PLAYSTATION VITA

PLAYSTATION VITA

Druhé rande s vitamínovou bombou

Článok

Do vydania PlayStation Vita zostávajú necelé tri týždne. Technologicky vyšperkovaný handheld Sony so štvorjadrovým procesorom a grafickým subsystémom debutuje v Japonsku 17. decembra, zatiaľ čo na domácej pôde bude čeliť základni odchovanej na ad-hoc multiplayeru Monster Hunter, na západe to bude presvedčenie, že všetko, čo Vita dokáže, už dávno vedia smartphony v našich vreckách. GPS, 3G konektivita a podpora sociálnych funkcií s integrovanými 4square, Facebook, Twitter, Skype, to sú pre mnohých denný chlebíček už teraz. Vita však nie je komunikačným zariadením, i keď to dokáže, a na úrovni, za ktorú budú mnohí vďační, podporuje mimo iných aj cross game voice chat.

Vita je v prvom a poslednom rade herným handheldom, to ostatné je doplnok spríjemňujúci chvíle online, pri browsovaní a odďaľujúc moment, kedy si skontrolujete SMS či zmeškané hovory na mobile. Áno, áno, skeptici budú namietať, ale pre nich tu máme jeden argument – tlačítka. Málo? Dva analogy? Stále málo? Dve dotykové plochy. Je absolútne jedno, ako držíte Vitu – jednou rukou a využívate zadný touch panel, oboma rukami mastíte tlačítka, palcami na analogových klobúčikoch, vertikálne, horizontálne – vždy máte prístup k ovládacím prvkom. Ergonomicky je dizajn navrhnutý tak, aby vypĺňal dlane, preto tá asymetria medzi hornou a dolnou časťou, a nevypadol z nich vďaka dvom priehlbinám na chrbte. Ako obstojí pri dlhých seansách nevieme, no pri našom stretnutí v Londýne, kde bolo na 30 hier, sme strávili s handheldom celé popoludnie a to bez bolesti či kŕčov.

Centrom Vity je 5" OLED displej s vynikajúcim kontrastom, živým podaním farieb a skvelými pozorovacími uhlami. Keď uvidíte na malej obrazovke v pohybe Rayman Origins, nestačíte sa čudovať, do akých detailov zašli v Ubisofte. A keby ste hľadali dva rozdiely medzi handheldovou a konzolovou verziou, nenašli by ste ich. „Ide o priamy prepis aj po stránke obsahu." smeje sa produkčná pri tom, ako sa snažím spočítať pixely a neveriacky krútim hlavu nad vyhladenou grafikou. Jeden rozdiel by ste však našli, Rayman nebude podporovať co-op, ale s priateľmi budete môcť súťažiť prostredníctvom rebríčkov a ghostov s najlepšími časmi speed runov. 

PlayStation Vita
PlayStation Vita Super Stardust Delta
Super Stardust Delta


PlayStation Vita MotorStorm RC
MotorStorm RC


PlayStation Vita Escape Plan
Escape Plan





Displej v spojení s výkonom dokáže divy, o Uncharted vo vrecku ste už počuli. Nathan dokáže to, čo na konzolách v tej najluxusnejšej grafike a keď ste leniví, len mu ukážete ako má liezť po rímsach a on to bez odvrávania a bez toho, aby ste museli tisnúť správnym smerom analog, spraví. Marvel vs Capcom 3 vykresľuje efekty s kadenciou 60 fps, Ridge Racer si dovoľuje nad štandardný vizuál nalepiť vrstvy defektov narušujúc obraz pri kolíziách, vo WipEoute každá raketa správne zanecháva za sebou točiacu sa dymovú stopu a na biliardových guliach spočítate praskliny. Antialiasing, mäkké tiene, dynamické svetlá, motion blur, depth of field a iné prispievajú k tomu, že Vita produkuje ten najkvalitnejší vizuál, aký na mobilných zariadeniach uvidíte.

Zmysel pre detail a grafické finesy objavíte aj v hlavnom menu, do užívateľského rozhrania boloi investované hodiny a hodiny, čo sa odráža na takých milých detailoch ako praskajúca energia pri ikonke baterky počas nabíjania. Jednotlivé položky menu sa naťahujú, ak narazíte na koniec zoznamu ťahaním prsta, listovanie v nastavaniach pripomína knihu, bežiace aplikácie v multitasku vypínate odlepením a jednotlivé ikony programov sa hompáľajú ako odznaky pri skrolovaní medzi jednotlivými homescreens. Manipulovanie tak dostáva hravý rozmer a práca s menu nie je statická, ale každé gesto a pohyb aj graficky vidíte.

Zaujímavosťou je, že homescreeny nemáte vedľa seba, ale pod sebou a že v usporiadaní aplikácií Vita uprednostňuje tie určené pre komunikáciu. Prezeranie fotografií, počúvanie hudby či sledovanie videí je až na druhom mieste. Na prvom homescrene tak svieti sledovanie a porovnávanie trofejí, lokalizačná služba Near, posielanie správ, sledovanie priateľov a Welcome Pack, čo je predinštalovaná sada minihier. Naučí vás zábavnou formou pracovať s kamerami a dotykovými plochami ťukaním na čísla v poradí alebo skladať obrázky. Vita dokonca berie do úvahy aj to, akou silou ťukáte do zadného panelu. 



Získanie trofeje, správy, notifikácie sa sústreďujú v pravom hornom menu, odkiaľ môžete spustiť aplikáciu, ktorá sa hlási o pozornosť. Prepínanie medzi aplikáciami je otázkou stlačenia Home tlačítka a listovanie medzi nimi. Tie, ktoré aktuálne bežia, majú aj drobnú ikonku v hornej informačnej lište, kde vidíte aj silu signálu (3G/Wi-Fi), stav batérie a aktuálny čas. U vybraných (ako napríklad hier) môžete spustiť webový prehliadač alebo manuál. Rýchlosť a odozva sú dva parametre, ktoré užívateľský interface spĺňa do bodky. 

A zatiaľ čo dotykom ovládať hlavné menu je prirodzené, v hrách duálne ovládanie občas vytvára zmätok. Novoohlásená akcia Unit 13 sa spolieha na klasickú schému s dvomi analogmi, no keď príde na aktiváciu terminálu, žiadne z tlačítok nereaguje a musíte ťuknúť na plochu na displeji. V niektorých hrách si musíte zvyknúť, že tlačítka alebo naopak dotyk sú len doplnkom. V Escape Plan máte chuť niečo stlačiť až do momentu, kedy si uvedomíte, že na všetko vám postačia obe dotykové plochy. Vita je chameleónom medzi ovládacími schémami, čo dokazuje kreatívne využitie v minihrách LittleBigPlanet alebo Little Deviants, ktorá je postavená len na demonštráciu funkcií a úprimne by mala byť predinštalovaná ako sa samostatne predávať.

PlayStation Vita
PlayStation Vita WipEout 2048
WipEout 2048


PlayStation Vita Uncharted: Golden Abyss
Uncharted: Golden Abyss


PlayStation Vita Unit 13
Unit 13





Lineup hier pri premiére Vity bude nabitý, už teraz je potvrdený tucet first party titulov vrátane: Uncharted: Golden Abyss, WipEout 2048, Reality Fighters, MondNation Racers, Roat Trip, Escape Plan, Gravity Rush, Hustle Kings, MotorStorm RC, Top Darts, Super Stardust Delta, Little Deviants. K nim sa pridajú ešte hry tretích strán ako EA Football, Ridge Racer, Rayman Origins, F1 2011, Top Spin 4 a ďalšie. Pri štarte Vity by malo byť na trhu približne 20 hier distribuovaných v obchodoch aj na PS Store.

PlayStation Vita predstavuje zariadenie, ktoré spĺňa nároky kladené na moderný prenosný herný systém – hry na úrovni konzolových, mimoriadne presné a rýchle ovládanie, užívateľsky príjemné prostredie plné funkcií, špičkový displej a schopnosť byť pripojení po celý čas. Niečo nám hovorí, že tento rok sa nestretáme s Vitou posledný krát, ale že pred premiérou ju ešte podrobíme poriadnemu testu.

PlayStation Vita sa v Európe začne predávať v čiernom prevedení 22. februára za 249 EUR (Wi-Fi verzia).


napísal spacejunker 28.11.2011
Páči sa mi!
PLAYSTATION VITA

Zaradené pod: playstation, ati


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19570)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk