N-GAGE

N-GAGE

8.5

Test

Konečne som si zohnal lepší mobil a je ním Nokia N-Gage, takže si o ňom poďme trochu popísať. Ak ste o N-Gage ešte nepočuli, je niečo ako spojenie mobilu, mp3 prehrávača, rádia a hernej konzoly v jednom. Celé to funguje na operačnom systéme Symbian 60, takže nie je problém s mobilom browsovať na internete, posielať emaily a  môže poslúžiť aj ako prehrávač videí.

 

Poďme však k základným špeficikáciám:


N-gage
N-gage má rozmery 13.4 cm x 7 cm x 2cm a váži 137 gramov. Teda je trochu väčší a aj ťažší ako bežné mobily, ale kvôli zmenenému designu na hranie hier to jednoducho tak musí byť. Na rozdiel od klasických mobilov je teda navrhnutý horizontálne,   display máte v strede a  po stranách klávesy, na jednej strane čísla  a na druhej klávesy ovládania pekne navrhnuté na ovládanie hier, plus špeciálne one touch buttony na rádio a mp3 player. Display má rozlíšenie 176x208 pixelov, 4096 farbieb, nie je to v dnešnej dobe maximum, ale zatiaľ celkom postačuje (jedine pri prezeraní filmov je to trochu mínus). 
Z periferií je tu možnosť  prepojenia s počítačom cez USB, alebo Bluetooth, pričom Bluetooth je určený aj na multiplayerové hranie hier bez zbytočného káblovania.  Samozrejme mobil si rozumie s MMS správami, enanced SMS správami,nechýba kalendár, manager kontaktov, ktorý sa dá prepojiť s Oulookom a hlasová voľba. Čo sa týka výdrže  baterky oficiálne údaje hovoria o 150-200 hodinách v standby (pohotovostnom) móde, hovory 2-4 hodín, hranie 3-6 hodín, a cez 20 hodín rádio.  V reálnom čase vám baterka pri priemernom používaní (trochu mp3, trochu hrania, telefonovania, rádia) vydrží tak 2 dni. Nabíjanie však trvá len okolo 2 hodín, čo je relatívne rýchlo. Nakoniec jediné čo zo základných špecifikácií N-gagu chýba, je asi foťák.

 

 

Karty a designové chyby

 

N-gage
Do N-gage máte možnosť vsunúť jednu Sim kartu a jednu MMC kartu. Bežne majú  MMC karty majú okolo 32MB až po 128MB, 256MB a 512MB sú trochu drahšie. Najviac sa asi oplatí kúpiť 128MB kartu, kam sa zmestí dostatok Mp3 súborov alebo aj zo dva filmy, prípadne aj niekoľko hier a aplikácií ktoré si môžete stiahnuť z internetu. Komerčné hry sú dodávané na samostatných kartách a musíte kvôli nim odstraňovať svoju kartu. Je to trochu väčšie mínus a to minimálne preto, že karta sa nachádza až pod baterkou. Teda musíte to celé rozobrať, vybrať baterku, vymeniť kartu a potom znovu zložiť. Toto designéri konzoly trochu nedomysleli, mohli radšej zboku pridať ďalší slot na kartu. Je síce pravda, že jedna hra vám vydrží aj pár týždňov, ale zase ak chcete počúvať svoje MP3 z druhej karty musíte ich vymeniť. V oficiálnom balíku N-gage bola s mobilom dodaná Nokia Game čo je spojenie snowboardingu a AI ukecanej ženskej, hra zaberá okolo 17mb a karta je 32mb takže si tam  môžete ešte ponahrávať menšie hry alebo ďalšie aplikácie, respektíve hru môžete aj vymazať a nahádzať si tam mp3.  Ale určite odporúčam minimálne 128mb kartu. Nakoniec nedá mi nespomenúť dosť drahé hry pre konzolu, ktoré sú až niekde vo výške 2000 sk, čo je celkom dosť. Síce je pravda že aj GBA hry stoja toľko, ale myslím že okolo 500 sk by bola oveľa prijateľnejšia cena.

 

Prepojenie s PC

 

N-gage má rovno pribalený USB kábel, ktorým sa môžete plug&play pripojiť s počítačom a novšie systémy ako Win200/XP vám automaticky pamäťovú kartu z konzoly pridajú ako ďalší disk a môžete na si na ňu skopírovať aké súbory len chcete. Teda okrem hudby aj rôzne dátové súbory, ktoré si chcete len niekam preniesť.  Ak máte v počítači zapojený aj Bluetooth adaptér môžete sa k počítaču pripojiť aj bez káblov.

 

 

Telefonovanie a menu

 

N-gage
Telefonovanie je na mobile podobné ako na predošlých mobiloch tejto rady, teda cez hranu. Vo väčšine recenzií to kritizovali, ale podľa mňa sa hrana dá celkom ignorovať, obísť a priložiť si mobil plochou časťou k tvári a len si nastaviť hranu trochu pred ucho. Myslím že je oveľa pohodlnejšie ako hranové držanie a hlasitosť hovoru je stále na prijateľnej úrovni.  Inak k telefonovaniu nemám žiadne pripomienky aké som videl v iných recenziách. Respektíve ak vám nevyhovuje ani jedna z možností telefonovania je tu ešte headset, ktorý si nahodíte a máte pokoj.

 

Cez headset si môžete pustiť aj rádio, ktoré využíva káble headsetu ako anténu. Výstup si potom môžete prepnúť aj na externý reproduktor, ale slúchadlá sú určite kvalitnejšie a sú stereo. Reproduktor trochu šuští a vyššie hlasitosti nezvláda veľmi dobre. To isté ako pre rádio platí aj pre prehrávanie MP3, len na tie samozrejme nepotrebujete headset ako anténu. Mimochodom rádio a aj hovory si môžete veľmi elegantne ukladať na kartu a potom prehrávať.

 

Čo sa týka menu konzoly, je to klasický Symbian 60, teda hlavná obrazovka je určená na telefonovanie kde máte na výber možnosti vybrať kontaky alebo čítať správy. V menu sa vám potom zobrazia možnosti ako kalendár, správy, média (videá, snímky, hudba, rádio, nahrávať, skladateľ zvonení, internet), extra (hodiny, poznámky, aplikácie, denník, úlohy, kalkulačka atď...), nástroje (nastavenia, správca, bluetooth, odkazy, presmerovanie, pamäte...), nakoniec v profiloch si nastavujete zvonenia pri rôznych módoch tichý, normal, pager....). Trochu mi vadilo, že naspodok pod hlavné ikony sa pridavajú nainštalované aplikácie, možno by bolo lepšie keby boli pod špeciálnym menu.

Hry

 

N-gage
N-gage je primárne určená na hranie hier, tak sa poďme pozrieť v čom je lepšia ako aktuálna konkurencia GBA. Je síce jasné, že konkurenciu GBA priamo nespraví keďže na GBA sú už tisícky hier a kým sa n-gage rozbehne bude už aj nový gameboy. Ale z technického hľadiska je N-gage minimálne o dve generácie vpredu, zvláda 3D grafiku, bezdrôtový multiplayer a online pripojenie cez internet na N-gage Arena. 3D grafika síce ešte nie je úplne super, ale zatiaľ čo GBA je teraz tak na úrovni grafiky z 286tiek, pričom N-Gage je tak na úrovni hier z 386-486 teda zvláda kompletne textúrované 3D prostredia, polygónové postavy a to všetko pri slušnom framerate (presne ako stará PS1). Napríklad taký Doom mu nerobí vôbec problém.  Jediným mínusom je absencia filteringu, ktorý by mohol obraz spraviť ešte krajším a v 3D hrách lepšie vyhladzovať textúry. V kvalitnejších hrách ako Tomb Raider alebo Tony Hawk sú však textúry dosť ostré takže vám to ani nebude chýbať, ale aj tak s filteringom by bola konzola ešte o krok vpredu. Vďaka numerickej klávesnici a gamepadovým šípkami má N-gage možnosť používať 12 externých kláves čo veľmi poteší napríklad pri Tomb Raiderovi kde sú veľmi využité asi všetky klávesy, trochu menej to poteší pri Tony Hawkovi kde v tom už máte trochu chaos (GBA má koľko? dve tlačidlá?).  Inak konzola nie je určená len na 3D hry samozrejme zvláda aj scrollingové záležitosti a to dokazuje aj Splinter Cell, ktorý je momentálne najkvalitnejšou hrou na N-gage. Čoskoro príde na konzolu aj remake Simsov takže už vieme čo bude najpredávanejšie :)  Uvidíme však čo ešte príde, zatiaľ je vývoj hier pre konzolu len v začiatkoch. Na hry sa čoskoro dočkáte aj recenzií, takže si ich potom porovnáme podrobnejšie. 

N-gage N-gage N-gage

Záver

 

Celkovo veľmi pekné spojenie mobilu a konzoly po designovej  a aj systémovej stránke. Škoda niektorých chýb ako zložitej výmeny kariet, a niektorých podcenených vecí ako len 4096 farieb a žiadny filtering, keby tieto dve veci dopracovali mohol by N-gage konkurovať protivníkom trochu dlhšie. Ale uvidíme možno sa v N-gage 2 trochu poučia a vylepšia určité časti konzoly, možno taký widescreen by nebol zlý. Však si pozrite sko vyzerá Zodiac a ako bude vyzerať PSP.  Na druhú stranu veľa mobilo-konzolových projektov nie je plánovaných takže sa Nokia môže udržať. Uvidíme ako sa rozbehne v tomto roku, minulý rok nezačala nič moc, ale myslím že tento rok má šancu sa trochu viac rozšíriť. Jediný problém je však v tom, že mobily sa nevymieňajú každú chvíľu a teda si musí na zákazníkov chvíľu počkať.


Nakoniec ešte čo sa týka ceny mobilu je prijateľná, normálna cena okolo 13000 Sk a akciová pod 7000 Sk čo je tak akurát a v porovnaní s ostatnými mobilmi celkom výhodná.

 

 


napísal saver 11.2.2004
Páči sa mi!
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
102
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
XIAOMI POCO F5
12
[30.6. 2023]
8.5
SAMSUNG GALAXY A54 5G
10
[5.5. 2023]
8.5
Používatelia
7.8
N-GAGE
+ design
+ 3D grafika
+ rýchle dobíjanie batérie
+ bluetooth komunikácia, multiplayer
- zložitá výmena kariet
- menšia výdrž batérie
- drahé hry


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18484)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk