TEST: PLAYSTATION 4

TEST: PLAYSTATION 4

A nová generácia môže začať

Test

Je skutočne ťažké začať hovoriť o PlayStation 4 a nebilancovať. So štartom každej novej konzoly PlayStation bola uvádzaná na trh aj nová technológia, ktorá ruka v ruke pomáhala predávať hardvér a konzola jej na oplátku pomáhala v masívnom nasadení. PSone fungovala ako CD prehrávač, PS2 bola predávaná ako najlacnejší DVD prehrávač, PS3 písala HD generáciu s vysokým rozlíšením a Blu-ray mechanikou. 

Za posledných 8 rokov sa zmenil nielen spôsob, akým sa konzumuje herný obsah, radikálne sa zmenilo aj správanie hráčov a ich demografia, na čo sa snažia reflektovať aj výrobcovia hardvéru a herného softvéru. Ešte dlho bude prím hrať distribúcia fyzických médií, ale už dnes sa dá poslať na diaľku nové demo a kým prídete domov z práce, bude stiahnuté, nainštalované a pripravené. Úloha herných konzol sa zmenila na multimediálne centrá a boj o obývačku naberá nový smer. A na jej začiatku je PlayStation 4.

Čo všetko dokáže, čo nevie a čo naopak zvláda ľavou zadnou? Test najnovšej konzoly Sony sme pojali netradične, každej zásadnej funkcii venovali separovanú časť. Čítať môžete od začiatku do konca alebo preskočiť na pasáže, ktoré vás zaujímajú najviac.

ROZBALENIE / PRVÝ ŠTART

V bielej kartónovej krabici, v akej je balená PS4 500 GB, si domov prinášate všetko, čo potrebujete na jej spustenie. Okrem konzoly je tu: napájacia šnúra (vidlica), 1,8m dlhý HDMI kábel, microUSB na dobíjanie gamepadu, plastový a lacne vyzerajúci headset s mikrofónom a samotný DualShock 4.

PlayStation 4 si po pripojení na internet začne sama sťahovať povinný update 1.51, bez ktorého nie je možné využívať online možnosti či prehrať Blu-ray disk. Inštalačný proces updatu zaberie približne 20 minút vrátane sťahovania cca 350 MB dát. Ak pripojenie na internet aktuálne nemáte a chcete si zahrať niektorý z launch titulov, na disku s hrou sa nachádza update 1.06.


Konzola sa dá aj bez stojanu (predáva sa samostatne za 19,99 EUR) umiestniť vertikálne - na stojáka. Jej konštrukcia je pevná, použité lesklé plasty sú však magnetom na prach a odtlačky prstov.

PS4 má šikovne schované ovládacie prvky, dotykové tlačidlá pre zapnutie/vypnutie (Power) a pre vysunutie disku (Eject) sú zapustené do čela presne na miestach, kde je telo rozdelené signalizačným LED pásom. V noci ich je ťažké nahmatať, navyše Eject nevydáva zvukový signál, takže neviete, či konzola zaregistrovala, že chcete disk vysunúť.

Test: PlayStation 4

PLAYSTATION NETWORK / ONLINE SLUŽBY U NÁS

Už pred uvedením PlayStation 4 bola známa informácia, že na hranie hier online bude potrebné konto s aktívnym členstvom PlayStation Plus. S každou novou konzolou a novým kontom na PSN získate 14 dňový trial. Ak už konto máte a boli ste členom PS Plus, nemáte na túto skúšobnú dobu nárok.

Čo ak nechcete byť členom PS Plus? Jediné, čo vám bude v tomto prípade odopreté, je hranie online. Aj bez členstva máte prístup do PS Store, odkiaľ si môžete stiahnuť demá, vysielať hranie cez Twitch a Ustream, sharovať obrázky na Facebook a Twitter a hranie hier offline.

Členovia PS Plus okrem hrania online majú prístup ku knižnici hier zadarmo, v prípade PS4 sú to: akcia Resogun od tvorcov Super Stardust HD a Contrast od kanadského tímu Compulsion Games. Členstvo je navyše prenosné a jeho výhody môžete čerpať naprieč celou rodinou PlayStation - na PS3, PS4 aj PS Vita.

Na jednej PS4 môže byť iba jedno Master konto, na ktoré je konzola aktivovaná. Ak máte toto konto aktívne členstvo PS Plus, môžu všetci, ktorí využívajú konzolu, hrať online a pristupovať k stiahnutému obsahu. Po novom si svoje konto môžete vziať so sebou a prihlásiť sa ním na kamarátovej PS4, kde máte okamžitý prístup k vlastnej knižnici titulov.

Vzhľadom na to, že u nás nie je podporovaný PlayStation Store, je nutné registrovať konto na niektorú z okolitých krajín. Ani s českým kontom sa však nedostanete k filmovým službám, aplikáciám na streamovanie hudby, ktoré sú určené iba pre vybrané európske krajiny.

Test: PlayStation 4

ZÁKLADNÁ SOFTVÉROVÁ VÝBAVA

Konzola je po spustení čistá, 500 GB pevný disk (využiteľných je 407 GB) zíva prázdnotou a jediná predinštalovaná aplikácia je PlayRoom. Jej účelom je podobne ako v prípade PS Vita Welcome Park naučiť vás pracovať s DualShockom 4. Na to však potrebuje kameru (predáva sa samostatne za 49,99 eur), ak ju nemáte, prehrá sa iba inštruktážne video, čo všetko aplikácia pri použití rozšírenej reality dokáže.

PlayRoom tvorí séria minihier určená na predvádzanie, veľa hrania medzi naháňaním robotov vo vašej obývačke nenájdete. Môžete im cez mobil vytvárať hračky ľubovoľného tvaru, vsať ich a urobiť im diskotéku vo vnútri ovládača alebo privolať lietajúcu dronu a nechať si zapáliť hlavu. PlayRoom vám po pripojení druhého DualShocku 4 umožní zahrať Air Hockey.

PS4 je stavaná v prvom rade na hranie hier, to zistíte pomerne rýchlo, keď v menu nenájdete položky na prezeranie fotografií, púšťania hudby alebo filmov. Tu narazíte aj na prvé prekážky a nedostatky v porovnaní s predošlou generáciou. PS4 sa nekamaráti so žiadnym audio formátom ani MP3, na pevný disk sa vám nepodarí nahrať žiadnu fotografiu ani obrázok, ani sa nepripojíte na vzdialený Media Server. To znamená, že v hre si nepustíte svoju obľúbenú hudbu. Pred prehrávaním Blu-ray diskov sa vyžaduje jednorazová aktivácia.

Bez hier toho veľa s PS4 neurobíte, môžete browsovať v integrovanom internetovom prehrávači, stiahnuť si zatiaľ iba jediné demo (FIFA 14), siahnuť po free to play tituloch alebo sledovať vysielanie iných hráčov cez Live From PlayStation.

Test: PlayStation 4

KAŽDODENNÉ POUŽÍVANIE / MENU / HLUČNOSŤ

Sony upustila od menu Cross Media Bar a nahradila ho trojvrstvovým užívateľským prostredím PlayStation Dynamic Menu, ktoré nepozná český ani slovenský jazyk. Jeho hlavnú časť tvoria dlaždice s herným obsahom zoradené v jednej rovine vedľa seba. Zo začiatku nájdete obľúbenú hru okamžite, pri vyššom počte stiahnutých titulov alebo hrateľných ukážok, ju už musíte hľadať. Ikonky sa totiž nedajú filtrovať ani zlučovať do adresárov, navyše ich poradie sa konštantne mení podľa frekvencie používania.

PS4 je závislá na internetovom pripojení a konštantne udržuje obsah v čo najaktuálnejšej verzii - obsah sa sám updatuje aj inštaluje po stiahnutí, uložené pozície putujú na Cloud. Ide o evolúciu funkcie z PS Plus, len je teraz plne zautomatizovaná a pracuje na pozadí bez toho, aby ste o tom vedeli. Pokiaľ máte obmedzený dátový program na internet, budete si musieť dať na to pozor.

Updatuje sa nielen softvér, ale aj dlaždice jednotlivých hier, bez toho aby ste museli rozkliknúť kartu, vidíte, čo je nové a kto z vašich priateľov danú hru hráva. Môžete si tu pozrieť trailer, obrázky, priamo zakúpiť DLC, sledovať aktivity priateľov alebo rovno skočiť do multiplayerového zápasu bez potreby hru najskôr spúšťať. Na Live karty nadväzuje aj aplikácia What’s New integrovaná na nemennej pozícii priamo do menu.

Test: PlayStation 4

Funguje ako Facebook, zobrazujú sa tu úspechy v hrách, počet nahraných bodov, získané trofeje, zdieľané obrázky, videá aj vysielanie a to je prekladané aktivitami priateľov a reklamami. Na papiere to vyzerá úžasne, v reále však ide o mimoriadne chaotický zoznam udalostí navyše s rôznymi veľkosťami a ilustračnými obrázkami bez možnosti filtrovať alebo vypínať vybrané eventy. What’s New má šancu stať sa Autolog pre PlayStation, potenciál na to má, len ho treba využiť.

Treťou vrstvou PlayStation Dynamic Menu sú najčastejšie používané funkcie spájané s hraním, kam patria Trofeje, Priatelia, Party, Správy, prístup na PS Store a Notifikácie, kam sa ukladajú všetky systémové hlásenia, pozvánky, stiahnutý obsah, ktorý sa pekne ukladá do kategórií a ľahko sa v ňom orientuje. Ak potrebujete ísť hlbšie, sú tu systémové nastavenia pre každú funkciu PS4 vrátane vypnutia hudby v menu, zoznam chybových hlásení alebo graficky zobrazené využitie pevného disku.

V menu sa zatiaľ nedá zmeniť téma ani pozadie, v kartách hier sa však mení podľa vybraného titulu.

Online konektivita ovplyvňuje po novom aj trofeje. Stále zbierate bronzové, strieborné, zlaté a platinové, no teraz je pri nich číslo a sú zoradené podľa rarity do štyroch kategórií. O nej nerozhodujú výrobcovia hier, ale hráči a číslo percentuálne vyjadruje, koľkým hráčov sa podarilo získať povedzme štyri zabitia gránátom. Táto metrika je zaujímavým meraním aj toho, aké percento dohrá hry.

Test: PlayStation 4

Navigácia v menu je rýchla, po stlačení PS tlačidla ste okamžite v hlavnej ponuke, nečakáte na načítanie ikoniek ani počas hrania. Pohodlne sa dá vojsť do PS Store, kúpiť DLC, pozrieť správy a vrátiť sa naspäť k rozohranému levelu. Ide o obrovský krok v komforte vpred, takisto je konečne podporovaný Cross Game Chat. Pri nahrávaní hier žiadne zrýchlenie neuvidíte, výnimkou je snáď Killzone: Shadow Fall, ktorý štartuje rovno ho hlavnej ponuky hry bez intra a zobrazovania log.

PS4 má relatívne tichú prevádzku, ak nič nerobí a je v kľude. Ventilátor sa točí aj v StandBy móde, kedy pracuje s obmedzenými prostriedkami, ale stále sa vie updatovať, sťahovať v pozadí a nabíjať ovládač cez USB. Hlučnosť PS4 sa dá zrovnať s PS3 Slim v pokojnom stave, ak začnete hrať, je ju počuť viac. Nejde o hluk narúšajúci hranie, pri nočnom hraní bez slúchadiel ho však budete registrovať. Vetranie pružne reaguje na dianie na obrazovke, pri prehrávaní prestrihových scén sa stišuje a ak nastane akcia, tak si zvýši otáčky. Pri hraní cez Remote Play nastáva presne opačná situácie, ventilátor je absolútne tichý.

Test: PlayStation 4

DUALSHOCK 4


Po radikálnom redizajne sa po prvý raz takmer po 20 rokoch zmenil ovládač ku konzole PlayStation. DualShock 4 má prispôsobený tvar pre väčšie ruky, oblejšie tvary vypĺňajú dlane a ani pri dlhom a intenzívnom hraní nedochádza k tŕpnutiu prstov ani k šmýkaniu, za čo môže povrchová úprava spodného dielu. Osobne mi vadí spodná strana, o ktorú sa opierajú prostredníky a tlačia na ňu. A keď som u ergonómie, tak neviem na prvýkrát trafiť Share a Options - dvojicu nových tlačidiel nahrádzajúcich Select a Start. Verím, že ide o silu zvyku. Sú príliš zapustené do tela ovládača a palec po nich prejde a zastaví sa až na dotykovej ploche - touchpade.

Počet ovládacích prvkov a funkcií na DualShocku 4 narástol. V prvom rade je to dotyková plocha, ktorá funguje ako touchpad na notebooku. Je klikateľný, podporuje gestá a má vysokú odozvu. V hrách nie je využívaný príliš sofistikovane, ale celkom prirodzene, v Assassin’s Creed IV: Black Flag s ním skrolujete na mape a označujete ciele, vo War Thunder funguje ako myška, v Killzone: Shadow Fall ťahmi prsta meníte módy lietajúcej drony, v Blacklight: Retribution sa pomocou gest dajú pozerať zbrane v 3D či skóre počas zápasu. Prekladanie prstov z analogov na touchpad nie je rušivé a neprichádzate ani o kontrolu počas hrania.

Rovnako ako touchpad je novým prvkom aj reproduktor s pomerne solídnym a čistým prejavom. Hry ho využívajú na zvukové efekty pri zbieraní predmetov alebo hlásení o power-upoch (Resogun), reproduktor však nemá zásadný vplyv na hrateľnosť a bude pravdepodobne ako prvý ignorovaný výrobcami hier ako svojho času Sixaxis.

Test: PlayStation 4

Kozmetickými zmenami prešili aj tlačidlá so symbolmi, sú o kúsoček bližšie pri sebe, D-pad nemá drsnú povrchovú úpravu a predné shifty majú konečne zakrivený tvar šitý na mieru ukazovákom. Triggery kladú rovnaký odpor pri jemnom aj pri úplnom zatlačení, nepôsobia mäkkým plávajúcim dojmom. Iný tvar majú aj analogy, navzdory zvýšeným okrajom z nich skĺzne palec, stačí intenzívna hra ako Resogun. Ich povrchová úprava je na dotyk príliš gumová a mastná.

Na DualShocku 4 je ešte jedna drobnosť a to Light Bar. Ide o najviditeľnejšiu časť, i keď vo vypnutom stave na seba neupozorňuje. Light Bar je svetlo pre identifikáciu hráča (a gamepadu pri lokálnom co-ope) a pre určovanie pozície v priestore cez kameru. Vypnúť sa nedá, nedá sa zmeniť jeho intenzita ani farba. Svieti vždy, keď používate DualShock 4.

Light Bar nie je rušivý, svetlo je rozptýlené mliečnym plastom, počas dňa si ho ani nevšimnete. V noci však prsty na triggeroch začnú vrhať tiene a pri zhasnutých svetlách vrhá svetlo aj na televízor. Štandardná modrá farba (tak je identifikovaný prvý hráč, druhý je červený) je neutrálna, no vybrané hry využívajú Light Bar pre budovanie atmosféry. V Espace Plan svieti na bielo a reflektuje monochromatický svet, počas hrania DualShock 4 môžete použiť ako baterku. V Sound Shapes dokonca bliká do rytmu hudby a mení farbu podľa levelov, v Killzone Shadow Fall sa mení podľa životnej energie. Netreba sa však báť odrazov alebo silného svetla ožarujúc celú miestnosť, Light Bar nie je Illumi Room.

Najlepšia funkcia DualShocku 4 je posielanie zvuku z hry cez 3,5 mm jack do pripojených slúchadiel. Ocenili sme ju už pri Wii U, pri hraní v noci nemusíte mať stíšený alebo vypnutý zvuk na televízore.

DualShock 4 sa oproti predchodcovi prihlasuje do systému okamžite po stlačení PS tlačidla a pri opätovnom prihlásení sa systém pýta, kto z užívateľov ovládač bude používať. Veľmi šikovné.

Na jedno nabitie nevydrží DualShock 4 celý deň, výdrž je zrovnateľná s predchádzajúcim modelom. Ak ho nabijete ráno, vydrží vám do večerných správ s krátkou pauzou na obed.




MULTIMÉDIA / HLASOVÉ OVLÁDANIE


PS4 je v prvom rade hernou konzolou a až potom multimediálnym centrom. V Sony sa rozhodli oholiť jej funkcie na kosť, neprehráte Audio CD, MP3 ani sa nepozriete na fotky z USB kľúča. Máte filmy alebo seriály na externom disku? Neprehráte ich. Máte ich na vzdialenom media serveri? Zabudnite. PS4 prišla o podporu DNLA a o prehrávanie offline multimediálneho obsahu, čo je logické pri digitálnych službách Music Unlimited, Hulu Plus a Netflix (žiadna u nás nie je podporovaná).

Sony počúva na kritiku a je možné, že tieto nedostatky budú v niektorom z ďalších updatov odstránené.

Počas prehrávania DVD alebo Blu-ray filmov funguje PS4 ako prehrávač, dobrou správou je, že nezastavuje downloady, ale na pozadí ich sťahuje ďalej. Nemôžete sa však rýchlo prepínať do menu, vybaviť správy a pozrieť sa, kto je online bez toho, aby sa prehrávanie nezastavilo úplne. Po opätovnom spustení filmu pokračuje tam, kde ste ho prestali sledovať.

K PS4 sa predáva nová kamera s rozlíšením 1280 x 800. Pri slabom alebo žiadnom svetle (ak je miestnosť osvetlená iba televízorom) podáva výborné výsledky a stále ju môžete použiť na video chat alebo prihlasovanie do systému. Cez zabudované mikrofóny môžete hlasovými povelmi spúšťať hry (PlayStation -> Killzone) alebo ovládať základné funkcie. Vzhľadom na vyžadovanú angličtinu hlasové ovládanie pravdepodobne u nás nemá opodstatnenie.

Kamera momentálne nemá žiadne využitie okrem chatu alebo aplikácie PlayRoom. Pri štarte PS4 chýba hra, ktorá by ju aktívne využívala. Jej nevýhodou je aj extrémne hrubý a tuhý kábel, ktorý ju znemožňuje umiestniť na pevnú podložku bez toho, aby ste ju neprilepili obojstrannou lepiacou páskou.

Test: PlayStation 4

SECOND SCREEN NA MOBILE / PS VITA



PS4 si rozumie cez oficiálnu aplikáciu PlayStation App (k dispozícii na App Store a Google Play, verzia pre Windows sa chystá) s akýmkoľvek zariadením iOS a Android. Či už ide o tablet alebo mobil, máte plnú kontrolu nad konzolou a to aj vtedy, ak nie ste doma. Cez aplikáciu môžete sledovať udalosti priateľov, posielať správy a čo je najlepšie, na diaľku kupovať a sťahovať herný obsah z PS Store. Vyšlo demo a má 3 GB? Nevadí, pošlete ho na diaľku do PS4 a lež prídete domov, je už stiahnuté a nainštalované.

Aplikácia sa dokáže napojiť na PS4 a zobudiť ju zo Stand By módu, zapnúť ju a ovládať celé menu - v tomto móde funguje ako diaľkové ovládanie. PlayStation App sa dá využiť aj ako druhá obrazovka v hrách, ktoré to podporujú. V Assassin’s Creed IV: Black Flag sa na displeji zobrazuje mapa, v PlayRoom si môžete nakresliť objekty pre malých robotov a pod.

PS Vita zvláda takisto všetky tieto veci, bohužiaľ nie na diaľku. Handheld s PS4 komunikuje cez Remote Play a aby nedochádzalo k artefaktom a výpadkom zvuku, musíte byť ideálne v jednej miestnosti a byť pripojený cez jednu Wi-Fi. Remote Play posiela obraz aj zvuk na displej, hrať môžete aj pri vypnutom televízore akúkoľvek hru. Tu však narazíte pomerne skoro na jeden zásadný problém, zadná dotyková plocha je rozdelená na štyri aktívne časti suplujúce chýbajúce tlačidlá na handhelde (R3, L3 a R2, L2). Hry, ktoré ich aktívne využívajú povedzme na streľbu a mierenie, si nezahráte. Plochy je nemožné pohotovo, rýchlo a presne nahmatať.

Funkcia Remote Play je užitočná v prípade, ak v domácnosti zdieľate jednu obrazovku a rodina chce sledovať správy alebo nechcete do noci dlho svietiť. Použiteľná je však iba pre vybrané hry, ktoré nevyužívajú všetky tlačidlá DualShocku 4.

Test: PlayStation 4

LIVE FROM PLAYSTATION



PS4 vytvára konštantne záznam z hrania a umožňuje okamžité vysielanie cez služby Twitch a Ustream. Takisto vytvára záznam posledných 15 minút a ukladá ho na pevný disk pre každú hru zvlásť. Opäť ide papierovo o veľmi silné prednosti, no ich použiteľnosť je limitovaná. Vysielanie sa nedá uložiť pre potreby neskoršieho zdieľania, nie je možné podrobnejšie nastaviť parametre kvality. Uložený obsah nie je možné prenášať povedzme do PC na postprodukciu a strih. Nanajvýš sa dá vybrať pasáž, tú vystrihnúť a ako celok uploadnúť na Facebook. Podpora YouTube absentuje úplne.

Na pevný disk sa ukladajú aj obrázky, s nimi opäť nemôžete manipulovať, iba ich poslať na Twitter alebo Facebook stlačením Share.

Pod ikonkou Live From PlayStation sa skrýva vysielanie hráčov z celého sveta, jednotlivé streamy sú závislé od internetového pripojenia užívateľov, narazíte na kvalitné, komentované gameplaye, ale aj na mizerné v nízkom rozlíšení. Špeciálnou kapitolou je využívanie PlayRoom pre vysielanie vlastných skeč šou cez pripojenú kameru, v ktorých sa účastníci spíjajú pod obraz a odpovedajú na otázky divákov. Ak ste rodič, odporúčame nastaviť rodičovský zámok.

Test: PlayStation 4

PRECHOD Z PS3 NA PS4

PlayStation 4 nie je kompatibilná so žiadnym príslušenstvom, ktoré ste doteraz používali na PS3. Nedá sa použiť diaľkové ovládanie pre ovládanie filmov, oficiálny headset ani nabíjací kábel, ani kameru, ani DualShock 3. Po jeho pripojení sa dozviete, že toto zariadenie nie je podporované, ale cez USB port ho môžete nabiť.

PlayStation 4 nie je vybavená žiadnymi analógovými portami, nevyvediete cez Cinche zvuk ani ju nepripojíte k starému CRT televízoru. Na zadnom paneli je umiestnený konektor pre napájaciu vidlicu, RJ-45 pre sieťový kábel, optický výstup, HDMI výstup a konektor pre pripojenie novej kamery. Na čele vedľa štrbinovej Blu-ray mechaniky sú umiestnené dva USB porty.

ŠTARTOVNÉ HRY / UPGRADE Z PS3 NA PS4

Na štartovnej čiare PS4 je aktuálne 25 titulov, z toho tri priamo od Sony (Killzone: Shadow Fall, Resogun a Knack), tri free to play tituly, sedem indie digitálnych hier a zvyšok tvoria hry tretích strán a multiformáty (Battlefield 4, Call of Duty Ghosts, Need For Speed Rivals, Assassin’s Creed IV: Black Flag a ďalšie). Ak sa pozriete na launch line-up, je pestrý a žánrovo vyvážený, citeľne chýba iba veľká RPG. Z pohľadu exkluzívnych titulov však ide o najchudobnejší štart systému od Sony. Po prvýkrát chýba charakteristický racing, atraktivita štartovných titulov utrpela aj odkladom očakávaného Watch Dogs a racingu DriveClub.

Ceny hier sa pohybujú od 12,99 eur za indie tituly až po 69,99 eur za hry tretích strán. Ak patríte medzi členov PS Plus, môžete si stiahnuť Resogun a Contrast zadarmo. PS4 podporuje aj Cross Buy, ak už vlastníte Flow, Flower, Sound Shapes alebo Escape Plan v PS3, alebo PS Vita verziách, máte nárok na next-gen verziu zadarmo.

Test: PlayStation 4

PS4 hry distribuované na Blu-ray diskoch sa pri prvom spúšťaní inicializujú krátkou inštaláciou a počas hrania sa celý obsah povinne kopíruje na pevný disk. U digitálnych verzií sa stiahne najskôr nevyhnutná časť na spustenie a zvyšok hry sa sťahuje na pozadí (Toto však neplatí pri indie tituloch, tie sa musia stiahnuť celé.) Pri rozširovaní zbierky a konštantných updatoch a nafúknutej veľkosti indie titulov sa začne ukazovať ako veľká slabina práve štedro vyzerajúca kapacita 500 GB pevného disku. Po dvoch-troch mesiacoch budete musieť pristúpiť k aktívnemu mazaniu a čisteniu uloženého obsahu. Na redakčnej konzole je aktuálne nainštalovaných 11 hier, zaberajú 159 GB. Pevný disk sa v PS4 dá vymeniť. 

U vybraných PS3 hier nájdete vo vnútri kupón na upgrade na digitálnu PS4 verziu. Ide o časovo obmedzený program, po aktiváciu kódu z kupónu si za poplatok 9,99 eur môžete stiahnuť PS4 verziu. Tá však stále potrebuje na svoje spustenie PS3 disk v mechanike.

Aj napriek tomu, že konzola vie čítať Blu-ray disky s herným obsahom pre PS3, nie je spätne kompatibilná aktuálne so žiadnou hrou pre PSone, PS2 ani PS3 distribuovanou na disku.

DOSTUPNOSŤ

PS4 sa začína predávať u nás 13. decembra. Prebiehať bude aj polnočný predaj v predajni Nay v bratislavskom Auparku. Aktuálne je stav taký, že úvodná alokácia konzol vyhradená pre náš región nie je rozobraná úplne, do predaja by sa mali dostať kusy určené aj na voľný predaj. Ak nechcete čakať, treba zájsť na polnočný predaj.

PS4 sa predáva oficiálne v dvoch baleniach: v štandardnom za 399 eur a v balení s hrou Killzone Shadow Fall za 449 eur. Vybraní predajcovia však ponúkajú importované kusy z US a UK, ich vysokú cenu sa snažia ospravedlniť pribalenými hrami a príslušenstvom.

BEH NA DLHÚ TRAŤ

Okolo vydania nového herného systému je vždy humbug. Čo vlastne ponúka next-gen? Oplatí sa kúpiť teraz alebo počkať? PlayStation 4 síce môže byť z pohľadu konzol hardvérom novej generácie, aktuálne jej však chýbajú dostatočné argumenty, aby presvedčila, že je jediným zariadením pre nasledujúcich päť rokov a to hlavne herným line-upom tvoreným prevažne hrami tretích strán. Je skôr prísľubom prichádzajúcich skvelých časov. Oproti PS3 ide o generačný skok, ak nie dva, PS4 však nenahradí svoju staršiu sestru okamžite, bude to niekoľko mesiacov trvať, to by nemohla ignorovať multimediálne funkcie a spätnú kompatibilitu. Základná ponuka hier má ohromujúcu grafiku, ale táto kvalita je tu už niekoľko rokov na výkonných PC.

Na druhej strane má skvelý ovládač, rozumie si s mobilnými zariadeniami a je prepojená viac ako kedykoľvek predtým, stará sa sama o knižnicu a zvláda robiť veci bez spomaľovania. Stále však vybraným funkciám chýba hĺbka a prepracovanosť. Výbornou správou je, že Sony počúva a počúva mimoriadne pozorne, aby pružne reagovala na kritiku updatmi. Aj PS3 potrebovala na dozretie niekoľko výdatných updatov a to veľa vecí nezvláda ani dnes. PS4 má pred sebou nepochybne skvelú budúcnosť, o jej úspechu však budú rozhodovať prevažne hry, ktorých je aktuálne na trhu ako šafranu.


napísal spacejunker 9.12.2013
Páči sa mi!
TEST: PLAYSTATION 4


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19666)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk