HUAWEI P50 PRO

HUAWEI P50 PRO

7.5

Elegantné foto monštrum rozširuje Huawei ponuku

Napriek tomu, že by som sa primárne označil za verného „jabĺčkára", Huawei P50 Pro ma skutočne oslovil. Po vzore minuloročného modelu Nova 9 Huawei aj naďalej zachováva elegantný a tenký dizajn, unikátny kamerový výrez, absenciu Google aplikácií, avšak nečakane pridáva aj 1200€ cenovku. Ak však nemáte hlboko do vreciek a Google dáta vám chýbať nebudú, tento elegantný, kamerovo veľmi obdarený fešák určite poteší.

Nakoľko Huawei sa potenciálnych zákazníkov stále pokúša osloviť aj balením, krabička je oproti štandardom roku 2022 výrazne hrubšia. Okrem samotného telefónu a manuálu tu teda nájdete aj kábel USB-C do USB-A, power brick s podporou až 66-Wattového rýchleho nabíjania, nástroj na vyberanie SIM karty a prehľadný gélový obal s jemnou, takmer neviditeľnou potlačou.

  • Displej: 6.6" OLED, 120Hz, nit, 1228 x 2700px
  • Procesor: Snapdragon 888
  • OS: EMUI 12
  • Pamät: 8GB, 12GB / 128GB/256GB/512GB
  • Kamera: 50 MP, 64 MP (periscope telephoto), 13 MP (ultrawide), 40 MP (Mono)
  • Selfie: 13 MP
  • Nabíjanie: 66W 50W Qi nabíjanie
  • Rozmery:  158.8 x 72.8 x 8.5 mm 
  • Váha: 195 g
  • Batéria:  4360 mAh
  • plná špecifikácia >>>

Huawei P50 Pro
Huawei P50 Pro Podstatne hrubšia krabička ponúkne nielen 66W power brick, ale aj priehľadný gélový obal.
Podstatne hrubšia krabička ponúkne nielen 66W power brick, ale aj priehľadný gélový obal.


Huawei P50 Pro Ak vám náhodou chýba zrkadlo, P50 Pro vás s radosťou zachráni.
Ak vám náhodou chýba zrkadlo, P50 Pro vás s radosťou zachráni.


Huawei P50 Pro Zahnuté okraje sú pre gestá ako stvorené a s trochou trpezlivosti si nájdete aj všetky vaše obľúbené aplikácie.
Zahnuté okraje sú pre gestá ako stvorené a s trochou trpezlivosti si nájdete aj všetky vaše obľúbené aplikácie.





 

Keď chytíte P50 Pro prvýkrát do ruky, určite vám neunikne jeho tenký profil s takmer nejestvujúcim kovovým rámom. Ten je totiž nenápadne skrytý medzi ľavými a pravými zaoblenými krajmi nielen displeja, ale aj zadného krytu. Zaoblenie je dosť výrazné a bez obalu by som sa veru o vykĺznutie telefónu bál. Jeho 195-gramové telo je vyhotovené z kvalitných materiálov a v pomere k jeho veľkosti je váha príjemná. Zadný kryt je okrem decentného nápisu Huawei a názvu autorov kamerovej sústavy Leica, obohateného o nápis popisujúci celú zostavu, úplne čistý. Zato je však vyrobený snáď z najlesklejšieho a odtlačky najviac priťahujúceho skla.

Model vo farbe Cocoa Gold, zjednodušene zlatá, sa tak vďaka lesklému krytu dal použiť ako celkom uspokojivé zrkadlo. Zlaté tóny farieb však uvidíte častejšie na kovovom ráme ako na samotnom kryte, ktorý väčšinu času hádže strieborné odtiene. Na pravej strane telefónu nájdete umiestnené tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a pod nimi umiestnený aj power button s jemnou červenou čiarkou na jeho povrchu. Vrchná časť rámu skrýva prvý z dvoch stereo reproduktorov, mikrofóny a nejaké tie antény. V spodnej časti nájdete druhý stereo reproduktor, jediný konektor v podobe USB-C, hybridný slot pre dve SIM karty alebo SIM kartu a nano pamäťovú kartu.

Avšak každého určite zaujímajú práve tri najpodstatnejšie časti pri výbere nového telefónu, ktorými sú displej, fotoaparátová zostava a v neposlednom rade aj vnútorné komponenty. Veľký 6.6" OLED displej, ktorým sa P50 Pro pýši, disponuje rozlíšením 2700 x 1228 pixelov s hustotou 451ppi. Vďaka vysokému rozlíšeniu a podpore 10-bit farieb ponúkne vynikajúci zážitok zo sledovania akéhokoľvek video obsahu. Zobrazenie farieb ponúka aj dva rôzne módy, a to buď klasický využívajúci DCI-P3 a sRGB, alebo mód Vivid, ktorý aplikuje výraznejšiu saturáciu farieb. Ďalej, samozrejme, k očnej rozkoši prispieva aj 120Hz maximálna obnovovacia frekvencia, ktorá podporuje aj dynamicky prispôsobujúci sa režim (medzi 60Hz až 120Hz). Maximálna svietivosť 600 nitov (750 pri automatickom nastavovaní jasu) potom bezproblémovo zvláda aj intenzívne slnečné dni.

Huawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 ProHuawei P50 Pro

 

Displej je dosť výrazne zaoblený z pravej aj z ľavej strany, avšak zaoblenie efektívne využíva softvér. Gestá na krok späť či zobrazenie ponuky aplikácii pre multitasking sú vďaka týmto krajom pohodlné a intuitívne, avšak treba dávať pozor na správny výber obalu, nakoľko už aj priložený obal od Huaweiu občas zavadzal. 300Hz touch rate vám v kombinácii so 120Hz obnovovacou frekvenciou zaistí responzívne a plynulé ovládanie. Kruhový selfie kamerový výrez sa nachádza v strede vrchnej časti obrazovky a svojou veľkosťou ani umiestnením nijako pôsobivý displej nekazí. Jediným negatívom zostáva nevyužitý potenciál krásneho displeja, nakoľko kvôli banu sa zopár aplikácií a video obsahu (Netflix) zobrazí iba v SD alebo maximálne HD rozlíšení.  Telefón však podporuje HDR10, HDR10+ aj HLG obsah.

Pod displejom sa nachádza vcelku rýchly optický skener odtlačku prsta, ktorý najmä v dobe rúšok poskytne pohodlnú metódu odomykania telefónu. Okrem toho je, samozrejme, možné odomknúť telefón aj tvárou, či obyčajným heslom. Displej so všetkými jeho funkciami rozhodne nesklame, jedinou nevýhodou sa môže byť práve nezvyk na zaoblené hrany alebo vďaka sankciám proti Huaweiu aj absencia aplikácií, ktoré plne využívajú potenciál. Zaoblenie displeja mi občas pripadalo iritujúce pri sledovaní YouTube videí, nakoľko video akoby pretekalo za zaoblenie a podobne trpeli napríklad aj krajné písmená klávesnice. Ak však využívate nastavenie ovládania gestami, zaoblenie poteší.

P50 Pro sa rozhodne dá označiť za fotomobil. Jeho kvalitné fotoaparáty pri dobrom svetle vyprodukujú takmer bezchybné fotografie a nočná fotografia rovnako nesklame. Predná selfie kamera má 13MP, vďaka čomu vám počas dňa vypľuje celkom kvalitné fotografie. Problém však nastáva v noci, kedy sa kamera pokúša o rozjasnenie záberov, a tak začne všetko neprirodzene rozmazávať. Podobe komplikovaný bol napríklad aj pokus o nočný videohovor, ktorý môj iPhone X aj s jeho chabým 7MP senzorom zvládal neporovnateľne lepšie.

Zadnú zostavu, ktorá pripomína akýsi binokulár, tvoria štyri objektívy vytvorené v spolupráci s legendárnym nemeckým výrobcom fotoaparátov Leica. Zostavu tvorí 50 MP hlavný senzor aj s optickou stabilizáciou, 13 MP ultraširoký, 64 MP telefoto periskop a v neposlednom rade aj 40 MP monochromatický senzor. Už klasicky sú fotografie nasnímané za dobrých svetelných podmienok s hlavným senzorom na vynikajúcej úrovni a za množstvo detailov sa rozhodne telefón hanbiť nemusí. Avšak nový mono senzor spolupracuje teraz aj s hlavným a dovolí tak vytvorenie lepších nočných fotografií aj bez využívania nočného režimu. Nočný režim totiž dosť často vytvoril zažltnutú fotografiu a celkovo pôsobil výsledok príliš „prefotošopovane".

Vďaka telefoto senzoru si však vychutnáte aj veľmi ostrý optický 3,5x zoom, obstojný hybridný 10x a maximálne až 100x digitálny zoom. Či takúto možnosť nejako využijete, zostáva už na vás. Nakoľko telefón isté objekty rozpozná aj pri 100x zoome, nájdete aj fantasticky doeditované fotografie (povrch Mesiaca), avšak väčšinu času sa dopracujete iba k rozmazanej, nejasnej šmuhe. Optický 3,5x zoom fotí bleskurýchlo, zachováva množstvo detailov a podobne kvalitné fotografie vytvorí aj hybridný 10x. Čokoľvek za 10x sa však približuje už iba digitálne, a tak každá fotografia pri podrobnejšom preskúmaní viac pripomína olejomaľbu.

Širokouhlý fotoaparát za konkurenciou vo veľkosti uhla nezaostáva, avšak pri nedostatku svetla sa viditeľne trápi. Široké fotografie mi však vždy pripadali neustále dosť rozmazané, a preto som sa radšej spoliehal na veľmi kvalitný hlavný senzor. Názov mono fotoaparát jasne napovedá, že sa jedná o čiernobiely senzor, ktorý má však túto funkciu ošetrenú hardvérovo a nejedná sa teda iba o obyčajný filter. Nočný režim je schopný vyhotoviť skutočne kvalitné fotografie, avšak keď podobne ako ja trpíte symptómom extrémne roztrasených rúk, spoliehal by som sa na základný režim fotenia, ktorý vyprodukuje uspokojivé výsledky aj počas noci. Určite treba spomenúť aj kvalitný makro režim, ktorý sa však aktivuje už iba automaticky pri extrémnom priblížení sa k objektu. Fotografický binokulár je navyše doplnený o prisvetľovaciu diódu a aj kvalitný mikrofón.

Fotenie pomocou P50 Pro je responzívne, rýchle a nemusíte sa báť, že by vám nejaký okamih unikol kvôli akejkoľvek oneskorenosti. Vďaka optickej stabilizácii sa však môžete tešiť aj na veľmi plynulé a kvalitné 4K video so 60 fps. Video je teda nie len detailné, ale aj dobre stabilizované a mikrofón, ktorý je súčasťou výbavy, ponúkne navyše ešte aj dobrý zvukový záznam.

Vnútorné komponenty telefónu sú síce minuloročné, avšak nakoľko v Číne bol telefón predstavený už minulé leto, nič iné ani čakať nemôžeme. Prítomný je osemjadrový procesor Snapdragon 888, nanešťastie, iba v jeho 4G verzii, ktorý však zvláda všetky náročné procesy bezproblémovo. Kvôli sankciám teda prichádzame aj o ďalší štandard flagshipov, a to 5G pripojenie. Mobil však poskytne vďaka kombinácii výkonného procesora, 120Hz obnovovacej frekvencie a 300Hz touch rate aspoň veľmi plynulý zážitok, ktorý hneď odpovedá na pokyny vašich prstov.

K plynulému zážitku rozhodne prispieva aj dobre optimalizovaná Huawei nadstavba pre Android 11 pomenovaná EMUI 12. Softvér síce na vás primárne tlačí množstvo Huawei aplikácií, avšak krátka premazávacia a inštalovacia sekvencia vám z EMUI spraví druhý domov. Ale všetko inštalovanie opäť zlyháva na bane, a teda absencii Google aplikácií. Huawei využíva vlastný obchod pre sťahovanie aplikácií nazvaný AppGallery, ktorý postupne a neustále rozširuje. Nájdete tu teda omnoho viac obsahu ako tesne po odstrihnutí od Googlu, najmä pribudlo aj množstvo slovenských aplikácií operátorov a obchodov, elektronické bankovníctva, nejaké sociálne siete a nájdete tu, samozrejme, aj Green Pass. Pre dohľadanie aplikácií, ako YouTube Vanced, Messenger, Skype, či Discord som využíval starý známy Aurora Store.

Huawei P50 Pro
Huawei P50 Pro Kvalitných stereo reproduktorov nie je nikdy dosť a, samozrejme, nesmie chýbať ani USB-C a slot na SIM.
Kvalitných stereo reproduktorov nie je nikdy dosť a, samozrejme, nesmie chýbať ani USB-C a slot na SIM.


Huawei P50 Pro Selfie výrez je drobný a zážitok z krásneho displeja tak veľmi nezničí.
Selfie výrez je drobný a zážitok z krásneho displeja tak veľmi nezničí.


Huawei P50 Pro Leica v spolupráci s Huawei priniesla kvalitné foto kvarteto.
Leica v spolupráci s Huawei priniesla kvalitné foto kvarteto.





 

Prepojenie na tretie strany, ktoré aplikácie ako Petal Searh, či Aurora Store využívajú, vás väčšinu času hodí priamo k .zip súboru v alternatívnom obchode APK pure. Proces rozhodne nie je taký elegantný, ako keď sťahujete priamo z Google Play, avšak pri každodennom používaní si rýchlo zvyknete. Proces sťahovania aplikácií, či nachádzania ich alternatív, sme sprehľadnili v jednom z predchádzajúcich článkov, ktorý popisoval proces práve na modeli Nova 9.

Okrem dobrého procesora, EMUI 12 a kostrbatého sťahovania aplikácií je u nás jediná predávaná konfigurácia telefónu vybavená aj výkonným grafickým čipom Adreno 660, 8GB RAM a 256 GB interným úložiskom. Sekciu nevyhnutné komponenty uzatvára 4360mAh batéria, ktorá podporuje nielen 66W rýchle káblové nabíjanie, ale aj 50W Qi bezdrôtové nabíjanie. Batéria zároveň umožňuje využívať aj reverzné bezdrôtové nabíjanie, a tak sa z P50 Pro ľahko stane bezdrôtová power banka pre vaše hodinky, slúchadlá či pre druhý telefón.

Ak by vám hlavou prebehlo, že predsa 4360mAh je dosť málo na 6,6" OLED 120Hz displej, tak áno, máte pravdu. Batéria vydrží tak akurát jeden deň a ak ste podobne ako aj ja aktívnejší používateľ, tak budete musieť zo strachu z vybitia počas výletu do mesta nabíjať ešte počas dňa. Čo však nevadí, nakoľko nabitie celej batérie na 100% zrealizujete vďaka priloženému bricku za trištvrte hodinku.

Okrem Cocoa Gold farby, ktorá sa nám do redakcie dostala, nájdete u predajcov aj takzvanú Golden Black konfiguráciu, teda čiernu so zlatými akcentami. Telefón disponuje certifikáciou odolnosti voči prachu a vode IP68, ktorá ho ochráni do hĺbky až 1,5 metra na 30 minút. Medzi ďalšie zaujímavé funkcie určite patrí napríklad aj pre Huawei typická prítomnosť infračerveného portu, podpora Wifi 6, Bluetooth 5.2, kompas, gyroskop, pohybový a proximity senzor. Fanúšikov platenia mobilom určite poteší aj podpora NFC platieb cez službu Curve Pay. Rovnako treba spomenúť aj vynikajúce stereo reproduktory, ktoré sú len čerešničkou na torte popri úžasnom displeji. Reproduktory sú skutočne veľmi hlasné, zvuky sú čisté a možnosť užívať si kvalitný zvuku pri videu či pri počúvaní hudby určite oceníte.

Huawei P50 Pro
Huawei P50 Pro Taký Wild Rift opäť nájdete iba vďaka Aurora Store, hra však po komplikovanom sťahovaní beží bezproblémovo.
Taký Wild Rift opäť nájdete iba vďaka Aurora Store, hra však po komplikovanom sťahovaní beží bezproblémovo.


Huawei P50 Pro Pohľad na tenké a dizajnové telo telefónu vás veru neomrzí.
Pohľad na tenké a dizajnové telo telefónu vás veru neomrzí.


Huawei P50 Pro Dokáže si výkonom P50 Pro obhájiť svoju cenovku?
Dokáže si výkonom P50 Pro obhájiť svoju cenovku?




 

Náročnejšie hry na telefóne bežia aj na najvyšších nastaveniach bezproblémovo a telefón sa priveľmi nezahrieva. Maximálna teplota dosiahla počas Antutu 9 benchmarku 38,7°C a jej nárast si takmer ani nevšimnete, najmä ak využijete aj priložený gélový obal. Avšak na hrách jednoznačne utrpí vaša batéria, tak treba hrať opatrne alebo mať mobil priamo napojený na nabíjačku. V Antutu telefón zaskóroval na uspokojivých 651680 a oficiálne ratingy uvádzajú 690249. Napríklad taký Wild Rift bežal bezproblémovo na najvyšších nastaveniach a na P50 veľkom a farebne atraktívnom displeji bola radosť sa k hre vracať.

Antutu benchmark

  • ROG Phone 5s Pro  (Snapdragon 888 plus)  - 852151 (211116, 326148, 151588,163249)
  • iPhone 13 Pro Max (A15) - 848869  (CPU 212122, 357997, 150315, 128435)
  • iPhone 13 mini (A15) - 813010 (CPU 214959, 338627, 130842, 128582)
  • ASUS ROG Phone 5 (Snapdragon 888) - 812448 (CPU 205573, 308626, 141052,157200)
  • Xiaomi 11T Pro (Snapdragon 888) - 687842 - 145481, 316168, 110166, 116027
  • Poco F3 (Snapdragon 870) - 670770 (CPU 188264, GPU 232158, MEM 110442, UX 139060)
  • Samsung Galaxy Z Flip3 5G (Snapdragon 888) - 657714 - 191067, 221470, 120832, 124345
  • Huawei P50 Pro (Snapdragon 888) - 651680 - 153311, 275345, 114295, 108729
  • Black Shark 4 (Snapdragon 870) - 628313 - 148533, 242817, 114756, 122207 
  • Xiaomi 11T - (Dimensity 1200 ultra) - 608617, 158507, 224751, 97047, 128312
  • OnePlus Nord2 (Dimensity 1200) - 603516 - (163891,199821,112335, 127469)
  • Mi11 lite 5G (Snapdragon 780G)  - 512293  (161740, 161286, 84019, 114248)
  • Huawei Nova 9 (Snapdragon 778G)   471685 (12329, 157552, 81637,109205)

Iritujúcim faktom počas každodenného používania sa stáva najmä enormné množstvo povolení, ktoré musíte pri vstupe do každej novej či zatiaľ neotvorenej aplikácie povoliť. Huawei sa zúfalo snaží presvedčiť používateľov, že nikoho nesleduje, a preto je nutné povolenia pre zbieranie dát, či používanie fotiek aj akéhokoľvek obsahu povoliť aj cez niekoľko pop-up okien. Takéto bolo problematické napríklad dopracovať sa k fotografiám využitím služby HiSuite, ktorú musíte pri zapojení telefónu do počítača inštalovať. Následne je nutné povoliť zdieľanie fotografií, povoliť prepojenie, zadať heslo, nevypínať obrazovku, schváliť opäť niečo na telefóne a z pripojenia sa tak stáva namiesto tridsiatich sekúnd aj päťminútová záležitosť. Rovnaké povolenia potom čakajte aj pri sťahovaní a inštalácii akejkoľvek aplikácie.

Huawei P50 Pro ma oslovil najmä vďaka svojmu nádhernému displeju a všestranným foto možnostiam. Ak sa však pozriete na telefón komplexnejšie a nahliadnete trochu aj „pod kapotu”, zistíte, že minuloročné komponenty, slabšia batéria, absencia aplikácií a ich kostrbaté sťahovanie sa síce pri každodennom používaní stávajú úplne bežnou záležitosťou, ktorá však zanechá v ústach horkastú pachuť, a to najmä keď zbadáte cenovku. Ak však Google nepotrebujete, radi rolujete v 120Hz na veľkom a farebne krásnom displeji alebo ste amatérsky mobilný fotograf, ktorý má vždy poruke power banku, Huawei P50 Pro je presne pre vás.

Huawei P50 Pro v 8GB/256GB verzii vyjde na 1199 eur


napísal Taiven 21.2.2022
Páči sa mi! (+1)
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
97
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI 14
35
[19.4. 2024]
8.5
XIAOMI WATCH 2
5
[26.4. 2024]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
7.5
HUAWEI P50 PRO
+ farebne, rozlíšením aj prevedením pôsobivý displej
+ foto výbava
+ vynikajúce stereo reproduktory
+ gestá spolupracujúce so zaoblením
+ 66W SuperCharge nabíjanie (0-100 za 45 minút)
+ tenký, príjemne ťažký a elegantný dizajn
+ hybridný slot na SIM karty
+ balenie aj s power brickom a obalom
+ neustále rozširovanie AppGallery ponuky aplikácií a Petal Search
- viac-menej jednodňová batéria
- enormné množstvo nutných povolení
- stále chýbajúce Google aplikácie
- zaoblené kraje
- prehnane lesklé zadné sklo
- minuloročné komponenty (avšak toto je diskutabilný zápor)

Zaradené pod: Huawei P50 Pro, Leica


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20223)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk