LG W2284F

LG W2284F

Spoločnosť LG je známa výborným dizajnom svojich monitorov, ale model LG W2284F to so svojim výzorom dotiahol naozaj ďaleko.

Test

Ďalší monitor, ktorý sa nám vďaka LG podarilo trochu prevetrať, je nový 22“ model s označením W2284F. Vo všeobecnosti sa v produktoch firmy LG spája vysoká kvalita s podareným dizajnom, ale W22E4F svojim výzorom vyčnieva aj nad svojimi pokrvným súrodencami. Jeho vizuál neostal nepovšimnutý ani na medzinárodnom dizajnérskom fóre a odborníci ho dokonca vyhlásili za víťaza prestížnej súťaže iF Product Design Award 2008. Otázka znie, či sa za krásnou tváričkou skrýva aj krásna „duša“ (veď to poznáte, fyzická krása je preceňovaná, dôležité je, čo je vo vnútri :-)).

Dizajn


Ohodnotiť dizajn 84-ky inak ako slovom veľmi podarený alebo skvelý by bolo rúhanie. Jediný, komu sa model nebude páčiť, sú zarytí odporcovia všetkého so zaoblenými hranami. Lenže tí budú mať v súčasnosti problémy s každým výrobkom, lebo módna vlna oblín ešte stále trvá. Mierne zaoblené rohy monitoru sú podčiarknuté mohutným, tiež zaobleným stojanom. Telo výrobku je zhotovené z lesklého čierneho plastu tak, ako to býva u hifi domácej elektroniky. Čistý dizajn nekazia žiadne zbytočné nápisy ani viditeľné tlačidlá. Menu je schované na pravej strane zboku, logo LG v strede dolnej časti je jediným viditeľným označením modelu.

Štýlový look podčiarkujú dva exotické prvky. Prvým je tlačidlo slúžiace na zapínanie monitora. To má tvar kvapky, ktorá sa práve chystá spadnúť z rámu monitora. Tlačidlo má sýto modré podsvietenie (dá sa v menu vypnúť) a je citlivé na dotyk, čiže žiadne zatláčanie, mačkanie a iné ťažké fyzické úkony. Stačí ľahké pohladenie prstom a LCD-čko je pripravené. Druhou špecialitkou je stojan, kde si našlo miesto ďalšie svetlo, tentokrát biele, ukryté za priehľadným plastom. Najmä v noci monitor vyzerá, ako keby sa vznášal na bielom podklade. Toto svetlo nesvieti stále, jeho časový spínač sa vždy na chvíľu aktivuje pri zapínaní a vypínaní monitora alebo pri zmene rozlíšenia.

Zaoblené línie a lesklý plast dominujú i zadnej strane, na ktorú, priznajme si, asi často pozerať nebudete. Napriek tomu za zmienku stojí elegantný kryt, pod ktorým nájdete DSUB, DVI a konektor napájania. Ako celok pôsobí monitor veľmi homogénnym dojmom, označenie fešák mu patrí právom a veľmi pozitívne treba hodnotiť aj možnosť vypnutia podsvietenia ON/OFF tlačidla, ktoré by za istých okolnostiach mohlo svojim sýtym podsvietením rušiť.

LG W2284F

Monitor v plnej kráse
LG W2284F

Detail na ovládacie tlačidlá.
LG W2284F

Modro podsvietené vypínacie tlačidlo, bielo nasvietený podstavec príliš nevidieť.

Technické parametre

Pri vymenovávaní technických parametrov si pomôžme oficiálnymi špecifikáciami:

Typ panelu: TN
Uhlopriečka: 22 palcov
Rozlíšenie: 1680x1050
Pixel pitch: 0,282 x 0,282
Jas: 300cd/
Kontrast: DFC 30000:1 (natívny kontrast 1000:1)
Pozorovacie uhly: H : 176˚/V : 170˚
Odozva: 2 ms (grey-to-grey)
Počet farieb: 16,7 milióna

Označenie DFC pri položke kontrast znamená, že monitor používa novú technológiu Digital Fine Contrast, ktorá automaticky kontroluje obrazový vstup a dynamicky upravuje kontrast scény podľa potreby. To má za následok ostrejšie a vernejšie farby a tiež lepšie podávanie čiernej zložky obrazu.

Ďalšie vlastnosti technológie fEngine, ktorou monitor disponuje, je dobre známa funkcia 4:3 na širokouhlej obrazovke. Po aktivovaní tohto módu sa hlavne staršie hry nepodporujúce natívne zobrazenie v pomere 16:9 zobrazia v pôvodnom formáte, teda monitor obraz stlačí na 4:3 a nevyužitú plochu obrazovky vyplní čiernou farbou. Vďaka tomu je výsledný obraz nepostihuje deformácia z roztiahnutia.

Možnosti fEngine nekončia pri aktivovaní 4:3, monitor ponúka aj iné vychytávky. Ľudia so slabším zrakom iste ocenia funkciu eZ zooming (zoomovanie obrazu), milovníci fotiek zas môžu využiť ponúkané farebné korekcie. Jednoduchým stlačením príslušného tlačidla sa farebné podanie monitoru môže zmeniť na čiernobiele, blur alebo obľúbenú sephiu. Čerešničkou na torte sú rôzne prednastavené filtre obrazu. W2284F ponúka, znova veľmi jednoducho – stlačením jedného tlačidla, prispôsobovanie obrazu kontrastom a jasom na browsovanie, pozeranie filmov či manuálne užívateľské nastavenie.

LG W2284F

LCD-čku nerobí problém ani 16:9...
LG W2284F

... ani 4:3.
LG W2284F

Pohľadnice z Call of Duty 4.

Skúsenosti z používania


W2284F je naozaj veľmi pekný monitor. Iste, krása je subjektívny pocit, ale v prípade tohto kúsku sa nebojím povedať, že svojim dizajnom osloví naozaj každého. Rovnako ako čistými líniami, kvapkovým tlačidlom a dvoma podsvieteniami dostal mňa, oslovil aj všetkých, ktorým som monitor ukazoval. Popri úlohe vizuálnej atrakcie model spĺňa aj svoju prvoradú úlohu, teda zobrazovanie. Počas testov som si nevšimol slabšie miesta, podanie obrazu i rýchlosť odozvy sú výborné, pozorovacie uhly zhruba zodpovedajú papierovým údajom. Farby sú plné, ostré, samozrejme v rámci možností použitého TN panelu. Na svoje predpokladané využívanie – hry, práca, multimédiá, sa monitor hodí viac ako dobre.

Menu monitora je klasické, tak ako sme zvyknutí z iných LG produktov. Bohužiaľ v ňom chýba český jazyk, ale na tých pár volieb vám bude bohato stačiť aj základná znalosť angličtiny. Menu s fotografickým efektom plní svoju úlohu dobre, farebné fotky prehliadané cez čiernobiely filter ihneď dostávajú inú náladu a podtón. Rovnako spoľahlivo pracujú i prednastavené módy obrazu. Veľké plus si LG zaslúži za to, že pri prepínaní módov user, demo, internet, movie sa vždy obrazovka rozdelí na dve polovice a vy tak máte dokonalý prehľad o tom, čo daný filter s nastavením obrazu stvára (viď. fotky).

Jediným zásadnejším nedostatkom monitoru je absencia HDMI, ale protokol HDCP monitor podporuje, takže ani zapojenie PS3 pri použití HDMI – DVI redukcie by nemal byť problém. Rovnako nie je problém zapojiť Xbox, monitor má dva vstupy (DSUB, DVI); simultánne hranie na konzole a pracovanie na PC je len otázkou stlačenia tlačítka.

Záver


Výborne vyzerajúci monitor LG W2284F si odniesol za svoj dizajn prestížnu cenu iF a rovnako ako odborníci tohto krásavca oceníte na svojom pracovnom stole aj vy. Nielen skvelý výzor, ale aj veľmi slušné technické parametre a množstvo doplnkových funkcií predurčuje tento model ako ideálneho pomocníka pri hraní hier, sledovaní filmov i klasickej kancelárskej práci.
LG W2284F

Prepínanie módov obrazu je jednoduché...
LG W2284F

...k čomu prispieva aj náhľad cez polku obrazovky.
LG W2284F

Fotografické efekty.

napísal je2ry 16.9.2008
Páči sa mi!
LG W2284F


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19954)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk