ALIENWARE X51 R2

ALIENWARE X51 R2

Elegán na hry, aj do obývačky

Test

Valve nie je prvá spoločnosť, ktorá to s prenesením PC hrania do obývačiek v podobe elegantných, malých a výkonných zostáv, myslí vážne. Už roky využívame rôzne multimediálne PC v malých skrinkách položených niekde pod TV na sledovanie filmov, počúvanie hudby a podobne. A v podobnom duchu, aj keď početne určite menej zastúpené, existovali aj herné PC. V posledných rokoch sa v tomto segmente výkonných herných PC najviac presadila spoločnosť Alienware pod krídlami Dell, ktorá okrem desktopov prináša aj herné notebooky.

Jedným z najznámejších modelov z ich portfólia je bez akýchkoľvek okolkov Alienware X51. Jednoduchý, výkonný, elegantný, sexi. Slová, ktoré charakterizujú už druhú generáciu Alienware X51 s označením R2, ktorej uvedenia sme sa dočkali minulý rok v lete. Generácia R2 mala na čo nadväzovať. Prvá generácia totiž bola nie len veľmi populárna, ale aj globálne považovaná za kvalitnú. Neľahkej úlohy sa v Dell zhostili s vervou a nakoniec sa im podarilo nadviazať nie len na krátku tradíciu modelov X51, ale aj tradíciu značky Alienware.

Alienware X51 R2

Alienware X51 R2 začína na oficiálnej cenovke $699, ich podstata však tkvie v tom, že si ich prakticky sami vyskladáte. Nie priamo, ale výber komponentov je len a len na vás a tak si môžete stroj prispôsobiť ako svojim požiadavkám, tak aj finančným možnostiam. Oproti väčšiemu súrodencovi, Alienware Aurora, sa však jedná o pomerne ekonomické riešenie, avšak podľa konkrétnych komponentov stále vhodné aj na tie najnáročnejšie dnešné hry. Výber začína už operačným systémom. Ak nie ste spokojní s Windows 8, pokojne môžete siahnuť po populárnej Sedmičke.

Základ druhej generácie X51 je všade rovnaký - jednoduché a elegantné čierne šasi, ktoré veľkosťou len o málo prekračujú rozmery nových konzol. Neobsahuje výrazné dizajnérske prvky, skôr vsádza na jednoduchosť. Nájdete tu však niekoľko skosených línií, samozrejme aj svetlá, či obligátnu mimozemskú hlavu, ktorá k tomu patrí. Dobre vyzerá postojačky aj ležmo. Tlačidlo na zapnutie nevyniká, na čelnej stene okrem neho ešte nájdete dva USB porty (3.0), porty pre slúchadlá a mikrofón a slotovú mechaniku. Konkrétne v prípade recenzovaného modelu ide o dvojvrstvovú DVD-RW mechaniku. 

 
Alienware X51 R2 - benchmarky do recenzie

Dnu sa skrýva základná doska Mini-ITX formátu s čipsetom Intel® H87 Express Chipset. Dell ďalej skrinku vybavil ako Alienware chladením, tak aj Alienware zdrojom. Štandardný je 240W, výkonnejší 330W. Základné rozmery sú 318x318x95mm a celý takýto PC váži zhruba 5,3kg. V štandarde nechýba Gigabit ethernet a ani Wi-Fi (b/g/n). Vzadu nechýba HDMI výstup z integrovanej grafiky, ďalšie dva USB 3.0 porty, štyri USB 2.0 porty, tradičný aj digitálny výstup na audio (PC obsahuje integrovanú zvukovú kartu s podporou 7.1). Výstupy na grafickej karte sa líšia v závislosti od konkrétneho modelu.

A teraz konkrétne o kúsku, ktorý nám pristál na stole. Z ponuky Alienware sa rozhodne jedná o to lepšie. Na výber sú procesory od Core i3 až po Core i7 od Intelu. V našom prípade je PC osadené štvorjadrom Intel® Core™ i7-4770 s maximom na 3,9GHz (za použitia Turbo Boost funkcie, bežne kmitá na 3,4GHz). Te to už štvrtá generácia zvaná Haswell, to znamená nižšiu spotrebu a vyššiu efektivitu. Tento procesor ponúka aj integrované grafické riešenie Intel HD4600, ktoré si v normálnom nastavení vie ako-tak poradiť napríklad s posledným Tomb Raiderom, ale to sa hodí skôr do lacných ultrabookov. Teraz vás určite zaujíma dedikovaná karta.

Rovnako, ako v prípade procesoru, aj v tomto prípade máte na výber z niekoľkých možností. Tentoraz sa však do ponuky zmestili aj riešenia od AMD a môžete si tak vybrať napríklad aj Radeon R9 270X. V prípade recenzovanej zostavy však Dell stavil na Nvidiu, konkrétne grafickú kartu GeForce GTX670 s 2GB GDDR5. Karta je výborným riešením vo vyššej strednej triede a to aj napriek tomu, že je už trošku staršia. Ako však ukazujú testy, stále má čo ponúknuť a hlavne cena je v jej prípade veľmi priaznivá. Karta samozrejme podporuje Nvidia 3D Vision v hrách a filmoch.

Ďalej sa v našom PC nachádza 8GB RAM. Na doske sú však dva 240-Pin DDR3 SDRAM sloty a tak je možné kapacitu rozšíriť. Na rozdiel od Aurory, kde Dell ponúka až 32GB, umožňuje X51 R2 maximálne 16GB RAM. V skrinke sa nachádza jeden veľký 3,5-palcový disk s kapacitou 1TB a 7200 otáčkami, takže sa ťažšie pridávajú ďalšie pevné disky. V ponuke však je aj možnosť k štandardnému 1TB disku pridať ďalší, 256GB SSD ako hlavný disk.

Alienware X51 R2

Najväčšou slabinou recenzovaného Alienware X51 sú doplnky. Určite ste už niekde videli značkové Alienware doplnky zo série TactX. Či už sú to myšky, headsety alebo klávesnice, vždy vzbudzovali špičkový a prémiový dojem. Ten sa však aj odrážal na cene a tieto doplnky sú tak pri tomto PC voliteľné. A to, čo k nemu dostanete, ich len ťažko vynahradí. Klávesnica ešte ako tak obstojí. Je pevná, vyzerá odolne, klávesy sú rozmerné, pomerne tuhé. Dobre sa na nej píše a navyše obsahuje ešte multimediálne tlačidlá. Rozhodne však viete v príjemnej cenovej hladine nájsť aj lepšie kúsky. Myška je však niečo úplne iné. Obyčajná lacná laserová myš nemá vysoké ambície. Lacný plast jej nedodáva na dojme a pôsobí, že pri páde zo stola na zem sa rozbije. Ergonomicky tiež nevyniká, ale sadne do pravej aj ľavej ruky.

Softvérová výbava obsahuje veci ako CyberLink a podobne, ale čo pri značke Alienware dostanete navyše, to je štýl a pridaná hodnota. Tak tu napríklad nájdete Alien Autopsy. Nie rozmazané video, ale jednoduchý diagnostický nástroj. Ďalej nástroje na obnovu a zálohu a digitálne nákupy. Hlavne však Alienware Command Centre, ktoré v sebe obsahuje 3 funkcie. Je tu AlienFX, kde dokážete trom zónam (bočné steny, hlava mimozemšťana) na skrinke priradiť farebné osvetlenie. Vyberať môžete z 20 farieb, viete si vyberať profily, ukladať ich a jednoducho prepínať. Každej zóne môžete priradiť inú farbu. Nie už však nejaké blikanie, či iné efekty.

 
Alienware X51 R2 - benchmarky do recenzie

 

AlienFusion zas predstavuje manažment napájacieho plánu podľa konkrétnych situácií, ktorý si môžete detailne upraviť. Poslednou zaujímavou funkciou je Alien Adrenaline, ktorá slúži na spravovanie profilov. Vytvoríte si skratky, ku ktorým priradíte nejaké konkrétne akcie (zmena svetelnej témy, otvorenie stránky s návodom a podobne), ktoré sa vykonajú napríklad pri spustení niektorej určitej hry. Dokážete si takto aj manažovať či kontrolovať výkon v reálnom čase. Týmto všetkým sa vám otvára cesta k vysokej miere personalizácie.

Alienware X51 R2 teda vyzerá dobre a taktiež aj má veľký potenciál, no to sú zatiaľ len pekné slová. Aby sme sa ale dozvedeli, aký skutočný výkon sa v drobnej skrinke skrýva, podrobili sme tento PC sérii niekoľkých testov. Najjednoduchší, ktorý si zadarmo viete spraviť aj doma a výsledky porovnať, je benchmark Cinebench. V OpenGL teste tohto benchmarku sme namerali 76,36fps. CPU v teste dosiahlo 8,08 boda a vo výkone na jedno jadro 1,71 boda.

Alienware X51 R2

Významným benchmarkom je aj náročný nástroj Catzilla, ktorý poriadne premeria výkon v hrách v grafike a fyzike. S najnáročnejším nastavením v 1440p si tento Alienware poradil, ale podarilo sa mu tu získať len 4700 bodov celkovo. Oveľa zaujímavejší je výsledok z bežnejšieho 1080p nastavenia, kde sme dosiahli 8016 bodov a 3 hviezdičky v triede Tiger. Podrobnejšie výsledky môžete vidieť v priloženom obrázku. Taktiež prebehli testy aj v najnovšom 3D Marku, kde sme v teste Fire Strike v extrémnom nastavení dosiahli 2843 bodov (grafika: 2910 bodov, fyzika: 10379 bodov). Relevantnejšie sú však výsledky z testu Fire Strike pri bežnom nastavení , ktoré si taktiež môžete pozrieť v priloženom obrázku.

Na zúbok sme sa novému Alienwaru pozreli aj v sérii testov benchmarku PC Mark 8. Ten spočíva z testov, ktoré preveria výkon PC v rôznych oblastiach, od práce, cez hranie, až po sledovanie multimédií, chat, či úpravu fotiek. V základnom Home teste sme dosiahli 4992 bodov. V Creative teste 4653 bodov. Vo Work teste 4713 bodov. V Storage teste 2649 bodov. Podrobnejšie výsledky môžete vidieť v tabuľkách.

Alienware v druhej generácii X51 ukazuje, že nemusíte čakať na Steam Machines. Zároveň predvádza približne to, čo sa v ich podobe dostane na trh . Dizajnovo síce jednoduchý, no veľmi dobre vyzerajúci desktop sa hodí ako do hráčskej izby, tak aj do obývačky pod TV. Rozmermi zapadne všade. Po hardvérovej aj softvérovej stránke je vybavený veľmi slušne a konkrétne parametre si navyše môžete stanoviť na mieru svojim potrebám. Prekážkou však pre niektorých môže byť vyššia cena a rozhodne vás svojou kvalitou nepotešia ani pribalené periférie.


napísal matus_ace 3.2.2014
Páči sa mi!
ALIENWARE X51 R2


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NAJNOVŠIE NOVINKY
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19624)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk