LOGITECH G502 PROTEUS CORE

LOGITECH G502 PROTEUS CORE

Praktická myš pre náruživých hráčov

Test

Naraziť na nové myšky od Logitechu nie je vôbec žiadnym problémom. Jednak sa na trhu objavuje pomaly jedna novinka za druhou a taktiež je Logitech pravdepodobne jedna z najpopulárnejších značiek, takže je všade - v herniach, na eventoch a podobne. Z toho však môžu povstať dva hlavné problémy. Keď Logitech dokážete nájsť na každom kroku, môže sa zdať nepravdepodobné, že by vás ešte vedeli vôbec prekvapiť. A taktiež prinášanie noviniek v takom rýchlom slede môže vyvolať dojem, že už tvorcovia nemajú čo vylepšiť, len prinesú to isté v bledomodrom.

Aktuálnou novinkou je Logitech G502 Proteus Core. Ako z názvu môžete vyčítať, ide o nový prírastok do rodiny herne zameraných myšiek Logitechu, z ktorých sme vám niekoľko kúskov ukazovali v nie až tak dávnej minulosti. Ďalej vydedukujete, že myška obsahuje jadro Proteus. Čo to Proteus vlastne je, vás bude trápiť len krátko, kým myšku nechytíte do rúk a nevyskúšate si ju. Všetky tie čísla a podivné výrazy, ktoré sa pri marketingu používajú, sú zbytočné. Dôležité je aj tak vždy to, ako sa vám s myšou hrá a manipuluje.

G502 nadväzuje na úspešnú G500, ktorú sme vám už ukázali. Tá bola charakteristická tým, že výborne vyvážila cenu a vlastnosti. Aj keď bola G700 lepšia, pri tej cene bola jednoducho G500 vždy vhodnejšou voľbou. S G502 však prichádzajú radikálne zmeny. Pekné oblé tvary sú preč a v dlani sa vám ocitá niečo, čo vyzerá ako by vypadlo z letného popkorňáku Michaela Baya. Môžete sa pozrieť aj na niektorú z fotiek okolo a zistíte, že myška nevyzerá príjemne. V porovnaní so starším modelom pôsobia jej ostré hrany nepríjemne a neergonomicky. Je však až prekvapivé, ako dobre padne do ruky. Nikde netlačí, nikdy vás nereže hrana, každý prst presne zapadne.

Logitech G502 Proteus Core

To však neznamená, že na nej nenájdete niektoré chybičky krásy a pohodlia. Správna herná myš musí mať k dispozícii priehrštie tlačidiel a inak tomu nie je ani v prípade G502. K dispozícii je ich tu až 11, všetky programovateľné, môžete si na ne namapovať makro funkcie cez pridaný Logitech softvér, no k tomu sa dostaneme neskôr. Dvojica tlačidiel vedľa ľavého myšítka je príliš blízko ukazováka a občas sa môžete prekliknúť. Podobne aj tlačidlo pod palcom ľahko nechtiac prekliknete, ak máte väčšie ruky. No a nakoniec to isté platí aj pre tlačidlo na zmenu DPI, ktoré môžete nechtiac trafiť ukazovákom.

Chvíľku si na to musíte zvykať, no časom to zvládnete. Rozloženie ostatných prvkov je inteligentné. Pod veľkým kolieskom sú tlačidlá na prepínanie DPI a kolieska na plynulé prechádzanie a krokovanie. Ruka sedí dobre a materiály sú výborné. Pod palcom aj malíčkom je povrch zdrsnený, aby sa vám ruka nekĺzala. Ani po niekoľkých hodinách necítite bolesť, ani sa vám nepotia dlane. Kým vrch myšky je z matného plastu, po krajoch je niečo ako guma pre naozaj pohodlné uchopenie.

Myška je, samozrejme, káblová, čo je rozdiel oproti vyšším modelom ako G602 a G700. A okrem chvostíka, ktorý z nej trčí, je to ešte jeden možno nepekný prvok, aj keď je to dosť subjektívne. Na myške je výrazne logo hernej G série. Na tom by nebolo nič zlé, keby pod ním nebola výrazná modrá dióda. Rukou logo nemusíte vždy zakrývať a zvlášť v noci môže pôsobiť ako rušivý element v zornom poli. Našťastie je možné ho stlmiť pomocou Logitech softvéru.

A to nie je jediné, čo myška dokáže. Logitech Gaming Software určite veľmi dobre poznáte, ak máte doma niečo z herných nástrojov tejto značky. Je jednotný pravdepodobne pre všetky myšky a klávesnice a pozitívnom je, že je jednoduchý a intuitívny. Ponúka vám možnosti nastavenia profilov prispôsobených pre jednotlivé hry (navyše často dostáva updaty, kde pridáva ďalšie tituly), programovanie tlačidiel či nastavenia makier pre jednoduchšie hranie. Softvér vám taktiež umožní vyladiť Proteus Core senzor pre jednotlivé povrchy. Dobre funguje, ako na podložke, tak aj na drevenom stole.

Konkrétne čísla myšky sú veľmi slušné. Obsahuje 32-bitový mikroprocesor, zvládne maximálne zrýchlenie 40G a maximálnu rýchlosť viac ako 300 palcov za sekundu. Jej tlačidlá (ľavé a pravé) sú dimenzované tak, aby zvládli až 20 miliónov kliknutí. Aj keď sú to čísla, ktoré mnohí z vás asi len ťažko spozorujú, aj tak je dôležitejšie niečo iné. Myška G502 obsahuje prvý senzor s rozlíšením až 12000 DPI. A priamo za behu si ho môžete nastaviť od 200 až po 12000 DPI. A úprimne, je to pravdepodobne viac, ako kedy vôbec využijete. Áno, vaše bleskurýchle manévre budú ešte bleskurýchlejšie, ale akútne od toho vaše prežitie v hre pravdepodobne závisieť nebude. Citlivosť DPI vidíte indikovanú priamo na myške pod ukazovákom.

Myška sa chváli aj tým, že je dokonale prispôsobiteľná. Nie, nie je to jeden z tých neforemných transformerov, ktoré si môžete celé zmeniť. Tu sa na spodnej strane nachádza priestor, ktorý si môžete otvoriť a poukladať doň závažia. V balení je ich 5 a každé váži 3,6 gramu. Dnu sa nachádza šesťuholníkový priestor, kde si závažia môžete naukladať a rozložiť. Môžete tak nie len zvýšiť hmotnosť, ale aj zlepšiť rozloženie váhy tak, aby vám viac vyhovovalo.

Logitech G502 Proteus Core

Celkovo je Logitech G502 Proteus Core veľmi dobrou myškou, ktorá ponúka zaujímavé možnosti, ktoré náruživých hráčov určite oslovia. Ponúka toľko vecí, že mnohé možno ani nevyužijete, no môžete si myšku dokonale prispôsobiť svojim potrebám. No a nakoniec tu zostáva cena. Odporúčaná cena je 81.99 €, čo je možno trošku veľa. Samozrejme, v obchodoch túto myš nájdete aj za nižšiu sumu, no aj tak je rozdiel oproti G500s zhruba 20 €. Ak vám to za to stojí a potrebujete 12000 DPI a úpravy hmotnosti, určite nespravíte krok vedľa.


napísal matus_ace 11.7.2014
Páči sa mi!
LOGITECH G502 PROTEUS CORE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18396)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk