PLAYSTATION 5 DUALSENSE EDGE

PLAYSTATION 5 DUALSENSE EDGE

Aj PS5 už má svoj elitný ovládač

Doba sa mení a kým sme si kedysi vystačili s konzolovými ovládačmi, ktoré oproti tým dnešným mali možno len polovicu funkcií, tak dnes si už hráči vyžiadali aj viac ako len základ a sú si ochotní priplácať za funkcie a možnosti navyše. Profesionálne ovládače tak už nie sú ničím novým, ale tomuto sa rozhodne oplatí venovať. Svoj prvý oficiálny profesionálny ovládač totiž prináša Sony a už čoskoro si aj vy budete môcť na svojej PlayStation 5 (ale aj PC) zahrať trochu inak, ale hlavne lepšie. Síce aj drahšie, ale už je na vašom vlastnom zvážení, či vám to za to stojí.

A aby som toľko nechodil okolo horúcej kaše, začnem tou cenou. PlayStation 5 DualSense Edge ovládač do našich obchodov príde už 26. januára a bude stáť 239,90 €. To rozhodne nie je málo a ak by obchody nemali poriadne nadsadenú cenu, tak by to bola vlastne polovica jej ceny. Na druhú stranu, rozhodne za tú cenu nedostanete málo. A tým teraz nemyslím len samotný gamepad s novými možnosťami a funkciami, ale aj veľmi slušné balenie príslušenstva. Na to sú už ale hráči s týmito lepšími gamepadmi zvyknutí. Vzniklo ich už viac a vždy to je aj o tom, že dostanete niečo navyše.

Čo je to v tomto prípade? Relatívne strohé balenie skrýva elegantne zabalené pevné puzdro, v ktorom si hovie Edge ovládač. To je pekne zaoblené, relatívne veľké a naozaj pevné, takže sa nemusíte báť cestovania, prenášania a ani nejakých tých pádov. Farebne je ladené do bielej s čiernym pásom okolo zipsu na otváranie. Vyzerá to dobre, ladí to ku konzole a jej príslušenstvu. Akurát možno tá biela bude viac náchylná na špinu a nejaké tie škrabance, ale to si už budete musieť dávať pozor. Puzdro vyzerá naozaj skvele a ukazuje, že v jednoduchosti dizajnu je krása. Nechýba mu ani malé pútko, ak by ste si ho chceli niekde pripnúť.


Otvoríte puzdro a tam už nájdete samotný Edge v pekne tvarovanom výreze a okolo neho aj dodatočné príslušenstvo na prispôsobenie. Sú tu dva páry rôzne vysokých a vypuklých hlavičiek na analógové páčky, taktiež pár zadných pádiel, pár zadných tlačidiel, klip na kábel a samotná kábel na pripojenie a nabíjanie. Ten je opletaný a má dĺžku 2,8 metra, čo je dostatočné nielen na nabíjanie, ale aj na hranie pri káblovom pripojení. Nabíjať totiž budete tentoraz o niečo častejšie, a teda aj ovládač bude o niečo viac na kábli.

Poďme si ale jednotlivé prvky rozobrať detailnejšie. Ovládač má hlavičky analógov ako klasický Dualsense. Majú teda takú priemernú výšku a priehlbinu, aby sa s nimi dobre pohybovalo. Ak by ste ale chceli vypuklý tvar (ako mali napríklad Dualshock ovládače celé roky), oba náhradné páry sú presne také. Osobne sa mi ale s vypuklým tvarom už nehrá dobre. Jeden pár je nižší, druhý je zase vyšší. Nájdete si teda pár presne podľa seba. Samozrejme, tvary môžete aj kombinovať. Ak napríklad hráte bojovky na analógoch, možno oceníte ten vyšší. S týmito ovládačmi si priplácate práve aj za možnosti customizácie a aj v prípade Edge sú široké.

Na zadnej strane ovládača je dvojica slotov, ktoré môžete využiť na ďalšie dva herné prvky. Z iných ovládačov sme zvyknutí na dva páry pádiel, ale tu dokážete zasunúť len jeden pár. Môžete si ale vybrať, čo tam dáte. V balení sú totiž pádla, majú veľmi príjemnú dĺžku a dobre sa stláčajú. Môžete tam ale zasunúť aj menšie tlačidlá, ktoré budete ovládať končekmi prstov. Tieto zadné prvky sú programovateľné. Výhodou tiež je, že si ich určite nepopletiete, keďže sú označené slotom, do ktorého majú zapadnúť. Jednoducho ich vložíte, náhodou určite nevypadnú a ich umiestnenie je skvelé a intuitívne. Ich vyberanie je už trošku menej šikovné, ale zase nerobíte to každý deň.

No a potom je tu ešte ten klip, čo je veľmi šikovná a málo vídaná vecička v takejto podobe. Nasuniete ho na koniec kábla s USB-C a jednoducho zaklapnete. Na jeho konci sú dva malé zúbky, ktoré spolu s USB-C konektorom zasuniete pri pripojenie do gamepadu. Vďaka tomu klipu drží kábel v gamepade naozaj pevne a len tak ho nevytiahnete. Môžete tak hrať na kábli a ak vám oň aj niekto náhodou zakopne, nehrozí jeho vytrhnutie. Šikovná drobná vecička, ktorú naozaj oceníte.

Poďme ale aj na samotný Edge. Videli ste fotky, videá, takže už viete, že je to vlastne DualSense. Ale zároveň aj nie je. Tvar a dizajn je totožný, ale nájdeme tu niektoré prvky navyše, iné zase mierne zmenené a vylepšené. Z pohľadu rozmerov je to ale klasický DualSense. S pádlami váži Edge 338 gramov, hmotnosť tak išla hore v porovnaní so základným ovládačom, ktorý váži 285 gramov. Aj ten tvar nakoniec nie je úplne rovnaký, čo si ale takmer nevšimnete. Teda kým neskúsite ovládač nabíjať v kolíske, kam ho vkladáte USB-C portom. Vtedy si všimnete, že vám tam úplne nesedí.

Farebná schéma ovládača opäť kombinuje bielu s čiernou, ale s niekoľkými rozdielmi. D-pad a aj tlačidlá sú čierne a nie biele. Dotyková plocha je taktiež čierna a je potiahnutá vzorom so symbolmi tlačidiel, čo pôsobí veľmi dobre. už menej dobre pôsobí, že plast, ktorý je pod ňou, je teraz lesklý. Už za pár dní hrania vyzeral zle, bolo vidno prach, menšie škrabančeky a chytali sa tam odtlačky. Lesklý plast podľa mňa na takéto veci jednoducho nepatrí. Tento plast dáte dole drobným sliderom, ktorý je na zadnej strane ovládača, ale k tomu sa ešte dostanem. Mikrofón na gamepade je teraz výraznejší a poslednou zaujímavou zmenou sú zadné triggery, tie majú rovnaký tvar, ale jemné vrúbkovanie, takže sa aj po hodinách hrania držia o niečo lepšie a pohodlnejšie.


Ak si odmyslíme zadné pádla/tlačidlá, zostáva tu z pohľadu ovládacích prvkov všetko po starom. Dva analógy, medzi nimi je PS tlačidlo, Mute tlačidlo a mikrofón. Pod nimi na spodnej hrane je vstup na headset. Plocha je rovnako veľká, okolo nej je Start a Share tlačidlo a svetelná zóna. R1 a L1 tlačidlá sú tiež po starom, rovnako aj triggery. Tie ale dostali na zadnej strane zámok na tri pozície, k čomu sa tiež ešte dostanem. Neviem, či akčné tlačidlá dostali iné spínače, ale pôsobia inak. A pozitívne je, že pôsobia lepšie. Stláčanie je jemnejšia, máte dojem, že aj responzívnejšie. Možno si to ale ani neuvedomíte, ak nemáte v jednej ruke Edge a v druhej klasický DualSense.

Vrátim sa k zadným triggerom. Podobné zámky už možno poznáte z iných ovládačov, lebo je to už známy prvok. Podľa polohy nastavenia zámku meníte dĺžku stlačenia triggeru. Na každej strane samostatne, takže jeden trigger môže byť nastavený na plné stlačenie a druhý na najmenšie. Záleží od toho, ako vám to vyhovuje. Dôležité je, že si triggery stále zachovávajú schopnosť spätnej väzby, aj keď jej miera závisí od polohy uzamknutia, čo je pochopiteľné. Takto si môžete triggery nastaviť podľa žánru a podobne. Napríklad v racingovke na ovládanie plynu potrebujete celý rozsah. V akcii vám možno najmenšie stlačenie šetrí nejaké tie stotiny s prstom na spúšti.

Prečo by ste mali ten predný lesklý kryt dávať dole? Edge totiž prináša jedinečnú možnosť a to výmenu modulu analógovej páčky. Zaujímavosťou je, že modul priamo obsahuje aj spodné Fn tlačidlo. U nás takýto náhradný modul vyjde 25,90 €. To sa hodí v prípade, ak vám začne analóg driftovať, ale smutná správa je, že riziko vzniku driftu zostáva, lebo technológia analógov je rovnaká ako v základnom ovládači. Výmena je ale jednoduchá a stačí dvihnúť drobnú skrytú páčku. Ak chcete modul vrátiť, jednoducho ho zasuňte a páčku zaklapnite. Osobne ma zaujíma, či sa časom dočkáme aj modulov so zmenenými samotnými analógmi, napríklad tuhšími alebo s úplne iným tvarom.


Na videách a fotkách ste si určite všimli dve tlačidlá na spodnej hrane. Tie majú obe rovnakú funkciu a sú to Fn tlačidlá na prepínanie funkcií. Samotné nerobia nič pri stlačení, ale ich podržanie a kombinácia s inými tlačidlami už dokážu robiť divy. Ak napríklad podržíte ktorékoľvek Fn, tak dokážete šípkami hore a dole na D-pade upravovať hlasitosť headsetu. V kombinácii so šípkami doľava a doprava zase upravujete zvukový mix medzi hrou a chatom. Kombinácia Fn a jedného z akčných tlačidiel zase aktivuje profil, aký máte na danom tlačidle nastavený.

Nie je to totiž o len nových hardvérových možnostiach, ale aj o softvéri. Ten vám totiž otvára ďalšie možnosti a je ich ešte viac. Do gamepadu dokážete uložiť 4 profily, každému priradiť jedno tlačidlo a následne prepínať podľa toho, akú hru hráte. Profil obsahuje nielen akciu naprogramovanú na zadné pádla/tlačidlá, ale aj ďalšie veci – priradenie tlačidiel, mŕtve zóny analógov, mŕtve zóny triggerov, intenzitu vibrácií a aj intenzitu spätnej väzby na triggeroch. Celkovo si tak môžete gamepad naozaj detailne prispôsobiť svojim preferenciám. Dokonca môžete vytvoriť aj viac profilov, akurát priradené môžu byť len 4. Potom si už len kedykoľvek, pokojne aj v hre, vyberte z profilov. Prípadne si ich kedykoľvek upravte, zmeňte, vymažte a podobne.

Nemusíte sa však báť, že by ste sa v tom stratili. Jednak vás nastaveniami a možnosťami Edge ovládača prevedie samotná konzola formou niekoľkých obrazoviek s nastavením, no tiež si môžete kedykoľvek vyvolať menu so základným výberom. A časom si na to všetko zvyknete a už sa budete pohodlne prepínať. Pozor ale na to, aby ste mali updatovanú konzolu. Výhodou je, že sa nemusíte báť náhodného stlačenia Fn tlačidiel. Stačí ich síce stlačiť jemne, ale poloha tlačidiel je taká, že o ne bežne prstami nezavadíte.

Edge je veľmi dobrý ovládač a nie je veľa vyslovene negatívnych vecí, ktoré by sa dali vyčítať. Najväčším negatívom je výdrž batérie. Tá nie je dobrá už ani v základnom DualSense ovládači a tu šla ešte o niečo dole. Samozrejme, závisí od nastavení, hry a ďalších veciach, ale nie je to dobré. Hra, ktorá viac využíva haptickú spätnú väzbu a triggery vám dokáže batériu vybiť rýchlejšie a už za nejakých 5-6 hodín vám konzola zahlási, že je batéria vybitá (stále ale ovládač nie je úplne na 0). Ak nemáte takto náročnú hru a uberiete na niektorých nastaveniach (svietenie), dokážete z ovládača ostať aj cez 10 hodín, čo už je lepšie.

A čo PC? Na PC predsa ide všetko možné, tak prečo by nešiel Edge? Čiastočne je to pravda. S ovládačom si na PC zahráte, ale nie je to také pohodlné zatiaľ. Aj keď ho PC rozpozná a stiahne si ovládače, tak som mal problém hrať niektoré hry, kým som sa trošku viac nepohral s nastaveniami na Steame. A aj potom to bolo stále hranie len ako s klasickým DualSense ovládačom. Nedokážete využívať zadné pádla a ani profily. Možno niekedy neskôr tieto možnosti prídu, ale zatiaľ ovládač na PC správne nerozpozná dokonca ani oficiálna updatovacia aplikácia od Sony.

Je tu ešte niekoľko oblastí, ktorým som sa nevenoval a to jednoducho z toho dôvodu, že sú rovnaké ako v základnom DualSense ovládači. Haptická spätná väzba je stále pekne detailná, adaptívne triggery reagujú na akciu. Časom sme síce zistili, že tieto funkcie nevyužíva až toľko hier, koľko by sme chceli, ale stále sú to pekné funkcie navyše (v niektorých hrách aj na PC). Edge v zásade berie niečo, čo predtým fungovalo dobre, a pridáva kopu nových možností. Nie je to len hardvér, je to aj softvér. Spoločne tak do rúk dostanete balík možností, ktorý vám pomôže hrať hry lepšie a hlavne viac podľa seba a svojich preferencií. Je to síce drahé, ale ak vám to za tie peniaze stojí, bežte si do obchodu pre svoj Edge. Určite to bude dobrá kúpa, aj napriek nejakým tým negatívam.


napísal matus_ace 23.1.2023
Páči sa mi! (+4)
PLAYSTATION 5 DUALSENSE EDGE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20063)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk