LOGITECH MX MASTER A LOGITECH G303

LOGITECH MX MASTER A LOGITECH G303

Dvojica nových hlodavcov k vášmu PC

Test

Logitech je jedna z firiem vyrábajúcich periférie, ktoré skutočne netreba nikomu predstavovať. Asi každý z vás už mal v rukách nejaké lacné či top zvukové produkty, základné kancelárske myši, aj najvyšší herný rad tejto značky. Logitech funguje už dlho a dokáže neustále chrliť nejaké novinky. Tak je to aj teraz. Len koncom minulého roka sme si vyskúšali niekoľko nových hlodavcov a teraz sa nám pri PC usídlili ďalšie. A aj keď by sa už trh mohol zdať presýtený, aj dve nové myšacie novinky stále, vo väčšej či menšej miere, dokážu zaujať a predstaviť niečo nové a unikátne.

Logitech MX Master

Performance MX je dnes snáď už legendou a to aj vďaka svojej spoľahlivosti, z ktorej vzrástla jej popularita. Nebola to herná myš, no nikto vám, samozrejme, nezakazoval, aby ste si s ňou zahrali. A ak ste tak spravili, o nič z herného zážitku ste neprišli. Jednoducho univerzálna myš na každý deň a na každú činnosť. A teraz nastal čas, aby sa konečne dočkala svojho nástupcu v podobe Logitech MX Master. Myška bola len včera predstavená verejnosti, no my sme mali možnosť stráviť s ňou oveľa viac času a je prekvapivé vidieť, že nakoniec dala za pravdu PR kampani, ktorá ju v týchto dňoch sprevádza.

Môžete sa dozvedieť napríklad to, ako v Logitechu poctivo ručne cibrili dizajn tejto myši, aby dosiahla čo najlepšiu ergonómiu. Vo výsledku však už na prvý pohľad veľmi pripomína herný model G700 a to je len a len dobre. Rovnako ako G700 aj MX Master skvele sadne do ruky, a to bez ohľadu na to, či máte dlane väčšie alebo menšie. Dokážete s ňou pohodlne pracovať aj hodiny hrať a stále sa drží veľmi príjemne. Prakticky sa od G700 najviac líši svojou spodnou časťou a materiálmi. Skladá sa z dvoch plastov – matného a lesklého. Každý je v trošku inom farebnom vyhotovení, pričom matná časť (väčšina povrchu) je aj akoby trošku drsnejšia.

To všetko je super, na myške sa vám ani po hodinách nepríjemne nepotí ruka, ergonómia je špičková a po podložkách kĺže skutočne hladko. No ako pravdepodobne tušíte z obrázkov okolo, pre ľavákov je to všetko zbytočné. Myška je vytvarovaná len pre pravú ruku a u ľavákov tak nemá šancu bodovať. Niežeby na to už neboli zvyknutí, no v každom prípade treba spomenúť, že si niektoré veci neužijú rovnako ako praváci.

Myš môžete používať s káblom (cez micro USB konektor) aj bezdrôtovo (bohužiaľ, nie je kam schovať receiver). Má vlastný akumulátor, takže sa nemusíte obťažovať s batériami. Jednoducho sa páruje, na spodnej strane nájdete aj tlačidlo na zapnutie/vypnutie, no hlavne prepínanie medzi zariadeniami. V jednom momente totiž môže byť myška pripojená až k trom zariadeniam a medzi nimi môžete jednoducho prepínať, čo je veľmi šikovné riešenie. Myška, samozrejme, podporuje systémy Windows a Mac a ponúka vlastný softvér. Ten je jednoduchý a prehľadný a môžete v ňom podrobnejšie nastaviť funkcie tlačidiel a podobne.

Logitech MX Master a Logitech G303

Potešili aj možnosti snímania. Senzitivitu si nastavíte prostredníctvom softvéru, no nie je to len tým. Rôzne materiály k myške by vám prezradili mnoho detailov k použitému Darkfield senzoru. Tvoria ho dva lasery a bol použitý už v MX Performance, no najdôležitejšie je to, že veľmi dobre funguje aj na nie práve konvenčných materiáloch, čo využijete napríklad vtedy, keď s notebookom na ceste musíte improvizovať. Myš teda výborne fungovala na displeji zapnutého tabletu a podobne si poradí aj s inými lesklými materiálmi, ako sklo, dokonca aj zrkadlo, aj keď tam ju pravdepodobne nebudete nikdy používať.

MX Master má celkovo 7 tlačidiel. Okrem dvoch štandardných „myšítok" aj stredné rolovacie koliesko funguje ako tlačidlo, nad ním nájdete jedno menšie (primárnou funkciou je prepínanie rolovania medzi krokovaným a plynulým), okrem toho nájdete dvojicu zboku a rovno pod palcom je ďalšie koliesko. Ich funkcie dokážete konfigurovať, no už v základe dokážu veľa. Primárne koliesko dokáže inteligentne samo meniť plynulosť rolovania a ak ho pri krokovaní ráznejšie roztočíte, zmení sa chvíľku na úplne plynulé bez krokov. Bočné koliesko zas môžete využiť napríklad na ovládanie hlasitosti a horizontálne rolovanie.

Dvojica tlačidle vedľa bočného kolieska je umiestnená dosť nešťastne, najmä sú však skutočne drobné a neraz ich stlačíte obe naraz. Ak ich chcete ovládať presne, musíte palcom mierne prehmatnúť. Skvelé je veľké tlačidlo rovno pod palcom. Plast na ňom má jemnú textúru a drobné hranky, stlačenie je jednoduché a jeho použitím vám myš umožňuje používať gestá. Napríklad ho stlačíte a myšou pohnete do strany, čím zmenšíte okno práve otvoreného dokumentu a vedľa seba tak umiestnite dve.

Logitech MX Master možno nie je najdokonalejšou myškou od tejto spoločnosti, no stále je to výborná myš so zaujímavými vlastnosťami a možnosťami, ktoré dokážete slušne využiť nielen pri hraní, ale aj pri práci. Pravákom do dlane sadne ako uliata, keďže je veľmi podobná hernému modelu G700. To všetko sa však odráža aj na cene, ktorá je opäť o niečo vyššia ako v prípade bežných myší. Odporúčaná cena je 99,99 €, no ako to už v podobných prípadoch býva, v rôznych obchodoch by ste ju mohli nájsť  s menšími výkyvmi hore aj dole.

Logitech MX Master a Logitech G303

Logitech G303 Daedalus Apex

Hernú sféru má vyárendovanú druhá nová myš – Logitech G303 Daedalus Apex. Pravdepodobne vám ale pri pohľade na ňu niečo nehrá. Nahlodal vás pocit, že už ste ju už predsa niekde videli, tak nemôže byť novinkou. A je to tak trochu pravda. V novembri sme vám predstavili G302 Daedalus Prime a nový model z tejto staršej myšky vychádza, možno dokonca trošku viac, než by si Logitech želal.

G302 vznikla ako myš vyladená pre hráčov populárnych MOBA hier. K jej tvorbe boli prizvaní MOBA hráči, ktorí mali pomôcť vyvinúť kvalitnú, no cenovo dostupnú myšku, ktorá by odrážala potreby tohto žánru. G303 je jej evolúciou. Využíva rovnaký dizajn a telo, no v ňom sú nahádzané nové vnútornosti, ktoré by ju celú mali posunúť ďalej. Tvorcovia tak reagovali na požiadavky samotných hráčov, ktorí si žiadali vylepšenia a zmeny. Tie tak po pár mesiacoch prišli, no taktiež sa odrazili vo forme vyššej ceny. Kým G302 ste mohli kúpiť už pod päťdesiatku, za G303 budete musieť dať takmer 70 eur.

Dizajn sa vôbec nezmenil. Zostáva rovnaká symetrická základňa, ktorá je pri držaní vhodná ako pre pravákov, tak aj ľavákov (avšak na ľavej strane sa nachádza dvojica tlačidiel). Opticky aj funkčne myšku predlžujú dlhé tlačidlá zakončené relatívne ostrými hranami. Medzi nimi je nie hlboký, no pomerne široký žľab, v ktorom je umiestnené rolovacie koliesko. Šalamúnsky sa takto rieši otázka pohodlia držania myši pre ľudí s menšími aj väčšími dlaňami. Dobre ju uchopíte, ak máte väčšie ruky, no aj v opačnom prípade. Škoda len, že opäť nie je kam upratať malíček.

Myška váži takmer totožne ako G302, je teda veľmi ľahká. Taktiež je však odolná a nejaké tie pády by jej nemali prekážať, no zbytočne ju o zem nehádžte. V porovnaní s G302 je o niečo lepší zdvih dvojice „myšítiok", taktiež ich reakcia. Ako pozitívnu zmenu hodnotím aj zmenu kábla. G302 mala úplne bežný, ten na G303 je potiahnutý látkou. Vyzerá to o niečo lepšie, malo by to eliminovať zamotávanie a taktiež aj priniesť väčšiu odolnosť. Minimálne v prípadoch, kedy sa káblom pohybujete v okolí ostrejších hrán (zadná strana PC skrine a podobne) by to mohlo pomôcť.

Logitech MX Master a Logitech G303

Tie najväčšie zmeny sa však udiali tam, kde ich okom preskúmať nemôžete. Vylepšený bol optický senzor, ktorý teraz lepšie pracuje na rôznych povrchoch a taktiež si poradí s vyššou rýchlosťou. V reči čísiel to znamená, že zvláda zrýchlenie vyššie ako 40G a rýchlosť vyššiu ako 300ips. Odozva myši je 1ms a po novom disponuje aj výrazne vyšším rozlíšením. Priamo za behu (pomocou tlačidla nad rolovacím kolieskom) teraz môžete meniť DPI v rozsahu od 200 až do 12000. To je možno viac, ako by ste si vedeli predstaviť, no napríklad pri rýchlom snipovaní a podobných akciách to môže padnúť vhod.

Spolu na G303, rovnako ako na G302, nájdete 6 programovateľných tlačidiel. Dvojica na ľavej strane padne vhodne rovno pod palec, takže sú tlačidlá jednoducho dostupné a nemalo by sa stávať, že by ste „missklikli“. Tlačidlá môžete jednoducho programovať prostredníctvom softvérového balíčku Logitech Gaming Software. Ten je rýchly a prehľadný a umožní vám pridať k tlačidlám aj príkazy. Profily sa ukladajú do internej pamäte. Okrem toho tam však viete nastaviť aj vizuálne efekty myšky. Tá na svojej zadnej strane obsahuje výrazné „G" logo a dve svetelné plochy. Voliť si môžete pulzovanie, jas a, samozrejme, aj farbu v RGB spektre.

Logitech G303 Daedalus Apex predstavuje skutočne zaujímavé vylepšenia a rozhodne prináša veľmi dobré novinky, no možno sa až príliš odkláňa od pôvodného cieľa G302, ktorým bolo priniesť kvalitnú myš s rozumnou cenovkou. Vylepšenia, nové funkcie a nové vnútornosti sa odrazili na výrazne vyššej cene. Rozhodne nejde o zlú myš, aj keď má niektoré nedostatky. Jej najväčším problémom však bude, či sa dokáže presadiť vedľa svojho staršieho súrodenca aj napriek menej priaznivej cenovke.

Logitech MX Master a Logitech G303


napísal matus_ace 25.3.2015
Páči sa mi!
LOGITECH MX MASTER A LOGITECH G303


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18408)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk