PSP HRY V ROKU 2005

PSP HRY V ROKU 2005

Aby sme skrátili čakanie na európsku premiéru handheldu Sony PSP, pripravili sme zoznam najzaujímavejších titulov.

Článok

Handheld Sony PSP sa začal s oficiálnym európskym dátumom približovať aj k brehom starého kontinentu. Japonci a Američania si tento malý technologický zázrak užívajú naplno a Európania budú ešte nejaký ten mesiac slintať nad všetkými tými hernými dobrotami.

1.september je ďaleko, relatívne dlho budeme ešte čakať na výstavu E3, kde sa dostane do pozornosti mnoho noviniek. Aby sme aspoň to čakanie skrátili, pripravili sme zoznam desiatich najzaujímavejších titulov, ktoré sa dostanú do predaja ešte tento rok. Mnohé z nich budú dostupné práve počas európskej premiéry PSP.

Nie sme jasnovidci, aby sme videli, ktoré z japonských šialeností sa dostanú naozaj za hranice tejto krajiny (aj keď Doko Demo Issyo by som chcel vidieť). Takisto nemôžeme zaručiť, že niektorý z uvedených titulov utrpí odklad. Uvedený dátum vydania treba brať preto z rezervou. V zozname sa však nachádzajú aj staré hry, ktoré budú v Európe novinky. MGS Ac!d, Mercury, Lumines, WipeOut Pure – to všetko sú tituly, ktoré už boli na zahraničných serveroch hodnotené a veselo sa už predávajú. Priemerné hodnotenia sú pod názvom každého z nich uvedené.

Zoznam otvoríme tými najznámejšími značkami a postupne sa prepracujeme až na samé dno, kde predsa drieme nebojácnosť, rebélia a originalita.

WipEout: Pure
dátum vydania: (1.september)
vývoj: SCEE Studio Liverpool
distribútor: SCEE
priemerné hodnotenie
: 91%

Nezabudnuteľné futuristické preteky vo svojej novej podobe neprávom stoja v tieni Ridge Racera. Meškanie dokonale využil, ale v Európe bude víťaz na poli racingov jasný. WipEout Pure vás ohromí svojím bohatým vizuálnym prejavom, plynulosťou a diabolskou rýchlosťou. S efektami ďažďových kvapiek, animovanými textúrami, efektnými výbuchmi a odleskami patrí momentálne medzi najkrajšie hry pre PSP. Pure zostáva verný svojej sérii a zdravú súťaživosť dopĺňajú zákerné zbrane, ktoré sa v plnej sile predvedú v multiplayeri. Protivníci neváhajú používať zbrane a ideálne je držať si od nich odstup. Taká raketa pred cieľovou rovinkou dokáže zdvihnúť náladu. Na tratiach sa ďalej váľajú aj rôzne power-upy a silové polia pre zrýchľovanie. Dynamiku preteku dokresľuje rýchly soundtrack. WipEout Pure je ideálnou voľbou pre arkádový racing.

   

Lumines
dátum vydania: (1.september)
vývoj: Q Entertainment
distribútor: Ubisoft
priemerné hodnotenie: 90%

Najlepšie predávanou hrou pre PSP v Japonsku nebola akcia, ani RPG, ale logický rýchlik Lumines od dizajnéra Tetsuya Mizuguchiho. Už v podivnej hre s názvom REZ dokázal skĺbiť farebnú akciu a narastajúcu obtiažnosť s vibráciami ovládača a hudbou, ktorú dotváral zvukmi aj hráč. Dianie na obrazovke bolo dokonale zosynchronizované s rýchlymi rytmami. Presne tento princíp aplikoval Mizuguchi na padajúce kocky Tetrisu. Zosúladené odpaľovanie čo najväčšieho počtu kociek rovnakej farby sa stane vašim denným chlebom v Lumines. Každá jedna akcia sa podpisuje na zmene hudby a celkovo je pripravených niekoľko zvukových sád, singleplayer s 24 úrovňami a troma hernými módmi a multiplayer zo štyrmi levelmi.

   

Metal Gear AC!D
dátum vydania: (1.september)
vývoj: Konami Japan
distribútor: Konami
priemerné hodnotenie: 79%

Ok. Snake čaká ťa ďalšia úloha. Infiltruj sa do tajnej továrne na africkom ostrove, zisti ako chcú teroristi naložiť s projektom Pythagoras a dostaň bezpečne na zem lietadlo, v ktorom sa nachádza senátor kandidujúci na prezidenta. Ou, vravel som, že lietadlo uniesla dvojica hovoriacich bábok? PSP verzia populárnej stealth série Metal Gear Solid sa vymyká všetkým zaužívaným pravidlám. Za prvé je to komplikovaný, na prvý pohľad šialený príbeh a za druhé, Metal Gear AC!D je ťahová stratégia! Áno priatelia, Snake je závislý na balíčku kariet, z ktorého hráč vyťahuje karty a určuje jeho ďalšie kroky. Celá hra je rozdelená na políčka a menšie úrovne (alebo väčšie miestnosti), kde sa môžete naplno realizovať. Možností ako sa dostať k východu je mnoho. Všetky pohyby, zbrane a taktiky si môžete premyslieť a vyťahovať karty z modifikovateľného balíčka podľa situácií. Ku kartám so špeciálnymi akciami sa dostanete iba za výborne splnenú misiu. Metal Gear AC!D je nová skúsenosť v hernom svete MGS a po prvýkrát si v tejto sérii môžete zahrať aj multiplayer!

  

Archer Maclean's Mercury
dátum vydania: (1.september)
vývoj: Awesome Studios
distribútor: Ignition Entertainment
priemerné hodnotenie: 76,3%

Ak sa budete snažiť hľadať originálny titul na PSP, určite narazíte na Mercury, logickú vecičku s kvapkou ortuti v hlavnej úlohe. Korene hry siahajú k Balance a Super Monkey Ball. Funguje to nasledovne. Kvapka ortuti je uväznená v bludisku plnom prekážok, prepínačov a iných rizík postavených medzi vás a cieľ. Pohybom analogu nakláňate celého bludisko a sklonom meníte chovanie ortuti. Obteká, pláva a dokonca ju môžete aj rozdeliť na menšie časti, čím sa manévrovanie s plochou bludiska skomplikuje. Mercury obsahuje šesť svetov (vrátane bonusového) a 72 úrovní so stúpajúcou obtiažnosťou a nechýba ani podpora multiplayeru. Jednou z predností Mercury je ovládanie celej hry gyroskopom (predávaný separátne) pripojiteľným k PSP a nakláňaním samotného handheldu manipulujete s bludiskom!

   

Gran Turismo 4 Mobile
dátum vydania: 1.september (pravdepodobne aj v EU)
vývoj: Polyphony Digital
distribútor: SCEE

Mobilná verzia špičkového racingu Gran Turismo 4 patrí medzi najtajnejšie tituly, o ktorých sa vie, ale dokopy sa nevie o nich nič. Tvorca Kazunori Yamauchi už dal do sveta niekoľko indícií, ale chýba hmatateľný dôkaz. Rýchle video s Ford GT a jeden oficiálne vydaný obrázok nepovie, ako bude v skutočnosti tento „port“ vyzerať. Polyphony pracujú s GT4 ako portom, ale PSP verzia sa od svojho staršieho brata bude musieť odlišovať. Brzdou a limitom je samotná kapacita nosiča UMD. Grafická stránka utrpí straty vo forme detailov v okolí trate a k rýchlosti prispeje aj fakt, že na okruhoch sa budú preháňať iba štyri autá namiesto šiestich. Multiplayer cez wi-fi bude pravdepodobne rovnako stavaný pre štyroch hráčov. Oklieštiť sa bude musieť aj bohatý soundtrack. GT4 Mobile aj napriek mierne modifikovanému ovládaniu má poskytovať rovnaký herný zážitok ako PS2 verzia. Photo mód je samozrejmosťou.

 

Death Jr.
dátum vydania: 26.júl (US)
vývoj: Backbone Entertainment
distribútor: Konami

Frenetická 3D akcia Death Jr. je zasadená do temného Burtonovského sveta s riadne chorým, ale komickým príbehom. Veď posúďte sami. Smrťák senior má problém (ešte o tom nevie) a tým je jeho neposedný synátor Death Jr. (DJ). Spolu s bandou potrhlých kamarátov navštívia múzeum neobvyklých javov. Pandora, dievča s neutíchajúcou túžbou všetko otvárať, jednu skrinku otvorí a na svet vypustí starovekého démona Molocha a jeho prisluhovačov. Smith & Weston (zrastené dvojičky), Stigmartha (neustále nervózne osoba), The Seep (bezruký, beznohý študent na výmennom pobyte naložený v pohári), Pandora a DJ musia upratať bordel skôr, než sa to dozvie sám veľký smrťák. Vo zvrhlosti však pokračuje Death Jr. ďalej. Junior sa oháňa v deštrukčnom prostredí multifunkčnou upgradovateľnou kosou a k dispozícii má aj šialené zbrane, medzi inými aj vybuchujúcich škrečkov C4. Stačí?

   

Coded Arms
dátum vydania: 28.jún (US)
vývoj: Production Studio 3
distribútor: Konami

Pôvodne hororová adventúra pre PS2, teraz frenetická bezhlavá akcia. Tak to je Coded Arms, prvá FPS hra pre PSP a jedna z prvých tohto žánru vznikajúca v Japonsku. Coded Arms možno brať aj ako zoznamovanie interného štúdia Konami s FPS žánrom, ktorý v budúcnosti chcú podporovať na next-gen konzolách. Nenechávajú nič na náhode a svoju prvotinu vybavili pôsobivým zbraňovým arzenálom, čítajúcim až 30ku rôznych ukludňovačov na nepriateľov vo virtuálnej realite. Tam sa vyberiete s Coded Arms a s hlavnou postavou pocítite, aké to je byť prenasledovaný naštvanou umelou inteligenciou. Prostredie virtuálnej reality si nevybrali Konami náhodne. Istou formou znižuje zobrazované násilie (strieľate predsa po nepriateľoch v digitálnom svete) a hra sa stane prístupnejšou pre široké masy. Neoriginalitu príbehu má nahrádzať divoká akcia, náhodne generované úrovne po odohraní celej kampane, multiplayer pre štyroch hráčov a plne konfigurovateľné ovládanie.

   

Pursuit Force
dátum vydania: Q3 2005
vývoj: BigBig Studio
distribútor: SCEE

Hádanka: Na akom racingu môžu pracovať ľudia (predtým než založili Bigbig Studio), ktorí pracovali na sériách TOCA Race Driver a Colin McRae? Na ultrarealistickom rally? Odpoveď je jednoduchá, predsa na extra rýchlom arkádovom racingu skombinovanom s akciou a kradnutím áut za jazdy! Muži zákona v Pursuit Force používajú razantné kroky v boji proti organizovanému zločinu v piatich okresoch fiktívneho štátu v Amerike. Členovia Pursuit Force si to s ganstermi Killer 66 vybavia na ceste do práce. Preháňajú sa vo vysokých rýchlostiach, strieľajú a keď je treba preskočia na druhé auto a ... Ten #$&^%& má zamknuté auto! Volajte cestárov, nech zoškrabú ten krvavý fľak zo zvodidiel!

   

Infected
dátum vydania: 12.október
vývoj: Planet Moon Studios
distribútor: Majesco Games

Keď SONY povedali, že pre PSP chcú nové nápady, nevedeli, čo to vlastne spôsobí. Správne strelený tím Planet Moon Studios, autori Giants: Citizen Kabuto a Armed & Dangerous, prestali podporovať všetky platformy okrem PSP a vrhli sa do vývoja epidémie menom Infected. Planet Moon vyvinuli vírus a mienia ho šíriť prostredníctvom wi-fi a internetu! Nebezpečný vírus mení obyvateľov na zombie so sklonom k násiliu. Imúnny voči tejto hrozbe je zelenáč newyorskej polície Stevens. Jeho krv naplnila projektily špeciálnej zbrane, určenej na boj s infikovanými. Ulice v New Yorku začnú byť rušnejšie až v multiplayeri. Ak sa vám podarí poraziť protivníka, nakazíte jeho PSP vírusom zo svojej unikátnej postavy a ten ho potom šíri ďalej! Po pripojení na internet si bude môcť hráč skontrolovať kam sa až jeho epidémia dostala a koľko handheldov napadla. Šialené! Spoločensky nákazlivý, taký bude Infected.

   

ADV: Adventure Software
dátum vydania: 30.jún (Japonsko)
vývoj: FromSoftware
distribútor: FromSoftware

Na záver našeho zoznamu som si nechal malú perličku, ktorá sa možno nedostane do Európy. ADV: Adventure Software umožní vytvárať vlastné adventúry na stolnom PC a potom ich hrať na PSP. Na výrobu bude potrebný editor uvoľnený súčasne s hrou a UMD disk so softvérom na prehranie výtvorov z Memory Sticku. Tie budú vo finále zložené zo statických obrázkov (možnosť použiť vlastné fotografie v digitálnej forme) s množstvom textu a plne modifikovateľnými logickými hádankami. Čo bude v skutočnosti editor ponúkať môžeme len hádať. Bude sa dať vytvoriť vlastný interface a zvuková sada? Adventure Player bude štandardne dodávaný s troma hrami od tvorcov tohto editora (Kaiki, Hako a Echo Night). FromSoftware pripravuje aj sťahovateľný obsah za poplatky. Fanúšikovia adventúr sa môžu pomaly začať triasť a pripravovať vlastné scenáre.

   

Sony PSP nie je platformou, ktorú by vydavatelia prehliadali. V príprave sú desiatky titulov, o ktorých sa dozvieme viacej na prichádzajúcej výstave E3. Väčšina z nich budú ideálnym spoločníkom pri uvedení PSP na európsky trh. Za všetky menujme aspoň: všetky športové série od EA, TOCA Race Driver 2 (racing), Spider-Man 2 (akčná adventúra), GTA (akčná adventúra), Dead to Rights: Reckoning (akcia), Puyo Pop Fever (logická), MediEvil: Resurrection (akcia), Twisted Metal: Head On (akcia), Advent Shadow (akcia), Untold Legends 2 (RPG), Ape Escape: On the Loose (akcia), Devil May Cry (akcia), Viewtiful Joe (plošinovka), WRC (racing), Colin McRae Rally 2005 (racing), Marvel Nemesis: Rise of the Imperfects (bojovka), Worl Tour Soccer (šport) a mnohé ďalšie. Ako si mohol na mňa zabudnúť? „JAK!?! Zastreľ toho parchanta!“, s pozdravom Daxter (akcia).


napísal spacejunker 28.4.2005
Páči sa mi!
PSP HRY V ROKU 2005


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (10)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20192)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk