IPHONE X - TEST

IPHONE X - TEST

8.0

Chcete najlepší iPhone? Priplatíte si.

Apple popri iPhone 8 a iPhone 8 plus túto jeseň vydáva aj iPhone X, ktorým sa už snaží posunúť svoje mobily do novej generácie zariadení s displejom na takmer celú prednú plochu. Pridáva sa tak k aktuálnemu trendu, ale so svojou špecifickou cenou. Pri Apple si za to totiž priplatíte a ceny idú od 1150 eur vyššie.

Čo vlastne ponúka?

iPhone X vám za tú cenu ponúkne pekne veľký 5.8-palcový displej, ktorý sa vďaka minimálnym okrajom vopchal do menšieho tela. Osobne by som povedal, že veľkosť je veľmi dobrá. Je presne rovnaká ako veľkosť štandardných 5 až 5.5-palcových mobilov, ktoré nie sú ani príliš veľké, ani malé a sú teraz v obľube.

Špecifikácie:

Displej: 5.8-palcový AMOLED s HDR
Rozlíšenie: Super Retina HD display - 2436 x 1125, 458 ppi
Svietivosť: 625 cd/m2 maximálna
Procesor: A11 Bionic chip
Pamäť 3 GB
Flash: 64 GB alebo 256 GB
Nabíjanie: káblové, wireless QI 
Batéria: 2716 mAh
Sim: 1 slot, bez možnosti SD karty
Foťák: 7mpx a 12mpx
Vodeodolnosť: IP67
Rozmery:  70.9 x 143.6 x 7.7mm
Váha: 174 gramov

Dizajnovo je mobil rovnaký ako iPhone 8 séria, a teda zaoblené hrany, sklenená zadná časť pre možnosť wireless nabíjania. Tu jedine absentuje Home tlačidlo, ktoré nahrádzajú gestá. Tlačidlá ostali len na hlasitosť, zapínanie, ale stále je tu aj silent mód prepínač. Z portov je tu len lightning port, nečakajte návrat 3.5 mm jacku na slúchadlá.

Podobne ako pri osmičkách aj tu vzadu ostala stále vystúpená zadná kamera. Zadná časť tak nie je zarovnaná a pri položení na stôl a ťukaní do mobilu sa bude hojdať. Je to škoda, lebo väčšina hi-endov to má pekne zarovnané. Dá sa to vyriešiť ochranným obalom. Ten je nakoniec pri mobile viac ako vhodný, keďže je celý sklenený a ak vám padne je pravdepodobné, že sa jedno zo skiel, či už predné alebo zadné, rozbije. Oprava je následne drahá. Podobne sklo je veľmi náchylné na mikroškrabance a rovnako aj naň je vhodná ochranná fólia.

iPhone X - test
iPhone X - test Prvý iPhone s OLED displejom.
Prvý iPhone s OLED displejom.


iPhone X - test Porovnanie s iPhone 8.
Porovnanie s iPhone 8.


iPhone X - test Zadnej strana dominuje väčšia duálna kamera, aj keď stále vysunutá von z mobilu.
Zadnej strana dominuje väčšia duálna kamera, aj keď stále vysunutá von z mobilu.





Nový displej

Samotný displej je AMOLED od Samsungu, je to prvý displej tohto druhu v iPhone mobiloch. Prichádza s HDR funkciou a intenzívnym podsvietením 625 nitov a rozlíšením 2436 x 1125 pixelov (pre seba si Samsung nechal 1000-nitový displej s vyšším rozlíšením). Pozitívne je rozlíšenie displeja, ktoré je ešte vyššie ako pri iPhone 8 Plus, ktorý má 1080p, a to hlavne preto, že je displej natiahnutý do strán.  

Displej pôsobí veľmi dobre, má kvalitné zachytenie farieb, vysoký kontrast a, samozrejme, keďže je to oled technológia, čierna je čierna. Jediná škoda, že čistý dizajn kazí horný výrez, v ktorom sú senzory, ako aj možno až príliš veľké zaoblenia v rohoch displeja.  Všetky tieto výrezy zasahujú ako do aplikácii, tak aj UI systému. V tomto ohľade systém ešte nie je dotiahnutý a ani aplikácie nie sú prispôsobené. Navyše niektoré aplikácie pôjdu na plnú šírku displeja, niektoré ostanú orezané na 16:9. 

Podobne ako pri ostatných OLED displejoch treba postupne rátať s vypálením pixelov. Skôr či neskôr budete vidieť nerovnomerné zafarbenie pixelov pri jednofarebnej ploche.

Nový systém odomknýnania

V mobile tentoraz odomkýnanie odtlačkom nahradzuje odomkýnanie tvárou, tu nazvané Face ID. Nie je to nová funkcia vo svete mobilov a používa sa už niekoľko rokov, ale Apple to na mobiloch posunulo vpred zo štandardného odomkýnania snímaním šošovky na celú tvár, ktorú infra technológiou zoskenuje do 3D (tak ako Kinect alebo Windows Hello na PC). Je to rýchle a väčšinou aj fungujúce. Podobne ako na Lumiách alebo Samsungoch je však potrebné lepšie nasmerovať mobil na tvár, a neodomknete ho už len tak položený na stole prstom ako doteraz pri odtlačku prsta.  Rovnako pri chôdzi je potrebné posunúť si ho vyššie a bližšie, aby vám rozpoznalo tvár. Pozitívne je, že oproti iným technológiám stačí väčšia vzdialenosť od tváre na odomknutie. Nevadia ani okuliare alebo iné doplnky na tvári. Možno je škoda, že po rozpoznaní musíte ešte otvoriť úvodnú obrazovku prstom, čo následne zdržuje.

Ak by vás zaujímala bezpečnosť tohto systému, je to menej bezpečné ako odtlačok prsta, keďže mobil vám môže odomknúť dvojča alebo niekto podobný z rodiny, prípadne sa to dá obísť aj maskou s nalepenou fotkou.  Možno by bolo ideálne spojenie odtlačku prsta s tvárou, aby to bolo stopercentné, ale do tohto štýlu Apple nešlo.

Systém

Systém v mobile je iOS 11 rovnako ako na ostatných aktuálnych verziách iPhone, ale s tým rozdielom, že je upravené ovládanie, na ktoré si bude potrebné zvyknúť. Strata Home tlačidla znamená viac, ako by sa mohlo zdať, rovnako horný výrez upravuje ovládanie. 

Napríklad pre tools menu teraz musíte prstom ťahať z pravého horného rohu dole, keďže zhora v strede je lock screen a hlavné menu reaguje na potiahnute prsta zdola. Keď si na to zvyknete, ešte budete potrebovať cvik na otvorenie úloh, ktoré tiež otvárate pohybom prsta zdola. Len s tým, že ich musíte posunúť aspoň to tretiny obrazovky. Z nejakého dôvodu však už úlohy nerušíte posunutím, ale musíte podržať prst, aby sa vám objavil krížik na zrušenie daných aplikácii. Úpravy ešte dopĺňa upravené potvrdzovanie pri nákupe v store, ktoré nepotvrdíte len kliknutím na nákup, ale ešte potrebuje ďalší dvojklik na power tlačidlo a následne ešte potvrdenie tvárou alebo heslom. Je to viac otravné ako predtým.

Apple vďaka hĺbkovej kamere pridáva do systému novinku, a to Animojis, animované smajlíky, ktoré budú rozprávať tak ako vy a môžete nimi poslať správu. Zrejme sa postupne pridajú aj ďalšie vylepšenia do aplikácii, ako je Instagram a spol. 

iPhone X - test
iPhone X - test Porovnanie s iPhone 8 - displej je síce kvalitnejší s lepšími farbami a kontrastom, ale nečakajte zásadný rozdiel.
Porovnanie s iPhone 8 - displej je síce kvalitnejší s lepšími farbami a kontrastom, ale nečakajte zásadný rozdiel.


iPhone X - test Ak nemáte radi veľké mobily, iPhone X bude stále v rozumnej veľkosti.
Ak nemáte radi veľké mobily, iPhone X bude stále v rozumnej veľkosti.


iPhone X - test Displej na celú plochu má výhodu pri zobrazovaní web stránok. Hneď uvidíte viac obsahu.
Displej na celú plochu má výhodu pri zobrazovaní web stránok. Hneď uvidíte viac obsahu.





Herný výkon

Výkon je na úrovni iPhone 8 série, keďže je tam rovnaký A11 čip so šiestimi jadrami, a teda dostanete prakticky maximálny výkon, aký môžete v mobiloch získať. V antutu benchmark to vyzeralo nasledovne:

iPhone X - 221314  - 3D 82558, UX 75773, CPU 48334, RAM 14939

X-ko mi ukazovalo rozmanitejšie čísla ako napríklad iPhone 8, a zrejme sa podľa náhodnej záťaže na pozadí pohybovali aj nižšie k 150-tisíc. Väčšinou však medzi 200 a 230-tisíc.

Pre porovnanie:

Xiaomi Redmi Note 4 - 60772
iPhone 6 - 74788 
Lumia 950 - 78659
Nvidia Shield - 92743
iPhone 6s - 133781
iPhone 7 - 178250
Galaxy S8 - 155240
HTC U11 - 175320
iPhone 8  - 209400 
iPhone 8 Plus - 212010

Znovu sme porovnali aj Asphalt 8, a to úvodné spustenie a prvú mapu, kde je to tiež veľmi podobné ako pri iPhone 8 a rovnako aj veľmi rýchle.

iPhone X - 8,2s  (level - 5,9s)
iPhone 8 - 8,7s  (level - 6,4s)
Lumia 950 - 32s  (level - 28s)
Nvidia Shield - 35s (level - 34s)
PC - 13s (level - 9.3s)  

V každom prípade je to rýchlosť úplne postačujúca na všetky aktuálne hry v mobilnej ponuke. Možno je až škoda, že 99% nie je ani blízko využitia celého výkonu. Rovnako škoda, že Apple nezaistilo hry, ktoré by mobil využili. X verzia iPhone tu mohla ponúknuť niečo viac. Napríklad pridať hry s HDR alebo lepšie využiť nový displej ako aj snímanie hlavy.

V hernej oblasti je to však stále rovnaké ako predtým. Možno mierne horšie. Totiž so zaoblenými hranami displeja a výrezom prichádzate o časti obrazovky, pod ktorými hry bežne zobrazujú informácie. Vy ich tu nevidíte. Tie hry, ktoré využijú celý displej v daných miestach, zobrazujú ikonky, ktoré budu orezané alebo aj texty, z ktorých niekoľko písmen nemusíte vidieť. K tomu je tu ešte čiara na spodnej časti displeja (naznačujúca presun na Home obrazovku), ktorá sa zobrazuje aj v hrách. Mala by síce časom zmiznúť, ale niekedy tam ostane, alebo sa po ťuknutí na displej znovu objaví. Sú to veci, ktoré môžu prekážať.  Rovnako niektoré hry nejdú na celú obrazovku, ale obmedzia sa na 16:9 a tam sa pre zmenu stráca využitie displeja.

V tejto oblasti majú ešte autori čo robiť a rovnako aj systém bude potrebovať čas na dotiahnutie týchto nových vecí - hlavne výrezov. Ani Apple ich nemá poriadne dotiahnuté, na Home obrazovke je síce výrez prispôsobený na batériu a hodiny hore, ale hlbšie v ďalších menu a nastaveniach už niektoré vizuálne prvky orezáva. 

Povedal by som, že je veľká škoda, že priamo v systéme sa nedá nastaviť možnosť využívanej časti displeja, aby sa v aplikáciách a hrách dali odstrániť problémy s výrezom, prípadne komu sa nepáči výrez, mohol ho eliminovať.

iPhone X - test
iPhone X - test V hrách a aj aplikáciách môže výrez prekážať. Strácajú sa pod ním texty alebo aj tlačidlá, rovnako pod zaoblenými rohmi.
V hrách a aj aplikáciách môže výrez prekážať. Strácajú sa pod ním texty alebo aj tlačidlá, rovnako pod zaoblenými rohmi.


iPhone X - test Určite sa nebudete sťažovať na kvalitné farby.
Určite sa nebudete sťažovať na kvalitné farby.


iPhone X - test Rýchlosť je vysoká a v hrách nebudete vidieť žiadne trhanie.
Rýchlosť je vysoká a v hrách nebudete vidieť žiadne trhanie.





Batéria 

Batéria má na pomery iPhone slušnú 2716 mAh kapacitu. Napríklad iPhone 8 má len 1800 mAh. Ale napriek tomu, že kapacita je vyššia, batéria sa míňa rýchlejšie. Pri iPhone 8 som cítil, že batéria nemá problém vydržať dva dni. Tu som vždy večer musel dať nabíjať. Môže to byť pre vyššiu spotrebu displeja, nové senzory, v každom prípade bolo to viac. Okrem toho sa mobil oveľa viac zahrieva. Zadné sklo bolo pri hraní veľmi rýchlo zohriate.

Batéria teraz už funguje aj na wireless nabíjanie podobne ako ostatné dva iPhone 8 mobily. Teda ak máte kompatibilnú QI nabíjačku, môžete nabíjať bez zapájania kábla. Samozrejme, je to pomalšie. Presnejšie cez wireless nabíjanie nabijete mobil za 3 a pol hodiny, cez štandardnú, v balení dodávanú 5W nabíjačku, to potrvá 3 hodiny, ak si kúpite 29W USB-C Power adaptér, máte to za 2 hodiny.  Je škoda, že pri tisíceurovom mobile Apple do balenia nedalo rýchlonabíjačku. 

Fotoaparát

Apple sa všeobecne orientujú na kvalitu fotoaparátov a v iPhone X to nie je iné, skôr tu ešte pritvrdili. Vzadu nájdete dva 12 Mpx senzory (jeden má 2x optický zoom) s led bleskom, vpredu klasický 7 Mpx. Čo sa týka kvality fotiek, tam si starosť nemusíte robiť, podľa DxOMark testov je druhý najlepší foťák po Pixel 2 XL. Zároveň je rýchly ako v snímaní fotiek, tak aj vo videách, kde vám dá 4K 60 fps video. Tieto videá však ukladá v HEVC formáte, ktorý zatiaľ nemá širokú podporu a môžete mať problém s prehrávaním alebo konverziou. 

Z nejakého dôvodu fotky majú stále len 4:3 formát bez možnosti výberu a jediná možnosť ako uložiť 16:9 fotografiu, je snímať fotky počas natáčania videa.

Zobrať iPhone X?

Výhody iPhone X nie sú jednoznačné. Na jednej strane je tu príliš vysoká cena, na druhej strane aplikácie sú ešte neoptimalizované na nové rozlíšenie a výrezy na displeji. Samotný displej a jeho kvalita síce potešia, ale nie je to zásadný rozdiel. 

Prejsť zo staršieho iPhone na iPhone 8 alebo iPhone X?

iPhone X je špecifická verzia iPhone, zmení sa ovládanie, na ktoré ste zvyknutí, je tu iný systém odomkýnania. Dá sa na to zvyknúť, ale hlavne ovládanie a odomkýnanie bude pomalšie ako na predchádzajúcich iPhone zariadeniach. Pritom v porovnaní s iPhone 8 sa X-ko aj viac zahrieva pri náročných aplikáciách a rýchlejšie ťahá batériu, pritom rýchlosť je rovnaká. Na druhej strane z iPhone má X-ko najlepší fotoaparát a kameru, ak sa orientujete práve na túto oblasť.

Prejsť z Androidu na iPhone X?

Ak ste doma v Androide, rátajte aj s dvakrát vyššou cenou, ako by ste zaplatili za podobný Android. Na druhej strane, je tam vyšší výkon, ktorý môžete v niektorých aplikáciách alebo hrách zbadať. Možno by ste ocenili vyššiu stabilitu systému, aj keď dnešné hi-endové Androidy s tým už nemajú problémy. Rátajte s tým, že tu stratíte možnosti personalizácie systému.

Prejsť z Windows mobile na iPhone X?

Ak hľadáte niečo, kam sa pustiť po Windows platforme, je toto jedna z možností. Rovnako rátajte s menšou prispôsobivosťou systému a aj výrazne vyššou cenou, ako keby ste išli do Androidu. Môžete sa však spoľahnúť na to, že tu bude stabilný systém.

iPhone X - test
iPhone X - test Pri porovnaní je síce oproti iPhone 8 je len mierne väčší, ale obrazovka na celú plochu spraví veľký rozdiel.
Pri porovnaní je síce oproti iPhone 8 je len mierne väčší, ale obrazovka na celú plochu spraví veľký rozdiel.


iPhone X - test Veľkosťou je iPhone X v ideálnych rozmeroch.
Veľkosťou je iPhone X v ideálnych rozmeroch.


iPhone X - test Ten výrez...
Ten výrez...




Zhrnutie:

Celkovo je iPhone X mobil, ktorým Apple nastupuje na rozbiehajúcu sa loď fullscreen OLED displejov na takmer celú plochu mobilu. Apple k tomu pridalo svoju verziu rozpoznávania tváre, dopĺňa to vysoká rýchlosť mobilu a kvalitný fotoaparát. Škoda, že to celé uzatvára prehnaná suma, ako aj nové, zatiaľ ešte nedotiahnuté veci súvisiace s ovládaním bez Home tlačidla a výrezmi na displeji. Face id je tiež ešte len v prvej verzii.

V každom prípade pre fanúšikov Apple to je riešenie, ako sa posunúť vpred. Nie je to však ešte veľký skok oproti iPhone 8 a 8 plus a ak nevyhnutne nepotrebujete prechádzať na nový model, počkajte, kým to Apple nedotiahne a kým sa postupne neupravia aplikácie na nové rozlíšenie displeja a výrezy. Dovtedy bude zážitok zo systému nejednotný. Na druhej strane, ak sa vám tento štýl displeja páči a nevyhnutne Apple nepotrebujete, podobné Android mobily dostanete aj za oveľa nižšie sumy.

iPhone X dostanete od 1150 eur, za 64 GB verziu a od 1300 eur za 256GB verziu

Mobil na test zapožičal Slovak Telekom.


napísal saver 1.12.2017
Páči sa mi! (+1)
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
102
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
XIAOMI POCO F5
12
[30.6. 2023]
8.5
SAMSUNG GALAXY A54 5G
10
[5.5. 2023]
8.0
IPHONE X - TEST
+ displej takmer na celú obrazovku
+ kvalitný displej s HDR
+ vysoký výkon
+ kvalitné (ale krehké) vyhotovenie
+ wireless nabíjanie
- vysoká cena
- výrez na displeji môže orezávať hry a texty, aplikácie nie sú prispôsobené
- ovládanie bez Home tlačidla je zdĺhavejšie, miestami príliš komplikované
- výdrž batérie


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18431)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk