LUXUSNÁ HDTV OD PHILIPS

LUXUSNÁ HDTV OD PHILIPS

Skutočne luxusná HDTV ideálna pre nadupané domáce kino dokázala predčiť všetky očakávania.

Test

Testovaniu HDTV Philips 42PFL9900D sme sa už vopred tešili, nakoľko sa jedná o model, o ktorom uvažuje každý, kto si zriaďuje high-endové domáce kino. Očakávania teda boli veľké, ale Phillips ich aj tak dokázal prekonať.

Hneď po rozbalení nás TV prekvapila množstvom vstupov, ktorými disponuje. Okrem ešte stále bežného analógového vstupu pre káblové a terestriálne vysielanie obsahuje Aurea vstavaný tuner pre DVB-T vysielanie, 2 samostatné SCART vstupy pre DVD alebo VHS, 3 HDMI vstupy a dokonca aj komponentový vstup. Vďaka HDMI vstupom je jednoduché TV prepojiť naraz s počítačom, hernou konzolou a DVD prehrávačom. TV má aj digitálny a cinch audio výstup pre prídavnú reprosústavu.

Televízor nastavíte cez On-Screen-Display menu, ktoré je lokalizované aj do slovenčiny. Štruktúra nastavení je síce jednoznačná, ale možno až veľmi detailná a pre technicky menej zdatného používateľa môže byť ťažko použiteľná. Tu prichádza vhod sprievodca nastavením, ktorý sa dá vyvolať kedykoľvek a prevedie vás jednoduchým nastavením obrazu, zvuku i Ambilight. Technickí fajnšmekri si však tieto parametre upravia sami. Trochu nám prekážalo pomalé reagovanie TV na stlačenie tlačidla na ovládači. Po počiatočnom nastavení a naladení kanálov je používanie veľmi jednoduché. Pomocou diaľkového ovládača je možné zobraziť zoznam kanálov a ľahko navoliť požadovaný kanál bez nutnosti prepínania medzi nimi alebo zadávania ich číselných kódov. Zoznam kanálov navyše zobrazuje aj typ vstupu, ktorý je pre kanál predvolený.


Samotný LCD panel hodnotíme ako veľmi silnú stránku televízora. Nielen že disponuje Full HD rozlíšením (1920x1080), ale zachováva si aj jasné a hlboké farby z takmer každého uhlu, rovnako to je aj s kontrastom. Najviac si ho užijete pri sledovaní videa vo vysokom rozlíšení, ktorého je ale zatiaľ na Slovensku ako šafránu.

O vizuálny zážitok sa nestará iba LCD panel, ale aj Phillips technológia Ambilight. Ambilight svetelnými efektami okolo televízie dopĺňa dianie na obrazovke. Za záhadným slovíčkom Ambilight sa skrýva jedna sada LED diód (je ich presne 126) rozložená po obvode zobrazovacieho panelu, skrytá za matným polopriesvitným plastom, ktoré nasvecujú jednak predný rám televízora a aj stenu za televízorom. Ich farba závisí od toho, čo sa práve deje na obrazovke. Veľmi dobrou vlastnosťou tohoto systému je, že dokáže zvýrazniť kontrast medzi svetlými a tmavými farbami a veľmi výrazne eliminovať technologické obmedzenie LCD panelov (neschopnosť zobrazovať skutočnú čiernu) a posúvajú tento model takmer na úroveň plazmových televízorov.

Spočiatku nás farby meniaci rám a stena za televízorom rušili, ale po desiatich minútach, keď sme sa začali sústrediť na obraz, stíchli všetky negatívne hlasy v nemom úžase nad perfektne zladeným rozšírením obrazu. Nikomu nevadilo, že sme v práci zostali do zotmenia, práve naopak – tešili sme sa z hlbšieho zážitku z filmu. Ak práve pozeráte spravodajstvo, alebo iný program, kde vás famózne svetelné efekty nijak nenadchnú, môžete Ambilight vypnúť/zapnúť alebo upravovať jeho intenzitu jediným tlačidlom na diaľkovom ovládaní.


Ambilight už má aj konkurenciu v podobe zariadenia s LED diódami, ktoré sa dá pripevniť na zadnú stranu televízora/monitora. Nie je to ale to pravé orechové, pretože vyžaduje pripojenie k počítaču a teda ide o riešenie iba pre home theatre PC. Navyše Aurea TV používa na zobrazovanie svetelných efektov aj rám televízora, externé zariadenie od Ambient Reality Effects to samozrejme dokázať nemôže. TV disponuje vstavanými reproduktormi (24 mikroreprodutorov a 2 integrované subwoofery), ale k tak kvalitnému vizuálnemu zážitku by patrilo aj kvalitné ozvučenie, ktoré vstavané reproduktory nemôžu poskytnúť. To je ale úplne normálne, pri zriaďovaní domáceho kina treba myslieť aj na surround audio.

Samozrejme sme aj zisťovali, čo môže Aurea TV ponúknuť hráčovi. Aj tu excelovala zobrazovacia plocha, podávajúca veľmi reálne farby a vysoké detaily. Pri vyššej koncentrácii na samotný obraz sa môže strácať vnímanie Ambilight-u, no so zotmením sa Ambilight vracia späť v plnej svojej sile. Po pár hodinách strávených hraním na tomto televízore sa vám bude len veľmi ťažko prechádzať na iný model TV.


Pokiaľ si potrpíte na kvalitnom zážitku či už zo sledovania filmov alebo hraní hier, nemôžeme vám tento vynikajúci televízor nedoporučiť napriek nie práve nízkej cene (139 999 SK). Dostanete zážitky, ktoré vám súčasná konkurencia nedokáže ponúknuť.

Základné parametre Philips 42PFL9900D
uhlopriečka: 42" (107 cm)
panel: 100 Hz Clear LCD
odozva: 3 ms
rozlíšenie: 1920 x 1080p
kontrastný pomer: 8000:1 (dynamický)
ďalšie: USB port, Virtual Dolby Digital, Ambilight, integrované 2 subwoofery
rozmery: 1121 x 715 x 129 mm (Š x V x H)
váha: 48,5 Kg


napísal redakcia 9.6.2008
Páči sa mi!
LUXUSNÁ HDTV OD PHILIPS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18444)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk