ASUS EEE

ASUS EEE

Skutočne malý notebook od ASUS-u dorazil aj do našej redakcie. Sú chýry o ňom pravdivé?

Test

Idea stojaca za zrodom značky EEE je úplne jasná - vytvoriť naozaj malý notebook, ktorý sa skôr ako v taške na pleci nosí v malej aktovke alebo dámskej kabelke. Pritom notebook, alebo skôr subnotebook, ako sa táto kategória označuje (i keď v prípade EEE by možno bolo správnejšie pomenovanie subsubnotebook :-)) musí svojim výkonom postačovať na bežné kancelárske operácie, prácu s internetom i trávenie voľného času. Spojte si malé rozmery s výkonom, pridajte k tomu naozaj prekvapivú cenu a dostávate hrubú predstavu, čo je vlastne ten EEE zač.

Vybaľovanie a prvý šok

Keď som si niesol sympaticky malú škatuľu s produktom domov, vedel som, čo ma zhruba bude očakávať. Ako som to už niekoľkokrát spomenul a ešte určite aj niekoľkokrát spomeniem, EEE (alebo tiež ASUS 701, ako sa tento model tiež označuje) je malý, ultraprenosný notebook. Na šok, ktorý som zažil pri otváraní škatule, som ale pripravený nebol. EEE je naozaj MALÝ (ok, písmená sú veľké, ale to len kvôli dôrazu). S rozmermi 22,5 x 16,5 cm, výškou cca 3 cm a váhou 900 g sa jedná skutočne o "prcka". Ak si jeho veľkosť neviete predstaviť, pomôžem vám niekoľkými fotkami (mimochodom, ten čierny notebook na fotke je 14“ ASUS V2JE, žiadna 17“ opacha), prípadne si predstavte, že po vyklopení displeja EEE o 180° je "malinký" taký veľký, ako štandardný notebook v zavretom stave.

Okrem samotného počítača v balení nájdete ešte (tiež malú) nabíjačku, manuál, inštalačné DVD a praktickú taštičku na suchý zips, do ktorej pri prenosoch EEE schováte a nebudete tak riskovať jeho poškrabanie.
ASUS EEE

EEE v plnej kráse.
ASUS EEE

Veľkostné porovnanie so Sony PSP...
ASUS EEE

... a s klasickým 14" notebookom

Dizajn, vstupy/výstupy


EEE sa na svetové trhy dodáva v čiernej, ružovej, modrej, zelenej, bielej a keramickej farbe. Nám sa do rúk dostal posledný variant a treba povedať, že svetlá farba notebooku rozhodne pristane. Veko notebooku zdobí jednoduchý nápis ASUS, po jeho odklopení sa vám naskytne pohľad na 7 palcovú obrazovku. Vedľa obrazovky sa nachádzajú dva reproduktory a nad ňou zabudovaná webkamera. Plnohodnotná klávesnica v tandeme s klasickým touchpadom zaberá väčšinu miesta na opačnej strane notebooku, dopĺňajú ich už len 4 LED-ky signalizujúce rôzne stavy počítača a veľké strieborné on/off tlačidlo.

Použitý plast vzbudzuje dojem relatívne slušnej kvality, treba veriť, že po dlhšom používaní nezačnú jednotlivé diely vŕzgať. Klávesnica je vzhľadom na rozmery výrobku trochu stlačená, resp. jednotlivé tlačidlá sú zmenšené, ale ich zdvih je príjemný. Chvíľu si na ňu treba zvyknúť, určite budete mať zo začiatku s rýchlym písaním problémy. Osobne mi najviac vadil príliš malý enter, ale nie je to nič strašné.

Zoznam vstupov a výstupov začneme mikrofónom, ktorý si našiel miesto netradične zo spodnej strany notebooku, blízko touchpadu. Ľavá strana ponúka výstup na slúchadlá a vstup pre mikrofón, jeden USB port a klasický RJ45 konektor pre LAN. Zozadu budete pripájať adaptér, pravá strana ponúka VGA výstup, ďalšie dva USB, čítačku pamäťových kariet a zámok Kensington.

Čo sa skrýva pod kapotou

Pozrime sa teraz na vnútornosti. Srdcom stroja je procesor Intel Celeron M s taktom na 900 MHz s 512 KB cache. Systém disponuje 512 MB RAM typu DDR2 a zaujímavosťou je SSD disk o kapacite 4 GB (exituje aj varianta s 8 GB). Grafiku má na starosti integrovaný čip Intel 960 GML a bezdrôtovú komunikáciu s okolitým svetom zaisťuje 802.11 b/g modul. Absencia klasického pevného disku síce prináša menšiu kapacitu (4 GB sa môže na prvý zdať naozaj málo), ale to, že sa disk netočí, si určite pochvaľuje nielen baterka, ale aj vaše uši. 7" LCD displej s rozlíšením 800x480 neponúka veľký výhľad do elektronického sveta, ale zato môžete očakávať sympatické farebné podanie a dostatočne vysokú hodnotu jasu.
ASUS EEE

Klávesnica je síce plnohodnotná, ale na dlhšiu prácu nevhodná.
ASUS EEE

EEE disponuje okrem iného aj čítačkou SD/MMC kariet.
ASUS EEE

Pohľad z boku.

Operačný systém a druhý šok


Zhruba 30 sekúnd po stlačení tlačidla ON sa dostanete do prostredia operačného systému a môžete začať pracovať. Keďže od začiatku sa v spojitosti s EEE skloňovalo slovíčko Linux, bol som pripravený na pôrod v príkazovom riadku konzoly, vypytovanie sa tučniakoidných kolegov na typy a triky a bezsenné noci pri gúglení postupu, ako zapnúť Wi-Fi. To, čo na vás „vyskočí“ po zapnutí, je ale ďalší šok. Našťastie pozitívny. Tento Linux je totiž naozaj užívateľsky príjemný, nechýbajú známe veci z Windowsov a celkovo sa dá povedať, že aj počítačovo menej gramotní jedinci nebudú mať problémy. Systém prichádza s predinštalovanými aplikáciami, takže sa nemusíte trápiť inštaláciou potrebných programov. Dokonca aj spomínané nastavenie Wi-Fi konektivity je záležitosťou niekoľkých klikov. Konzolu až na veľmi vzácne prípady nebudete vôbec potrebovať.

Programy sú rozmiestnené do záložiek podľa určenia na Internet, Work, Learn, Play, Settings a Favourites. V pravej dolnej časti obrazovky je Windows-like systémový riadok s hodinkami, notifikáciou siete, ovládaním hlasitosti atď. Tu je na mieste povedať, že ASUS stále pracuje na lokalizovanej stredoeurópskej verzii, ktorá sa u nás oficiálne začne predávať v apríli, takže počítač zatiaľ s vami komunikuje výhradne po anglicky a chýba podpora slovenskej diakritiky pri písaní (browser a titulky pri filmoch ale fungujú bezchybne).

Záložka Internet, ako už názov napovedá, obsahuje rôzne nástroje pre prácu so sieťou. Predinštalovaný web browser Firefox poteší svojou 1:1 vizážou v porovnaní s Win verziou. O vašu poštu sa postará Mozilla Thunderbird, o vašu IM komunikáciu zase klient, ktorý podporuje rôzne protokoly (icq, irc, aim, google talk...) S blízkymi si budete môcť bez problémov zavolať cez Skype s podporou video hovorov. Ďalej v tejto záložke nájdete internetové rádiá, odkaz na Google Docs, svetové hodiny a ďalšie.

Sada aplikácií Work sa dá smelo porovnať s Open Office, hlavne z toho dôvodu, že to JE Open Office :-). Môžete plnohodnotne pracovať s doc dokumentmi, s excelovskými tabuľkami, s prezentáciami, s pdf súbormi, ale tiež si pomôcť medzinárodným slovníkom, alebo aj jednoduchým poznámkovým blokom, kalkulačkou. Ako som uviedol vyššie, zatiaľ je použitie aplikácií skôr v teoretickej rovine, keďže absentuje diakritika, ale to sa o pár mesiacov zmení. Dôležitou aplikáciou, ktorú asi budete často používať, je File Manager, ktorý ako keby z oka vypadol známemu Prieskumníkovi, vrátane menu a funkcií.

Aby bola splnená časť motta EEE "Easy to Learn", v balíku Learn sa nachádza niekoľko jednoduchých aplikácií na výučbu matematiky, jazyka či kresliaci program. Záložka Play nás ako hráčov zaujíma najviac. Nie je na mieste očakávať od EEE nejaké „brutálne“ tituly, skôr si jednou zo 7 hier typu Solitaire, Sudoku či Tetris skrátite čas pri čakaní na autobus alebo počas dlhej cesty. Táto záložka tiež ponúka prehrávače videa a hudby, prehliadač fotiek a hlasový záznamník. Popisovať aplikácie zo skupiny Settings asi nemá zmysel – jedná sa o systémové nástroje, ktorými si môžete v niekoľkých smeroch prispôsobiť EEE k obrazu svojmu.

Ešte raz zopakujem, že dodávaný OS je veľmi intuitívny a ľahko ovládateľný (po chvíľke hľadania sa mi dokonca podarilo spojazdniť remote desktop na počítače s OS Windows). Vďaka tomu, že je táto distribúcia Linuxu prispôsobená špeciálne pre potreby EEE, odozvy programov sú rýchle (všetky programy nabehnú do pár sekúnd), systém je stabilný. Komu by to predsa len bolo málo, môže si ľahko do notebooku nainštalovať Windows XP, táto možnosť je priamo podporovaná výrobcom a dokonca v manuáli je jej venovaná veľká pozornosť.

ASUS EEE

Základná obrazovka s aktivovanou záložkou Internet.
ASUS EEE

Sector sa vo Firefoxe číta hlavne vďaka svojej fixnej šírke relatívne pohodlne.
ASUS EEE

MS Office? Nie, Open Office!

Skúsenosti z používania

Začnime napríklad výdržou batérie. Pri zapnutom Wi-Fi a nastavení jasu obrazovky na 50 % som na jedno nabitie dokázal browsovať, chatovať a pozerať videá z youtube niečo málo pod tri hodiny, čo pokladám za veľmi slušný výsledok. Pozitívnym prekvapením je bezproblémová prevádzka. To už opakujem po niekoľkýkrát, ale predinštalovaný Linux funguje vzorne, problém mu nerobia ani klasické USB zariadenia. USB kľúč s filmami vo formáte Xvid či Divx sa okamžite stáva videotékou, nie je potrebné inštalovať žiadne kodeky, akurát treba v nastaveniach zmeniť jazyk tituliek (ktoré sa mimochodom načítavajú automaticky, tak ako to poznáte napr. z VobSub). 4 GB SSD pevný disk výborne poslúži ako miesto na zálohovanie fotiek na dovolenke, keď vám už dochádza miesto na pamňťovej karte vo fotoaparáte.

Príliš som sa nevenoval Open Officu kvôli zmieňovanej absencii diakritky, ale kto si tento balík vyskúšal na platforme Windows, vie, čo môže očakávať. Browsovanie po internete si vzhľadom na menšiu obrazovku vyžaduje viac scrollovania, ale Sector.sk je dizajnovaný na šírku 800 a to je najhlavnejšie :-). Kvalita prenosu zvuku a obrazu cez Skype je relatívne vysoká, ani v tomto sa nemá EEE za čo hanbiť.

Otvorene treba pomenovať negatíva. 7“ uhlopriečka displeja je naozaj vhodná iba na krátkodobé používanie, rovnako ako klávesnica s malými tlačidlami. Ľudia s hrubšími prstami majú v tomto prípade bohužiaľ smolu. Oba nedostatky sa dajú odstrániť pripojením externých zariadení, či už monitora alebo klávesnice. Pri bežnej prevádzke je EEE úplne tichý, keď ho ale viac zaťažíte, roztočí sa v jeho útrobách chladič, ktorý nepríjemne piští. Počas dňa je to nepostrehnuteľný zvuk, v noci, resp. v tichom prostredí predsa len trochu vadí.

Koľko si myslíte, že EEE stojí?

Všade, kde sa EEE objaví, vzbudí rozruch. Dámy obdivujú jeho malé rozmery (aj keď je im všeobecne skôr bližšie robiť opak :-)), páni neveriacky krútia hlavy nad ponúkanými možnosťami. Iste, treba na rovinu povedať, že ASUS 701 nie je vhodný ako pracovný notebook, na to má príliš malý displej a klávesnicu (diplomovku alebo pracovný projekt by som na ňom písať nechcel). Ako sekundárny notebook do rodiny, určený na kontrovanie pošty, internet, chatovanie, Skype, občasnú krátku prácu, prípadne pozeranie filmov pred zaspaním sa však hodí priam ideálne. Pripočítajte si k tomu malé rozmery, váhu a dostávate takmer ideálneho spoločníka na cesty.

Nakoniec som si nechal to najlepšie. Koľko si myslíte, že EEE stojí? Tipujete 30 tísic poctivo zarobených slovenských korún? 20 tisíc? Kdeže, uberte. 15? Ešte uberte! Presnú maloobchodnú cenu vám nepoviem, ale podľa veľkoobchodnej ceny a priemernom rabate našich obchodníkov, by som si dovolil tipnúť tak 11 - 12 tisíc. A to je za ponúkané možnosti viac ako dobrá cena!

Skúste tento link a nechajte sa prekvapiť cenou.


napísal je2ry 26.2.2008
Páči sa mi!
ASUS EEE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk