MSI WIND U100

MSI WIND U100

Ponuka subnotebookov nekončí pri EEE, svojho zástupcu v tejto triede ponúka aj MSI s modelom Wind.

Test

Zdá sa vám klávesnica EEE príliš malá? A jeho displej nedostatočný? Technické parametre zastaralé? Linux nepoužiteľný? Možno pre vás máme riešenie. Firma MSI totiž na trh prináša svoj subnotebook s označením Wind U100. Od svojho predstavenia púta notebook pozornosť najmä svojím displejom s LED posvietením a novým mobilným procesorom Atom, dostatočne veľkou RAMkou a proklamovanou dlhou výdržou batérie na jedno nabitie. Poďme zhodnotiť, či boli tieto sľuby splnené a či sa naše očakávania vyplnili.

Technické parametre

Začnime rozmermi, ktoré sú pre takýto typ prenosného počítača asi najdôležitejšie. Hodnoty 260 x 179 x 37 mm nemajú veľkú výpovednú hodnotu, lepšiu predstavu o veľkosti dostanete z fotiek. Oproti EEE je Wind o niečo väčší i ťažší (1149 g), všetko však kompenzuje 10“ širokouhlý displej s rozlíšením 1024 x 600, LED podsvietením a matnou úpravou povrchu. LED podsvietenie sa výrazne podpísalo na kvalite obrazu, čo sa týka zobrazovania je na tom Wind naozaj veľmi dobre, čitateľnosť je veľmi dobrá aj pri práci na dennom svetle. Farebné podanie je kvalitné, problémy sme nezaznamenali ani s rýchlosťou odozvy. Rozlíšenie je dostatočné na prácu, sledovanie filmov i zábavu, browsovanie na takto pohostinnej obrazovke je úplne bezproblémové. Znovu sa najviac o displeji (v porovnaní s EEE) dozviete z fotiek, maximálne hodnoty jasu na oboch notebookoch hovoria jasnou rečou.

MSI Wind U100

Malý krásavec z vrchnej strany...
MSI Wind U100

... z perpektívy ...
MSI Wind U100

... a z bočného pohľadu.

Wind sa môže pochváliť novým mobilným procesorom od Intelu, 45 nm CPU Atom sú všeobecne známe menším odberom a tým pádom zvýšením výdrže batérie. V modeli U100 je Atom taktovaný na 1,6 GHz, v kombinácii s 1 GB DDR2 RAM sa stará o vykonávanie všetkých užívateľských požiadaviek. Ako grafická karta bolo zvolené integrované riešenie GMA950, takže každému čo i len trochu HW znalému fanúšikovi hier je jasné, že na nejaké vizuálne orgie treba čím skôr zabudnúť. Dáta sú ukladané na klasický 5400 rpm disk s kapacitou 80 GB, čo so sebou prináša určité pozitíva i negatíva, ku ktorým sa dostaneme neskôr.

Vynechať nemôžeme konektory a rôzne možnosti pripojenia na internet. 3 USB porty, čítačka pamäťových kariet, zabudovaný mikrofón a webkamera, VGA výstup, zdierky pre slúchadlá a mikrofón, ethernet, wireless v režimoch Wi-Fi 802.11 b/g, bluetooth – to je všetko, čo na notebooku nájdete. Jedná sa o klasický zoznam, nič podstatné Wind-u nechýba, ale naopak nič nadštandardné (napr. FireWire)  neponúka. 

Dizajn

Treba povedať, že Wind sa rozhodne môže popýšiť elegantnejším dizajnom, než jeho najväčší konkurent od ASUSu. Vnútornosti notebooka sú ukryté pod elegantným čiernym obalom (existujú aj iné farebné varinaty) so zaoblenými hranami a lesklou povrchovou úpravou. Tá je priam magnetom na odtlačky prstov a inú špinu, poriadkumilovní ľudia môžu mať s jeho udržiavaním v čistote dosť veľký problém. Po odklopení vrchného dielu so strieborným emblémom MSI sa vám naskytne pohľad na klávesnicu, touchpad a niekoľko farebných LEDiek signalizujúcich určité stavy počítača.

MSI Wind U100

Porovnanie rozmerov so 7 pal. EEE a klasickým notebookom.
MSI Wind U100

Bok po boku s EEE.
MSI Wind U100

Rozdiel vo veľkosti klávesnice je zrejmý.

Stroj sa zapína tlačidlom s emblémom hviezdičky, ktorá mení svoje podsvietenie (pri normálnej práci je modrá, v úspornom režime zelená). Samotná klávesnica je oveľa pohodlnejšia ako pri EEE a ak som v recenzii na prcka EEE spomínal, že diplomovku by som na ňom písať nechcel, na Wind-e by to s určitými obmedzeniami mohlo fungovať. Zvyknúť som si ovšem nevedel na touchpad, konkrétne na jeho tlačidlá, ktoré sú hneď pri ploche touchpadu a sú naozaj malé. Častokrát sa pri práci stáva, že spolu s kliknutím na tlačidlo sa nechtiac dotknete aj plochy touchpadu, čo má za následok posunutie kurzora. Ďalšia vec, na ktorú si treba zvyknúť, je prehodenie kláves Ctrl a Fn. Keď ste naučení hľadať Ctrl hneď na kraji klávesnice, budete počas prvých dní trochu zmätení, ale nie je to nič, čo by sa po čase nedalo zvládnuť.

Spomenúť klávesu Fn a nevypísať možnosti, ktoré táto klávesa ponúka v kombinácii s tlačidlami F2 až F12 by bolo hriechom, takže v poradí od najmenšieho čísla po najväčšie dokážete na notebooku ovládať: režim obrazu (interný displej, externá obrazovka), vypnutie/zapnutie touchpadu, nastavovanie podsvietenia, ovládanie webkamery, ovládanie zvuku, zapínanie wifi a bluetooth, prechod do režimu šetriaceho baterku, uspanie notebooku. Najzaujímavejším prvkom zoznamu je možnosť prepnúť NB do úspornej napájacej schémy, ale ako sa dozviete neskôr, v reále to takmer nič nespôsobuje.

Dojmy z používania


Väčší displej, väčšia klávesnica, viac RAM, rýchlejší procesor, väčší disk, väčšie možnosti pripojenia. Na papieri to vyzerá viac ako jednoznačne, Wind by mal EEE sfúknuť s ľahkosťou jarného vánku. Lenže ono to tak celkom nie je a moje dojmy z oboch subnotebookov sú veľmi vyrovnané. Každý dominuje v niečom inom. Zatiaľ čo niekoľkokrát opisovaná zväčšená obrazovka a klávesnica je určite veľkým plusom pre Wind, zväčšenie ostatných parametrov si takmer ani nevšimnete. Prečo? Odpoveď je jednoduchá. Lebo Windows.

MSI Wind U100

Pohodlnejšie písanie je veľkou devízou WINDu.
MSI Wind U100

Rozdiel obrazu pri maximálnom podsvietení.
MSI Wind U100

Výsledky staručkého 3D Marku hovoria za všetko.

U100 sa dodáva s predinštalovaným Windows XP Home v českej jazykovej mutácii. Od zapnutia po nabootovanie do prihlasovecej obrazovky ubehne rovnaký čas, ako pri zavádzaní Linuxu na EEE. Lenže zatiaľ čo na Linuxe môžete takmer okamžite začať pracovať, XP v podaní Windu ešte ďalších pár desiatok sekúnd zúfalo swapuje na disk, spúšťa skryté procesy a prepočítava iné vesmírne výpočty. Ani 1 GB RAM neprináša notebooku očakávaný plynulý chod, zo spustenia viacerých „náročnejších“ aplikácií sa často stáva pôrod a čo je horšie, disk swapuje aj keď už teoreticky nemá prečo. Ako ťažké negatívum vnímam, že zabudovaný hard disk je relatívne dosť hlučný, hlavne v tichom prostredí sa rachotiace hlavičky stávajú nočnou morou. Zlatý dobrý SSD v EEE.

Neustále sa točiaci disk (zrejme by to chcelo systém odladiť, zakázať zbytočné procesy a celkovo si XP trochu „vytunovať“) spolu s hlučnosťou prináša aj druhé negatívum, ktoré je ešte o dosť horšie než vyššie opisované problémy. Notebook na jedno nabitie dokáže so zapnutým wifi pripojením pracovať len niečo cez dve hodiny a to je sakra málo. Výdrži batérie nepomáha ani prechod do úsporného režimu, ani stmavenie obrazovky – jedná sa o úsporu maximálne rádovo desiatok minút.

Wind rozhodne nie je notebook na hry, ak nepočítame flashovky, prípadne nejaké starinky cez DOSbox, budete si musieť vystačiť so Solitair a Srdciami. Kto by to chcel predsa len skúsiť, nech je pre neho varovaním 611 získaných bodov v 3D Mark 2003.

Zhrnutie a záver

MSI Wind U100 sa vo svojej kategórií rozhodne nestratí. Pri stále akceptovateľných rozmeroch ponúka 10“ displej s výborným LED podsvietením a kvalitnú, takmer plnohodnotnú klávesnicu. Čo však výrobok získava na displeji a klávesnici, stráca na výkone a hlavne na výdrži batérie. Ani úsporný procesor Atom nedokázal vykryť spotrebu klasického disku a zrejme ten má na svedomí iba cca 2 hodinový pracovný čas na jedno nabitie.

Ak ste sa rozhodli Windu ihneď kúpiť, skúste nášho partnera Realshop.sk, ktorý má pre tento notebook momentálne promo cenu. Ak ale dávate prednosť malým rozmerom a oželiete menšiu klávesnicu, skúste ASUS EEE.


napísal je2ry 27.8.2008
Páči sa mi!
MSI WIND U100


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19571)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk