ZAOSTRENÉ NA FIRMWARE 2.00

ZAOSTRENÉ NA FIRMWARE 2.00

Zaoberáme sa najnovším firmwarom verzie 2.00, ktorý okrem internetového browsera pridáva aj niekoľko ďalších vylepšovákov.

Článok

Od oficiálneho uvedenia handheldu PSP na trh (Japonsko – 12.12.2004) sa firmware tohto handheldu dočkal niekoľkých verzií. Zatiaľ čo predchádzajúce prinášali svojou troškou malé vylepšenia, verzia 2.00 obsahuje toho zatiaľ najviac. Okrem zvýšenia bezpečnosti, bol pridaný vytúžený internet browser, video kodek AVC, vylepšila sa manipulácia s obrázkami a niekoľko ďalších multimediálnych funkcií.

Skôr než predstavíme všetky prednosti firmwaru v2.00, povieme si niečo o tom, ako vôbec updatnúť stávajúcu verziu novšou. Európske PSP sa dodáva vo verzii 1.52. Firmware 2.00 sa nachádza na UMD demo disku. Pred samotným prehraním trailerov, video a hudobných ukážok, vás systém vyzve na update firmwaru. Podobným systémom fungujú a fungovať aj budú nové tituly. Ak nie je zdetekovaná potrebná verzia firmwaru, pred spustením hry, je hráč vyzvaný, aby spravil update. Updatovanie v prípade PSP komplikuje fakt, že potrebujete adaptér (to je pochopiteľné), ale batéria musí byť nabitá (to sa systém poisťuje v prípade výpadku el. prúdu). Ak spĺňate tieto podmienky, stačí už len updatovanie spustiť, počkať a PSP reštartovať.

Ak ste majiteľmi japonského alebo amerického importu, je najideálnejšou cestou firmware stiahnuť. Pre japonskú verziu (modelové číslo PSP-1000 alebo PSP-1000K), nájdete firmware tu, pre americkú verziu (modelové číslo PSP-1001) sťahujte update tu. Pokiaľ si nie ste istí, akú verziu vlastníte, pozrite sa na spodnú stranu a porovnajte modelové číslo s tým v zátvorke. Firmware (súbor EBOOT.PBP) má cca 16MB. Po stiahnutí ho treba umiestniť na Memory Stick (USB kábel nie je súčasťou balenia). V adresári GAMES vytvoríte podadresár UPDATE (s veľkými písmenami) a sem súbor EBOOT.PBP nahrajte. Potom stačí z menu updatovanie spustiť, počkať, PSP reštartovať a začať užívať novú verziu.

Asi prvým vylepšením, ktoré určite vyskúšate (okrem pripojenia sa na internet), bude zmena wallpaperu. Na plochu PSP, ktorá každý mesiac mení farby, si môžete umiestniť akýkoľvek obrázok vo formáte (JPEG, GIF, BMP, TIFF alebo PNG). Jeho veľkosť a polohu si ešte pred umiestnením na plochu môžete upraviť. Niekoľko wallpaperov (245) presne šitých na mieru PSP displeju (480x272) nájdete tu. Samotné obrázky si môžete s kamarátom vymieňať cez lokálnu Wi-Fi sieť (ad-hoc). Stačí zapnúť Wi-Fi, otvoriť si obrázok, zvoliť send a druhý handheld v móde receive čaká na nové zábery. Posielať je možné iba jeden obrázok súčasne. Okrem uvedených formátov obrázkov zvládne PSP nové zvukové formáty MP4 (AAC) WAV (PCM) a ATRAC3plus.

Zaostrené na firmware 2.00
Zaostrené na firmware 2.00
Zaostrené na firmware 2.00

Ďalšie vylepšenie sa týka podpory nového video kodeku h.264 (AVC), v ktorom sú všetky filmy distribuované na UMD diskoch. Tomuto formátu, ako aj potrebnému softvéru na výrobu podomácky spravených videí, sa budeme venovať vo štvrtkovom článku Tipy a Triky. S firmwarom si môžete prehrávať videá v pomere strán 4:3, tento prídavok však nenájde príliš veľké uplatnenie, skôr mohli pridať voľbu 16:9. Veľmi užitočná funkcia použiteľná, ako pre videá, tak aj pre audio je Go To. Vo videu či skladbe sa presuniete na žiadané miesto (zadáva sa v hodinách, minútach, sekundách). Ak si už obľúbenú pasáž nájdete, môžete si ju nechať dokola prehrávať s funkciou A-B Repeat. Posledným multimediálnym vylepšením je voľba Mono pre videá nahrané na Memory Sticku.

Čo sa týka systémových vylepšení, bola posilnená ochrana Wi-Fi protokolom WPA-PSK (TKIP), takže je už umožnené pripájať sa s PSP do zabezpečených sietí. Nové je aj formátovanie Memory Sticku, ktoré počíta aj s adresármi pre vlastné videá v oboch kodekoch. Súčasťou systému je už aj security systém DNAS, dôverne známy pri online hraní na PS2. S pridaním internetového prehliadača bolo pridané heslo na spúšťanie tejto aplikácie, niekoľko znakových sád, fontov a integrovaná virtuálna klávesnica bola vylepšená dodatočnými znakmi.

Internetový prehliadač s podporou štandardu 4.01 HTML zatiaľ neumožňuje prezerať stránky vo Flashi. Browser sa v menu nachádza hneď vedľa GAMES pod položkou NETWORK. Po spustení sa PSP automaticky pripája podľa predvoleného profilu na internet. Ak profil nie je vytvorený, systém vás vyzve, aby ste ho vytvorili. Je možné mať uložených niekoľko profilov a podľa pohybu vonku si vyberať medzi pripojeniami. Takto nemusíte komplikovane meniť nastavenia napr. pre domácu sieť a pre hot spot na ulici. Browser sa používa ako akýkoľvek iný prehliadač s tým rozdielom, že adresu zadávate cez virtuálnu klávesnicu a pripomína smskovanie na mobile. Tu však zadávanie adresy uľahčujú nové znaky: prefixy (http://) a domény (.org, .com ...). Naj navštevovanejšie stránky si môžete uložiť do Favourites (je možné použiť aj bookmarky z IE) a nastaviť si aj domovskú (východziu) stránku.

Navigácia v browseri je jednoduchá, D-padom skáčete po linkoch, zatiaľ čo analog supluje myš. Skrolovanie stránky zabezpečuje analog a D-pad po zatlačení štvorca. Toto tlačítko je spolu so shiftami využité aj na prepínanie medzi otvorenými stránkami. Naraz je možné mať otvorené tri stránky, avšak limitom je hlavná pamäť PSPčka. Pri otvorení našej stránky, ju nebolo možné otvoriť v novom okne. Objavil sa nápis „There is not enough Memory“. Takisto orientácia medzi už otvorenými stránkami je ťažšia, pretože pri prepínaní medzi nimi nevidíte názov stránky, ale len kolorovaný pás v hornej časti displeja. Ďalším nedostatkom browsera je dĺžka načítavania stránky. Čím je jednoduchšia, tým sa rýchlejšie zobrazí, inak musíte čakať, kým sa načítajú všetky obrázky (je možné vypnúť ich načítavanie), čo napr. pri našej stránke s hromadou noviniek trochu trvá.

Zaostrené na firmware 2.00
Zaostrené na firmware 2.00
Zaostrené na firmware 2.00

S integrovaným browserom môžete prezerať HTTPS stránky, na spúšťanie Java skriptov ste vždy upozornení a na Memory Stick sťahovať všetky súbory. Z browsera sa môžete bez problémov prepnúť do systému PSP a znovu späť. Jediným problémom je, že v pozadí sa stránky nenačítavajú. Pri zatvorení prehliadača sa PSP reštartuje. A ako vyzerajú stránky na displeji s rozlíšením 480x272?

Stránky sa zobrazujú v móde fullscreen bez viditeľnej adresy alebo tlačítok (Back, Forward, Stop, Refresh...), ktoré vyvolávate trojuholníkom. Môžete si zmeniť veľkosť fontov, znakovú sadu a zvoliť z troch módov zobrazovania: Normal, Just Fit a Smart Fit. Normal (obrázok č.4) otvára stránku bez nejakého zmenšovania alebo prispôsobovania veľkosti. Pri voľbe Just Fit (obrázok č.5) sa PSP snaží na malý displej vtesnať celú stránku (zmenšuje aj obrázky). Tu treba rátať, že sa mierne pomení rozloženie stránky, ktoré je maximálne rozhádzané pri voľbe Smart Fit (obrázok č.6). Ľavá navigačná lišta sa ocitla v strede, pod ňu bola umiestnená pravá lišta a novinky boli jednoducho vyhodené. Najlepšou voľbou sa tak pri browsovaní stáva Normal prípadne Just Fit.

Updatovať či neupdatovať? To je otázka, ktorá trápi momentálne všetkých majiteľov PSP. Firmware 2.00 znemožňuje spúšťať podomácky vytvorené hry, programy a pirátske verzie. Downgrade na nižšiu verziu nie je možný. Ak sa rozhodnete updatovať, nesklamú vás nové funkcie. V ďalšom veľkom update by Sony mohli pridať posielanie celej galérie cez Wi-Fi, emailového klienta, instant messengera a hlavne zrýchliť načítavanie stránok.


napísal spacejunker 5.9.2005
Páči sa mi!
ZAOSTRENÉ NA FIRMWARE 2.00


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (10)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20179)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk