo sa veľmi skoro začne špiniť. Tu to tak zatiaľ nie je a tiež už tento kus prešiel viacerými rukami, čo je dobré znamenie. Na druhej strane, neverím tomu, že to tak zostane večne a časom určite minimálne pod palcom myška trochu zažltne. Minimálne to ale nebude tak rýchlo ako na MX Master 3S, čo je badať aj na povrchu, ktorý pôsobí trochu inak. Matný plast je tu potom doplnený niekoľkými lesklými časťami, aby bol dizajn živší.


Myška celkovo ponúka 6 tlačidiel, z toho sú dve hlavné myšítka, dve bočné tlačidlá pod palcom pravej ruky, koliesko a tlačidlo za kolieskom. Tlačidlo za kolieskom slúži na prepnutie režimu rolovania na hladké, prípadne „krokovacie“, kedy jasne cítite zapadnutie. Záleží tak na tom, na čom pracujete, podľa toho si vyberiete režim kolieska. Dokážete tu scrollovať aj horizontálne, samozrejmosťou je možnosť detailne si nastaviť funkcie aj tlačidlá.

Senzor myši podporuje rozsah 20-8000 DPI, pričom v základe je myška nastavená na 1000, ale dokážete si to postupne meniť pokojne aj v 50 DPI krokoch, aby ste si našli vyhovujúce nastavenia. Nie sú to hodnoty ako na herných myškách, ale pri práci nepotrebujete bežne behom sekundy meniť DPI o niekoľko tisíc, aby ste niekomu dali bleskurýchly headshot cez celú mapu. Opäť si všetky tieto nastavenia dokážete jednoducho a intuitívne upraviť v aplikácii Logi Options+, ale myš funguje aj v prípade, že ju len pripojíte cez Bluetooth a zapnete.

Logitech MX Anywhere 3S je veľmi príjemná myška určená na prácu za PC, ktorá poteší nízkou hmotnosťou, drobnými rozmermi a aj mnohými funkciami. Vďaka tomu je veľmi univerzálna a jednoducho prenosná, takže môžete pracovať naozaj kdekoľvek. Navyše sa na ňu budete môcť spoľahnúť, keďže ponúka aj veľmi slušnú výdrž. Na jedno plné nabitie vám vydrží až 70 dní, čo je úctyhodné číslo. A ak sa vám aj náhodou vybije, už po jednej minúte nabíjania z nej dostanete ďalšie 3 hodiny používania.


napísal matus_ace 14.8.2023
Páči sa mi!
LOGITECH MX KEYS S & MX ANYWHERE 3S


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (5)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20335)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk