NINTENDO CLASSIC MINI: NES

NINTENDO CLASSIC MINI: NES

Obrovská kopa nostalgie v drobnej krabičke

Test

V živote som spravil veľa chýb. Niektoré ma nemrzia, iné zas veľmi. Práve medzi tie druhé radím aj to, že som kedysi dávno, pred rokmi, vtedy ešte za pár korún predal svoje NES. V tej dobe to bola zastaraná krabička, ktorá nemohla konkurovať hrám, ako je Need for Speed 3 a iným, ktoré prichádzali na PC, no ani vtedajším konzolám. Teraz mi je to naozaj ľúto. Vtedy som však nemohol tušiť, akú nostalgickú a aj zberateľskú hodnotu NES raz nadobudne. Možno aj preto je pre mňa novinka od Nintenda niečím, čo v mojom živote nesmie chýbať. A podľa predajov sa zdá, že ani zďaleka nie som jediný, kto to vníma podobne.

Konzola Nintendo Entertainment System prišla na trh v roku 1983 a v Japonsku sa oficiálne prestala predávať až v roku 2003. 20 rokov na trhu je fakt, ktorý z nej robí legendu. No nielen ten. Je to konzola, ktorá po problémoch Atari a krachu biznisu zachránila herný priemysel a vo veľkom ho rozbehla v takej forme, v akej sme ho potom poznali ešte dlhé roky. No taktiež aj naštartovala niektoré z najsilnejších herných značiek v histórii, ktoré dodnes predávajú milióny kusov s každou časťou. A čo je najdôležitejšie, sú s ňou späté tie najkrajšie spomienky mnohých z nás. A presne tieto nám chcú teraz v Nintende pripomenúť vydaním Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System.

Nintendo sa s novou retro konzolou nesnaží replikovať tú pôvodnú a to je pravdepodobne tá najdôležitejšia vec, ktorú by ste si mali uvedomiť. Nie je to konzola 1:1 s možnosťami tej pôvodnej, ktorá by bola len zmenšená. Nintendo sa na svoj najväčší poklad snaží pozerať z iného uhla a tomu zodpovedá aj koncept mini konzoly, ktorá sa pokúša zobrať všetky tie krásne spomienky, vyžmýkať z nich esenciu a v čo najviac koncentrovanej podobe ju naliať do tejto malej zázračnej krabičky.

Nintendo Classic Mini: NES

Začnime ale od začiatku. Konzola prichádza v naozaj drobnom balení, z ktorého ale srší retro nálada. Snaží sa podobať na to pôvodné, aby sa vám spomienky začali vynárať už v momente, keď zabalenú konzolu zoberiete v obchode do rúk. Keď prídete domov a s nadšením otvárate balenie, vykukne na vás ale relatívne skromný obsah. Nájdete tu, samozrejme, konzolu. Spolu s ňou aj jeden káblový ovládač, HDMI kábel na pripojenie k TV a USB kábel na napájanie. Problém je, že do zásuvky potrebujete adaptér, no ten v balení nie je. K tomuto káblu tak musíte pripojiť adaptér, ktorý používate k telefónu alebo tabletu. Okrem toho tu nájdete aj manuál a kartičku na 300 platinum bodov pre My Nintendo klub.

Samotná konzola je naozaj drobná, pričom dizajnom presne kopíruje pôvodnú NES. Zmestí sa vám do dlane a je aj veľmi ľahká. Pri TV ju tak pohodlne dokážete kdekoľvek schovať, keď ju práve nepoužívate. Vďaka rozmerom a nízkej váhe zas pohodlne viete hodiť do kapsy aj s káblom a nabíjačkou od telefónu a zobrať niekde za priateľmi, kde si spoločne zaspomínate na staré zlaté časy. A presne takto som konzolu používal ja. Keď som nehral, bola skrytá za stredovým reproduktorom domáceho kina, keďže je naozaj drobná. Keď sme sa s kamošmi dohodli, že si zahráme, hodil som ju do vrecka a vyrazil von.

Možno ste sa už stretli s inými retro konzolami, ktoré však kvalitatívne za veľa nestáli. V tomto prípade vás určite poteší fakt, že toto je oficiálny produkt Nintenda. Nie je vyrábaný niekým iným len na základe licencie, ale vyrábajú ho jeho pôvodní tvorcovia sami. A je to vidno. Aj napriek rozmerom je konštrukcia robustná a pevná, takže sa nebojíte, že by ste si konzolu ľahko rozbili. Všetko tu presne sedí a lícuje, navyše nie je použitý nejaký lacný plast. Len si všimnete, že dvierka na cartridge sú tu len naoko. Vpredu na konzole nájdete dve tlačidlá (zapnutie/vypnutie a reset) a porty na dvojicu ovládačov. Vzadu zas port na napájanie a HDMI port.

Čo sa týka kvality, to isté platí aj pri gamepade, ktorému môžete dať zabrať. Rozmermi je rovnaký ako ten pôvodný, ktorý presne imituje aj v ďalších ohľadoch. Ponúka tak smerový kríž, A a B tlačidlá a potom StartSelect. Menšou nevýhodou je dĺžka kábla, ktorý meria len zhruba 80 cm. Na druhej strane vás to vráti do minulosti, keď ste sedeli na zemi nalepení na obrazovke TV. Taktiež potrebujete tlačidlo Reset priamo na konzole, ktorým sa z hry dostávate do menu, takže je vhodné mať konzolu poruke. Môžete si kúpiť druhý originálny ovládač, no sú tu aj alternatívy.

Tento ovládač totiž používa rovnaký port ako Nunchuck a iné ovládače z Wii. Môžete ho tak použiť na Wii alebo aj Wii U a hrať s ním napríklad Virtual Console hry. Funguje to však aj naopak. Ak máte doma Wii Classic Controller alebo Classic Controller Pro, môžete pohodlne ako druhý ovládač využívať jeden z nich, keďže ich konzola bez problémov podporuje. Ale pozor, ak ste niekedy kúpili neoverený z bazáru, či ste sa obzerali po lacnej alternatíve z Číny, nemusí vám fungovať, keďže fake ovládače konzola nerozozná, aj keď na Wii alebo Wii U môžu fungovať.

Už som sa dotkol toho, že to, čo bolo pôvodne dvierkami na cartridge, je tu len dizajnovým prvkom. Tým pádom ste si už asi domysleli, že nová mini konzola nedokáže pracovať s pôvodným médiom. Ak máte doma ešte nejaké staré karty, tak to zamrzí. Nové hry sem ale nedokážete dostať ani žiadnym iným spôsobom, nenájdete tu slot na pamäťovky ani pripojenie na internet (kde by ste si napríklad mohli sťahovať svoje VC hry) a ani nič podobné.

Musíte sa tak uspokojiť s tridsiatkou titulov, ktoré má konzola zabudované. Ale, dámy a páni, je to naozaj parádna tridsiatka, ktorá dokonale vystihuje túto éru a generáciu 8-bitov ako takých. Nájdete tu hry od začiatku 80. rokov až po začiatok 90. rokov. Nejaké konkrétne hry vám môžu chýbať, každý si totiž detstvo spájal s niečím trochu iným, avšak globálne je tento výber spravený veľmi dobre a aj rôznorodo. Osobne by som tu možno uvítal RoboCopa 3, Formation Z alebo Battletoads, no aj tak nebudete ukrátení o hodiny spomienok a zábavy, ktoré vás s NES Mini čakajú.

Nebudem vám vypisovať celý zoznam hier, ktoré tu nájdete. Ten sme už skôr spracovali v novinke a môžete si ho pozrieť tam. Vyberiem len niektoré. Je tu napríklad pôvodná Super Mario Bros. trilógia. Tá sama osebe ponúka kvantum zábavy, a zároveň prezentuje postupný vývoj 2D skákačiek. Nájdete tu prvé dve Zelda hry, ktoré prezentujú rozdielny prístup k jednej látke. Taktiež je tu skvelý Dr. Mario, čo je aj dnes ešte výborne fungujúci logický rýchlik. Akciu si zase užijete v Metroide, Castlevaniách, Megamanovi, či Ninja Gaiden. Športy zastupuje Tecmo Bowl a RPG zas prvé Final Fantasy.

Nintendo Classic Mini: NES

Vyberie si každý a všetky hry v kolekcii sú vlastne ukážkovým príkladom niečoho z dejín tejto sféry zábavy. Taký Double Dragon 2 doteraz považujem za jednu z najlepších lokálne kooperatívnych hier vôbec. Pri Contre sa zas aj Dark Souls červená v kúte a pripadá vám pomerne jednoduchý. Celkovo vám po hýčkaní hrami posledných rokov tieto staršie už v prvých leveloch narobia slušné problémy. Aj preto oceníte v retro hábe jednu novú funkciu, ktorú pôvodná konzola nemala. Kedykoľvek viete hru prerušiť a ísť do menu, kde si môžete vytvoriť v aktuálnom bode uloženú pozíciu a pokračovať ďalej inokedy. Pri každej hre si môžete vytvoriť štyri pozície a taktiež ich môžete uzamknúť, aby vám ich niekto neprepísal.

Úroveň emulácie je 100%. To je niečo, čo sa často nevidí pri ostatných retro konzolách, tu ale nenarazíte ani na jeden grafický či zvukový problém. Všetky hry bežia ako po masle, fungujú ako pred toľkými rokmi, a to so všetkým, čo k nim patrí. Nájdete tu všetky veci, na ktorých odomknutie a zistenie ste kedysi vynaložili celé noci a dni. A nehovorím teraz len o Warp trúbkach v Mariovi. Spomínate si ešte na Konami code? Spustite Gradius a skúste ho zadať! Hrám taktiež nechýbajú známe skryté tajomstvá, takže ak si ich vyhľadáte niekde online, na rovnakých miestach ich nájdete aj tu.

Konzola sa k TV pripája cez HDMI a ponúka tri režimy zobrazenia, pričom vo všetkých vyzerajú hry aj na moderných televízoroch veľmi dobre. Porovnávali sme to s emulátorom a z duelu vyšla NES Mini víťazne. Základný režim je v zobrazení 4:3, no ak chcete skutočné retro, je tu aj režim s CRT filtrom, ktorý cez obraz pretiahne pásy. Posledným zobrazovacím režimom je Pixel perfect, ktorý ponúka najostrejší a najkvalitnejší obraz, kedy každý pixel reprezentuje štvorec. Aj v porovnaní s inými retro konzolami sú tieto možnosti niečím navyše a ponúkajú výrazne lepší obraz. Dokonca je emulácia lepšia ako v prípade Virtual Console.

Nintendo Classic Mini: NES

To všetko poháňa vlastný systém, ktorý je jednoduchý, rýchly a prehľadný a stojí za ním Nintendo European Research & Development (NERD). V ňom si môžete hry zoraďovať podľa rôznych kritérií a prepnutie z hry do menu je naozaj veľmi rýchle. Poslednou zo zaujímavých možností, ktoré ponúka, sú pôvodné manuály. Aby ste aj pri nich mali aspoň aký-taký retro dojem, pri každej hre vám na obrazovke vyskočí QR kód, ktorý si nasnímate telefónom a takto dostanete prístup k manuálom, v ktorých môžete na displeji telefónu „listovať“.

Konzola je celosvetovo beznádejne vypredaná a aby ste ju niekde našli, potrebujete aj dávku šťastia. Oslovili sme teda spoločnosť Conquest, ktorá u nás Nintendo distribuuje, či by nám k dostupnosti nevedela dať bližšie detaily. Síce nemohla poskytnúť presné čísla o tom, koľko kusov bolo dostupných a koľko sa predalo, no vieme, kedy budú ďalšie. Nové dodávky u nás do obchodov prídu v 48. týždni (tento), potom v 49. a v 50. týždni. Ak ich nestihnete počas tohto obdobia, ďalšie dodávky dorazia až v januári 2017. Distribútor nám taktiež neodpovedal, aký veľký dopyt dokáže pokryť, no pokúsi sa uspokojiť všetky objednávky.

A to je vlastne asi najlepšia odpoveď na otázku, či by ste si Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System mali kúpiť. Je to stroj času. Je to krásna spomienka na veselšie a bezstarostnejšie časy. Je to darček, ktorým na tvári mnohých počas tohtoročných Vianoc vyčarujete úsmev, aký ste už roky nevideli. A je až pozoruhodné, aká obrovská dávka nostalgie a radosti sa zmestila do takej malej krabičky za 50 eur. Konzola má svoje nedostatky. Krátky kábel a žiadne iné hry okrem úvodnej tridsiatky sú asi najvýraznejšími. Aj to sú ale len drobné chybičky krásy, ktoré vám nezabránia vychutnať si tento návrat do minulosti naplno.


napísal matus_ace 28.11.2016
Páči sa mi!
NINTENDO CLASSIC MINI: NES


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk